Na którym biodrze nosicie dzieci? :)
Wersja do druku
Na którym biodrze nosicie dzieci? :)
na prawym :)
Edit. ja w ogóle w kółkowej lubię nosić na lewym ramieniu kółka, jakoś łatwiej mi dociągnąć i jak mam malucha na brzuchu i jak mam na prawym biodrze.
….
na prawym :)
czyżby biodro szło w parze z ręką?;)
…..
A nienienienie, badania już były przeprowadzone i własnie mnie wyniki zdziwiły - że większość osob nosi dziecko na lewym biodrze (niejako uwalniając sobie prawą rękę do rozmaitych prac) i że nawet osoby leworęczne sadzają sobie dziecko na lewym boku, tak jakby to było "naturalne" miejsce pobytu malucha. Co mnie o tyle dziwi (a jestem praworęczna), że ja nigdy chyba nie nosilam na lewym biodrze, bo chyba podświadomie wolalam mieć bliżej dziecka tę "sprawniejszą" rękę.
ja jak kammik, jestem praworeczna i w zyciu nie posadzilabym dziecka na lewym biodrze
ja leworęczna i na lewym raczej
Leworeczna jestem i na lewym biodrze nosilam
ja praworęczna i na prawym biodrze też.
Ja dodatkowo pamiętam wg badań, że kobiety częściej wybierają lewą, aby dziecko bliżej serca było... tylko jakoś też mnie dziwi te badania.
ciekawe, co piszecie :), czytałam w książce "Zrozumieć dzieci" H. Renz-Polster (którą polecam jako ciekawą lekturę), że około 80% rodziców (nie tylko matek) nosi na lewym biodrze. Autor tłumaczy, że w ten sposób mamy dziecko bliżej serca. Nie przekonał mnie ten argument, bo serce tylko nieznacznie jest przesunięte na lewą stronę, ale u nas się sprawdza. Ja- leworęczna - i praworęczny tata obydwoje nosimy na lewym biodrze :)
Praworęczna i noszę na prawym ale rzeczywiście wygodniej robić jest wiele rzeczy jak dziecko jest na lewym. Raz jak zamiatałam to o mało co synkowi w głowę trzonkiem od szczotki nie przyłożyłam :D bo jego miałam na prawym biodrze i prawą ręką usiłowałam zamiatać :duh: Teraz czasem przekładam na lewe biodro jak mam coś tego typu do zrobienia ale i tak da się bez przekładania, tylko trzeba dojść do wprawy. Tak jak już i potrafię prawą ręką przytrzymując dziecko na biodrze (bez chusty) słoiki odkręcać, herbaty i kawy do szklanek nasypać i o dziwo lewa ręka robi się tak sprawna jak prawa!
A co jeszcze dziwniejsze, to mimo iż jestem praworęczna, to jak wkładam dziecko na lewe biodro to jakoś od razu ładniej "wiążę" a na prawym biodrze muszę parę razy poprawić tu i ówdzie. A podobno prawa ręka wiodąca i powinna sobie sprytniej poradzić... :hmm:
leworęczna na prawym biodrze ;-) tylko i wyłącznie!
ja tez leworeczna i na lewym nosze, na prawym mi po prostu niewygodnie ;)
Ja praworęczna, nosiłam zawsze na lewym, na prawym byłoby mi mega niewygodnie i niewiele bym zdziałała...
jesdtem leworęczna i noszę na prawym.
Moja siostra jest dwuręczna i dwuoczna i nosi na obu :)
Zaraz wpadną doradcy i was okrzyczą, na obu się nosi NIE WIECIE TEGO? :twisted: