Zobacz pełną wersję : ... CHUSTA... ??
Czytałam już wiele postów na tym forum i dużo się zastanawiam nad kupnem nosidełka i nie mogę się zdecydować co kupić :cry: a czas mi ucieka, chciałabym zacząć już nosić Maluszka.
Mam w związku z tym pytanie do doświadczonych forumowiczek, w którym nosidełku lepiej się nosi dziecko: Mei Tai czy nosidełko ergonomiczne? jakie są różnice w użytkowaniu, plusy i minusy, które zauważyłyście? oraz od kogo polecacie kupić?
Będę wdzięczna za pomoc.;-)
(Mój Maluszek już ma teraz 7 miesięcy.)
Trochę mi się zmieniło po ostatnim poście mi. :) z 05.04, zaczęłam myśleć o chuście.
Trochę już poczytałam i przejrzałam forum na temat chust i choć na samym początku nie brałam pod uwagę kupna chusty a tylko nosidełko teraz zmieniłam zdanie gdy nie pierwszy raz spotkałam się z twierdzeniem, ze dziecka nie siedzącego nie nosi się w nosidełku i chusta jest najlepsza. Gdy przeczytałam wiele i zobaczyłam, zgłębiłam trochę temat to mi się bardzo spodobało choć chusty jeszcze nie mam :p tylko mam parę obaw ...
Czy dziecko 7,5 miesięczne będzie chciało się jeszcze zamotać w chustę? :/ jest bardzo ruchliwy..
Którą i jakiej firmy chustę kupić na pierwszą chustę dla dziecka w tym wieku, z wagą 8,5 kg?
Zastanawiałam się nad Nati bawełnianą, co o tym myślicie?
Chciałabym już w końcu kupić jakąś chustę do noszenia na dniach. :) Już nie mogę się doczekać pierwszego razu z motaniem. Doradźcie jeszcze w tej kwestii...
imo za dużo zmiennych żeby dokonać rzetelnego porównania ;)
Wiewiórka
04-04-2013, 10:09
musisz sama wypróbować. Ja wolę np. wiązane inni klamry choc na samym początku wydawało mi się, że będzie odwrotnie. A skąd jesteś? bo jak mieszkasz w dużym mieście/blisko dużego miasta udaj sie do klubu kangura i poprzymierzaj chociażby
z przodu ergo, na plecy mei tai, wrzucanie dziecka do manducy na plecach to dla mnie czarna magia:party::party:, ale pewnie są osoby które nie mają z tym problemu, więc najlepiej próbować samemu
panna.z.wilka
04-04-2013, 10:32
bo to jest naprawdę bardzo indywiduwlna sprawa.
ja w ergo lubię to, że żeby je założyć to nie muszę nim po ziemi szurać, brudzić. nosiłam w nim młodego zimą (instalacja dziecka w kombinezonie szła całkiem sprawnie).
ale teraz na wiosnę kupiłam MT, bo mi się w mietkach wygodniej nosi ;)
w moim przypadku jest jeszcze jeden punkt na korzyść MT. pomimo maksymalnego ściągnięcia wszelkich pasków w manducy, bardzo długo nie mogłam uzyskać efektu "przyklejenia" dziecka do pleców. udało się dopiero jakiś miesiąc temu, w moich i jego zimowych ubraniach. jak go wsadzę w nosidło po domu, to nadal mamy delikatny luz. w MT tego nie ma ;)
musisz sama wypróbować. Ja wolę np. wiązane inni klamry choc na samym początku wydawało mi się, że będzie odwrotnie. A skąd jesteś? bo jak mieszkasz w dużym mieście/blisko dużego miasta udaj sie do klubu kangura i poprzymierzaj chociażby
nie mieszkam w wieklim miescie i nie mam możliwości tam sie udac niestety :(..... gdyby to było możliwe dawno bym to zrobiła.
dzieki za odzew ;) już myślałam ze nikt nic nie napisze... ja chciałabym raczej mieć dziecko jak napisała panna.z.wilka "przyklejone" do siebie miałabym komfort i poczucie że jest blisko... ale czy daje to dużą możliwość ruchu dziecka czy je bardziej ogranicza niż w ergonomicznym nosidełku?
a czy Twój maluszek już samodzielnie siada?
panna.z.wilka
04-04-2013, 14:31
nie nie, to nie jest tak, że w ergo jest delikatny luz i to jest ok. luzów nie powinno być w ogóle, czy to w ergo czy MT czy w chuście.
ale jak się kupuje produkt seryjny to niekiedy ciężko go dopasować idealnie do każdej sylwetki.
i ja mam taki właśnie problem (a właściwie przestaję mieć, bo synek kompensuje po mału swoimi wymiarami to, czego paskami i klamrami nie mogłam uzyskać).
