Pranie pieluch wielorazowych
Może temat już gdzieś był, ale nie potrafię znaleźć...
Różne instrukcje prania pieluszek wielorazowych są dla mnie niejednoznaczne. Może pomożecie mi wyjaśnić moje wątpliwości...
Nie pytam o tetrę czy innego rodzaju bawełnę, to wiem jak prać.
Pytanie pierwsze, mogę prać razem pieluszkę z włókna sztucznego (np bumGenius czy otulacz z poliestru/polarku) z wkładami z naturalnych tkanin, np. z konopii?
O ile dobrze zrozumiałam, to należy unikać prania w proszkach na bazie olejów roślinnych lub z gliceryną, bo to zmniejsza chłonność pieluszki; ale na ekobaby polecają pranie w Ulrich natuerlich, który w składzie ma olej palmowy i kokosowy oraz mydło potasowe (które w swoim składzie ma też glicerynę właśnie). To jak to właściwie jest? Skoro orzechy indyjskie też odpadają, to można prać w zwykłym Jelpie?
No i w jakiej temperaturze? Można za każdym razem w 60 stopniach? Skoro tych pieluszek się nie prasuje to tak chyba będzie bardziej higienicznie niż w niższej temperaturze?
Czytałam gdzieś, że można prać "z inną bielizną" czyli np. z bawełnianymi ubrankami dziecka?
Zalecane jest pranie w długich programach, czyli np w programie bawełna, a nie w programie przeznaczonym specjalnie do tworzyw sztucznych?
Jak sobie jeszcze jakieś pytania przypomnę, to dopiszę ;))
Re: Pranie pieluch wielorazowych
Cytat:
Zamieszczone przez Leika
Może temat już gdzieś był, ale nie potrafię znaleźć...
Różne instrukcje prania pieluszek wielorazowych są dla mnie niejednoznaczne. Może pomożecie mi wyjaśnić moje wątpliwości...
Nie pytam o tetrę czy innego rodzaju bawełnę, to wiem jak prać.
Pytanie pierwsze, mogę prać razem pieluszkę z włókna sztucznego (np bumGenius czy otulacz z poliestru/polarku) z wkładami z naturalnych tkanin, np. z konopii?
możesz. możesz też prać z dowolnym innym praniem.
Cytat:
Zamieszczone przez Leika
O ile dobrze zrozumiałam, to należy unikać prania w proszkach na bazie olejów roślinnych lub z gliceryną, bo to zmniejsza chłonność pieluszki; ale na ekobaby polecają pranie w Ulrich natuerlich, który w składzie ma olej palmowy i kokosowy oraz mydło potasowe (które w swoim składzie ma też glicerynę właśnie). To jak to właściwie jest? Skoro orzechy indyjskie też odpadają, to można prać w zwykłym Jelpie?
należy unikać w takich środkach pieluszek kieszonkowych z polarkiem - bo on się zatłuszcza i nie przepuszcza dobrze wilgoci. płyn urlich naturlich annamamaalexa testowała na swoich pieluszkach i było ok. ja teraz też kupiłam ten właśnie. wcześniej miałam sodasan i sonnet i niestety czeka mnie namaczanie kieszonek w ludwiku... jelp jest ok jeśli chodzi o samo pranie. a czy jest eko i czy pranie po nim jest wciąż białe, to już inna historia
Cytat:
Zamieszczone przez Leika
No i w jakiej temperaturze? Można za każdym razem w 60 stopniach? Skoro tych pieluszek się nie prasuje to tak chyba będzie bardziej higienicznie niż w niższej temperaturze?
kieszonki bumgenius i ptits dessous pierze się w max 60st. zazwyczaj bawełniane i konopne można w 90 ale pewnie jak za często będziesz je gotować to się im żywotność skróci. ja piorę w 40 zazwyczaj, często w 50 bo od tej temperatury działają eko wybielacze no i czasem w 60.
Cytat:
Zamieszczone przez Leika
Czytałam gdzieś, że można prać "z inną bielizną" czyli np. z bawełnianymi ubrankami dziecka?
można. choć niektóre mamy mają opory. ja nie... oczywiście pieluszki po kupkach, jeśli nie użyłaś papierków trzeba dobrze spłukać.
Cytat:
Zamieszczone przez Leika
Zalecane jest pranie w długich programach, czyli np w programie bawełna, a nie w programie przeznaczonym specjalnie do tworzyw sztucznych?
chyba nie do tworzyw bo to są zwykle programy ze słabszym odwirowaniem, do delikatniejszych tkanin. ja używam standardowego programu do bawełny.
absolutnie odpadają wszelkie programy typu "codziennego" - np. 30 minutowe.