Zobacz pełną wersję : Pierwsza chusta Didymos....ale...ktora?
Pchla_Szachrajka
16-06-2013, 13:05
Szukalam, suzkalam szukalam i postanowilam kupic Didymosa-swoja pierwsza chuste. Moj Maly ma 2 tygodnie ale juz wazy ponad 5 kg..chcialabym aby chusta posluzyla mi do roczku... I pyatnie? Jaka? ktora..? Bawelna? Z dodatkiem jedwabiu? Z konopiami? Nie mam pojecia:( Chcialabym aby latwiej sie wiazala, trzymala ladnie...prosze o wielka POMOC doswiadczone chustomaniaczki:)
Pchla_Szachrajka
16-06-2013, 13:07
aaa i pytanie o rozmiar...mam 165 i nie mam pojecia jaki rozmiar dla mnie;(
Kup taką, która podoba Ci się z wyglądu i na którą Cię stać (Didymos ma dość spory rozrzut cenowy, znaczy piszę o używanych chustach). Bawełna będzie ok, konopie, len też. Z jedwabiem akurat bym uważała, bo niektóre didkowe nie bardzo się sprawdzają przy cięższych dzieciach.
Rozmiar pewnie 6. Znasz już jakieś wiązania? Na kieszonkę z przodu na pewno 6 albo 5.
madorado
16-06-2013, 13:43
Myślę, że przy takim wzroście to 5 spokojnie.
a dlaczego akurat didymos?
zagladnij na bazarek :) ttam zawsze mozna upolowac cos ciekawego i niekoniecznie za duze pieniadze.
Pchla_Szachrajka
16-06-2013, 14:48
Dziekuje dziewczyny za odpowiedzi!
Mysle tez o Girasol...w sumie do konca sama nie wiem, ktora chusta bylaby dla mnie dobra:( A za bardzo nie mam gdzie poprobowac..:(
Kieruje sie opiniami z forum i troszke czytam...A Didymos poz atym bardzo mi sie spodobal tak samo Girasol:(Straszne te decyzje:(
Wybrałabym Didymosa niż Girasola jak ma do roku posłużyć.
A masz coś konkretnego na oku? Bo Didymosy to są różne :). Girasole są wszystkie bawełniane, więc między nimi takich różnic nie ma.
Z domieszką lnu. Np. standhal czy rosalinda.
A z bawełny miałam rózowe lilie, brązowiejące listki i motylki niebieskie. Też polecam.
Jedną z moich pierwszych chust była Katja Didymosa - zwykły bawełniany pasiak, ale nosił cudnie. Do tej pory mam do niej straszny sentyment :heart: Miałam rozmiar 5 - kieszonkę i podwójny wiązałam co prawda na końcówkach, ale za to później przy plecaku nie majtały mi się ogony :)
Ja noszę od 2,5 miesiąca - dostałam od koleżanki bardzo mocno używaną Nati. I super nam się nosi, chociaż oczywiście nie mam porównania z innymi chustami. Gdybym teraz miała kupować, na początek bym sobie pewnie kupiła tanią używaną. Ma ten plus, że jest już wymiętoszona - nigdy nie miałam w ręku nowej chusty, ale podobno trzeba taką złamać, co jest dodatkową trudnością dla osoby początkującej. Zawsze można potem pewnie sprzedać na bazarku i kupić sobie coś innego ;)
Samasia dobrze mowi, kup niedroga uzywana bawelne i bedziesz zadowolona. Jezeli podobaja Ci sie girasole to czemu nie ;), ladne sa :heart:. Przeciez jak ci sie znudzi to zawsze mozesz wystawic na sprzedaz.Take it easy ;).
Pchla_Szachrajka
16-06-2013, 18:47
Dziekuje dziewczyny, jestescie super.
Nie widzialam zbyt wiele Didymosow uzywanych:(Gdzie jeszcze warto sie rozejrzec?).
Podoba mi sie ta chusta i slyszalam wiele dobreg o chustach z dodatkiem jedwabiu
http://www.didymos.de/en/Babywearing/DIDYMOS-Baby-Wrap-Sling/DIDYMOS-Baby-Wrap-Sling-Indio-petrol-Tussah.html
ale zdaje sie na was i poszukam samej bawelny. Wolalabym pasiaka bo latwiej sprawdzic wiazanie na poczatku...a co myslicie o Lenny Lamb?
Jestem zupelnie zagubiona, im wiecej czytam tym mniej wiem:(
Nie polecam. Miałam wisienki z ta domieszką i choć w miarę fajnie nosiła to wrzynała mi się przy dłuższym spacerze w ramiona.
Zwroc uwage, ze tam pisze zeby prac recznie, i wogole z jedwabiem to chyba sie trzeba jakos delikatniej obchodzic.
Pasiak na poczatek jest dobry bo latwiej widac jak sie chusta uklada i za co ciagnac. Leny Lamb ma teraz jakies nowe kolory limonkow, bardzo ladne :)