poradźcie - chusta dla niepełnosprawnego dziecka
Witajcie, mój synek ma prawie sześć lat, ale z racji skrajnego wcześniactwa jest leciutki jak piórko (13kg), a przy tym dłuuuugi (98cm) jak szczypiorek:) Kiedy był dużo mniejszy nosiłam go w kółkowej chuście, ale potem jakoś nam nie szło i oddałam ją innemu maluchowi. Nie myślałam, że wrócę do tematu, zwłaszcza, że mimo wielkich trudności synek 1,5 roku temu nauczył sie chodzić... Chodzi i biega całkiem nieźle, ale dłuższe trasy nie wchodzą w rachubę. Wózek coraz częściej zamiast pomóc - przeszkadza. Czasem wolę sobie synka po prostu posadzić na biodro i tak wędrować. Dlatego pomyślałam o chuście...Ale decyzja niełatwa - po pierwsze wielki wybór, sprzeczne opinie... Po drugie, chusta trochę kosztuje - a nie wiem jak długo bedę z niej korzystać - pół roku? rok? dwa? Czy w ogóle takiego szczypiorka da się nosić?
Co o tym myślicie?
Pozdrawiam
plum
Re: poradźcie - chusta dla niepełnosprawnego dziecka
w twojej sytuacji wybralabym poucha (chuste kieszonke). Zasada jak w kolkowej, dziecko siedzi na biodrze, ale pouch jest kupowany na miare noszacej osoby, wiec odpada regulowanie i naciaganie. Szybki, wygodny i tani!
nie wiem jak daleko chadzacie i ile musisz w chuście nosić.
Ja mam 5 letniego wcześniaka z mpdz i też chodzi i "biega", ale na krótkie dystanse. Potem Karolkę trzeba ponieść (albo wsadzić do wózka). Szczerze nie wyobrażam sobie żebym po spacerze miała ją tachać na biodrze.
Jeśli chcesz popracować troszkę, to chusta wiązana jest najbardziej wdzięczna, bo idealnie podtrzymuje dziecko (nie wiem jakiego typu problemy macie) , jeśli nie, to zawsze można poszukać odpowiedniego nosidła ergonomicznego żeby wrzucić piechura na plecy.
ja własnie nosidło bym poleciła. manduce albo od gosi- dziewczyny sa zadowolone, dziecko jest wysokie to maxi na miare byloby super :D w nosidle łatwiej zarzucic na plecy niz w chuscie i zdjac w razie czego.
Napisz może skąd jesteś bo w wielu miejscach sa organizowane spotkania i może mogłabys cos poprzymierzać, popróbować.
ja też polecałabym Ci nosidło na plecy
kółkowa jest dobra na krótkie dystanse i obciąża jedną Twoją stronę, a nosidło jest super, szybko możesz założyć, szybko zdjąć i wygodnie rozkłada ciężar dziecka (nie tylko ramiona są obciążone, ale głównie pas)
poszperaj w dziale "różne chusty i nosidła"
możesz kupić używane u nas na forum :hello:
i później sprzedać, gdy już nie będziesz potrzebować 8))
pamiętam, że na gazetowym forum 'kawałek szmaty' jakaś dziewczyna wklejała swoje zdjęcie z niepełnosprawną 4-letnią córeczkę. Nosiły się w vatanai. Może jak poszukasz to uda Ci się z nią skontaktować?
Ja jak wyżej: Spróbuj nosidło - może Mei-tai, co prawda nosi się w tym z przodu albo na plecach, ale zakłada się szybko i w miarę łatwo i jak Ci się synek przyzwyczai to spokojnie trochę na plecach ponosisz :)
Powodzenia,
Za mandukę mogę ręczyć, że da radę z takimi gabarytami: mój synek waży 13,6 kg i mierzy tez ok. 98 cm - świetnie wchodzi w mandukę.
:D Bardzo Wam dziękuję za podpowiedzi. Faktycznie nie pomyślałam o sprawdzaniu nosidełek, a jak mi się zdaje coś takiego jak manduca mogłoby nam się sprawdzić, mały lubi mi się wdrapać na plecy w czasie różnych prac domowych, więc może i taka pozycja by mu się spodobała, gdyby się zmęczył na spacerze i w czasie naszych rehabilitacyjno-leczniczych wypraw - gdzie wózek zupełnie się nie sprawdza.
zaraz zajrzę na bazarek i zacznę szukać sponsora :)
Cytat:
Zamieszczone przez hanti
Ja mam 5 letniego wcześniaka z mpdz i też chodzi i "biega", ale na krótkie dystanse. .
hanti, mój wcześniak w zasadzie ma móżdżkową postać mpd, ale teraz ruchowo jest naprawdę nieźle. Do tego głuchota, problemy ze wzrokiem i upośledzenie umysłowe. Zapewne więc jeszcze troszkę trzeba będzie go ponosić:) (i to jest jedyny moment, kiedy się cieszę, że jest taki malutki :wink: )
Pozdrawiam Was gorąco
plum
Witaj już od jakiegoś czasu myślałam,żeby dać komuś bardzo potrzebującemu mojego MT :D i żeby się dobrze nosił :D ( mam taki jasny, jest dla większego dziecka, mój 4 letni synek uwielbia jak chociaż przez chwilkę go ponoszę) mei tai jest uszyty z bardzo wytrzymałej bawełny,mam nadzieję że się sprawdzi!!Nowy przetestowany tylko przez mojego synka.
Cytat:
Zamieszczone przez pama
Witaj już od jakiegoś czasu myślałam,żeby dać komuś bardzo potrzebującemu mojego MT :D i żeby się dobrze nosił :D ( mam taki jasny, jest dla większego dziecka, mój 4 letni synek uwielbia jak chociaż przez chwilkę go ponoszę) mei tai jest uszyty z bardzo wytrzymałej bawełny,mam nadzieję że się sprawdzi!!Nowy przetestowany tylko przez mojego synka.
:applause: :applause: ale super :applause:
pama :thumbs up:
:D :D :D Podskakujemy z radości :D :D :D
Dziękujemy, pama :bliss: :bliss:
Pama :applause: :applause: :applause:
plum super pomysł z tym noszeniem :) jeżeli chodzi o noszenie mimo wszystko najpierw zacznijcie z przodu aby oswoić się z noszeniem.. a jak sie okaze że to wam super wychodzi przerzućcie się na plecy :)
i napiszcie skad jesteście- może faktycznie łatwiej spotkać się z kimś na żywo kto instrukcje obsługi wyjaśni :)
Pama dla Ciebie :applause: Plum bardzo się cieszę, że będziecie mieli mt i odciążysz trochę ręce na Waszych spacerach. Całusy dla Twojego synka i miłego noszenia :mrgreen:
serce rośnie, pama :applause: :applause: :applause:
ja też mam ogromną radość,że mogę w ten sposób pomóc :jump: niech mt nosi się dobrze :D