Zobacz pełną wersję : Pieluszki Fajnie Mi Mamo
Witam, jestem nowa ogolnie na forum jak i w temacie pieluszek wielorazowych :)
na allegro znalazlam pieluszki ktore bardzo mi sie spodobaly wizualnie, ale chcialam sie dowiedziec jak z nimi jest w praktyce :) czy ktoras z was uzywala dla swojej pociechy pieluszki marki fajnie mi mamo?
ewaibartek
03-07-2013, 18:06
to są zwykłe chinki tylko metka inna, są tematy w recenzjach o chinkach, poszukaj :)
Kasia.234
03-07-2013, 18:08
Witam, jestem nowa ogolnie na forum jak i w temacie pieluszek wielorazowych :)
na allegro znalazlam pieluszki ktore bardzo mi sie spodobaly wizualnie, ale chcialam sie dowiedziec jak z nimi jest w praktyce :) czy ktoras z was uzywala dla swojej pociechy pieluszki marki fajnie mi mamo?
pieluchy jak wiele innych dostępnych na rynku, coś konkretnego tak Cię w nich zachwyciło? ;)
Gabriela1999
03-07-2013, 18:24
kurde dlaczego ja we wszystkim węszę spam??????
ewaibartek
03-07-2013, 18:29
kurde dlaczego ja we wszystkim węszę spam??????
no przecież sie nawet przywitała :ninja:
wyglądają na zwykłe "chinki" i to z tych starych wzorów PULa, na dodatek z jednym wkładem...
znacznie bardziej się opłaca kupić nowe na ebayu - będą i tańsze i ładniejsze i będą miały dwa porządne wkłady.
i nie będzie ściemniania, że to niby polskie :lol:
O D R A D Z A M :)
wzorki mi sie spodobaly :oops: no i ze sa takie puchate :) i ze maja napki 2-urzedowe. o niczym wiecej nie mam jeszcze pojecia dopiero sie ucze :)
a te pieluszki co znalazlam na allegro maja 2 wklady z mikrofibry (3warstwowe)
Iiiiiiiiiitaaaaam..... Takie cechy ma 95% kieszonek ;)
mi. jak dla mnie to jeszcze czarna magia :) ale mam nadziej ze jak przewertuje watki pieluszkowe to to sie zmieni i wybiore kilka pieluszek dla mojej niuni.
wyczytałam, że decydujesz się na wielo ze względu na uczulenia... poszukaj może "zdrowszych" niż "chinki". chinki mają polar bez atestów, co zazwyczaj oznacza np. bielenie materiałów chlorem, a to krótka droga do odparzeń :(
zatem lepiej wspierać rodzime marki szyjące z materiałów z atestami :thumbs up:
mi. dzieki wezme to pod uwage.
chinki mają polar bez atestów, co zazwyczaj oznacza np. bielenie materiałów chlorem, a to krótka droga do odparzeń :(
Poważnie bez atestów? I dopuszczają to dla dzieci? :shock:
Poważnie bez atestów? I dopuszczają to dla dzieci? :shock:
serio sądziłaś, że polar w chinkach ma atesty? :ninja:
serio sądziłaś, że polar w chinkach ma atesty? :ninja: szczerze to nawet o tym nie pomyslalam.
ale teraz idac tym tropem, to polskie pieluszki takie jak np. pupus, raczej nie beda mialy atestow bo sa szyte w chinach i pytanie czy materialy tez sa chinskie czy sprowadzane z polski hmm...
ehhh musze na prawde duzo poczytac w temacie pieluszek wielorazowych, bo jestem zielona jak trawa na wiosne.
No nie spodziewałam się jakiejś wysokiej jakości, wiadomo. Ale, że bez atestów, to nie wiedziałam..
Wychodzi na to, że wszystko, co jest chińskiego pochodzenia i dla dzieci, trzeba najpierw samemu zbadać i zgłębić temat. :twisted:
A ja tam chinki lubię, i mnie nigdy nie zawiodły ;) Zresztą w stosownym wątku jest więcej opinii o chinkach, i wielu osobom one podchodzą. Oczywiście moim zdaniem nic nie zstąpi dobrej formowanki i flipa, ale szczerze nie kupiłam nigdy kieszonki innej firmy niż 'chinkowe' bo nie widziałam takiej potrzeby. Wytrzymują mi prania w 90 stopniach i nie przemakają, a tego oczekuję od pieluszki wielorazowej.
edit: miałam z 3 fajnie mi mamo, a resztę z shine baby czy jakoś tak.
dla mnie natomiast jest bardzo duża różnica pomiedzy chinką a firmową pieluszką, moge to prównac do różnicy pomiędzy maluchem a mercedesem, takie jest moje zdanie
dla mnie natomiast jest bardzo duża różnica pomiedzy chinką a firmową pieluszką, moge to prównac do różnicy pomiędzy maluchem a mercedesem, takie jest moje zdanie
a o których firmowych mówisz?
ja widzę dużą różnicę pomiędzy chinkami a NappiMe - zdecydowanie na korzyść NappiMe, oczywiście :)
Tak z ciekawosci napisalam do firmy pupus i Pani odpisala mi ze pieluszki sa szyte w chinach ale tkaniny zostały przebadane przez laboratorium SGS i pieluszki mają pozytywną rekomendację instytutu matki i dziecka - to tak odnosnie moich przemyslen z wczesniejszego postu. napisalam rowniez do firmy ktora sprzeaje pieluszki fajnie mi mamo i pieluszki rowniez byly przebadane przez lab. SGS.
Tak z ciekawosci napisalam do firmy pupus i Pani odpisala mi ze pieluszki sa szyte w chinach ale tkaniny zostały przebadane przez laboratorium SGS i pieluszki mają pozytywną rekomendację instytutu matki i dziecka - to tak odnosnie moich przemyslen z wczesniejszego postu. napisalam rowniez do firmy ktora sprzeaje pieluszki fajnie mi mamo i pieluszki rowniez byly przebadane przez lab. SGS.
no, akurat tę - jak wiadomo - otrzymuje się za konkretną opłatą, a nie za jakość ;)
http://www.zdrowie.annet.pl/zdrowie/instytuty-naukowej-reklamy-143-2.html
a o których firmowych mówisz?
ja widzę dużą różnicę pomiędzy chinkami a NappiMe - zdecydowanie na korzyść NappiMe, oczywiście :)
miałam na myśli BG, Cp i Vonderos
ata00 lepiej kup jakieś uzywane firmówki na bazaraku, niż te z allegro, za takie same pieniadze albo jeszcze taniej na bazarku
no, akurat tę - jak wiadomo - otrzymuje się za konkretną opłatą, a nie za jakość ;)
http://www.zdrowie.annet.pl/zdrowie/instytuty-naukowej-reklamy-143-2.html
Czyli wszystko w normie w naszym kraju.:twisted:
Ata, ja również zachęcam do firmówek, najlepiej polskich. :)
Nowe można kupić już za 40-50 zł. I spokojnie rozbudowuj swój stosik. Nie trzeba mieć od razu kompletu.
Ata, ja również zachęcam do firmówek, najlepiej polskich. :)
Nowe można kupić już za 40-50 zł. I spokojnie rozbudowuj swój stosik. Nie trzeba mieć od razu kompletu.
No tak, ale skąd pewność z czego szyte są polskie? :confused: Ja przynajmniej nie zauważyłam rzetelnych informacji na stronach sklepów chociażby naszych forumek, nawet na stronie Milovii (sądząc po cenach - mercedesa polskich wielorazówek), jest tylko lakoniczna informacja, że "powstają one z materiałów, które są owocem naszej współpracy z czołowymi, krajowymi producentami branży włókienniczej" - sorry, dla mnie ta informacja jest tak rzetelna jak certyfikat SGG lub Instytutu Matki i Dziecka :ninja: (chociaż ten ostatni jest na pewno bardziej wiarygodny, bo czegoś szkodliwego nie dopuszczają najbardziej liberalne normy IMiD).
