Zobacz pełną wersję : Nosidło idealne
mamatomka
11-03-2013, 11:41
Przy starszaku miałam kilka nosideł, najlepiej pod prawie każdym względem pasowała mi Manduca. Przeszkadzało mi jedno - przez to że nosidło jest dość wszechstronne, panel jest za grubo napchany
bo musi się tam zmieścić wkładka dla noworodka i ta część którą się spina suwakiem.
Czy jest nosidło kształtem i wyprofilowaniem przypominające Manducę ale bez takich mechanizmów i bez kieszeni na plecach dziecka?
Przede wszystkim chodzi mi o to żeby panel nie był prosty ani z zaszewkami, tylko właśnie tak fajnie wyprofilowany jak w Manduce.
Poza tym odpowiednio wypchane (nie za mocno, nie za słabo) pasy, wygodna regulacja itp.
Uszyj MT na miarę z uwzględnieniem własnych życzeń :)
mamatomka
11-03-2013, 12:01
Uszyj MT na miarę z uwzględnieniem własnych życzeń :)
Szczerze mówiąc nie widziałam jeszcze MT z panelem takim jak Manduca, ktoś takie szyje?
Te co widziałam miały albo panel prosty albo zaszewki, a właśnie nie o to mi chodzi.
paskowka
11-03-2013, 12:06
Manduca juz nie ma kieszonki na plecach tzn. na panelu - od roku czy jakos tak.Ale zaszewki na pupie ma - może ich dobrze nie widać, ale są, dzięki temu jest tak fajnie wyprofilowana. ale chyba w nowych to nawet widac jedną zaszewkę, nie wiem czy mi sie uda, ale postaram sie obfocić
Myśle, ze mogłabyc pogadać z dziewczynami szyjacymi hybrydy.
mamatomka
11-03-2013, 12:32
Przymierzałam się kiedyś do nosidła z zaszewkami szytego przez jakąś mamę, ale to nie było to.
Myślę że w Manduce ten super komfortowy kształt panela jest osiągnięty nie poprzez zaszewkę, tylko w inny sposób, pewnie te wstawki po bokach w innym kolorze to nie kwestia estetytyki tylko właśnie w celu nadania odpowiedniego kształtu.
Czy któraś z dziewczyn szyjących profiluje panel inaczej niż poprzez dwie proste zaszewki po bokach?
A próbowałaś kiedyś Doux-Doux? To jest wg mnie właśnie nosidło idealne. I Ergo i hybryda i MT.
Wiewiórka
11-03-2013, 13:09
różwnież bardzo lubię wyprofilowaną manduce, w ogól,e lubie wyprofilowane nosidła, pewnie dlatego lubię też mt pathi
mamatomka
11-03-2013, 15:24
Doux-doux nie miałam, ale raczej nie biorę pod uwagę. Są piękne, ale dla mnie właśnie to minus, bo na pewno bardzo zwracają na siebie uwagę, a ja nie lubię się aż tak rzucać w oczy.
Za to mt pathi też ładne, ale jednocześnie spokojniejsze wzornictwo, to może być coś dla mnie.
Miałam i to i to i jeszcze manduke, bondolino i nubigo. I z tego wszystkiego zostawiłam sobie Ergo DD nie ze wzgledu na wzornictwo , tylko na wygode długiego noszenia mojego i Franka.
mamatomka
11-03-2013, 15:51
Miałam i to i to i jeszcze manduke, bondolino i nubigo. I z tego wszystkiego zostawiłam sobie Ergo DD nie ze wzgledu na wzornictwo , tylko na wygode długiego noszenia mojego i Franka.
A nie zaczepiają cię ludzie na ulicy jak chodzisz z DD?
paskowka
11-03-2013, 16:19
A co to za różnica czy w DD czy Manduce czy ErgoBaby?
mamatomka
11-03-2013, 16:22
A co to za różnica czy w DD czy Manduce czy ErgoBaby?
Moim zdaniem Ergo i Manduca wyglądają neutralnie, normalnie, zwyczajnie, a DD nie.
paskowka
11-03-2013, 16:35
Moim zdaniem Ergo i Manduca wyglądają neutralnie, normalnie, zwyczajnie, a DD nie.
Ja tam myslę, że dla wielu żadne noszenie nie wygląda naturalnie dlatego czy w Manduce czy w DD i tak sie będą oglądać. Nosiła i DD i w Manuce i chuście i zawsze sie oglądali:)
roneczka
12-03-2013, 09:36
ergonomia manducy polega chyba na wyprofilowanym pasie biodrowym. Nie prosty jak w MT. On jest taki jakby zaokrąglony. Na Zawsze myślałam, że to dlatego. Na panel nie zwróciłam uwagi, teraz nie mam możliwości...
Ja manduce kocham i nienawidzę.
Uwielbiam w niej nosić, ale jak mam założyć, to mi się flaki przewracają... ale ja z krótkorękich więc może to dlatego?
Dla mnie emeibaby. Panelem jest chusta. Trochę jest zabawy z dopasowaniem ale potem się smiga. MT Pathi tez cudny. Od niedawna mam tez mT pani-olo i tez fajne.
mamatomka
12-03-2013, 14:34
Dla mnie emeibaby. Panelem jest chusta. Trochę jest zabawy z dopasowaniem ale potem się smiga.
Do Manduki to chyba akurat stosunkowo mało podobne?
Z tego co o tym wynalazku czytam to tylko pół panela z chusty, to nie lepszy zwykły chusto-MT jak już ktoś bardzo chce elementów chusty?
Cóż- poleciałabym Tulikowo...ale kupienie go graniczy z cudem:dunno:
Chyba jednak najbardziej zaczepiaja jak się nosi dziecko w chuście, choćby była najmniej rzucająca sie w oczy. A DD wygodne jest i tyle.
mamatomka
12-03-2013, 14:44
ergonomia manducy polega chyba na wyprofilowanym pasie biodrowym. Nie prosty jak w MT. On jest taki jakby zaokrąglony. Na Zawsze myślałam, że to dlatego.
Ale przecież większość nosideł ergonomicznych ma taki zaokrąglony pas, ja obstawiam jednak że jakiś trik dotyczy panela.
Do Manduki to chyba akurat stosunkowo mało podobne?
Z tego co o tym wynalazku czytam to tylko pół panela z chusty, to nie lepszy zwykły chusto-MT jak już ktoś bardzo chce elementów chusty?
Tak, ale mówisz, ze szukasz idealnego :) To zdecydowanie nie jest, że "ktoś bardzo chce elementów chusty" tylko naprawdę bardzo wygodne nosidło i dla noszącego i podejrzewam, że dla dziecka. Na karku jest z zewnatrz kawałek naszyty niechustowy - one jest troszkę bez sensu. Ale jeśli chodzi o wygodę, to najlepsza rzecz jaką miałam. Zapomniałam, że mam Bruna na plecach. Fajnie jest wypełniony pas biodrowy, pasy naramienne. No a dodatkowo możesz manewrować panelem za pomocą kółek (i też zmieniać szerokość sznureczkami). Wydaje mi się najbardziej uniwersalnym nosidłem - pasującym i na mniejsze dziecko (choć noworodka bym nie wsadziła) i na większe.
Manduki nie lubię. Tzn była długo moim marzeniem do czasów prób noszenia. Dla mnie ona fajna na starsze dziecko, bo jednak dość szeroko dziecko ma nogi. Sam chusto-MT też fajny, ale tak jak MT masz wadę pasów, które się majtają przy wiązaniu. Wada względna, bo też dzieki temu lepiej dopasować.
DD koniec końców nie próbowałam, ale przecież można uszyć jakieś nierzucające się bardzo w oczy :)
Widzę, że Ty z Wawy, poumawiaj sie może z dziewczynami, zeby przymierzyć, zobaczyć na żywo różne nosidła. Tak najlepiej chyba
mamatomka
12-03-2013, 15:03
Tak, ale mówisz, ze szukasz idealnego :)
Tak, ale dla mnie idealnym nosidłem byłaby Manduca tylko bez tych dodatkowych bajerów, które powodują że panel jest gruby i nierówny od środka. Ja Manducę przy Starszaku bardzo lubiłam tylko przeszkadzało mi właśnie to że za dużo naćkali w panel i przez to nosidło jest mniej przewiewne.
No to jednak zostaje uszycie raczej :)
mamatomka
12-03-2013, 15:20
No to jednak zostaje uszycie raczej :)
Albo będę musiała przymknąć oko na to co mi nie pasuje w Manduce. Szyte na miarę nosidło też już miałam...
A co tobie nie podpasowało w Manduce? Coś konkretnego, czy tak ogólnie nie grało?
Chyba spodziewałam się cudów głównie.
Dopasowywanie mi nie pasowało za bardzo. Się męczyłam z klamrami i dociąganiem pod siebie, potem mąż, ja. Wkurzające jak noszą osoby o różnych gabarytach. Niby w każdym nosidle tak, ale np Boba czy Emei się łatwiej regulowały. Miałam, jak Brun mniejszy był i jakaś strasznie szeroka mi się wydawała na 6-7 miesięczniaka, a wkładka z kolei wisiadłowa. Więc to też nie bardzo.
I materiał taki jakiś szorstki mi się wydał.
No i mnie nie było jakoś mega wygodnie. Ale też ja jestem dość drobna, może dlatego nie mogłam fajnie dopasować (zresztą z emei teraz też mam problem w domu, bo mi się schudło przez nocnego ssaka, na kurtkę ok)
mamatomka
12-03-2013, 19:06
...wkładka z kolei wisiadłowa. Więc to też nie bardzo.
No właśnie, ta wkładka tylko przeszkadza.
Ale też ja jestem dość drobna, może dlatego nie mogłam fajnie dopasować
Ja nie jestem szczególnie drobną osobą a w Manduce miałam maksymalnie ściągnięte paski, to nosidło chyba nie jest dla drobnych osób.
Ha, możliwe ż eto ogólnie ból nosidłowy - bo pamiętam recki ekowomara i też drobne dziewczyny narzekały.
Ale jak jesteś otwarta na testy to obadaj sobie emei. Nie wiem, czy testy jeszcz są, chyba nie, ale zobaczyłam, że w ababie można wypożyczyć. Bo wydaje mi się, że nosidło przez dziwność jest niedoceniane. Choć oczywiście moze niezapasować jednak, bo recenzji na nie też tam nieco było :)
nowe testy emei mają ruszyć na dniach, zajrzyj do działu testowego :)
mamatomka
18-03-2013, 21:05
nowe testy emei mają ruszyć na dniach, zajrzyj do działu testowego :)
Dzięki, ale na początek mam inne typy.
Gertruda
18-03-2013, 21:12
Ja mam Nubigo i jestem mega zadowolona. Nie ma naćkane w panelu, ma fajnie wyprofilowany panel. Ja manducy nosić nie mogłam - jestem szczupła i nie mogłam aż tak dociągnąć pasów...
Mi w Manduce przeszkadzał ten suwak w panelu. Dla mnie zdecydowanie Tula (Tuli), miałam rozm standard, od 1,5 roku mam todlera - obydwa super :)