Zobacz pełną wersję : dla miłośniczek ukraińskich wzorów :)
Agulinka
10-06-2013, 21:03
chciałabym mieć taką chustę, mąż jeszcze bardziej :)
https://fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn1/943637_324980430967405_881390947_n.jpg
Atorianna
10-06-2013, 21:05
Oj piękna jest:-)
Agulinka
10-06-2013, 21:06
to co, robimy projekt i uderzamy do Nati? :ninja:
dobrze gada, polać jej :applause:
oczów oderwać się nie da ... śliczne to to
Mnie sie z łemkami kojarzy:heart:
Tu więcej zdjęć znalażłam http://choosingwrap.livejournal.com/2713860.html
Piekna!
rafandynka
10-06-2013, 21:37
Agnieszko zawsze możesz kolkowa sobie uszyć :)
kryhitka
10-06-2013, 21:42
ja też chętna bym była :)
luliluli
10-06-2013, 22:06
Zaraz chyba zaczne pracowac nad jakims wkladem ;-)
piekniuchna!
Agulinka
10-06-2013, 22:07
Agnieszko zawsze możesz kolkowa sobie uszyć :)
to chyba najpierw się postrać o chuścioszka małego, bo 13 kg na jednym ramieniu nie uniosę ;) ale pomysł dobry, dobry, obczaję jak pojeziemy na wschód
Agulinka
10-06-2013, 22:16
Tu więcej zdjęć znalażłam http://choosingwrap.livejournal.com/2713860.html
Piekna!
dzięki Tobie trafiłam do sklepu!!!!! i są niebieskie!
http://www.hotsale.ua/kids/products.php?id1=51&id2=701&br=0&k=339&list=0
http://img18.slando.ua/images_slandocomua/91718549_1_644x461_dvuhkolechnyy-sling-makosh-c-besplatnoy-dostavkoy-po-kievu-kiev_rev001.jpg
Agulinka uprzedziłaś mnie - właśnie miałam pisać, że jeszcze niebieskie są :)
mYSZAKNN
10-06-2013, 22:25
ktos czyta cyrylicę? Ile to na polskie jest?;)
a tą widziałyście??http://mamamag.com.ua/product_info.php/products_id/5210
a tutaj chyba strona producenta (?) http://www.sling.kiev.ua/sling-scarf.php
zielone też są.
wychodzi mi, że są niedrogie
edit: kto się zna na zbiorowych zamówieniach? :ninja:
Nadarienne
10-06-2013, 22:36
O ja... ale mi się podoba, szczególnie ta z fotki w pierwszym poście... :love:
węgielek
gdybym miala jakis kawalek surowki albo natura, to bym mogla wyhaftowac recznie (nie maszynowo) takie wzory :)
maroussia
Jak dobrze liczę, to ok. 156 zł żakard jesienny dzień. :)
A ta czerwona pasowałaby mi do bluzki! Cudo! :love:
Agulinka
10-06-2013, 22:39
gdybym miala jakis kawalek surowki albo natura, to bym mogla wyhaftowac recznie (nie maszynowo) takie wzory :)
serio? wow, mnie by się nie chciało, to tyle dłubaniny... jak mi się zrzucicie na bilet do Kijowa, to mogę kilka przywieźć :D
zielone też są.
wychodzi mi, że są niedrogie
edit: kto się zna na zbiorowych zamówieniach? :ninja:
właśnie jak to wychodzi na złotówki? bo ja ciemna masa jestem:hide:
a zielona cudo!
węgielek
10-06-2013, 22:45
serio? wow, mnie by się nie chciało, to tyle dłubaniny... jak mi się zrzucicie na bilet do Kijowa, to mogę kilka przywieźć :D
dla mnie to przyjemnosc, haftowalam juz lemkowskie, ukraińskie wzory, sa bajecznie proste w wykonaniu, a bardzo efektowne. szybki efekt, a malo pracy.
nawet myslalam, zeby koszule haftowac z tymi wzorami. ale koszul nie mam.
Nie przepadam za ludowymi wzorami, ale to? :heart:
ehh, można powzdychać :) Jak tu takie do PL zamówić? ;)
lilith83
10-06-2013, 22:55
sprawdź kurs hrywna ukraińskiego i będzie wiadomo :) A coś jeszcze chcesz wiedzieć,skoro pytasz o cyrylicę?