wbrew pozorom, przyklejenie daje możliwość ruchu (rąk, nóg, głowy), bo wynika z odpowiedniego napięcia panela otulającego dziecko.
tak jak nie da się wygodnie leżeć w słabo naciągniętym hamaku, tak nie może być dziecku wygodnie w słabo dociągniętym panelu (ergo, mt czy chuście).
jakbym jeszcze raz mogła być w pierwszej ciąży i mieć przy tym aktualną wiedzę, to dla siedzącego dziecka kupiłabym najpierw mt a potem manduce. ewentualnie ergo na wymiar.
ale tu dochodzi jeszcze wiele zmiennych, bo np mój mąż manduce kocha i na niego dobra była od początku :ninja:
tak więc, naprawdę, to jest baaardzo indywidualna sprawa ;)
a czy Twój maluszek już samodzielnie siada?
nie siada samodzielnie, tylko gdy go podtrzymuje...
nie siada samodzielnie, tylko gdy go podtrzymuje...
to jeszcze poczekaj z nosidłem...
i poczytaj:
www.chusty.info/forum/showthread.php/90191-O-sadzaniu-niemowląt
to jeszcze poczekaj z nosidłem...
i poczytaj:
www.chusty.info/forum/showthread.php/90191-O-sadzaniu-niemowląt
ok rozumie, w takim razie zostaje mi noszenie na razie Malucha na rekach..? :( czy polecacie coś innego?
chusty!
wiązane, kółkowe :)
korzystaj póki możesz ;)
chusty!
wiązane, kółkowe :)
korzystaj póki możesz ;)
Tylko ze ja nie mam orientacji w tej kwestii: jaka? gdzie kupić? na jak długo starcza chusta? dlugo mozna nosic?
no, to przecież TU znajdziesz całą masę informacji :)
a jeśli wolisz pogadać i pooglądać, to się z kimś umów. i już :)
no, to przecież TU znajdziesz całą masę informacji :)
a jeśli wolisz pogadać i pooglądać, to się z kimś umów. i już :)
Trochę już poczytałam i przejrzałam forum na temat chust i choć na samym początku nie brałam pod uwagę kupna chusty a tylko nosidełko teraz zmieniłam zdanie gdy nie pierwszy raz spotkałam się z twierdzeniem, ze dziecka nie siedzącego nie nosi się w nosidełku i chusta jest najlepsza. Gdy przeczytałam wiele i zobaczyłam, zgłębiłam trochę temat to mi się bardzo spodobało choć chusty jeszcze nie mam :p tylko mam parę obaw ...
Czy dziecko 7,5 miesięczne będzie chciało się jeszcze zamotać w chustę? :/ jest bardzo ruchliwy..
Którą i jakiej firmy chustę kupić na pierwszą chustę dla dziecka w tym wieku, z wagą 8,5 kg?
Chciałabym już w końcu kupić jakąś chustę do noszenia na dniach. :) Już nie mogę się doczekać pierwszego razu z motaniem. Doradźcie jeszcze w tej kwestii... :)
.
tkana bawelniana chuste
Nati jaknajbardziej , mozna tanio upolowac na bazarku
sama zdecyduj jaki kolor lubisz i do dziela
pewnie 4,6 m Ci wystarczy , jaki rozm ubr nosisz ?
owieczka33
19-04-2013, 14:53
Akurat ja jestem fanką chust, mimo, że nosidło ergonomiczne mam.
Chusta jest bardziej "zindywidualizowana"- możesz nosić na wiele sposobów i w każdym wieku. Poza tym, dla mnie chusta fajniej "otula". Poza tym, akurat ja mam nietypową budowę i paski od nosideł (a próbowałam róznych) mi się wpijają pod pachami, z chustą nie mam z tym problemu.
Natomiast zaletą nosidła jest to, że łatwiej założyć je komuś nieobeznanemu ze sztuką motania i np mój Pan, jeżeli już musi w czyms nosić (a zdarzyło Mu sie to, jak na razie raz, albo dwa), to wybiera nosidło, bo motac Mu się nie chce, a w nosidło wrzuca jak w plecak i ma. :)
Piszesz, o Natibaby, jeżeli zdecydowałabys się na chustę, wg mnie to fajny wybór. Mam 4 :cool: Natki i nosze w nich na zmianę. Myślę, że bawełenka to fajny pomysł na pierwszą chustę. Jak się wciagniesz- będziesz kupowała koleje i wówczas może ci sie trafią chusty z domieszkami np z lnem, czy ramią (polecam!).
Oczywiście to są moje osobiste doświadczenia i może zaraz pojawić się mama, która uważa inaczej. :lol:
Mooli skąd jesteś? Mam na stanie i MT i ergo i chusty - może nam pod drodze jakoś?
edit juz widzę, nie bardzo :(
to serio polecam Rybnickie spotkania bo widze że juz szukałaś :)