Poza tym z tego co wiem w Polsce się już prawie nie produkuje tkanin :frown - taniej wychodzi export z Chin itp. krajów. Ja szyję (u krawcowej, sama nie umiem ;-) ) większość ubrań i dużo chodzę po sklepach i hurtowniach z tkaninami, kupując różne materiały. Dużo rozmawiam ze sprzedawcami, dystrybutorami - naprawdę ciężko jest uświadczyć coś rzeczywiście polskiego, większość fabryk zamknięto.:frown A jeśli coś się uchowało, to ceny są kosmiczne...:eek: Sklepy i hurtownie są zalane tańszą chińszczyzną.
Tak na marginesie, większość firmówek zachodnich też jest szyta w chinach, podobnie jak ubranka dla dzieci znanych marek (H&M, Next itd.):mad No coraz częściej można spotkać napis: made in India (bo Chiny wszystkim się już źle kojarzą ;-) )ale to też ze względu na taniość.
mamuśka w Polsce są wszelakie materiały i możliwości. Jest teraz kilka firm pieluszkowych polskich które szyja wyłącznie z polskich materiałów.
mamuśka w Polsce są wszelakie materiały i możliwości. Jest teraz kilka firm pieluszkowych polskich które szyja wyłącznie z polskich materiałów.
Chętnie skorzystam z ich produktów, jakie to firmy (jeśli możesz podać)?
Chętnie skorzystam z ich produktów, jakie to firmy (jeśli możesz podać)?
np. NappiMe :thumbs up:
np. NappiMe :thumbs up:
Dzięki. O tym sklepie nie wiedziałam.
Dzięki. O tym sklepie nie wiedziałam.
żałuj i raduj, że już wiesz :)
żałuj i raduj, że już wiesz :)
:lool::lool:
A za co jeszcze kochacie Nappime? Tak w dwóch zdaniach, żeby nie zaśmiecać wątku :ninja: albo na pw poproszę o więcej info :)
Zastanawiam sie faktycznie nad polskimi pieluszkami.na poczatek ile kieszonek musze kupic? Jednorazowek schdzi nam ok.7na dobe. Poki co kupie nowe a jak wroce z urlopu zobscze co jest ns bazarku.
Zastanawiam sie faktycznie nad polskimi pieluszkami.na poczatek ile kieszonek musze kupic? Jednorazowek schdzi nam ok.7na dobe. Poki co kupie nowe a jak wroce z urlopu zobscze co jest ns bazarku.
zwykle wielorazówek schodzi więcej niż jedno do tego zależy jak często chcesz prać i czas na schnięcie pieluch
Kasia.234
04-07-2013, 23:32
A za co jeszcze kochacie Nappime? Tak w dwóch zdaniach, żeby nie zaśmiecać wątku :ninja: albo na pw poproszę o więcej info :)
tu spytaj :D http://chusty.info/forum/showthread.php/44308-NappiMe-recenzje
Martulec
04-07-2013, 23:33
http://chusty.info/forum/showthread.php/44308-NappiMe-recenzje
zwykle wielorazówek schodzi więcej niż jedno do tego zależy jak często chcesz prać i czas na schnięcie pieluch
Ja poki co chcialam wyprobowac czy mloda nie bedzie miala uczulenia na te pieluszki.jak bedzie ok to wtedy kupie wiecej tak zeby prac co 3dni.
Martulec
04-07-2013, 23:39
Ja poki co chcialam wyprobowac czy mloda nie bedzie miala uczulenia na te pieluszki.jak bedzie ok to wtedy kupie wiecej tak zeby prac co 3dni.
poszukaj, poszperaj w wątkach, który materiał najczęściej powoduje uczulenia, odparzenia. Teoretycznie najzdrowszy jest bambus :) Powodzenia w wielorazowym pieluszkowaniu!
