Dziewczyny, kiedy w praktyce można założyć maluszkowi na pupe kieszonkę w rozmiarze one size?
Wersja do druku
Dziewczyny, kiedy w praktyce można założyć maluszkowi na pupe kieszonkę w rozmiarze one size?
zależy od budowy dziecka oraz fasonu pieluchy. niektóre marki (np. babyetta) mają mniejszy, zgrabniejszy krój - inne większy.
ale OS jest mniej więcej od 4 kg.
To potwierdziłaś moje zdanie. Ja pieluchowałam wielorazowo starszego jak skzończył rok, więc nie mam doświadczenia z noworodkiem czy niemowlakiem.
Potwierdzam, wiekszosc na 4 kg juz sie nadaje
:) ale chinki zaczelam od 5kg, dalo się...tylko ubranka żadne nie pasowaly na pupe... dobrze ze szybko lato sie zrobilo. Polskie OS będą zdecydowanie bardziej pasowaly :)
Przed nami zima, ale i tak chyba na spacery zostaną jednorazówki, bo to nigdy nic nie wiadomo przy takiej małej dupce. Pozostaje czekać jakich wymiarów urodzi się chłopak:)
Myślę, że wełniane gatki z nogawkami na spacery będą super. A i OS polskie typu kokosi, babyetta nie są jakieś duze i spokojnie mi się zmieściły w ubranka. Kiedyś myślałam, że OS to stały rozmiar, dopiero gdy moja Mała miała 4 m-ce kupiłam OS babyetta i kokosi i się zdziwiłam bo okazały się niemal połowę mniejsze od chinek.
Moja Mała ważyła 3600 jak się urodziła i np. otulacze OS Milovii używałam jeszcze w szpitalu. A kieszonki tak koło 3 tygodnia były właściwie ok, spięte na najmniejsze napki.
Nie wiem jak wypadają kieszonki, ale otulacze OS babyetta pasują na noworodka od urodzenia. Wprawdzie u mojego szczuplaka robią dużą pupę i zdecydowanie lepiej sprawdzają się otulacze XS-S. Ale awaryjnie jak mi się XS skończą to te OS babyetta dają radę. Inne firmy OS jeszcze na niego za duże. Myślę że wiele zależy od budowy dziecka, a nie od wagi, bo mój Maluch ma już ponad 4kg, a małe otulacze mam ciągle spięte na rozmiar XS.
U nas na noworodku 3.1kg kieszonki babyetty strasznie przeciekały. Na 5kg też, więc sprzedałam nie chciało mi się czekać dłużej. bumgeniusy os były dużo lepsze i u nas do dziś są najbardziej ulubione.
Chinki os wogole mi na maluszka nie pasowały ciekły zewsząd...
Mam rózne te kieszonki, to będziemy próbować. Poczekamy jak odpadnie kikut i zobaczymy jak to wyjdzie z wymiarami, jak nie to wsadzimy się w wielo jak dupka troszkę podrośnie:)
Ja zaczynałam od 2 tygodnia z przerwami na pampersy a od 3 tygodnia stale wielo. Miałam otulacze wełniane Imse Vimse bo mają dodatkowe zakładki przy nóżkach i płaską gumkę na pleckach, do środka cienki wkład bambusowy żeby nie podnosił plecków do góry. Polara młody nie tolerował do ok 4 miesiąca, więc wkładki sucha pielucha odpadały, a później przeszliśmy na kieszonki. Trzeba trochę cierpliwości i poszukać co maluchowi najlepiej da się dopasować.
Będziemy praktykować,a może rzeczywiście na sam początek zaopatrzymy się w wełniane otulacze, a później kieszonki,.
IMO dla noworodka najlepsze są otulacze i wkład. Ja miałam 2 kieszonki w rozmiarze xs-s i 3 s. czasem nawet 5 min na pupie nie były, bo trzeba było kupę przewinąć. Kieszonek na stałe zaczęłam używać od jakis 4kg czyli jak Leo miał jakiś miesiąc chyba
Faktycznie :), przypomniałaś mi jak mi ręce opadały gdy po 5 minutach musiałam zmieniać śliczną kieszonkę tak fajnie dopasowaną do ubranka specjalnie na przyjście gości (którzy oczywiście zapytają jak sobie z tymi wielorazówkami radzę) A ja zamiast dumnie pokazać na śliczną kolorową pupę mojej córeczki musiałam co chwila latać i zmieniać bo kolejna już zakupkana.... może przez to miałam kryzys wielo... :)
mój synek ważył 3750 jak się urodził i przez pierwsze dni/tygodnie używaliśmy rozmiarów noworodkowych. na początku tonął w OS mimo swojej pokaźnej wagi;) (mieliśmy z OS babyyettę, kokosi, liitle pinguina). ale fakt - zależy od budowy dziecka i fasonu pieluchy
Na sam początek zaopatrzymy się w jednorazówki i myślę, że pierwszy miesiac tak sobie będziemy dupcie pieluchować. A później zobaczymy jaki Młody będzie okazały:)
Moim zdaniem 2-3 miesiąc. I nie tylko ze względów wielkości,ale:
-dzieci zazwyczaj do tego czasu ciągle walą kupsztale,
-matki zazwyczaj w tym okresie w d... mają pranie, bo maluszek wystarczająco dużo czasu pochłania, i trzeba się przyzwyczaić, i ogarnąć wspólny plan dnia :P
-ja po cesarce do tego okresu nie była bym się w stanie schylić i wyjąć prania z pralki ;)