Zobacz pełną wersję : Szybkiej porady potrzebuje - pranie jedwabnej chusty w pralce
Czy moge wyprac dwie jedwabne chusty (30% jedwabiu) razem w programie do welny? Moja pralka nie ma niestety programu do jedwabiu. Program do welny ma 40 stopni (zmniejsze do 30) i wirowanie 800 (za duzo?). Trwa 90min. Zawsze pralam jedwab recznie, ale jedna z chust ma troche przesunietych nitek i tzw "stab marks" i chce zobaczyc czy wypranie w pralce pomoze.
na pewno prałam jedwab w pralce i na pewno nie na programie do jedwabiu, bo takowego nie miałam ale za skarby nie przypomnę sobie na jakim. Analizując moje skłonności i programy w tamtej pralce wydaje mi się, że najprawdopodobniejszy był zwykły program do bawełny 30stopni i 800 obrotów
edit: tylko, żeby potem na mnie nie było w razie wu ;)
Mi sie wydaje, ze do welny powinien byc mega delikatny, to chyba jedwabiu nie uszkodze, co? Plyn do prania mam dobry, bez enzymow i wybielaczy.
pewnie już wyprałaś ;)
ale do wełny jest w niskiej temp i nie wiruje tylko tak majta i odsącza wodę ;)
pewnie za pozno, ale moze sie komus przyda - ja piore na programie do prania recznego, na 30 stopni i BEZ wirowania (taka informacje znalazlam w jakiejs instrukcji prania - zeby nie wirowac).