No to w końcu która chusta ma najlepszą nośność?
Czytam i czytam różne wątki i posty dotyczące chust. Wiele dziewczyn zachwyca się chustami z domieszkami (tu różnią się bardzo opinie na temat np. lnu i konopii, wełny,, jedwabiu itp - nie o to mi chodzi). Wiele pisze o "legendarnej nośności lany". Pojawiły się też wełniste nati. Z drugiej strony przeczytałam, że co do zasady splot skośno - krzyżowy (jak przy lanie mniemam :)) jest bardziej nośny niż żakard (np. indio, również z domieszkami). Zatem - co bardziej nośne: lana czy indio z domieszką? A może jim z lnem, katia (lub ten drugi didymos - nie pamiętam) z wełną, nati z wełną... itd. Najbardziej jednak chodzi mi o porównanie nośności lany z wszystkimi ww. markami i rodzajami chust. Będę wdzięczna za każdą odpowiedź :)
Re: No to w końcu która chusta ma najlepszą nośność?
storche tez swietnie nosza :)
indio z konopiami.
dla mnie hit.
ja czekam na konopie kolorowe, co by się osobiście przekonać
dla każdego inna :wink: :lol:
ja swój stos zredukowałam do 5 chust, hitem jest dla mnie wełna
pokaż hanti te swoje ideały, jak wiadomo solidnie wyselekcjonowane
a możecie porównać z laną? plissss... chodzi mi: lana kontra inne bawełny, didymosy, storcze itd.
Dla mnie najlepsza pod względem "odjęcia" kilogramów była Lana, ale pod względem użytkowym wolałam indio eis z lnem i pasjowe konopie. Bo Lana jednak jak dla mnie zbyt gruba i sztywna (wiem, wiem, leniuch ze mnie jeśli chodzi o łamanie chust). A Eisik i konopie były przyjemnie miękkie. A nosiły bardzo dobrze (testowane obie na prawie trzylatku).
chyba co mam to opinia, choć pewnie będą się niektóre powtarzać :lol:
Ja nie mam zbyt dużego doświadczenia, ale chętnie poczytam opinie
Ja mam Lanę od niedawna, faktycznie jakoś tak odejmuje kilogramów, chociaż za diabła nie mogę zrozumieć na czym to polega :roll: Już dla takiego roczniaka jest ok, ale dla mniejszczego dziecka jest wg mnie za sztywna. I jak dla mnie (przynajmniej na razie) nie jest to chusta samowiążąca się - muszę się przyłożyć do wiązania.
dziękuję za opinie i proszę o jeszcze :) kajakasz1 - jesteś dla mnie wyrocznią :) to Twój blog spowodował znaczące powiększenie się mojego stosiku. Bezpośrednio od Ciebie kupiłam koirę i farbowaną teestę. Do tej pory nie mogę siebie zrozumieć, dlaczego nie odkupiłam lany, kiedy była idealna okazja... Ale cóż - mądra Polka po szkodzie... Pozdrawiam
Cytat:
No to w końcu która chusta ma najlepszą nośność?
na to pytanie, chyba nie ma jednej, sprawdzonej i ostatecznej odpowiedzi
poza tym, nośność to nie wszystko :wink:
dlatego ja pytam TYLKO o nośność :) Resztę dopowiem sobie sama...
Cytat:
Zamieszczone przez hanti
dla każdego inna :wink: :lol:
ja swój stos zredukowałam do 5 chust, hitem jest dla mnie wełna
ooo, to rzeczyscie duzy postep, pochwal sie na czym ostatecznie stanelo?
a jesli chodzi o nosnosc - moim zdaniem najlepsze sa domieszki z welna (nino, pasiaki didymosa, nati z welna!), indio z konopiami i Lana (ale ta raczej dla starszych dzieci, nie na poczatki). Lana podobno najlepsza, ale i najbardziej trzeba sie przylozyc zeby ja zlamac.
Ale tak naprawde to dobrze by bylo samemu sprobowac, bo gusta i odczucia bywaja rozne. Mi na przyklad indio z welna osobiscie nie podpasowalo, z lnem tez nie bardzo - ale inni twierdza ze nosi super. Podobno Pamir nosi swietnie, ale u mnie nie pomieszkal dlugo :(
ja właśnie chcę na później. (to, że tutaj jestem wpisana jako "chustonówka" świadczy tylko o małej ilości postów :)))
ach - no i dziękuję nitko za jednoznaczną, uargumentowaną odpowiedź :)
hehe, do uslug - ale sama pewnie wiesz jak to jest :) co podoba sie jednym, niekoniecznie przypadnie do gustu innym... poza tym kobieta przeciez zmienna jest i nie ma na nic prostych odpowiedzi :lool:
Dla mnie hitem jest indio z lnem i konopiami. Len nie każdy, wg mnie musi być to gruba chusta, nie jak np purpur. Gruby jest natur, eibe i np rozenholz :)
A mnie konopie nie odpowiadają :( Ani trochę. Zdecydowanie za grube i zbyt mięsiste. Za to len Indio Purpur baaardzo mi odpowiada, właśnie dlatego, że taki cienki jest :) Nie wiem jak Eibe bo nie macałam nawet. Jest taki jak konopie?
Dla mnie świetnie noszą i świetnie się wiążą żakardy bawełniane Nati.
To wszystko dla dziecka ponad 10 kg bo do tej wagi to nawet Ellaroo dobrze nas nosiła :)
A dla mnie najlepsze są konopie-bo grube i mięsiste :D