poszukaj gdzieś na forum magicznego wzoru zawierającego w sobie liczbę dni (co ile chcesz prać) i pieluch ;)
n x 8 + 2 :hmm:
jakoś tak ;)
a kontynuując OT, to, przyznam Wam szczerze, że mi się Mały zaczyna jakoś tak jakby odpieluchowywać i w popłochu wpadłam do sklepu NappiMe jakie tam jeszcze nowe wzory by dał radę poużywać :lool:
Kasia.234
04-07-2013, 23:45
poszukaj, poszperaj w wątkach, który materiał najczęściej powoduje uczulenia, odparzenia. Teoretycznie najzdrowszy jest bambus :) Powodzenia w wielorazowym pieluszkowaniu!
bambus? jesteś pewna? chyba raczej wełna i tetra/bawełna/flanela (możesz sobie wybrać, co wolisz ;))
Martulec
04-07-2013, 23:48
bambus? jesteś pewna? chyba raczej wełna i tetra/bawełna/flanela (możesz sobie wybrać, co wolisz ;))
wełna to na otulacz chyba a nie bezpośrednio do tyłka ;) , a bambus ze względu na bakteriobójcze właściwości. A jak masz tetrę bieloną to też może z dupki tarkę zrobić...
Martulec z tymi magicznymi właściwościami bambusa, to żartujesz, prawda? powiedz, że żartujesz :ninja:
Martulec
04-07-2013, 23:56
Martulec z tymi magicznymi właściwościami bambusa, to żartujesz, prawda? powiedz, że żartujesz :ninja:
Czytałam o właściwościach antygrzybicznych, antybakteryjnych, w Pieluszkarni chyba tez mi tak zachwalano, sprostowań nie czytałam żadnych, a u nas się nie zdarzały większe odparzenia ani uczulenia, nawet na chinki, nawet na jednorazówki, więc organoleptycznie nie sprawdzałam. A co - to jest mit kolejny o tym bambusie?
Kasia.234
05-07-2013, 00:02
na odparzenia najlepsza jest podobno wełna - specjalna, lecznicza - wkładasz do środka, na pieluszkę, od pupy - tzn żeby przylegało
Czytałam o właściwościach antygrzybicznych, antybakteryjnych, w Pieluszkarni chyba tez mi tak zachwalano, sprostowań nie czytałam żadnych, a u nas się nie zdarzały większe odparzenia ani uczulenia, nawet na chinki, nawet na jednorazówki, więc organoleptycznie nie sprawdzałam. A co - to jest mit kolejny o tym bambusie?
no raczej ;)
TAK! jest taka specjalna wełna. Kiedyś była do kupienia w ekobaby :)
Bialawanilia
05-07-2013, 00:42
Są w ekobaby wkładki lniane. Mam nawet jedną raz założoną na zbyciu ;)
Kasia.234
05-07-2013, 00:46
Są w ekobaby wkładki lniane. Mam nawet jedną raz założoną na zbyciu ;)
a to nie jedwabne te wkładki?
takie kiedyś miałam, z ekobaby właśnie
Bialawanilia
05-07-2013, 00:51
a to nie jedwabne te wkładki?
takie kiedyś miałam, z ekobaby właśnie
no jedwabne, przecież mówię :duh: :rolleye:
Martulec
05-07-2013, 01:03
no raczej ;)
)
masz może jakiś artykuł w zanadrzu? chętnie poczytam
nie mam, ale na pewno było o tym na forum :)
Kasia.234
05-07-2013, 01:12
nie mam, ale na pewno było o tym na forum :)
ano było, było ;)
http://chusty.info/forum/showthread.php/49369-Zrobieni-w-bambus-pismo-o-tkaninach-pseudobambusowych?highlight=bambus
ano było, było ;)
http://chusty.info/forum/showthread.php/49369-Zrobieni-w-bambus-pismo-o-tkaninach-pseudobambusowych?highlight=bambus
oto Kasia, nasza Szacha Wiracha Szukaja :D :thumbs up:
Kasia.234
05-07-2013, 01:23
oto Kasia, nasza Szacha Wiracha Szukaja :D :thumbs up:
:lol:
zawsze do usług :ninja:
Martulec
05-07-2013, 01:36
dzięki
no to też w bambus się czuję zrobiona
dzięki
no to też w bambus się czuję zrobiona
bambus to chlonie ladnie i jest taki jakby zimny i to chyba tyle :) reszta to bujda
koło 15 szt sobie kup , powinno Ci spokojnie wystarczyc
bambus to chlonie ladnie i jest taki jakby zimny i to chyba tyle :) reszta to bujda
a to prawda - duża chłonność, a mała objętość :)
bardzo go sobie za to cenię.
