Zobacz pełną wersję : nowa Artipoppe i jej egipska bawełna
Dzisiejszy poranek sponsorują nowe chusty Artipoppe made in Holland :backcarry: (dzięki Aliszia za cynk :) )
Czym różni się od innych firm? Na pewno warto zwrócić uwagę na egipską bawełnę, z której tkają chusty. Egipska bawełna słynie z najlepszej jakości ze względu na swoje długie włókna (nawet o 10-15mm dłuższe od standardowej), z której powstaje trwalsza i silniejsza przędza o lepszej zwartości.
Zaciekawiło mnie z pewnością wielbłądzie włosie (???)..ponoć powstają z niego świetne gatunkowo płaszcze..doedukuje się jeszcze..ale fajnie, że szukają nowych inspiracji..materiałów..pochwalić!
Póki co strona w rozbudowie, więcej detali znajdziecie na FB:
https://www.facebook.com/Artipoppe
43% Egyptian cotton, 37% Mulberry silk, 20% Babycamel hair. 283 gr/m2:
http://images41.fotosik.pl/2011/74de7df50c2290a5med.jpg (http://www.fotosik.pl)
http://images45.fotosik.pl/1789/c2d7b42c483cc09emed.jpg (http://www.fotosik.pl)
http://images37.fotosik.pl/2031/b69f64e85939c64b.jpg (http://www.fotosik.pl)
http://images49.fotosik.pl/1868/1ec1569c7431eca8med.jpg (http://www.fotosik.pl)
http://images46.fotosik.pl/2024/2e72d0e6ea565a2amed.jpg (http://www.fotosik.pl)
ten ostatni kolor mi się podoba.
Jeśli dobrze kojarzę, to egipska bawełna jest cudownie przewiewna. Jak szukałam koszuli na ślub dla M., to gdzieć przeczytałam, że z bawełny egipskiej są cudowne na lato - cudownie oddychają.
Bardzo mnie firma zaciekawiła, co jeszcze zaproponuje. Tylko ten wzór - nie porywa mnie. :)
Proszę bardzo :) A co do egipskiej bawełny- mam z niej w domu kilka ręczników i od lat są nie do zdarcia, wyglądają, jak nowe, są mięciutkie i jeśli takie same miałyby być te chusty, to mmmm :)
Ale z taką ceną, to ja tego nie kupuję. Bez przesady.
Wzory, wiadomo, wpasowali się w klimat tego, co ostatnio rządzi w amerykańskiej blogosferze ;)
Tylko to wyrażenie "babycamel" brzmi trochę strasznie.
owieczka33
14-04-2013, 13:24
Tylko to wyrażenie "babycamel" brzmi trochę strasznie.
Mi też ;)
FatalFuchsia
14-04-2013, 13:30
Był już chyba o nich wątek, a może mi się fora pomyliły:hide:?
Jak dla mnie to kolejna firma z produktem skierowanym do tzw. "nowych ruskich" podobnie jak Diva Milano. Kilka fotek muczo artistiko, wierszyk, haiku i jechane:ninja:, więc ceny są jakie są, taniej by tego klient docelowy nie kupił, prawda...
A tak do rzeczy to szkoda, że pierwsza kolekcja taka rozmemłana pastelowa.
greeneddie
14-04-2013, 13:36
Widziałam na FB - ciekawe :D
Trzeba obserwować co dalej :lol:
owieczka33
14-04-2013, 13:42
Jak dla mnie to kolejna firma z produktem skierowanym do tzw. "nowych ruskich" podobnie jak Diva Milano. Kilka fotek muczo artistiko, wierszyk, haiku i jechane:ninja:, więc ceny są jakie są, taniej by tego klient docelowy nie kupił, prawda...
A tak do rzeczy to szkoda, że pierwsza kolekcja taka rozmemłana pastelowa.FatalFuchsia, była o tych chustach rozmowa chyba w "Marzeniach chustowych..."
Nie rozumiem Twojej krytyki, że zdjęcia fajne, a co mają być fatalne?, że wierszyki dodali? A co w tym złego? Miła forma promocji, mnie nie razi.
Wzory i kolory mi się podobaja, ale to wiadomo- rzecz gustu. :D
Kupiłabym, gdyby nie cena.:hide:
babycamel też mnie przeraziło jak sobie wyobraziłam takie wystrzyżone kamelątko :) doczytałam o procesie produkcji i trochę mi ulżyło..:D krzywdy im żadnej nie robią :high:
Ceny są powalające, i oczywiście ja z tych co lubią jakość za rozsądną cenę, ale ta egipska bawełna jest droższa niż zwykła..ilość nitek przypadający an jeden cal przędzy egipskiej jest znacznie wiekszy niż ten krótkowłóknistej...jej logo zostało również zastrzeżone (a to już podnosi cenę, podobnie jak woolmark itp..)..pytanie czy mają prawdziwą bawełne egipską i jak to sprawdzić :) :ninja:
Ta bawełna egipska naprawdę mnie zaciekawiła:
Their long length (about twice the size of other cotton fibers) allows them to be spun into very fine yarns. These yarns are soft and lustrous yet are very strong and durable.
Another property of Egyptian cotton that makes it high quality is its ability to absorb liquid. This ability allows it soak in dies that give the final product very vibrant color that lasts longer than some other cotton products. This makes for very absorbent products like bath towels and bathrobes which are also very soft.
Z jednej strony jestem w stanie uzbierać, zredukować, zrobić 6w1 z innych chust, dla jednego, super mocnego, wytrzymałego, świetnego gatunkowo materiału..z drugiej strony jaką mam pewność, że kupuje dobry produkt a nie marketingowego kota w worku? Może napisać o jakąś forumową testową sztukę??? :D
FatalFuchsia
14-04-2013, 14:06
FatalFuchsia, była o tych chustach rozmowa chyba w "Marzeniach chustowych..."
Nie rozumiem Twojej krytyki, że zdjęcia fajne, a co mają być fatalne?, że wierszyki dodali? A co w tym złego? Miła forma promocji, mnie nie razi.
Wzory i kolory mi się podobaja, ale to wiadomo- rzecz gustu. :D
Kupiłabym, gdyby nie cena.:hide:
Nie rozumiemy się (jakiej krytyki?). Mi ani wiersze, ani zdjęcia nie przeszkadzają, miłe dla oka. Piszę tylko, że forma promocji jest taka nie inna, ponieważ jest skierowana do konkretnego klienta, który:
a) może sobie na te chusty bez problemu pozwolić;
b) poszukuje luksusowego i wyjątkowego towaru. I wsio.
Kupując np. Didymosa płacisz za kawał szmaty + poczucie solidnej niemieckiej jakości i firmie z tradycjami. Kupując Artipoppe najwyraźniej płacisz za kawał szmaty + poczucie wyjątkowości, dodanej wartości artystycznej i odrobiny luksusu;) IMO to bardzo dobra strategia marketingowa, czy też, jak to sama nazwałaś, miła forma promocji:) i dobrze uzasadnia ceny. Tańsze byłyby postrzegane jako mniej luksusowe i bardziej "dla ludu".
owieczka33
14-04-2013, 14:08
A tak do rzeczy to szkoda, że pierwsza kolekcja taka rozmemłana pastelowa. FatalFuchsia, przepraszam, może źle zrozumiałam Twoje określenie "nowy Ruski", jako pejoratywne. Jeżeli takie nie jest- sorry.
dziewczyny generalnie chodzi o to, że debiutująca firma bez jakiegokowiek doświadczenia, renomy i marki za dużo woła sobie na początek..i racja..klient z mniej zasobnym porfelem 10 razy przemysli sobie zakup..z tego co czytam didki nowe to już nie to samo co kiedyś..każdy swój portfel ma i na tym bazujmy :lol:
Debiutujaca czy nie debiutujaca, to jest tak, ze jakby ceny ustalili nizej, wiele osob by nie kupilo. Wpisaliby sie w jeden z wielu probujacych i niewiadomo czy atrakcyjnych potencjalnie biznesow. Celuja w opinie "drogie = dobre (i pozadane)" .
No ale bawelna przewiewna, a z drugiej strony ciezkie to, nie wiem jak sie to ma. Chociaz jak sprzedaja posciele czy cokolwiek z egipskiej bawelny to przebitka cenowa jest szalona.
Te pawie oka, mmm... ale jakby tak machneli taka odwzorke, zielono-niebieska, to bym chyba sie ugiela i kupila :P (wiem, ze doslowne, ale coz poradze, lubie do obledu).
Jestem medzy dwoch watkow na forach)) mam opinie od rosyjskiego i od waszego))
Wiem jedno, wzor przepiekny), ceny sa strasznie!! 280 USD za szostke - jest to dla mnie niespodzianka.
Ale chuste wiec nie kupisz( bo juz wysprzedane (i to nawet nie recznie tkane).
Promocja od rosyjanek)
cena ma subiektywny wpływ na jakość..ejj ale tak czy owak ta egipska bawełna jest droższa! i to są fakty..życzę im powodzenia..oby materiał okazał się wart pieniążków..
Czyli niedlugo tak czy siak beda jakies opinie o nich. Chociazby z innych for, albo z jakiejs innej drugiej reki.
FatalFuchsia
14-04-2013, 15:23
FatalFuchsia, przepraszam, może źle zrozumiałam Twoje określenie "nowy Ruski", jako pejoratywne. Jeżeli takie nie jest- sorry.
