-
szeroko nóżki
Jestem mamą świeżo upieczoną i wiele rzeczy martwi, niepokoi... ech
Odpowiednio wcześnie zaopatrzyłam się w zestaw wielorazówek. I od kilku dni testuję. Moja malutka, malutka jest naprawdę - około trzykilogramowy dzidziuś z maleńką pupinką.
Wielorazówki są o wiele szersze niż jednorazówki - nawet te najmniejsze i mam wrażenie, że małej rozpychają nóżki za bardzo. Uspokaja mnie fakt, że ona nie protestuje zbytnio, a ja sama w dawnych czasach byłam wychowana na podwójnej tetrze i jakoś nic mi nie było.
Mam się martwić?
-
nasz ortopeda poleca jak najbardziej pozycję na żabkę. u nas wielorazówki jak i chusta w przypadku Franka mają działać jak rehabilitacja na jedno lekko niedojrzałe bioderko :)
(dzięki temu maż bez mrugnięcia okiem daje się zamotać oraz wykłada kasę na pieluchy :D)
-
dzięki, zaczynam kolejny dzień walki i potrzebuję motywacji, żeby się nie łamać i nie sięgać do paczki z jednorazówkami
a podobno dziewczynki są bardziej narażone na kłopoty bioderkowe
-
Moja córa nie miała problemów z panewkami biodrowymi ale profilkatycznie pieluchowałam ją podwojnie... Używałam jednorazówek a na to pielucha z flaneli. Na kontroli ortopedycznej usłyszałam tylko pochwały od sędziwego doktorka.
-
Szeroka pielucha jej nie zaszkodzi. Nasz ortopeda, mimo że Młody z bioderkami problemów nie miał, kazał na wielorazówkę nakładać dwie tetrowe. Nie robiłam tego, ponieważ uważam, że skoro coś jest w porządku, to nie ma co przesadzać. Wynika z tego, że szeroka pielucha jest o.k.
-
no to fajnie :lol:
wraca mi entuzjazm do wielorazówek, a dzisiaj cały dzień udało mi się z nimi przetrwać
a skoro doktorowie tak zalecają, to pozostaje chyba tylko zaufać
-
My też mamy Maluszka na stanie:)
Niestety jak na moje oko jedynie BambinoMio oraz IB oraz handemedy XS nadają sie na 3kg dzieciątko.
Niestety nie przemyślałam sprawy i posiadam muślinyy 100 i tetrę lux i Niunia wygląda w tym jak osa(mega odwłok) ,że nie wspomnę że pupa na wysokości żyrandola.
Więc w dzień jedziemy na Bambino plus IB, w nocy jednorazówki. Co do tych ostatnich to powiem, ze pampki są dużo gorsze dla nas niż BambooNature. Pampki śmierdolą jakimś chemikalium oraz spadają z pupiny. Bamboo są naprawdę baardzo ok- nawet w szpitalu się położnym podobały:)
Mam nadzieję ,że Niunia szybko dorośnie do kieszonek i muślinów..
-
Super,że pieluszkujesz dzidziusia od początku naturalnie. Ja odkryłam pieluchy wielorazowe jak Jaś miał 5 miesięcy. O bioderka się nie martw. My pieluszkowaliśmy tak: jednorazówka + flanela (tak lekarz kazał). A Ty nie powinnaś mieć żadnych problemów z córeczką w przyszłości. Fajnie i powodzenia.
-
no, jednorazówki też nadal w użyciu... (noc i dłuższy spacer)
dziś z kieszonki mojej ulubionej (swaddlebees) kupa wypłynęła (lub raczej wystrzeliła) nam nogawką - na razie takie wydarzenia bardziej mnie śmieszą niż wkurzają :)
ta kieszonka swaddlebees jest bardzo fajna na 3kg dziewczynkę - nóżki szeroko, ale w sam raz i pupcia komfortowa - sucho i wygodnie
najbardziej się nóżki rozpychają małej, kiedy ma formowankę + otulacz, jak kładę małą na boczku, to nóżki odstają dość od siebie
i mnie za niedługo czeka wizyta u pediatry/ortopedy, więc zaprezentuję tam nasze pieluchowe osiągnięcia
dzięki za wszystkie słowa wsparcia i uspokajania :D