PDA

Zobacz pełną wersję : Eko-jedno na noc u prawie odpieluchowanej 2,5 latki

Anyczka
15-05-2013, 21:18
Zaczęłam się przed chwilą wcinać w cudzy wątek, ale chyba założę własny jednak...

Mam mały dylemat. Jadzia jest w dzień odpieluchowana, choć z wpadkami, w nocy zasikuje pełną pieluchę. Za parę dni przyjeżdża do mnie na 2,5 miesiąca do Niemiec, gdzie nie mam dobrej pralki - tzn. nie da się tam nastawić programu dłuższego, niż 30 min:ninja: I nie ma możliwości wstępnego płukania. Zaczęłam się więc zastanawiać nad kapitulacją i wsadzeniem jej na ten czas w jedno na noc, tym bardziej, że znalazłam eko jedno w przyzwoitej cenie:

http://www.dm.de/de_homepage/babylove/produkte/windeln/nature-oeko-windeln/172418/babylove-nature-oeko-windeln-mini-3-6-kg.html

Nie mogę nigdzie znaleźć składu, ale piszą, że w 100% biodegradowalne, z tego, co rozumiem...

A dylemat mój jest taki: nie zgłupieje mi dziecko, jak nagle będzie mieć sucho, jak siknie? Choć z drugiej strony, przecież i tak sika przez sen... Hmm... Sama nie wiem...

No i eko bo eko, ale głupi mi używać jedno, skoro mam wielo...

Wiewiórka
15-05-2013, 21:32
Jak nie ma kupy (a pewnie nie ma) spokojnie pierz te 30 minu (albo dla spokojności 2 razy wypierz). Pamietam jak 2,5 latce prałam ręcznie pieluchy na noc mając ich malutko, a pralkę musiałabym non stop uruchamiać ( w proszku i nappy fresh prałam ręcznie jak nie miałam czego prać w automacie). Radziłam sie w sprawie recznego prania pieluch Ewy z Pieluszkarni. Poza tym (co do jednorazówek) na noc nie miałabym dylematów, by zakładać, i tak dziecko śpi, rozumiem jak w dzień ma poczuc że ma mokro, ale w nocy??? po co??? Sika nieświadomie przecież przez sen, wyluzuj:thumbs up:
Aha, ja nigdy nie używałam wstepnego płukania, zawsze włączam na koniec dodatkowe płukanie (jak nie zapomnę), aczkolwiek uważam że nie jest to nie wiadomo jak konieczne

Anyczka
15-05-2013, 21:56
Poza tym (co do jednorazówek) na noc nie miałabym dylematów, by zakładać, i tak dziecko śpi, rozumiem jak w dzień ma poczuc że ma mokro, ale w nocy??? po co??? Sika nieświadomie przecież przez sen, wyluzuj:thumbs up:

No właśnie, chyba trochę szukam pretekstu, żeby już sobie dać spokój z wielo, bo mnie męczą... nie chcę, żeby zmęczyły mnie tak, że nie będzie mi się chciało ich używać przy ewentualnym rodzeństwie;)

metis1
15-05-2013, 22:07
Eeeeee tam, ja nie widzę problemu...:lol:
Moja mała też jeszcze w nocy czasem sika, a ja nie mam ochoty kilka razy zmieniać jej pościeli i latać sprawdzać, czy ma sucho (matka pracująca jestem, też muszę się wysypiać!) - zakładam jej jednorazowego babydreamsa i juz. Czasem budzi się z suchym, ale zwykle jednak trochę sika przez sen.
Próbowaliśmy już ją kłaść w samej piżamie, ale kicha - myślę, że kwestia kilku tygodni max, bo ostatnio nawet nad ranem jak czuje parcie na pęcherz, to tupta do łazienki na nocnik, rozpina sobie pieluchę i sika...

A nasze kolorowe wielo leżą już w szafie, bo nie wytrzymywały. Poza tym, mając jedną - dwie pieluchy na dobę, nie bardzo wiadomo, co z nimi robić... Hodować bakterii i smrodku w w wiaderku przez 3 dni mi się nie uśmiechało... Tak więc na koniec używamy jednorazówek do spania.
I może to dziwne, ale nie wyrywam sobie włosów z tego powodu, co i Tobie radzę... :wink::mrgreen:

Anyczka
15-05-2013, 22:11
Poza tym, mając jedną - dwie pieluchy na dobę, nie bardzo wiadomo, co z nimi robić... Hodować bakterii i smrodku w w wiaderku przez 3 dni mi się nie uśmiechało... Tak więc na koniec używamy jednorazówek do spania.
I może to dziwne, ale nie wyrywam sobie włosów z tego powodu, co i Tobie radzę... :wink::mrgreen:

O toto, właśnie takiej odpowiedzi potrzebowałam;)

metis1
15-05-2013, 22:17
O toto, właśnie takiej odpowiedzi potrzebowałam;)

:kiss:

annia
15-05-2013, 23:23
A jak bardzo Ci zależy na tym, żeby miała mokro, to jej w te jednorazówki wkładaj wkładki "mokra pupa" - potnij se na paski jakąś tetrę albo co. ;)

metis1
15-05-2013, 23:31
A Jadzia w ogóle reaguje na sucho-mokro? :ninja:
Bo są takie kaczory, którym kompletnie wszystko jedno...

Anyczka
17-05-2013, 16:08
A Jadzia w ogóle reaguje na sucho-mokro? :ninja:
Bo są takie kaczory, którym kompletnie wszystko jedno...

Eee, właściwie to nie. Tzn. mokro jej nigdy nie przeszkadzało, jak chodziła w pieluszkach. Mokre gatki, i owszem, przy wpadce jej przeszkadzają ("Mamo, siuisu zrobiłam"). Najczęściej. A rano jak się budzi z mokrą wielo, to domaga się jej zdjęcia, bo mokra, i że ona teraz sobie poleży jeszcze z gołą pupą z nami, bo już nie chce w mokrej pieluszce. To dlatego głównie się zastanwiałam, czy nie pomiesza jej się, jak będzie się budzić z suchym pampersem. Bo ona nie kontroluje sikania w nocy, ale rano wie, że sikała (albo nie - raz na ruski rok jej się zdarzy, że ma suchą pieluszkę).

Edit: ale i tak już po ptakach, bo manatki spakowane, i pieluszek w nich nie ma;)

Anyczka
19-05-2013, 23:51
Od dwóch dni mamy w użyciu nocnym te eko-jedno z dm, i nic nie poradzę - one mi ropą śmierdzą, jak pampersy, choć niby są biodegradowalne... Buuu...
Jadzia skomentowała zmianę w sposób dość zabawny, że te pieluszki są brzydkie. Zmian w kwestiach sikania nocnego nie widzę. Rani pielucha pełna.

Wiewiórka
20-05-2013, 10:08
Od dwóch dni mamy w użyciu nocnym te eko-jedno z dm, i nic nie poradzę - one mi ropą śmierdzą, jak pampersy, choć niby są biodegradowalne... Buuu...
Jadzia skomentowała zmianę w sposób dość zabawny, że te pieluszki są brzydkie. Zmian w kwestiach sikania nocnego nie widzę. Rani pielucha pełna.
córka chyba wybrała rodzaj pieluszek...
W Niemaczech są dostępne w Rossmannie ekojednorazówki babydream (w Polsce prawie już nie ma, w Niemczech są)