Przepraszam, masz rację, faktycznie może być odebrane jako pejoratywne. Słyszałam je od samych zainteresowanych, więc może ich w uszy nie kole.
Jestem medzy dwoch watkow na forach)) mam opinie od rosyjskiego i od waszego))
Wiem jedno, wzor przepiekny), ceny sa strasznie!! 280 USD za szostke - jest to dla mnie niespodzianka.
Ale chuste wiec nie kupisz( bo juz wysprzedane (i to nawet nie recznie tkane).
Promocja od rosyjanek)
niemożliwe, na FB w piątek napisali,że w ciągu najbliższych dni chusty będą dostepne poprzez stronę...
FatalFuchsia
14-04-2013, 20:53
dziewczyny generalnie chodzi o to, że debiutująca firma bez jakiegokowiek doświadczenia, renomy i marki za dużo woła sobie na początek..i racja..klient z mniej zasobnym porfelem 10 razy przemysli sobie zakup..z tego co czytam didki nowe to już nie to samo co kiedyś..każdy swój portfel ma i na tym bazujmy :lol:
Firma może i debiutująca, ale niewątpliwie na brak doświadczenia nie może narzekać, hype który wywołali to majstersztyk i nic tam nie jest przypadkowe, począwszy od cen a skończywszy na kolorach wiosennej kolekcji (zobacz co jest aktualnie w sklepach).
Zresztą jak widzisz, to działa - sama piszesz, że nowe didki to nie to samo co kiedyś, mimo że od lat są tkane w tych samych fabrykach i ciągle przechodzą te same OekoTesty na "sehr gut".
Różnica jest jedynie taka, że spowszedniały, łatwo je kupić, na stronie FB brak wierszyków, logo jest takie mało ekscytujące;), na zdjęciach wciąż te same uśmiechnięte córki właścicielki, więc przestały się tak mocno kojarzyć z chustowym high-endem.
Ot, czasami kupujesz chustę do noszenia dzieci, a czasami spełniasz marzenie posiadania czegoś wyjątkowego (w domyśle bycia kimś wyjątkowym:))
FatalFuchsia więc pozwól poczuć się komuś kimś wyjątkowym :thumbs up:
FatalFuchsia
14-04-2013, 21:32
FatalFuchsia więc pozwól poczuć się komuś kimś wyjątkowym :thumbs up:
No pewnie:wink: Sama bym takie escherowe ptaszki chętnie przygarnęła, choć w bardziej intensywnym kolorze.
milorzab
15-04-2013, 09:47
Firma może i debiutująca, ale niewątpliwie na brak doświadczenia nie może narzekać, hype który wywołali to majstersztyk i nic tam nie jest przypadkowe, począwszy od cen a skończywszy na kolorach wiosennej kolekcji (zobacz co jest aktualnie w sklepach).
Zresztą jak widzisz, to działa - sama piszesz, że nowe didki to nie to samo co kiedyś, mimo że od lat są tkane w tych samych fabrykach i ciągle przechodzą te same OekoTesty na "sehr gut".
Różnica jest jedynie taka, że spowszedniały, łatwo je kupić, na stronie FB brak wierszyków, logo jest takie mało ekscytujące;), na zdjęciach wciąż te same uśmiechnięte córki właścicielki, więc przestały się tak mocno kojarzyć z chustowym high-endem.
Ot, czasami kupujesz chustę do noszenia dzieci, a czasami spełniasz marzenie posiadania czegoś wyjątkowego (w domyśle bycia kimś wyjątkowym:))
Design, marketing, materiał - to nie jest nic. Piszesz, że majsterszyk. I jak taki majsterszyk ma nie kosztować? Pół roku szeptanego marketingu, testów wśród "topowych" chustonoszek, pięknych zdjęć. Mnie ta cena nie zaskoczyła. Chusty na 100% sprzedadzą się jak świeże bułeczki. Ludzie kupują wyjątkowość. Hmmm, ale dlaczego nie?
Didkowi brakuje pomysłu na jakiś współczesny design i artipoppe na tym korzysta. Jakieś motyle, dywany. Brzydkie zdjęcia. Alarmy na stronie: uwaga, kupuj szybko, jest mało chust:roll: I co z tego, że Martin przechodzi testy na sehr gut. Martin wygląda, jak wygląda i żaden sehr gut mu pomoże.
z ciekawości - sypnijcie ceną
z ciekawości - sypnijcie ceną
z fb: Warp: 50% ecru Egyptian cotton Weft: 50% emerald Egyptian cotton, 230 gr/m2 Size 2(€130) Size 3(€140) Size 4(€150) Size 5(€160) Size 6(€170) Size 7 (€180)
masz rację, miłorząb, że sprzedadzą się jak świeże bułeczki
bardzo dobra strategia marketingowa :thumbs up:
piękne są te chusty. cena powala ale nie dziwi (mnie przynajmniej). Egipska bawełna kosztuje, dobry marketing kosztuje, luksusowego produktu nie kupuje się tanio :lol:
To dla mnie kompletnie nie moment na takie wydatki a jednak się waham :lol: oscha mnie w ogóle nie powala, artipoppe i owszem. I dumam teraz jak to cudo dorwać. Chyba że dopiero przy kolejnym chuścioszku sobie pozwolę, choć obawiam się że te obłędne ceny będa wtedy duuużo bardziej obłędne..
greeneddie
15-04-2013, 10:15
piękne są te chusty. cena powala ale nie dziwi (mnie przynajmniej). Egipska bawełna kosztuje, dobry marketing kosztuje, luksusowego produktu nie kupuje się tanio :lol:
To dla mnie kompletnie nie moment na takie wydatki a jednak się waham :lol: oscha mnie w ogóle nie powala, artipoppe i owszem. I dumam teraz jak to cudo dorwać. Chyba że dopiero przy kolejnym chuścioszku sobie pozwolę, choć obawiam się że te obłędne ceny będa wtedy duuużo bardziej obłędne..
Bawełna bawełną, ale cana za kaszmir :omg:
370 Euro za 6-tkę :sick:
Marciula
15-04-2013, 10:36
Z pawich oczek podoba mi się chusta w kolorze emerald :love: oprócz niej to granatowe ptaszyska.
Czy cena wysoka? To zależy jak na to patrzymy - moim zdaniem odpowiednia, bo i tak wszystko się sprzeda. Sama kupię jeśli akurat będę miała za co :hide: ale tylko chustę, która mi się podoba, bo nie wszystkie mnie zachwycają...
No i jestem ciekawa tej egipskiej bawełny :ninja:
miłorząb podpisuje się 4 łapkami pod twoim postem :) biznes to biznes, pomysł kosztuje..
Wczoraj pisałam do Artipoppe z zapytaniem czy nie przysłaliby jakiejś testowej chusty na nasze forum..Właścicielka Anna odpisała, że niestety dopiero się rozkręcają, nie mają zbyt wiele testowych a te i tak wszystkie już rozdane.."I really don't like disappointing you, but I can simply not cope with the amount of tester requests at the moment."..
Napisała też, że jakaś polska mama mieszkająca w Anglii ma ją na teście i może się podzielić wrażeniami..hmmm :ninja:
Napisała też, że jakaś polska mama mieszkająca w Anglii ma ją na teście i może się podzielić wrażeniami..hmmm :ninja:
nie sądzę :D domyślam się, że to polska chustomama zbanowana z naszego forum ;)
jak dla mnie paskudne są! i się cieszę bardzo :) pawie oka zbyt napaćkany wzór jak dla mnie, ptaki też dziwne!
odetchnęłam z ulgą :)
..ma mi jeszcze napisać o kogo chodzi :)
hmmm, taka bordowa bym mogla przygarnac, czemu nie ;) zwlaszcza jakby dawali :D na razie mnie i tak nie stac. ale ciekawa jestem tej bawelny, nie powiem...
FatalFuchsia
15-04-2013, 11:18
Design, marketing, materiał - to nie jest nic. Piszesz, że majsterszyk. I jak taki majsterszyk ma nie kosztować? Pół roku szeptanego marketingu, testów wśród "topowych" chustonoszek, pięknych zdjęć. Mnie ta cena nie zaskoczyła. Chusty na 100% sprzedadzą się jak świeże bułeczki. Ludzie kupują wyjątkowość. Hmmm, ale dlaczego nie?
Didkowi brakuje pomysłu na jakiś współczesny design i artipoppe na tym korzysta. Jakieś motyle, dywany. Brzydkie zdjęcia. Alarmy na stronie: uwaga, kupuj szybko, jest mało chust:roll: I co z tego, że Martin przechodzi testy na sehr gut. Martin wygląda, jak wygląda i żaden sehr gut mu pomoże.
W sumie napisałam to samo co Ty, więc nie mogę się nie zgodzić:lol:.
Artipoppe obserwuję sobie z boku, interesujące dla mnie i prywatnie, i zawodowo jest jak łatwo można kreować potrzeby i manipulować naszymi zachciankami.
A egipską bawełnę serdecznie polecam. Mam dwa ręczniki, które mają już ponad 15 lat. Obrzydliwe w kolorze, w paciajowaty wzór i ciągle nie chcą się zniszczyć:ninja:
Kurka masz glowe nie od parady - pieknie ujete!!
Mnie sie wzory u Arti podobaja, kolory tez. Ceny moga byc - z racji tego, ze jak ma dziewczyna zarobic, to niech zarobi. Sprzedala by za polowe tego, to i tak na bazarkach chodzilyby za podwojna cene i zaloze sie, ze dlugo by nie polezaly wolne na sprzedaz.
Wzor Escher jest swietny, ale jakos nie przemowily do mnie jak narazie kolory.
Piorka tez sa super. Turkusowe najbardziej, ale te cholerka akurat najdrozsze. Szkoda, bo jak by byly w bawelnie lub lnie, to bym leciala na zlamanie karku :)
milorzab
15-04-2013, 14:10
W sumie napisałam to samo co Ty, więc nie mogę się nie zgodzić:lol:.
Artipoppe obserwuję sobie z boku, interesujące dla mnie i prywatnie, i zawodowo jest jak łatwo można kreować potrzeby i manipulować naszymi zachciankami.
A egipską bawełnę serdecznie polecam. Mam dwa ręczniki, które mają już ponad 15 lat. Obrzydliwe w kolorze, w paciajowaty wzór i ciągle nie chcą się zniszczyć:ninja:
Nie do końca łatwo. Niewielu się udaje.
Napisałałyśmy - no nie do końca to samo. Moim zdaniem, design ma prawo się cenić. Ja też nie oceniam "chęci poczucia się wyjątkowym" negatywnie. Chcemy się tak czuć. Kupujemy w supermarketach, mamy identyczne szare samochody i ubieramy się w tych samych sieciówkach. Czemu mamy nie dopłacić za odrobinę luksusu? Ale wykreowanie tego nie jest absolutnie proste. Poza tym będę się upierać, że właścicielka artipoppe - to nie przemyślna bizneswomenka, ale osoba całym sercem zaangażowana w noszenie, w chustokolekcjonerstwo. Nie wzięła się znikąd. Ta znajmość rynku, serc, gustów klienta - bardzo dobrze jej wróży.
Piorka tez sa super. Turkusowe najbardziej, ale te cholerka akurat najdrozsze. Szkoda, bo jak by byly w bawelnie lub lnie, to bym leciala na zlamanie karku :)
Mi drobne czerwone :) Na szczęście nie kaszmir, na który mnie nie stać i którego się boję. A czerwone spróbuję kupić.
FatalFuchsia
15-04-2013, 15:38
Nie do końca łatwo. Niewielu się udaje.
Napisałałyśmy - no nie do końca to samo. Moim zdaniem, design ma prawo się cenić. Ja też nie oceniam "chęci poczucia się wyjątkowym" negatywnie. Chcemy się tak czuć. Kupujemy w supermarketach, mamy identyczne szare samochody i ubieramy się w tych samych sieciówkach. Czemu mamy nie dopłacić za odrobinę luksusu? Ale wykreowanie tego nie jest absolutnie proste. Poza tym będę się upierać, że właścicielka artipoppe - to nie przemyślna bizneswomenka, ale osoba całym sercem zaangażowana w noszenie, w chustokolekcjonerstwo. Nie wzięła się znikąd. Ta znajmość rynku, serc, gustów klienta - bardzo dobrze jej wróży.
Mi drobne czerwone :) Na szczęście nie kaszmir, na który mnie nie stać i którego się boję. A czerwone spróbuję kupić.
Ale ja nie oceniam chęci poczucia się kimś wyjątkowym negatywnie, nie wiem gdzie to znajdujesz:)
Natomiast owszem, uważam że potrzeby wykreować jest bardzo łatwo. Kolekcjonuję perfumy i tam mechanizm "wyrastania" nowych, niszowych marek jest identyczny jak w przypadku chust czy każdego innego ZBĘDNEGO produktu - zbędnego, bo przecież dziecko można ponieść w ręczniku i używać najtańszego dezodorantu z marketu:)
Ludziom bardzo łatwo wmówić, że czegoś potrzebują. Patrząc na marketing Artipoppe i tym podobnych masz większość klocków układanki, na przykład:
- niedostępność, która automatycznie tworzy popyt, chcemy mieć coś, czego nie mają inni;
- tzw. dowód społeczny, czyli potrzeba robienia tego co inni - skoro wszyscy zachwycają się danym produktem, to i ja;
- ingracjacja - wolimy kupować od tych, których lubimy, a lubimy tych, którzy są podobni do nas, sama piszesz, że właścicielka Artipoppe to chustonoszka i kolekcjonerka;
- zasada wzajemności - chusty lecą za darmo na testy;
- wiara w autorytet - chusty testują "topowe chustomamy"...
I tak dalej, psychologia społeczna to prężnie rozwijająca się dziedzina. Artipoppe jest, innymi słowy, skazana na sukces:)
Nie patrzę negatywnie na potrzebę wyróżnienia się, patrzę za to sceptycznie na dobry marketing w akcji i to jak działa na ludzi.
milorzab
16-04-2013, 19:02
Dziś piękne zdjątka naszej banitki na NM :)
mamaslon
16-04-2013, 19:39
mi sie najbardziej podobają kaczki
są super!
pawie oczka tez całkiem całkiem
stać mnie jedynie na bawełne:lol:
a ze moje dziecko zdecydowanie starsze...wiec nie wiem
nooo cudo jak 4-latke nosi :duh::lool:
Dziś piękne zdjątka naszej banitki na NM :)
aż tam zajrzałam ;)
ładne ładne :D
A powiedzcie jak to to kupic??
nooo cudo jak 4-latke nosi :duh::lool:
...
...
To ja dziękuję jak tak teraz wyglądają testy przez "topowe chustomamy":roll:
Czy "topowa chustomama" to ktoś kto ma długoletni staż w noszeniu czy też ma się na myśli pokaźną ilość chust w stosiku?
Intryguje mnie to określenie. Chustopróchno bardziej do mnie przemawia:ninja:
hm, topowa chustomama w tym wypadku robi piękne zdjęcia, coby wszystkim ślinka pociekła ;)
demonka, Ty na serio? ;) to dopiero chustoświrstwo :rolleye:
milorzab
17-04-2013, 02:52
hm, topowa chustomama w tym wypadku robi piękne zdjęcia, coby wszystkim ślinka pociekła ;)
demonka, Ty na serio? ;) to dopiero chustoświrstwo :rolleye:
Nie wiem, czy nosi czy nie nosi, ale zdjęcia robi absolutnie piękne. Nie dziwię, że arti wysłało chusty do niej a nie do mnie :)
A powiedzcie jak to to kupic??
za kilka dni strona arti powinna zacząć działać..ale jest jakoś 20 sztuk,
1831 lajków na FB, piękne recenzje i jeszcze piękniejsze zdjęcia... :)
jednym słowem gud lak :D
a zdjęcia no cóż piękne tylko oprócz nich ważne są jeszcze inne aspekty..
dla mnie mama nosząca 4-latkę -może przez pół godzinki dziennie (chyba, że się mylę),
nie jest opiniotwórcza..
...
Ja raczej blizej przyjaznie sie z Ola i wiem dobrze, ze nosila i nosi.
...
Ale skąd to wiesz? Widzę jej zdjęcia często - sa piękne i wiem że nosi. A że nie chwali sie fotkami "szczelonymi" na ulicy? Ja też niewiele fotek mam a już siebie na fotkach nie lubię pokazywać...
Chciałabym cos madrego napisać ale mi trochę szczęka opadła wobec powyższych wypowiedzi. Mylicie się. kropka i nie chcę robić kaszanki...
takie moje luźne spostrzezenia dotyczace jakosci niegdysiejszych wiazan, w których nie dało sie nosić IMO ale jesli sie mylę to przepraszam;) Pozdrówcie koleżankę. EOT
milorzab
17-04-2013, 10:12
już nic nie mam do powiedzenia, przepraszam
Pozdrowię ale EOT:
Świat nas czyta - na niektóre fora da sie wejśc bez logowania. Google translator działa dobrze i z polskiego tłumaczy. Nie wiecie jakie informacje z polskiego forum trafiają w swiat...
Często widze zalinkowane fotki (ze źródłem) chust - robione przez tutejsze mamy i pokazane tylko na forum, albo opisy, recenzje chust - bo.np do Polek dotarły najpierw - szczególnei nasze rodzime produkcje.
Świat nas czyta, nie trzeba sie logowac z imienia i nazwiska więc nie wiecie kto i skąd na świecie tu ma kont, czyta a nie pisze (nie mówię o osobach zbanowanych).
I nie piję teraz do Ciebie demono
Świat nas czyta - ponieważ to DUŻE forum, to nowe firmy też tu zagladają. Szukają rynków zbytu ale może też osób testujących, informacji o naszych preferencjach. Zaglądaja tu "stare" firmy...nie jesteśmy zaściankiem. Dziewczyny nie folgujcie sobie - tyle mentorstwa, bo nie lubie tego tonu i nie będe do niego wracać.
nie rozumiem Twojego postu Amst. jakie znaczenie ma czy nas czyta świat czy kolezanka z forum? ale mnie akurat wieksze znaczenie ma ta druga opcja.
edit: no chyba to jest nawet główna funkcja forum, zeby czytac i wyrazac opinie :ninja:
Ale wy na serio, ze bedzie tylko dwadziescia sztuk?
