Re: Chusty w innych krajach?
w Anglii glownie w wisiadlach. poza chustowym pokazem, gdzie chust bylo od groma, to na zywo w Londynie chuste wiazana widzialam moze trzy razy (w tym ostatnie wiazanie takie, ze wole zmilczec...). i pare razy dzieciaki w kangach. chyba raz kolkowa i Ergo. i to by bylo na tyle... a przepraszam, jak chodzilam na grupe mam karmiacych, to dwie mamy byly fankami mietkow :)
Cytat:
Zamieszczone przez mama_frania
w Anglii glownie w wisiadlach. poza chustowym pokazem, gdzie chust bylo od groma, to na zywo w Londynie chuste wiazana widzialam moze trzy razy (w tym ostatnie wiazanie takie, ze wole zmilczec...). i pare razy dzieciaki w kangach. chyba raz kolkowa i Ergo. i to by bylo na tyle... a przepraszam, jak chodzilam na grupe mam karmiacych, to dwie mamy byly fankami mietkow :)
No to faktycznie licho..a jak długo już siedzisz w Londynie? Porozbijałaś się po innych częściach Wysp? Może to tylko specyfika "Lądka", a na "prowinicji" jest inaczej z tym?
Jak byłam w Szwajcarii 5 dni, to raz spotkałam na ulicy kobietkę zawiniętą w tkaną :)
m.
Cytat:
Zamieszczone przez truscaffka
No to faktycznie licho..a jak długo już siedzisz w Londynie? Porozbijałaś się po innych częściach Wysp? Może to tylko specyfika "Lądka", a na "prowinicji" jest inaczej z tym?
w Londynie pewnie ponad cztery lata. gdzies tak w srodku tego - rok na prowincji (gdzie w zyciu nie widzialam nic poza wisiadlem). ja wiem, ze sa mamy noszace, jest slingmeet (forum dla takichze mam wlasnie), ale jakos malo tego. malo mam, forum zdaje sie malo aktywne. nawet czarne mamy czesciej widze z nosidlami niz czym innym (a one czesto gesto pytaja o chusty :)).
Cytat:
Zamieszczone przez marjanna.b
Jak byłam w Szwajcarii 5 dni, to raz spotkałam na ulicy kobietkę zawiniętą w tkaną :)
m.
A ja byłam w Szwajcarii 4 m-ce i nie widziałam mamy noszącej żadnej :( Żadnego wisiadła, nosidła itp.
I nie byłam tylko na zadupiu, ale w samym Zurychu.
w Ca w wiekszosci sklepow widzialam zolo, ellaroo, elastyki i ergo. na ulicy duzo wisiadel. u mnie na zadupiu jeden MT poza tym wisiadla ale trudno mi to ocenic bo np. w TO kilka wiazanek uwidzialam ale to duze miasto :lol:
Cytat:
I nie byłam tylko na zadupiu, ale w samym Zurychu.
A ja właśnie w mniejszej mieścinie - Biel/Bienne ;)
m.
mieszkalam troche ponad 1,5 roku na wegrzech (dokladnie w szeged, ale duzo tez jezdzilam po kraju) i tam duzo sie nosi w chustach i mietkach. ktos tu niedawno na forum napisal, ze wlasnie na wegierskich stronach jest najbogatsza oferta MT i to by sie zgadzalo.
dwa lata temu bylam w chorwacji, tam tez migaly mi chusty i ... i w nosicielach rozpoznawalam (gaworzyli po swojemu) wegrow wlasnie ;)
a! i jeszcze jedno; moi rodzice byli niedawno w amsterdamie i mowili, ze mineli sie kilka razy z zamotanymi w tkane rodzicami :)
Cytat:
Zamieszczone przez truscaffka
Cytat:
Na prowincji widzialo raz w kolkowej i raz wiazanka na plecach (malenstwo takie bylo!).Reszta wisiadla i tym podobne worki na dzieci.
a mi sie jeszcze przypomnialo, ze dwa razy elastyka tez widzialam. i utkwilo mi to w pamieci - oba spotkania. pierwszy raz - jeszcze bylam w ciazy, juz wiedzialam, ze chce nosic, tylko sie nie moglam zdecydowac Nairobi czy Dehli... bylam na warsztacie nt. karmienia piersia u mnie w szpitalu i przyszla jedna mama z coreczka - chyba 9-dniowa, w elastyku wlasnie. i ta mala caly warsztat tak slodko spala :)
a druga mame widzialam w sklepie z rzeczami dla dzieci. a ze byl to okres, kiedy Franek nie pozwalal sie wlozyc w chuste nawet na piec minut (bo sie ssac nie dalo ;)) to mi to przywrocilo nadzieje, ze kiedys go jeszcze ponosze (slusznie zreszta :lol: ).
Czwarty rok w UK (Oxford, Londyn, Belfast) i tu sie moim zdaniem wogole nie nosi. Nawet wisiadla sporadycznie widuje. Jak pomieszkiwalam chyba z 8 lat temu na Wegrzech to juz widywalam wiazanki :thumbs up: .
to może ci Węgrzy robią jakieś fajne chusty? zna ktoś?
Kto by sie spodziewał, że akurat na Węgrzech. Ciekawe dlaczego tak jest.
We Francji też noszą w wiązankach.Widziałam dużo mam.Mają też fajne chusty,ale rozmawiałam z kuzynką,która nosiła swoje dzecię i ona kupowała niemiecką,bo lepsza;-)
Z Francji są Neobulle, dostępne u nas w Polsce :)
UK/mala miescinka ...wozki a rodzice jak juz nosza to nosza na rekach ... widzialam kilka nosidelek :twisted:
... elastyka moze z 3 razy , MT raz , tkane-wiazane moze 4 osoby ... to by bylo na tyle ...
... na plecach w chuscie nosi nas dwie dziewczyny ... wiecej nikogo niewidzialam...
Czyli wynika z tego, że w wiązankach noszą Francuzi, Niemcy, Węgrzy i Polacy...Hm..ciekawe dlaczego akurat w tych krajach ten sposób noszenia znalazł zwolenników, a w innych nie..Szkoda, że już nie studiuję, może bym wzięła inny temat pracy magisterskiej, hehe :lol:
a czy Węgrzy, Francuzi i Niemcy mają jakieś takie swoje fora jak my tutaj? Można się z tymi mamami jakoś spiknąć, doświadczeniami powymieniać, chustami poprzerzucać? Ktoś coś wie?
TU forum angielskie.
bylam dzisiaj na zakupach (jakas godzine, poltorej). masa wozkow, dwa nosidla (przodem do swiata). i moj dziec w MT :D
Cytat:
TU forum angielskie.
bylam dzisiaj na zakupach (jakas godzine, poltorej). masa wozkow, dwa nosidla (przodem do swiata). i moj dziec w MT :D
Dzięki mamo Frania :)