Kto mi wytłumaczy co lepsze. Ze starszą zaczynaliśmy późno i od razu od kieszonek... nie mam pojęcia jaka różnica jest miedzy np. tetra a prefoldem...
Jak krowie na rowie poprosze :D
Wersja do druku
Kto mi wytłumaczy co lepsze. Ze starszą zaczynaliśmy późno i od razu od kieszonek... nie mam pojęcia jaka różnica jest miedzy np. tetra a prefoldem...
Jak krowie na rowie poprosze :D
Prefold jest przeszyty z 2-3 warstw, więc jest cieńszy niż złożona tetra, a chłonność ma dużą. Tak w skrócie.
prefold
http://www.ekobaby.pl/sklep.php?cat=6&id=590&ec=0
składanka
http://www.ekobaby.pl/sklep.php?cat=6&id=589&ec=0
jak po obejrzeniu zdjęć można się domyśleć;),prefold jest chłonniejszy ale dłużej schnie niż składanka.wsio rawno zwykłemu użytkownikowi pieluch i ich praczce:)
Zależy od oczekiwań i od tego JAKIE składane i JAKIE prefoldy masz na myśli. Ja używałam tetry zwykłej, tetry Tetro (tej grubszej), tetry bambusowej Kikko i muślin Imse Vimse. Generalnie składane szybciej schną i są bardziej miękkie od prefoldów (mam porównanie tylko z prefoldami Bambino mio), łatwiej się układają między nóżkami (są miękkie i delikatniejsze) gdy dziecko się więcej rusza/chodzi niż prefoldy. Jeśli chodzi o miękkość i chłonność, w skali od najlepsze do najsłabsze są dla mnie: 1 miejsce Kikko tetrowe bambusowe, 2- Imse vimse muśliny, potem długo nic, potem tetra Tetro, potem długo, długo, długo nic ;-) , potem zwykła tetra.
Prefoldy (miałam Bambino mio) wymagają wielu prań, żeby zaczęły właściwie służyć (nawet ok. 7 prań), przy czym u mnie przy twardej wodzie jak już były po kilku praniach i stały się odpowiednio skurczone i mięsiste, zaczeły być też twarde/szorstkie :-( No i ważne, prefoldy trzeba umieć składać, moja córka o kobiecych udkach (czyt. pulchnych ;-) nie mogła mieć prefoldów składanych w poprzek (tzw. podstawowe składanie) tylko jak dla chłopca (zawinięcie z przodu) a to z kolei powodowało duże wybrzuszenie na brzuszku - niby nie przeszkadza, ale denerwuje ;-) Prefoldy są trochę chłonniejsze niż składane - różnica jest odczuwalna zwłaszcza przy starszym dziecku, u młodszego zmienia się podobnie często jak składane.
Ja mam tylko doświadczenie z tetrą bawełnianą Kikko i jestem bardzo zadowolona z niej, jest miękka i nawet ładnie chłonie... właśnie tak myślę, czy w prefoldach nie jest niewygodnie, bo mam wrażenie że w nich sztywno trochę może być...