Rany, chyba zaczne tkac :P
Musze wybadac jakosc australijskiej bawelny :D
Nie wiem, czy nosi czy nie nosi, ale zdjęcia robi absolutnie piękne. Nie dziwię, że arti wysłało chusty do niej a nie do mnie :)
no ja też się nie dziwię :)
i myślę, że to część ich pomysłu na marketing - posłać chustę m.in. do dziewczyny znanej w świecie chustowym, działającej na kilku forach, robiącej piękne fotki, którymi się wszyscy zachwycają - no kurka, to wzmaga apetyt pozostałych chustonoszek ;)
podziwiam, ale na zakupy się nie wybiorę, bo to nie mój przedział cenowy ;) a w luksus mam problem się motać (czy raczej strach :D)
Pondo, wiem, ze sie starałaś, ale mnie nie dotknęłas, wybacz;)
Ale wy na serio, ze bedzie tylko dwadziescia sztuk?
Rany, chyba zaczne tkac :P
Musze wybadac jakosc australijskiej bawelny :D
Zdaje sie, ze czytalam gdzies wypowiedz Anny, ze konceptem jej firmy jest wypuszczanie krotkich, ale czestych serii. Tzn malo sztuk z jednego wzoru, by utrzymywac go na poziomie ekskluzywnym, ale za to duzo wariacji kolorystycznych, roznorodnosci w skladach, inne wzory. Ciekawa koncepcja :)
Pondo, wiem, ze sie starałaś, ale mnie nie dotknęłas, wybacz;)
...
Ale dziewczyny, ktos kto swego czasu nosil dziecko w roznych chustach, nawet jesli teraz robi to okazjonalnie to z powodzeniem moze testowac. Nawet po domu, majac porownanie do innych od razu widzi/czuje pewne rzeczy :)
owieczka33
17-04-2013, 10:26
Zdaje sie, ze czytalam gdzies wypowiedz Anny, ze konceptem jej firmy jest wypuszczanie krotkich, ale czestych serii. Tzn malo sztuk z jednego wzoru, by utrzymywac go na poziomie ekskluzywnym, ale za to duzo wariacji kolorystycznych, roznorodnosci w skladach, inne wzory. Ciekawa koncepcja :)
Fajna koncepcja mi się podoba, choć wiadomo- jest to cenorobne, bo mysle, że jest róznica w cenie utkać 2000 chust, a utkać 20 i zmieniać wzór kolory itp...
Niemniej- daje to fajne poczucie luxuxsu. :)
Rozumiem, ale dwadziescia to nie jest krotka seria, to jest szczatkowa seria :P
Popatrz ile ma uzytkowniczek samo to forum, nawet jakby wypuscila 20 na kazdy kontynent to i tak byloby masakrycznie malo. Tak mi sie wydaje. I nie pisze dlatego, ze Au male i mam wieksze szanse :P z tego co widze to tutaj to podziemie chustowe tez preznie dziala, a juz na pewno wykupuje wszystkie dostepne exclusivy z lokalnych sklepow online :P :P
Mogę tak "nie w temacie" zapytać, gdzie można kupić te chusty :D??
Ja tam jestem zazdrosna najzwyczajniej w świecie, że to nie ja mogę testować :lol: ...:oops:
może kiedyś, może gdzieś...;)
Mogę tak "nie w temacie" zapytać, gdzie można kupić te chusty :D??
Roma, za parę dni ma hulać stronna www.artipoppe.com, poprzez nią..
No i z tego co pisze na fejsie, wrzuci towar znienacka, bez zapowiedzi ;)
nooo i uczy się na błędach oschy..przynajmniej serwery jej nie padną :) myślę, że na początku będą krótkie serie,ale jak bawełna egipska stanie się hitem to wróżę rozkręcenie biznesu :):jump:
Ja chcę bardzo toto! Najlepiej w tym kolorze vino, co był w prototypie. Mam nadzieję, że w normalnym wypuście też będzie.
Możecie zalinkować gdzie są zdjęcia chust w akcji. Chcę sobie pooglądać8))
Możecie zalinkować gdzie są zdjęcia chust w akcji. Chcę sobie pooglądać8))
a prosze bardzo :) http://www.naturalmamas.co.uk/forum/showthread.php?219337-Artipoppe-a-new-high-end-wrap-brand-in-Europe
a co do noszenia czterolatka - jak dostalam kiedys testowa osche do zlamania (az sie boje napisac od kogo :p) to pierwsze co zrobilam to wlozylam w nia F. dala rade - znaczy fajna szmata :D
Co do testów , to chyba lepiej zrobić foto, niż sprzedać zanim firma wyśle, co?
Mnie zdjęcia nie zachęcają do zakupu. Nie podobają mi się.
I chyba żadna chusta/nosidło nie będzie dawała komfortu noszenia czterolatka. Mnie jest ciężko nosić Damiana w MT. Mąż sobie lepiej radzi. Ostatnio niósł go około godziny w listopadzie. W chuście byłoby ciężko.
A noworodka i tak do półtoraroku to wszystko poniesie ;)
Mnie zdjęcia nie zachęcają do zakupu. Nie podobają mi się.
I chyba żadna chusta/nosidło nie będzie dawała komfortu noszenia czterolatka. Mnie jest ciężko nosić Damiana w MT. Mąż sobie lepiej radzi. Ostatnio niósł go około godziny w listopadzie. W chuście byłoby ciężko.
A noworodka i tak do półtoraroku to wszystko poniesie ;)
a wlasnie nie wszystko, Pavo jak czytalam (chyba na NM) odradza dla noworodkow ;)
zbyt grube, ponad 330 gr/m2..nie tyle co się odradza, co jest po prostu w takiego grubasa ciężko zamotać:
A wrap described as heavy weight will not be especially comfortable for a newborn...
oni w ogóle piszą na stronie, że chusty kierowane są raczej dla doświadczonych chustomam :mad:
mamaslon
17-04-2013, 22:50
Artipoppe
So I have shown the full Argus collection as is right now. Some natty's are to be hemmed over the next weeks and will be added later, they will be available before summer.
The website is still under construction, but hopefully live soon. After that I will start releasing the feathers over a small period of time. They will not be released all at once.
As the wraps are limited I will allow only one item per shoppingcart. Items will stay in cart for 10 minutes (there is no visible timer) to make sure you have enough time to proceed through checkout. If an item has not been paid for within 10 minutes it will get back in stock. Paypal is the only accepted payment method, it provides CreditCard service as well, please inform yourself at paypal.com.
You will not need to register before carting, you can simply create an account while checking out if you like.
Please make sure you provide the right shipping address as I cannot change it after your order has been accepted.
Thank you all for your lovely welcome to the wrapworld. I think I am more than twice as excited as you are. I have done my ultimate best to create a smooth orderingproces, let's hope all will be sufficient for this exciting madness ;-).
Marciula
18-04-2013, 16:56
Czyli jak myślicie - kiedy będą chusty? :ninja:
Kto jest zdecydowany na zakup? Ciekawe czy mi się uda kupić.... :hide:
Ja bym bardzo chciała zieloną albo czerwoną tzn chciałabym pozostałe ale tylko na te mnie ewentualnie stać:lool: ( a ti i tak po sprzedaży czegoś ze stosika:roll:)
Oby nie w weekend bo wyjeżdzam:-(
Marciula
18-04-2013, 17:04
Mi się najbardziej podoba ta Reef - ale 370euro za szóstkę to trochę :hide: dlatego chcę kupić Ink(fiolet z lnem) albo Oz(emerald). Ale czerwony jest piękny :love:
zbyt grube, ponad 330 gr/m2..nie tyle co się odradza, co jest po prostu w takiego grubasa ciężko zamotać:
A wrap described as heavy weight will not be especially comfortable for a newborn...
oni w ogóle piszą na stronie, że chusty kierowane są raczej dla doświadczonych chustomam :mad:
Lnianego mossa też nie polecam dla noworodków.
Po zdjęciach widać, że to raczej ciężka chusta do motania. Gruba chusta może i jest dobra dla starszych chuściochów ale dla mnie wygodniejszą opcją jest nosidło. Nie dość, że na plecach masz czterolatka to jeszcze męcz się z właściwym wiązaniem.
Kierowanie do doświadczonych chustomam, moim zdaniem, sugeruje, że łatwo się jej wiązać nie będzie.
Marciula
22-04-2013, 20:53
Działa już strona Artipoppe, ale chust brak :ninja:
haha a 15min temu sprawdzałam i był error, ale rzeczywiście już jest...na NM pojawiły się fajne zdjęcia ptaków w akcji :)
Marciula
22-04-2013, 21:04
(chyba straciłam szansę na kupienie artipoppe, bo jakieś 2h temu przesłałam kasę z paypala na konto, a ona zapewne będzie szła 2dni, więc jestem w ciemniej dooopie :roll: jak mi osza asza nie wylosuje to się... :hide: załamana jestem :cryy:)
(chyba straciłam szansę na kupienie artipoppe, bo jakieś 2h temu przesłałam kasę z paypala na konto, a ona zapewne będzie szła 2dni, więc jestem w ciemniej dooopie :roll: jak mi osza asza nie wylosuje to się... :hide: załamana jestem :cryy:)
jest cos takiego jak przelew błyskawiczny :) kasa jest w 3 min!
ja używam błyskawicznego doładowania żeby kaska nie leżała na pp..no ciekawe kiedy będą..konta jeszcze założyć nie można..do nas mogłyby lecieć jednym pakunkiem :)
Dziala u Was jeszcze strona? U mnie juz nie...
