Mam problem z wyborem chusty dla mojego maluszka. Jaka będzie najlepsza na początek? Bawełniana czy elastyczna? Jakie są sprawdzone marki? Maksymalnie chcę wydać 200 zł.
Wersja do druku
Mam problem z wyborem chusty dla mojego maluszka. Jaka będzie najlepsza na początek? Bawełniana czy elastyczna? Jakie są sprawdzone marki? Maksymalnie chcę wydać 200 zł.
Przeleć się po wątkach w tym dziale, sporo już takich było, na pewno znajdziesz w nich coś dla siebie ;)
ja na początek lubię elastyczną.dla takiego noworodka i do 3 miesięcy. ale ona nie wystarczy na długo więc najlepiej ją pożyczyć, szkoda wydawać na dobrą chustę ok 100 zł a po 3 miesiącach szukać tkanej. wbrew temu co piszą producenci że chusta starcza do 13 kg - nie wiem kto jest w stanie nosić 13 kg dziecko w elastyku, chusta sprężynuje, wpija się w ramiona noszącego, dziecko opada zbyt nisko - komfortowo jest max do 8-9 kg ale im lżejsze dziecko tym wygodniej i tym mniej sprężynuje chusta.
jednym słowem zalety: wiążesz ją raz - tylko jedno wiązanie, nie trzeba rozwiązyważ za kazdym razem mozna wkładać i wyjmować dziecko do już zawiązanej chusty. wygodna na zakupy szybkie wyjścia i po domu gdy często się wyjmuje dziecko do przewijania i karmienia.
wady: 3 warstwy materiału na dziecku - w upały odpada a w domu trzeba pamiętać żeby cieniutko ubrać dziecko bo to jak 3 warstwy ubranka., starcza na krótko. można nosić tylko z przodu.
chusta tkana: trzeba dojść do pewnej wprawy w wiązaniu bo wiąże się chustę razem z dzieckiem. przy bardzo małym dziecku może być za szeroka (elastyki są węższe)
zalety: uniwersalna wystarczy do końca noszenia. wiele wiązań w tym na boku i plecach. można zroić z niej tez hamak :) - utrzyma dorosłego. jest sztywniejsza od elastycznej - lepiej trzyma pozycję dziecka.- to ma znaczenie przy starszym maluchu który już się wierci.
na koniec : jesli chcesz wydac max 200 zł to możesz szukać i nowych i używanych. ja wolę używane bo są miękkie tzw "złamane" a nowa mało która od początku jest mięciutka, przez co trudniej wiązać, dociągać i układać. firmy sprawdzone to zerknij na dział recenzji. bo tez jest tak że poszczególne modele z jednej firmy sa super dla malucha a inne mniej.
W tym budzecie kupilabym obie ;) elastyk na poczatek, mozna kupic uzywke naprawdr tanio, ja np dalam 30zl tu na forum. A do tego tkana, jakiegos pasiaka spokojnie kupisz za reszte pieniedzy z tego budzetu :)
Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka
moja ukochana dla maluszka to były bambusy nati, kupiłam na forum używane, mięciutkie jak kaczuszka na pierwsze miesiące były niezastąpione a potem umiejętnie zamotane poniosły jeszcze sporo kg więcej:)
a ja elastycznej nie lubię. Nosiłam na początku le jak tylko zaczęłam wiązać tkaną w elastycznej nosić nie chciałam (za duzo warstw, inny komfort noszenia)