mikrofibra (ufff... choć na chwilę wróciłam do tematu ;)) robi pupsko jak ta lala, a chłonność przy tym taka-se...
ata00 lepiej kup jakieś uzywane firmówki na bazaraku, niż te z allegro, za takie same pieniadze albo jeszcze taniej na bazarku
No nie wiem, zależy jak się trafi,bo czasem bazarkowe ceny są pozawyżane moim zdaniem, a czasem faktycznie tak niskie że tylko brać. Trzeba odpowiednio szybko stanąć w kolejce ;)
Edit: mi się wydaje 15 za mało, zmienia się je częściej niż jednorazówki to raz, dwa to czas schnięcia. A teraz co chwile mamy pory deszczowe, że mi pieluszki schną dwa dni >.<
część dziewczyny, podoba mi się temat atestów:-)
sama kompletuję w pracy atesty budowlane i wiem jak to czasem działa niestety. Czy znalazła któraś z Was albo dostała atest higieniczny od firmy szyjącej pieluszki, bo ja nawet na ich stronach nie zauważyłam, jeżeli rzeczywiście szyją z atestowanych materiałów to powinni mieć na nie certyfikaty, a w pozytywną opinię IMiD nie wierzę, bo musieliby mieć atesty na cały finalny produkt, a jak sądzicie napy mają atest czy są chińskie? zresztą tę opinię też się kupuje, wiem bo miałam kiedyś kontakt z załatwianiem tej opinii dla wody mineralnej.
Chętnie oglądnęłabym te atesty, może jakieś sugestie do producentów pieluszek, żeby umieścili te certyfikaty na swoich stronach, bo na razie tylko się tym reklamuje ale gdzie te atesty można zobaczyć?
Edit: mi się wydaje 15 za mało, zmienia się je częściej niż jednorazówki to raz, dwa to czas schnięcia. A teraz co chwile mamy pory deszczowe, że mi pieluszki schną dwa dni >.<
żaden z moich synów nie miał więcej niż 15 pieluch :ninja:
schną mi przez noc zazwyczaj :)
same kieszonki są suche po godzinie, czekam tylko na wkłady.
żaden z moich synów nie miał więcej niż 15 pieluch :ninja:
schną mi przez noc zazwyczaj :)
same kieszonki są suche po godzinie, czekam tylko na wkłady.
u mnie dokładnie tak samo to funkcjonowało, prałam wieczorem, na rano miałam suche,
teraz mam oczywiście duzo więcej pieluszek, ale dltego, ze chce miec a nie, ze musze,
15 mi wystarczało
ewchen76
08-07-2013, 20:10
bambus ma na prawdę właściwości lecznicze. Piszą o tym na wielu stronach sprzedawców pieluch wielo.
bambus ma na prawdę właściwości lecznicze. Piszą o tym na wielu stronach sprzedawców pieluch wielo.
nie ma :)
ata00, A może otulacze + tetra?
Zdrowo i tanio ;)
A kieszonek kilka na noc ewentualnie, kiedy potrzeba większej chłonności.
Kasia.234
08-07-2013, 21:13
a Danonki na prawdę są zdrowe dla dzieci - mówią o tym w telewizji ...
ata00, A może otulacze + tetra?
Zdrowo i tanio ;)
A kieszonek kilka na noc ewentualnie, kiedy potrzeba większej chłonności.
zaczelam testowac kieszonki :) poki co jest ok :)
ale chyba otulacz tez nabede :) coraz bardziej zaczyna mnie wciagac temat pieluszek wielorazowych :D