Ale ładną zrobili;)
under construction :) też zdążyłam podpatrzeć, ha i nawet na niusletera się zapisać :) ładna, ładna..ciekawe czy wytrzymała :lol:
Marciula
22-04-2013, 21:32
Mogłam już kilka dni temu wypłacić ja głupia :duh: a nie się zastanawiać... no zobaczymy - może za kilka dni dopiero wrzucą chusty i uda mi się kupić? :hide: nadzieja matką ... :lol:
Marciula
22-04-2013, 22:09
I promis you not to release tonight. Please leave the website for a little while and let us get it up and running.
uff...
różowe z lnem na etsy.com :)
..chyba jednak zbyt wielkie problemy mają ze stroną :)
różowe z lnem na etsy.com :)
..chyba jednak zbyt wielkie problemy mają ze stroną :)
już wyprzedane :(
szybciutka akcja, miałam 4 w koszyku ;) jak miło było ;)
amst ale udało ci się? Ja tylko klikałam..ale różu nie chcę :)
Marciula
24-04-2013, 16:05
a czemu na innej stronie było? Nic nie rozumiem... i tak po jednym kolorze będą wystawiać?
podejrzewam, że Anna rzuciła na etsy żeby ludziska tak nie okupowali strony bo nie mogą errora usunąć przy takim obciążeniu serwera :) ...zobaczcie jak wielki jest popyt :rolleye:
Marciula
24-04-2013, 16:23
Kolejna firma, która nie potrafi ogarnąć swojej strony internetowej, a mimo to już sprzedaje? :bduh:
Nie ma dobrych informatyków na tym świecie? :hide:
ja używam błyskawicznego doładowania żeby kaska nie leżała na pp..no ciekawe kiedy będą..konta jeszcze założyć nie można..do nas mogłyby lecieć jednym pakunkiem :)
Co to znaczy? Mnie kasa z PP na konto leci 2 dni. Jest jakis szybszy sposób? Mam konto połączone z pp. W drugą stronę działa w chwilke ale z pp.konto zawsze 2 dnia a przez weekend to juz murowane 4.:?:
Co to znaczy? Mnie kasa z PP na konto leci 2 dni. Jest jakis szybszy sposób? Mam konto połączone z pp. W drugą stronę działa w chwilke ale z pp.konto zawsze 2 dnia a przez weekend to juz murowane 4.:?:
z PP na konto zawsze 2-3 dni. ale z konta na PP 3 min
zobaczcie jak wielki jest popyt :rolleye:
czas, zeby jakas polska chustomama wypuszczala takie limity
Amst - kupiłaś? Ja radosnie w tym czasie karmiłam rodzinke:roll:
margaretka
24-04-2013, 23:13
Przed chwilką było revo na etsy, ale tylko mi mignęło:(
echh masakra! chyba graniczy z cudem zakup artipoppka :)
Kurde, miałam w koszyku i złą kartę w paypalu kliknęłam, znaczy taką na której nie mam kasy. Wrrr!:duh:
Marciula
27-04-2013, 16:57
omg.... Przytulam - ja chyba bym się ... nie wiem zresztą :hide: a o której wrzucili? Przed chwilą zobaczyłam właśnie...
Nie wiem, która to była, ale byłam idealnie, bo jak weszłam, to wszystkie rozmiary jeszcze były. Ech...:duh:
sensibileanima
27-04-2013, 21:10
kolory przyjemne :)
http://wovenwrapsdatabase.com/i/b/7/l/artipoppeargushotpinklinen.jpg
http://wovenwrapsdatabase.com/i/t/n/l/artipoppeargusrevo.jpg
http://wovenwrapsdatabase.com/i/3/g/l/artipoppeargusreef.jpg
szczególnie ten ostatni :)
Dla mnie szczytem szaleństwa była Oscha i chyba juz nie jestem - ze starości - w stanie wpisac polowania na 1 z 8/12/20 sztuk chusty w moje zajęcia dzienne. Poluje cały świat szanse są ŻADNE.
mamaslon
27-04-2013, 21:27
:lol::kiss:
nic dodać
dokladnie
LOL
FatalFuchsia
27-04-2013, 22:30
Dla mnie szczytem szaleństwa była Oscha i chyba juz nie jestem - ze starości - w stanie wpisac polowania na 1 z 8/12/20 sztuk chusty w moje zajęcia dzienne. Poluje cały świat szanse są ŻADNE.
Ano:)
owieczka33
27-04-2013, 22:36
Dla mnie faworytem jest pierwsza, ale i tak nawet nie spróbuje kupić. :lol:
Ano:)
Ale czerwoną chciałam mieć :duh::hide:
Ale czerwoną chciałam mieć :duh::hide:
uchhh jak byś rózowej nie wywaliła to myślę że byś czerwoną miała (wymianka) noo ale dobra lepiej nie będę drażnić ;) :)
greeneddie
27-04-2013, 23:21
uchhh jak byś rózowej nie wywaliła to myślę że byś czerwoną miała (wymianka) noo ale dobra lepiej nie będę drażnić ;) :)
Gratuluję - dobrze rozumiem, udało Ci się kupić :omg: :applause:
Gratuluję - dobrze rozumiem, udało Ci się kupić :omg: :applause:
no co TY!! :) ja bez szans jestem! :(
greeneddie
27-04-2013, 23:53
no co TY!! :) ja bez szans jestem! :(
A już myślałam, że masz czerwoną :lol:
Marciula
28-04-2013, 08:33
przegapiłam pięknego Argusa Oz :cryy:
Chyba jednak na serio kupno artipoppe graniczy z cudem... :?
ja też, jedyna na jaką polowałam. czoraj napisłam do Anny czy cos jeszcze wypuszczą. Odpisała, że w eekend tak ale dzisiaj juz nie :) Wiec sytuacja jasna - wypust bedzie w niedziele. Na fb tez to napisała i jeszcze dodatkowo, że własnie kładzie sie spać! I co rano budze sie radośnie i Oz sprzedany:( Wkurzona jestem na maxa!
Marciula
28-04-2013, 09:24
ehh.. No to nieźle Cię w konia zrobiła :omg:
Ja mam jeszcze cichą nadzieję, że uda mi się Inka złapać, ale pewnie bez szans jestem...
Oby w następnej kolekcji było nieco więcej chust, bo jednak 10szt jednego koloru to na serio very very rare... A ptaszki z chęcią bym przygarnęła :rolleyes:
oj ja te ptaszki straaasznie bym chciala..ale chyba pozostanie czekać jak sytuacja dalej się rozwinie bo na chwilę obecną nie wierzę w jakiekolwiek szanse..
Jeszcze ink się ostał..
Marciula
28-04-2013, 09:52
przed chwilą dosłownie w sekundę rozeszły się różowe :omg:
To chore, aby siedzieć 24h na dobę i odświeżać, ale chyba inaczej nie da się artipoppe kupić - ja wysiadam...
Nawet mogłam kupić, ale rozm 4 za ponad tysiąc:omg: Przegięcie
owieczka33
28-04-2013, 09:56
Napisała, że Rose Quartz jest na Etsy i 5 minut później już niczego nie było. Mozliwe to? :hmm:
proszę cię...przecież ludzie pagemonitorów używają..:rolleye:
Marciula
28-04-2013, 09:56
po minucie już nie było pewnie...
Napisała, że Rose Quartz jest na Etsy i 5 minut później już niczego nie było. Mozliwe to? :hmm:
możliwe bo 15 minut temu sprezdanych na etsy było w sumie 66 sztuk a teraz jest 76...
MOim zdaniem, jak pisałam na Fb, że własnie wrzuciła na etsy to juz ich tam nie było:lol:
aaaaa jak :) może ona są już sprzedane wcześniej niż Anne je wystawia? :ninja:
owieczka33
28-04-2013, 10:01
One migrują w czasie.
poprawcie mnie jeśli się mylę - zadyma jest o chusty, które nie wiadomo jak noszą nawet :ninja:
Monika - troche były testowane przez różne dziewczyny ale nie wiem czy ktraś miałaby odwagę oficjanie powiedzieć, ze kiepsko noszą;) ładne sa i tyle, a własciwie te co będa są najładniejsze ( mam na mysli ptaszki);)
oooo tak ptaszki ćwit ćwir :) a w ogóle jakie to ptaszki? :ninja:
demona już same właściwości bawełny egipskiej są obiecujące..niewymacane..tajemnicze? :ninja: mnie
te wzory argusa nie chwytają za serce..
aginiu ale masz absolutną rację, że cięzko ocenić coś negatywnie jak kumpela rozkręca biznes..wystarczyłby jeden negatywny komentarz
a popyt by zmalał...
ale fajne jest to, że sama Anne pisze na fb o wlaściwościach danej chusty..że ciężko złamać, że nie za bardzo dla njubornów itp...
EDIT: Ink będzie na etsy o 11:00
Marciula
28-04-2013, 10:43
aaa ja chcę Inka!!! Pewnie strasznie będzie mulić i jeszcze szybciej zejdzie niż wcześniejsze chusty, ale będę f5f5f5f5 :D
Na jaki link wchodzicie? Gdzie te świeżo wystawione chusty się wyświetlają? :bduh:
wygooglałam te ptaszki, wizualnie bardzo fajne (jestem fanem zasikanych prześcieradeł:)), ale połączyć egipską bawełnę z tussah???? :shock: jakies nieporozumienie ;)
Czyli gdzie wrzuca, bo jej strona nadal w konstrukcji?