A swoją drogą piękne chusty....kocham te wzory i zawsze będę kochać :)
sprawdź kurs hrywna ukraińskiego i będzie wiadomo :) A coś jeszcze chcesz wiedzieć,skoro pytasz o cyrylicę?
ja chcę wiedzieć! :D
ile wysyłka do Polski i czy przyjmują płatność paypalem :hide:
lilith83
10-06-2013, 23:00
ja chcę wiedzieć! :D
ile wysyłka do Polski i czy przyjmują płatność paypalem :hide:
ja to bardziej białoruski,ale może coś skumam i po ukraińsku,jak coś wyczytam i zrozumiem to dam znać hehe ;)
ja to bardziej białoruski,ale może coś skumam i po ukraińsku,jak coś wyczytam i zrozumiem to dam znać hehe ;)
będę wdzięczna. tymczasem sama spróbuję doczytac, bo te strony to akurat po rosyjsku chyba są.
idę oglądać "grę o tron" he he :P
cudo :love:
i nie wiem która bardziej zielona czy czerwona
lilith83
10-06-2013, 23:09
będę wdzięczna. tymczasem sama spróbuję doczytac, bo te strony to akurat po rosyjsku chyba są.
idę oglądać "grę o tron" he he :P
póki co nie znalazłam informacji,że możliwa jest wysyłka za granicę,więc wydaje mi się,że trzeba pytać,bo wszelkie opłaty podane są na terenie Kijowa i ogólnie Ukrainy. Może najlepiej jest zgłosić się do producenta i z nim gadać,ale pewnie tanio nie wyjdzie :(
na Polskie to jest jakieś 165zl !! Robimy grupowe zamówienie? :ninja:
Kobitki czytające cyrylicę: A to w ogóle skośnokrzyżowy jest?
edit: już się przyjrzałam, wygląda jak diamentowy....
lilith83
11-06-2013, 09:26
Też mi się wydaje,że to diamentowy,bo informacji jako takiej nie ma.Szkoda,że tak późno napisałyście,bo jakiś tydzień temu miałam osobę na Ukrainie,ale już wróciła :(
na Polskie to jest jakieś 165zl !! Robimy grupowe zamówienie? :ninja:
Kobitki czytające cyrylicę: A to w ogóle skośnokrzyżowy jest?
edit: już się przyjrzałam, wygląda jak diamentowy....
a mi wygląda jak indio, chyba gdzieś mi mignęło przy tłumaczeniu, że żakardowe?
lilith83
11-06-2013, 09:29
a mi wygląda jak indio, chyba gdzieś mi mignęło przy tłumaczeniu, że żakardowe?
ta w zieleniach faktycznie w tytule ma,że niby żakard hehe,ale te białe z haftami to raczej diament
znalazłam na stronie producenta,ale trochę dziwnie,bo niby tkanina żakardowa tkana diagonalnie,chyba że coś pokręciłam
To google dopisuje o żakardzie. Ja co prawda ukraińskiego nie znam i też się tym posługiwałam, ale na tym blogu (pierwszy link) o innych chustach (np. nati) też była mowa o żakardzie, więc podejrzewam, że to niedoróbka tłumaczeniowa ;)
Ale chusty cudne...chyba nawet nie wiem, który kolor mi się bardziej podoba!
Dziewczynki) to nie zwykle chusty tylko tkanina we wzorze ludowym (chusty z niej uszywaja).
U nas w Ukrainie nie ma producenta chust tkanych.
W perwszym poscie napewno recnik utkany do slubu ale do innego)
węgielek
11-06-2013, 12:24
Dziewczynki) to nie zwykle chusty tylko tkanina we wzorze ludowym (chusty z niej uszywaja).
U nas w Ukrainie nie ma producenta chust tkanych.
W perwszym poscie napewno recnik utkany do slubu ale do innego)
i wszystko na ten temat :)
reczniki i juz. albo ruszniki :)
lilith83
11-06-2013, 12:45
W opisie znalazłam,że chusty wykonane są z europejskich tkanin o splocie żakardowym lub skośnym(nie skośno-krzyżowym),dzięki czemu dobrze się naciąga po skosie i podtrzymuje plecy dziecka,oraz równomiernie się rozkłada ciężar.
węgielek ku ścisłości to ruczniki,ale miałam z takimi styczność i z pewnością nie wyglądają one jak te z których są wykonane chusty,bo zwykle jest to zwyczajnie tkane płótno z haftami,chyba że to jakieś nowoczesne ;)
paskowka
11-06-2013, 12:51
Nawet jesli to ręczniki czy ruszniki to i tak cuuudne są. Gdybym nosiła to bym sobie którąś sprawiła:)
węgielek
11-06-2013, 13:01
W opisie znalazłam,że chusty wykonane są z europejskich tkanin o splocie żakardowym lub skośnym(nie skośno-krzyżowym),dzięki czemu dobrze się naciąga po skosie i podtrzymuje plecy dziecka,oraz równomiernie się rozkłada ciężar.