Marciula
28-04-2013, 10:52
http://www.etsy.com/shop/Artipoppe?order=price_asc&page=1
Może dziecko przy cycu przyniesie mi szczęście w łapaniu? :lool:
Trzeba sie rejestrowac? Na stronce znaczy.
Marciula
28-04-2013, 11:02
"This item is currently unavailable." a już zaakceptowałam kartę na paypalu....
"This item is currently unavailable." a już zaakceptowałam kartę na paypalu....
miałam to samo
Marciula
28-04-2013, 11:03
czyli zakup artipoppe jest niewykonalny :thumbs up:
Głupi jest system, masz w koszyku, płacisz ale koszyk pusty...powinno być jak masz to masz i tyle, chociazby przez minute!
Marciula
28-04-2013, 11:09
Bez sensu, a już się cieszyłam, że się uda :roll:
(chciałam wymienić na alto zen :whistle:)
chyba niewykonalny..10sek po wypuście wszystko jest już kupione..
demona a czemu nie połączyłabyś tej bawełny z tussahem? czy duet bawełna/jedwab generalnie się nie sprawdza?
tussah to nie prawdziwy tylko dziki jedwab;) taka ekonomiczna wersja jedwabiu. Łączenie szlachetnej bawełny z topornym jedwabiem mi jakoś się gryzie. Ale ja jestem jedwabiomaniakiem;)
tussah to nie prawdziwy tylko dziki jedwab;) taka ekonomiczna wersja jedwabiu. Łączenie szlachetnej bawełny z topornym jedwabiem mi jakoś się gryzie. Ale ja jestem jedwabiomaniakiem;)
Jak zawsze - mądrze prawie!!! A jak wiadomo jedwab (prawdziwy jedwab) to jest to co demona lubi najbardziej...
to tak jakby jeść kawior z ... skwarkami. Jeśli idą na "bogatego" klienta, to niech wykorzystują w pełni materiały z wyższej półki.
sorki za OT
Monia a wiesz czym się różni tussach od wild silka? Jedna firma robi produkty i rozróżnia Tussach silk i wild silk... niby to to samo co nie?
wrapsodia
28-04-2013, 16:09
jednak fajnie czasem wejsc na forum i o nowych chustach usłyszeć :D Pomysł z egipską bawelną super. Wzory jak dla mnie troche obiciowe i jakoś toporne się ze zdjeć wydaja, choc te zdjecia w akcji w sumie ok zawiazane, wiec moze nie jest z nimi aż tak źle. Ceny bez komentarza zostawię ;)
to tak jakby jeść kawior z ... skwarkami.
:lol: to mi się całkiem z nową Rosją kojarzy:)
Agutku, trzeba by oschę spytać, gdzieś czytałam, że tussah też się na farmach jedwabnych produkuje - jak prawdziwy jedwab. A ten wild to całkiem dziki? Może o to chodzi?
FatalFuchsia
28-04-2013, 18:15
Ale tussah jest droższy (za metr) od hodowlanego, "normalnego" jedwabiu, zwłaszcza tego produkowanego w Chinach. Tussahowe jedwabniki mają delikatne podniebienia i byle czego nie jedzą, tylko np. dęby:)
Ale tussah jest droższy (za metr) od hodowlanego, "normalnego" jedwabiu, zwłaszcza tego produkowanego w Chinach. Tussahowe jedwabniki mają delikatne podniebienia i byle czego nie jedzą, tylko np. dęby:)
Nie słyszałam o tym, tu piszą coś przeciwnego (linkuję, bo jest tam też napisane, że tussah to jedna z odmian dzikiego)
http://silksation.com/faq.html
poza tym jedwabniki morowe jak sama nazwa wskazuje żywią się też tylko morwowymi liśćmi
O tussahu, żeby nie zgubic w tlumaczeniu:
2) What is the difference between mulberry silk & tussah silk?
Tussah silk is not as fine as mulberry silk (the fibres vary from 26 to 36 micron in diameter whilst mulberry silk is 10 to 14 microns), but it is stronger and more durable. Tussah silk is usually a honey colour, while mulberry silk is white. At a microscopic level the cross-section of the mulberry silk filaments are circular, while the cross-section of tussah is an elongated oval, which results in flatter silk fibres.
3) Where does tussah silk come from?
There are several species of tussah silk moths (family Saturniidae) in China, India, Japan, Africa and North America. The moths are large and have a prominent eye marking on their wings. The caterpillars are bright green, as wide as a man’s finger and they feed on a wide range of plants.
Despite claims that tussah silk is a wild silk, most tussah silk that is for sale comes from commercially bred caterpillars. They are not as domesticated as mulberry silkworms and can survive in the wild if they escape. Some cocoons are still collected from the wild, usually after the moths have hatched, but this is becoming rarer as it is not commercially viable. Read more about Tussah silkmoths here (opens new page).
żródło:
http://www.wildfibres.co.uk/html/tussah_silk.html
FatalFuchsia
28-04-2013, 22:18
Nie słyszałam o tym, tu piszą coś przeciwnego (linkuję, bo jest tam też napisane, że tussah to jedna z odmian dzikiego)
http://silksation.com/faq.html
poza tym jedwabniki morowe jak sama nazwa wskazuje żywią się też tylko morwowymi liśćmi
Kiedyś z ciekawości sprawdzałam ceny w hurtowniach - ale były to ceny za metr tkaniny, nie przędzy. Tu na przykład pierwszy lepszy sklep internetowy: http://www.thesilkroute.co.uk/index.php (nie wiem na ile miarodajny)
Zresztą przyzwyczajona jestem, że od znajomych Chińczyków z pracy często dostaje się w prezencie jedwabne chusteczki, z wyglądu raczej tanie (choć bardzo miłe), jest też w sklepach trochę tanich jedwabnych ciuchów, natomiast z tussahem poza chustami spotkałam się tylko w naprawdę drogich płaszczach, garniturach i dywanach.
Być może to kwestia popularności.
nie widzę tam prawdziwego jedwabiu, w sensie mulberry silk. Byc może to chodzi o mieszanki jedwabiu (te tanie chsteczki o których piszesz?). Prawdziwy jedwab jest w dotyku jak śmietanka, błyszczący i lejący:) W kwestii cen, w moim ulubionym sklepie z włóczkami:
100% tussah 35zł/50g
https://www.e-dziewiarka.pl/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=7096&category_id=392&option=com_virtuemart&Itemid=2
100% mulberry silk 52zł/50g
https://www.e-dziewiarka.pl/index.php?page=shop.browse&category_id=132&option=com_virtuemart&Itemid=2
BTW Holandię tez darzę szczególnym sentymentem;)
FatalFuchsia
28-04-2013, 22:47
nie widzę tam prawdziwego jedwabiu, w sensie mulberry silk. Byc może to chodzi o mieszanki jedwabiu (te tanie chsteczki o których piszesz?). Prawdziwy jedwab jest w dotyku jak śmietanka, błyszczący i lejący:) W kwestii cen, w moim ulubionym sklepie z włóczkami:
100% tussah 35zł/50g
https://www.e-dziewiarka.pl/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=7096&category_id=392&option=com_virtuemart&Itemid=2
100% mulberry silk 52zł/50g
https://www.e-dziewiarka.pl/index.php?page=shop.browse&category_id=132&option=com_virtuemart&Itemid=2
BTW Holandię tez darzę szczególnym sentymentem;)
http://www.thesilkroute.co.uk/section.php/9/1/silk_habotai to nie jest naturalny chiński jedwab, bo wygląda, również z opisu? A to jest ten z domieszką wiskozy: http://www.thesilkroute.co.uk/section.php/19/1/silk_velvet jak widać najdroższy w całym sklepie :D, powinnam była lepszy przykład znaleźć. Nie wykluczam, że chusteczki były w rzeczywistości były drogie, ale wyglądały tanio.
demono, masz chustę od ann007 z tej drugiej, prawda? Jak się nosi?
http://www.thesilkroute.co.uk/section.php/9/1/silk_habotai to nie jest naturalny chiński jedwab, bo wygląda, również z opisu?
to jest jedwab gorszej jakości, do filcowania, albo na poszewki, łatwy do farbowania - prawdziwy jedwab się bardzo ciężko farbuje.
Ta druga tkanina, to sztuczny jedwab wiskozowy.
demono, masz chustę od ann007 z tej drugiej, prawda? Jak się nosi?
mam z mulberry silk, tak. Nawet 2 szt :hide: Rewelacyjne są.
Offtopujac z lekka - moja babcia po wojnie, zeby dorobic do nauczycielskiej pensji, hodowala jedwabniki. Te morwowe, co liscie morwy zra ;)
Ja z kolei lubie owoce morwy, mniam :)
mam z mulberry silk, tak. Nawet 2 szt :hide: Rewelacyjne są.
dzięki, tak myślałam :) bo wyglądają pięknie.
Chusty podochodzily gdzie trzeba i zaczynaja pojawiac sie fotki na różnych forach...jakos dziwnym trafem 98% tych co widziałam jest holenderskich...maja lepsze serwery od naszych:ninja:
:hide:
milorzab
05-05-2013, 17:29
Chusty podochodzily gdzie trzeba i zaczynaja pojawiac sie fotki na różnych forach...jakos dziwnym trafem 98% tych co widziałam jest holenderskich...maja lepsze serwery od naszych:ninja:
albo forumek z NM takich, hmmm, starszych
lepsze serwery, hmmm
No prosze, co to sie porobilo, komuny pozazdroscili i po znajomosci sprzedaja :P
pasjonatek i tak to nie ostudzi, jak sądzę ;)
swoją drogą, to też jest dobry temat na pracę marketingową ;) na ile "przekrętów"/niedoskonałości firm chustowych chustofanki są w stanie przymknąć oko, żeby mieć konkretną chustę (patrz kiedyś wpadki nati, teraz oscha, niby artipoppe - nic nie ostudza ogólnego szału - dopiero pojawienie się odpowiedniej konkurencji)
FatalFuchsia
06-05-2013, 11:08
Aaaaby podgrzać atmosferę:mrgreen: uprzejmie donoszę, iż mieszkam w kraju lepszych serwerów, a nic nie upolowałam.:ninja:
E tam, ja za stara chyba jestem na szaly. Albo za uboga :P Jak widze takie akcje, ze chusty znikaja po minucie, a w dodatku kosztuja jak za zboze, to ja pasuje. Gdyby nie system losowan, to oschy tez bym chyba nie miala, a tak to z ciekawosci zalosowalam i dwa razy lucky ;)
A pawie oka to moj fetysz, zaznaczam, wiec naprawde mnie kusilo :D
Mysle, ze sobie predzej sama cos utkam, hehe...
nawet znalazlam super wzor, ktorego jeszcze nikt nigdy nigdzie nie uzyl ;)
Marciula
10-05-2013, 12:25
Widziałyście? :lool: u Artipoppe były chusty widmo :lool:babki pokupowały, a tu ni ma! Będzie zwrot kasy! :lool:normalnie druga Osza i super działającą strona, która sama chusty sprzedaje :roll:
Szkoda, że na dodatek nie tka ich! :mrgreen:
hie hie, powinni zwrocic z procentem. Kto wie, czy nie grali ta kasa na gieldzie :P w miedzyczasie.
owieczka33
10-05-2013, 13:46
Widziałyście? :lool: u Artipoppe były chusty widmo :lool:babki pokupowały, a tu ni ma! Będzie zwrot kasy! :lool:normalnie druga Osza i super działającą strona, która sama chusty sprzedaje :roll:
Szkoda, że na dodatek nie tka ich! :mrgreen:
Jaja jak berety, to dotkac nie mogą, jak już posprzedawali? Czy to taki lymyt musi być, że nie ma opcji? Hiehiehie..... :lool:
Marciula
12-05-2013, 10:16
gdyby nie brak kasy na paypalu to arti cappucino byłaby moja... Nawet mi przy logowaniu do paypala nie wyrzuciło jej z koszyka! No masakra :(
Czekam na kolejne polowanie, ale już będę przygotowana :D
Czemu ona to zawsze wypuszcza, jak ja z Młodą na basenie jestem?:roll:
a wrzucala cos? Na swoja stronke, czy etsy?
owieczka33
22-05-2013, 18:18
https://fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/964315_455673144522523_1295276321_o.jpg
Kompletnie nie w moim guście. :hide:
eeee czerwień zbyt karminowa jak dla mnie..no i wzór chyba za bardzo naciapkany..
boshh paskudny ten nowy wzór!
hmm jestem szczęsliwa artipoppy mnie nic a nic nie kręcą! Ufff
fota z FB
https://fbcdn-sphotos-b-a.akamaihd.net/hphotos-ak-frc3/969613_456054151151089_2078754879_n.jpg
no to jest porazka jakas :P
Wygląda jak firanki u moich dziadków na działce:hide:.... przepraszam:hide:
Sam wzorek w kwadracie jest ładny ale ja bym wolała żeby by l większy i bez tych podzielników:roll:
ufff :)
wzór totalnie się pogubił..no i NIE dla szarości..co nie zmienia faktu, że ciekawa jestem egipskiej bawełny..:)
Marciula
27-05-2013, 10:14
Dzisiaj u arti było 8 RS Argus ;)
FatalFuchsia
27-05-2013, 10:19
A mnie się bardzo ten nowy podoba:) Poprzednie, pawie pióra to był dla mnie kicz wcielony, natomiast ten szarutek jest śliczniutki.
Marciula
27-05-2013, 10:20
mi się też to nowe podoba ;) ale nie czerwień i prototyp - gdyby czarne było :love:
Marciula
27-05-2013, 12:44
Ok. Dzisiaj kupiłam swoje pierwsze RS :) Artipoppe Oz :lool:
(jak mi się udało, to prawie zemdlałam z wrażenia :hide:)
milorzab
27-05-2013, 15:38
Gratulacje!!!
greeneddie
27-05-2013, 23:08
:applause: :applause: :applause:
Marciula
28-05-2013, 13:43
Dziękować, dziękować :) wczoraj już wysłane, kurde nie wiem jak dam sobie radę z rs, bo nigdy w rękach nie miałam :mrgreen:
A teraz zdjęcie nowego prototypu "Made in China" 100% egipskiej bawełny.
http://imageshack.us/a/img443/980/60071645843548757962251.jpg
Moim zdaniem kolor :thumbs up:
owieczka33
02-06-2013, 12:24
Marciula GRATULACJE! Daj znac jak nosi i w ogóle, jak wrażenia, bom ogromnie ciekawa! :)
Taki news przeoczylam !!!
Gratuluje!!
FatalFuchsia
02-06-2013, 12:51
Wow! Gratulacje!
Marciula
02-06-2013, 12:57
Dziękuje ;)
Miałam nadzieję, że w piątek będzie, no ale jeszcze czekam... Oby w pon była już :)
Ciekawe jak sobie z kółkową poradzę :hmm:
Nie będziesz miała wyjścia, będziesz musiała pokochać kółkowe ;)
Masakra jakaś, żeby kupować chusty, które nie wiadomo nawet jak wyglądają, bo zamiast zdjęcia chusty są ptaszyska. No ale w końcu to Artipoppe:roll:.
to chyba chodzi o te latające gęsi :)
Jak dla mnie jedyne śliczne :)
Kurcze tylko, że z Merynosem..
Jeśli dobrze wyczytałam to kosztowały 250e...za chustę której nawet zdjecia nie wstawili czyli nie wiadomo było w jakim jest kolorze:roll:
może zdjęcie gęsi jest wprasowane na chustę :ninja:
może zdjęcie gęsi jest wprasowane na chustę :ninja:
:lool:
:thumbs up:
Za te pieniądze to chyba gęsi były wyszywane:roll:
Marciula
06-06-2013, 15:53
Dobrze, że mnie w domu nie było, bo bym się wkurzała, że przegapiłam dwa niewiadomoco za tysiąc zł :lool:
Poza tym mojej arti nadal nie ma, a ja nie mam pojęcia gdzie ona jest - według trackingu we Wrocławiu, ale ani jej na poczcie nie ma, ani żaden kurier jej nie ma.... To jest jakaś kpina. :roll:
no fajne fajne, a mialam w koszyku...
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10201506049719618&set=gm.539375752786777&type=1&relevant_count=1&ref=nf
https://fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn2/970696_10201506049719618_941493739_n.jpg
ta chusta dla mnie wymiata..jest śliczna..
kojarzy mi się ze spokojem, naturą, wsią, rozwieszonym białym praniem i plączącymi się pod nogami kaczuszkami :) :bduh:
Marciula
06-06-2013, 20:14
Jest. :)
Śliczna, delikatna, milutka, i w ogóle ;)
Artipoppe Argus Oz :heart:
http://imageshack.us/a/img33/973/arti6p.jpg
http://imageshack.us/a/img707/8426/arti1p.jpg
http://imageshack.us/a/img41/2668/arti2.jpg
http://imageshack.us/a/img27/8347/arti4.jpg
http://imageshack.us/a/img853/4895/arti5.jpg
http://imageshack.us/a/img10/5100/arti7.jpg
Boskie! Chusta taka sobie, przynajmniej z wyglądu, ale zdjęcia cudne.
dokładnie..chusta bez szału..ale piękne zdjęcia..mój faworyt 2..maleństwo bacznie cię obserwuje :)
owieczka33
06-06-2013, 21:07
Marciula, moglabys występowac w rekalmie artipoppe. Jesteś sliczna i ktoś Ci robi świetne foty!
Marciula
06-06-2013, 22:05
:oops:
Proszę się chustą zachwycać, a nie zdjęciami, mną, Jeremim... :twisted:
:oops:
Proszę się chustą zachwycać, a nie zdjęciami, mną, Jeremim... :twisted:
a jak ktoś się chustą zachwyci to można wtedy tym najważniejszym? ;)
pasuje Wam bardzo
Marciula i jak tam Artipoppe
po paru dniach się sprawuje?