węgielek ku ścisłości to ruczniki,ale miałam z takimi styczność i z pewnością nie wyglądają one jak te z których są wykonane chusty,bo zwykle jest to zwyczajnie tkane płótno z haftami,chyba że to jakieś nowoczesne ;)
sa i ruczniki i ruszniki :)
a haftowac je mozna na roznych tkaninach :)
whatever. ladne sa i tak, przyciagaja oko :)
lilith83
11-06-2013, 13:03
sa i ruczniki i ruszniki :)
a haftowac je mozna na roznych tkaninach :)
a to zwracam honor,bo nie wiedziałam :) ja widziałam tylko takie ze zwykłego płótna typowo wschodnie z dawnych czasów,ale nie z tkanin europejskich hehe ;)
węgielek
11-06-2013, 13:05
np. mozna na lnie, bawelnie, lnie z bawelna :)
a haftuje podobne na tkaninach europejskich :)
lilith83
11-06-2013, 13:07
np. mozna na lnie, bawelnie, lnie z bawelna :)
a haftuje podobne na tkaninach europejskich :)
ja zwykle widywałam chyba właśnie na lnie,pięknie to wyglądało :) Zazdroszczę talentu :)
w opisie żakard, wygląda, że tkane nieco na kształt indio, więc może i mogą dobrze pracować, nawet jeśli nie są tkane z założenia jako chusty? 65% bawełna, 20% len i 15% wiskoza. No i ładne są, skubaniutkie - moja babcia byłaby zachwycona gdybym w takiej wparadowała z Jej prawnukiem...
Nagar - nie miałaś w rękach tych Makoszy (nie wiem czy dobrze spolszczyłam) żeby powiedzieć czy to kompletne samoróbki co to koło chusty dla dzieci nie leżały, czy dają radę?
Niestety w rekach nie mialam( ale moge podpytac kawalek) bo producent ten jest tez kolezanka w sprawach karmienia piersza) podpytam co to jest za tkaninka)))
mYSZAKNN
11-06-2013, 14:23
czyli bawełna plus są i diament?
przypalam naleśniki czytając ten wątek;P
zapisuję się na grupowe zamówienie jak coś!
Mi też się podobają i na dodatek w ulubionych kolorach mojego męża (więc dał by się pewnie namówić na kolejną chustę :ninja: ).
Z tego co mówiły mi znajome z Ukrainy u nich się nie nosi, ale pokażę i podpytam. Podobno wróciła u nich moda na "ludowość" więc może dzięki temu i noszenie się zacznie.
Znam jedną panią co potrafi taki haft zrobić :D.
Agulinka
11-06-2013, 15:40
Z tego co mówiły mi znajome z Ukrainy u nich się nie nosi, ale pokażę i podpytam. Podobno wróciła u nich moda na "ludowość" więc może dzięki temu i noszenie się zacznie.
Znam jedną panią co potrafi taki haft zrobić :D.
eee, to koleżanka niedoinformowana, sama widziałam mamę w didymosowych elipsach! ale nie tylko. coraz więcej noszą na Ukrainie.
Mąż mój bedzie pisał do producenta, może coś się uda ugadać w sprawie zamówienia, jeśli warto w ogóle. Też myślałam że to rusznik, ale jednak po wpisie na blogu zalinkowanym to chyba jednak jest chusta. Pytanie tylko o jakim splocie. A jeśli to dobry len, to może kółkowe warto brać?
Nadarienne
11-06-2013, 15:57
http://www.sling.kiev.ua/info.php?id=sc_061
Ja z rosyjskiego "początkująca" ale wyraźnie czytam "żakardowego splotu". Chociaż najlepiej by było jakby ktoś zorientowany mógł pomacać i napisać. :D
Też jestem chętna do grupowego zamówienia jakby ktoś robił. ;)
Było pytać wcześniej....:duh:
Te tkaniny są tu:
http://natrina.com.ua/fabric-catalog.html
szyją z nich chusty, można tez kupić same w kawałku ale jakoś skupiłam się na lnach z rosji a na te nie miałam weny.
Bylabym chętna na 8 kawałek - ktoś sie pisze
Cennik w hrywnach : (100 hrywien to około 40zł)
Слинг с кольцами (kółkowe)
Сатин 265 грн.
Жаккард "Этника" 340 грн. - tu te żakardy Etnika
Лен/хлопок 290 грн.
Слинг-шарф от 220 грн (цена за слинг 4,7 м, возможны варианты длины) 220 hrywien za 4,7m
Эргономичный рюкзачок от 420 грн.
Слингобусы от 90 грн.
Слинговставка от 320 грн.
Гетры от 70 грн.
Шапочки от 70 грн.
Było pytać wcześniej....:duh:
Te tkaniny są tu:
http://natrina.com.ua/fabric-catalog.html
śliczności!
świetne są! jakby ktoś chciał zamawiać to
ja bardzo chętnie :)
jeszcze tu gotowce jakby z zamówienia grupą nic nie wyszło to można sobie samemu prosto ze sklepu:
http://www.sling.kiev.ua/sling-scarf.php
jeszcze tu gotowce jakby z zamówienia grupą nic nie wyszło to można sobie samemu prosto ze sklepu:
http://www.sling.kiev.ua/sling-scarf.php
ja wolę do samorobienia :D mogę się wstępnie zadeklarować na zorganizowanie zamówienia..
Wieczorem poczytam co i jak bo teraz czasu brak..
mYSZAKNN
11-06-2013, 17:37
ale to ten materiał nadaje się na wiązane? jeżeli tak to ile zapłacę za 5 metrów? i jaki ten materiał jest szeroki? standardowe 140 cm? bo jeżeli tak ro by można dwa zrobić:lol:
ja chce, ja chce, ja chce!!!
wysłałam pytanie o szerokość, dostępność itp.
Жаккард "Этника" 04 cudne zakochałam się
i 09
tylko skąd kasę?:duh:
Жаккард "Этника" 04 cudne zakochałam się
i 09
tylko skąd kasę?:duh:
Jeszcze się nie dorobilas maszynki do drukowania pieniedzy? :)
"Макошь" to jest sprzedawca chust. Chusty uszywaja ze zwyklej tkaniny, tkanina nie jest przeznaczona d noszenia dzieci.
U nas ten producent nie jest popularnym, wiec z jego chustami matki nie daja radze
po dogłębnej analizie pasuje..
nie interesuje mnie wiskoza w składzie..
ale wzór godny zgapienia :ninja:
mYSZAKNN
12-06-2013, 13:54
i co? jakieś wieści?
Będziemy prawdopodobnie robić wzór ukraiński, bo tam było kilka miesięcy temu głosowanie na limit dla Ukrainy i wygrała piękna ukraińska Kalinka. Poza tym mnie się marzy wzór w polski motyw kurpiowski. Projekt mamy już nawet prawie gotowy, w przyszłym tygodniu może uda się go pokazać. W podróży dookoła świata nie może zabraknąć Polski rzecz jasna. :)
no to czekamy z niecierpliwością na Polskę! :heart:
EDIT: ciekawa ta seria Natalio :) Po Indiach mam apetyt na więęęcej :D
Będziemy prawdopodobnie robić wzór ukraiński, bo tam było kilka miesięcy temu głosowanie na limit dla Ukrainy i wygrała piękna ukraińska Kalinka. Poza tym mnie się marzy wzór w polski motyw kurpiowski. Projekt mamy już nawet prawie gotowy, w przyszłym tygodniu może uda się go pokazać. W podróży dookoła świata nie może zabraknąć Polski rzecz jasna. :)
Ja chcę! jA! jA!
:thumbs up:
oooo ja też bym chciała taka Natkę piekną ludową :heart:
A jest możliwość pokazania jak mniej więcej będzie wyglądał wzór ukraiński? ;)
A jest możliwość pokazania jak mniej więcej będzie wyglądał wzór ukraiński? ;)
Musimy go dokończyć, wtedy Nagar może Wam pokaże. :)
Marciula
14-06-2013, 15:58
wow! to dopiero będą piękne chusty :heart: czekamy Natalia :)
mamaslon
14-06-2013, 18:45
Musimy go dokończyć, wtedy Nagar może Wam pokaże. :)
:heart::high::mighty:
o rety!!! jakas lista ??? gdzie sie moge zapisać!? :)
:heart::high::mighty:
o rety!!! jakas lista ??? gdzie sie moge zapisać!? :)
mi too :) Ale najpierw musze obaczyć projekt i skład :)
owieczka33
24-06-2013, 12:14
No to czekam i ja na chuste na ludowo!
o matko, poczekajcie troche, musze pieniadze nazbierac najpierw :lol: marza mi sie takie wzorzyste ludowe motywy (to bylby powrot troche do przeszlosci, wszak nasze babki i prababki w jakis ludowych zapaskach nosily :))
Niekoniecznie, hajtki czasami w zwykłą dużą kratę były :P