Jak oceniasz jej nośność, gra warta świeczki?:ninja:
Marciula
09-06-2013, 22:36
Była ze mną niecałe 24h, więc niewiele o niej wiem :lol:
Niestety o nośności się nie wypowiem - pierwszy raz rs w rękach miałam, raz dociągnęłam i przez ponad godzinę poprawiać nie musiałam - może to jest trochę obrazowe... No ale sama bawełna całkiem ciekawa, choć trochę "twardsza" niż kokadi. Cena jest dosyć podobna do chust Oszy, ale to, że chusta z "egiptu" nie wiem czy czyni ją wyjątkową.... To chyba raczej moda ;)
Mam nadzieję, że niedługo kupie drugą arti i zostanie ze mną trochę dłużej. Może tydzień nawet? :lool:
a tej się już pozbyłaś? :lool:
owieczka33
14-06-2013, 14:08
Robiąc dziś pranie zobaczyłam metkę jednej z moich bluzeczek "100% Egipska bawełna". Coś Wam powiem- ta bluzeczka ma ponad 20 lat, a wygląda jak nowa!
Pytanie, po co komu 20-letnia chusta? Dzieci po dzieciach?
greeneddie
14-06-2013, 14:13
Robiąc dziś pranie zobaczyłam metkę jednej z moich bluzeczek "100% Egipska bawełna". Coś Wam powiem- ta bluzeczka ma ponad 20 lat, a wygląda jak nowa!
Pytanie, po co komu 20-letnia chusta? Dzieci po dzieciach?
Co to jest 20-lat dla chusty - piękne limity powinny wiecznie trwać ;)
Marciula
14-06-2013, 14:17
Widziałyście nowe, landrynkowe ptaszory? Musze je mieć :hide: :mrgreen:
widziałam ale wolę błękitne..
owieczka33
14-06-2013, 15:24
Widziałam- sa piekne!!!!
Marciula
14-06-2013, 16:22
Już wiem jak określić kolor! :mrgreen: truskawkowy! :love:
Alem się napaliła na nie :oops: cudne są! Ciekawe jaki skład :hmm: bo jak kaszmir to będą za 1,5tys :hide:
FatalFuchsia
14-06-2013, 16:36
Im dłużej patrzę na te ptaki różowe, tym bardziej kocham indio Flamenco:mrgreen:.
Nie spodziewałam się, że będą takie drobne, jak dla mnie niefajne.
Ptaszki eggplant (oberżyna?) pokazano:
http://sphotos-f.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-prn1/1009906_466565940099910_1790841196_n.jpg
Warp: 48% ecru Egyptian cotton Weft: 52% Eggplant merino 249 gr/m2. Size 2(€183) Size 3(€200) Size 4(€215) Size 5(€233) Size 6(€250) Size 7 (€266)
http://sphotos-d.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/5878_466566056766565_535543665_n.jpg
milorzab
14-06-2013, 22:41
Są obłędne...
No to czatujcie bo nie znacie dnia ani godziny
http://www.etsy.com/shop/Artipoppe?ref=search_shop_redirect
milorzab
14-06-2013, 22:45
No to czatujcie bo nie znacie dnia ani godziny
http://www.etsy.com/shop/Artipoppe?ref=search_shop_redirect
aha...
wiesz, ja mam wrażenie, że ci co mają kupić, wiedzą kiedy będzie i to mnie skutecznie odstrasza od czatowania na wypust
może mi się wydaje, oczywiście, ale z drugiej strony, pieniądze w kieszeni, czas zaoszczędzony
Marciula
14-06-2013, 23:14
Two Birds Cornflower
Warp: 48% ecru Egyptian cotton Weft: 52% cornflower blue cashmere, 249 gr/m2 Size 2(€288) Size 3(€322) Size 4(€355) Size 5(€388) Size 6(€422) Size 7 (€466)
http://imageshack.us/a/img23/61/qa6c.jpg
(płakać czy śmiać się z tych cen? :twisted:)
Marciula
14-06-2013, 23:16
miłorzab - teraz raczej każdy wypust jest ogłaszany :) no mi się udało złapać :lool: i sprzedać też z niezłym zyskiem :omg: no ale to inna bajka.... Bo nie wyobrażam sobie ceny na rynku wtórnym takiego niebieskiego kaszmiru w ptaszory :szok:
Pomimo mojej wielkiej chustomilosci musialabym na glowe upasc, zeby to kupic :P
A w polowanie i sprzedawanie na wtornym dla zysku jakos nie chce mi sie bawic, leniwa jestem ;) albo nie mam duszy bizneswomenki :D :D
Marciula
16-06-2013, 12:28
kilka minut temu były ptaszory czarne z wełną :(
Nie udało mi się kupić :cryy:
O proszę A ponoć mały być w poniedziałek.
Marciula
16-06-2013, 13:22
pewnie dlatego dzisiaj rzuciła, bo za dużo osób skapnęło się o co z tymi datami chodzi :lol:
Muszę złapać niebieskie ptaki. Albo różowe :heart:
Ale możliwe ze tak jedne po drugich wrzuci ?
Marciula
16-06-2013, 13:33
moim zdaniem jutro będą niebieskie. Tak samo było z Argusem - po dwa kolory na dzień, codziennie :D tzn. przez 3 dni. To może wieczorem będą niebieskie? :hmm:
Marciula
16-06-2013, 16:41
Kupiłam niebieskie ptaszory 5 :bliss:
Gratulacje! Widziałam :ninja: baaardzo jestem ciekawa tego chabrowego koloru i wrażenia per se :)
milorzab
16-06-2013, 18:55
Gratulacje!!!
Czekam na zdjęcia i wrażenia :)
o wow, jedyne, które mi się podobały..gratulejszon :) <nieśmiało proszę się o lokalne macanko> :)
Marciula
16-06-2013, 19:54
Dziękuję, dziękuję :)
Zdjęcia i wrażenia oczywiście będą :) o lokalnym macanku też można pomyśleć :mrgreen: mam nadzieję, że zostaną ze mną trochę dłużej niż Oz :heart:
I ciekawe jak są cięte - czy z zapasem czy co do cm :twisted:
Pewnie dopiero w przyszły pon będą u mnie... :frown
owieczka33
16-06-2013, 19:57
Gratulacje!
Ptaszory fajne.
Napisz wrażenia z motania. :)
Marciula
18-06-2013, 22:51
aaaaa..... Ptaszory wysłane!!! :bliss: już nie mogę się doczekać! :heart:
(też mam nadzieję, że jutro będą kolejne do kupienia :mrgreen: marzą mi się pomarańczowe :love:)
Marciula
22-06-2013, 18:38
Two Birds Silver
Warp: 48% ecru Egyptian cotton Weft: 52% silvergrey merino 249 gr/m2. Size 2(€183) Size 3(€200) Size 4(€215) Size 5(€233) Size 6(€250) Size 7 (€266)
http://imageshack.us/a/img853/9050/frrh.jpg
Nie wiem czemu, ale mi prawie we wszystkich artipoppe bardziej podoba się lewa strona :hide:
Mnie jest ciezko powiedziec, ktora jest prawa, a ktora lewa ;)
Marciula
23-06-2013, 17:48
Wszystkie się migiem rozeszły, choć było całkiem sporo - 37chust i jedno rs.
Mam nadzieję, że róż uda mi się kupić!! Za tą na szczęście płakać nie będę ;)
(lewa strona jest ciemniejsza ;))
Wszystkie się migiem rozeszły, choć było całkiem sporo - 37chust i jedno rs.
Mam nadzieję, że róż uda mi się kupić!! Za tą na szczęście płakać nie będę ;)
Masz już niebieskie ptoki w ramach pocieszenia :)
Marciula
27-06-2013, 12:20
Jakby ktoś był zainteresowany to dzisiaj wieczorem w sprzedaży będą ptaki fioletowe z lnem i grafitowe bawełniane :)
U mnie bedzie jakos trzecia-czwarta w nocy :P
Ciekawe kto bedzie czatowal, z forumek :D
Marciula a twoje ptaki już doleciały? :)
Marciula
27-06-2013, 12:50
Nie :twisted: i jak dzisiaj nie przyjdą to się wkurwi*. :cryy:okropnie się mieszka na końcu świata.
Kto łapie dzisiaj ze mną? głupio tak samemu polować :roll:
margaretka
27-06-2013, 13:33
Marciula chyba spróbuję, ale jeszcze ceny sprawdzę;)
Marciula
27-06-2013, 14:23
kochana! Jak ekstra! To widzimy się na fejbuniu wieczorem :bliss:dzisiaj taniocha :lol: 210euro z przesyłem za szósteczkę! :mrgreen:
Ja też poluję, jak mi Młoda o rozsądnej godzinie spać pójdzie. A ostatnio z tym ciężko ;).
margaretka
27-06-2013, 15:23
kochana! Jak ekstra! To widzimy się na fejbuniu wieczorem :bliss:dzisiaj taniocha :lol: 210euro z przesyłem za szósteczkę! :mrgreen:
Chyba tyle mam:lol:
Ja też poluję, jak mi Młoda o rozsądnej godzinie spać pójdzie. A ostatnio z tym ciężko ;).
To do wieczorka dziewczyny!
a ja będę wam kibicowała..kabelki potrzymam..
przesył danych wzmocnie :D
milorzab
27-06-2013, 16:32
ja idę dziś na koncert i z polowania nici
pewnie i tak by były...
Marciula
27-06-2013, 17:55
madlles - wspieraj nas, oj wspieraj! Jakiś taniec na przyśpieszenie przesyłu danych tez się przyda, coby mieć większe szanse! :lool:
Kilkanaście minut temu Anna wrzuciła dwa argusy virgin, więc może niedługo już ptaszory wrzuci? Ja już f5f5f5f5f5.... :mrgreen: