PDA

Zobacz pełną wersję : Nietypowa mama - i chustowiązanie?

Debrah
04-03-2013, 16:02
Hej!
Podglądałam forum jako gość, ale postanowiłam się ujawnić, może pomożecie i rozwiejecie wątpliwości;)

Od 6 tygodni jestem szczęśliwą mamą - dość "nietypową" bo poruszam się na wózku. Jestem dość mocno sprawna i mobilna, ale mimo to chciałabym sobie ułatwić żywot. Wolne ręce przy przenoszeniu dziecka są dla mnie szczególnie ważne - bo ręce są mi potrzebne także po to bym sama mogła się przemieścić (wózek).
Inna rzecz to wyjścia z domu - łatwiej mi i małżonowi będzie wyjść z dzieciem zamotanym w chustę niż z parą wozków;) (małż zdrowy)

I teraz - garść pytań:
1. Mam pożyczoną chustę - ale na metce pisze - 100% bawełna - więc to zapewne nie jest chusta elastyczna. Nadaje się też?
2. Jeśli jednak nie - jaką chustę kupić na początek? Szperam po allegro - pojawiły się też jakieś "tanie" chusty - lepiej tego nie kupować prawda? Wziąć coś sprawdzonego?

3. Jakie wiązania dla takiego maluszka jak mój? Kangurek i kieszonka? jeszcze coś???

4. Na razie trudno opanować mi tą ogromną ilość materiału... i boję się, że przez nieudolne wiązanie Mała będzie miała źle ustawiony kręgosłup czy nóżki i zrobię jej krzywdę... czy są jakieś punkty, które muszą być spełnione, aby wiązanie uznać za prawidłowe? Np nogi w takiej a takiej pozycji itp itd??

5. Ile godzin na dobę można dziecko w chuście nosić? Noworodka? Jakieś ograniczenia są??

Wszelkie rady i pomoc bardzoooo mile widziana!

panthera
04-03-2013, 16:11
witaj
zarówno w elastycznej ja i tkanej można nosić od urodzenia. najlepiej jakbyś znalazła doradce chustowego z twojej miejscowości - byłoby ci najłatwiej się nauczyć wiązać.
chustęlepiej mieć firmową i sprawdzoną.
wiązania : kieszonka i kangurek ok. z chusty tkanej ( elastyczna ma tylko jedno wiązanie)

w sumie to mi się wydaje ze na początek byłoby ci łatwiej w elastyku (bo noworodka jednak czesto się wyjmuje na karmienie, przewijanie a elastyka nie trzeba wiązać za każdym razem), ale to najlepiej sama spróbuj i oceń.
nie ma odgórnych ograniczeń ile można nosić. nie da się nosić non-stop (bo właśnie karmienie , przewijanie itp)

jeszcze tak sobie myślę ze w twoim przypadku węzeł powinien być z przodu żeby Cie nie uwierał wiec sprawdź długość chusty - czy wystarczy.

Debrah
04-03-2013, 16:15
Nie bardzo rozumiem co to znaczy, że -
elastyczna ma tylko jedno wiązanie??
Możesz polecić jakieś konkretne modele chust? A Tula np?

Czy warto uczyć się wiązania na tej chuście którą mam - bawełnianej - czy lepiej najpierw kupić elastyka, bo się zupełnie inaczej naciąga i tak dalej?

O ograniczenia w noszeniu pytałam, bo kiedyś spotkałam się z opinią, że nie dłużej niż 2h dziennie, coś jak z fotelikiem samochodowym.
A cały dzień owszem nie da się nosić, i nawet nie zamierzałam - chodziło mi tylko o to co słyszałam na ten temat.

Bardzo dziękuję za błyskawiczną odpowiedź!

natala
04-03-2013, 16:41
chuste elastyczna mozna zawiazac tylko w jeden sposob (mimo, ze czasem w instrukcjach sa tez inne wiazanie) -w kieszonke z rozlozonymi polami (http://www.chustomania.pl/online/chustomania/CiS-web2_chust.nsf/Inhalt/Jak_wiazac_chuste_elastyczna) - na dziecku musza byc trzy warstwy materalu.

co do ilosci noszenia - mozna tyle ile osobie noszacej i dziecku jest wygodnie. niektore dzieci na pcozatku z chusty wychadza tylko na karmienie/przewijanie/sen nocny, inne- sa noszone doraznie, jak jest taka potrzeba...

najlepiej chyba byloby zebys sie spotkala z doradca - na zywo jednak latwejjest pokazac co i jak :)

deviltya
04-03-2013, 16:48
elastyczne są fajne z polekontu.
poszukaj kogoś z okolicy, albo zostają filmiki na youtube, powodzenia

Kreska
04-03-2013, 17:41
Elastyczna też jest bawelniana :-)
Tanich poscielowych z alego rzeczywiście nie warto kupować.

I też jak wyżej myślę ze w elastycznej byłoby ci na początek wygodniej :-)
Przy czym akurat nie polecam polekontu bo wydał mi się gruby i mniej współpracujący niż Gabi.
Innych elastycznych nie miałam w ręku.
Powodzenia!

doominikaa
04-03-2013, 18:32
przyjrzyj się też chustom kółkowym, może w Twoim przypadku łatwiej będzie ogarnąć coś krótszego?
no i rzeczywiście z doradcą weźmiesz lalkę i będziesz ćwiczyć wszystkie możliwe warianty :)
napisz, skąd jesteś, na pewno ktos się odmelduje z okolicy :)

Agulinka
04-03-2013, 18:59
Zdecydowanie spotkaj się z doradcą. A jaką masz chustę?

Debrah
04-03-2013, 19:12
Dziękuję za rady!
Czyli rozumiem, że tego wiązania na tej bawełnianej nie powinnam robić? http://www.youtube.com/watch?v=qYdI7HH9PW0

Ronja
04-03-2013, 19:53
Dziękuję za rady!
Czyli rozumiem, że tego wiązania na tej bawełnianej nie powinnam robić? http://www.youtube.com/watch?v=qYdI7HH9PW0

To jest wiązanie dla chusty elastycznej, zatem nie ;)
A jaką masz chustę tę bawełnianą? Jakiej firmy?

Paprotka
04-03-2013, 20:09
Debrah - chusty elastyczne też w większości są 100% bawełny, tylko są dzianinowe, dlatego elastyczne :) Napisz jaką masz (firma), albo poka zdjęcie, to na pewno odszyfrujemy :)
I koniecznie zdradź skąd jesteś - a nuż masz obok pomocną chustomamę forumkę :) bogatą w chusty :mrgreen: Zdecydowanie wydaje mi się, że taka wyjątkowa chustomama jak Ty powinna przetestować różne chusty, żeby wiedzieć, w której będzie najlepiej

Bonita
04-03-2013, 20:23
Halo halo!!! A gdzie są nasze wszechwiedzące doradczynie chustowe!??? Że też żadna jeszcze nie zajrzała do tego wątku??

Moja rada dla Ciebie jest taka sama jak pozostałych: najlepiej będzie, jeżeli ktoś doświadczony Ci pomoże dobrać rodzaj chusty i wiązanie tak, aby było Ci maksymalnie wygodnie. Może się okazać, że 5 metrów materiału i dociąganie to w Twoim przypadku za dużo zachodu (bo masz za plecami wózek, ja nie potrafiłabym wiązać siedząc na krześle...), może wystarczy elastyczna (której nie trzeba dociągać) na początek, a potem jakieś wygodne nosidło ergonomiczne?

Debrah
04-03-2013, 20:47
Chusta ma metkę z bociankiem, pisze NiMar, 100% bawełna, jest w kolorowe pasy (tylko z jednej strony). Brzegi ma ścięte na skos.

Pożyczona dla rozeznania czy to się sprawdzi w moim wypadku, jeśli tak - to kupię swoją.

Jestem w stanie wstać z wózka, mogę wiązać na krześle itp itd, byle w pozycji siedzącej - więc oparcie wózka w samym zawiązaniu przeszkodą nie jest, mogę się zamotać gdzie indziej, a potem na wózek usiąść.

Probowałam przed chwilą kieszonkę na zewnątrz - to co mi nie wychodzi to to, że jest..zbyt "sztywno" - nie wiem, mam doścluźno te ramiona "X" puścić? Bo ciągle jak robię to dziecko ma "za ciasno", mam problem, żeby się wygodnie "zapadło" w materiał. No i jeszcze muszę wyczaić jak ustawić sobie wysokość, tj. na jakiej wysokości pupa dziecia w stosunku do mojego ciała , bo teraz to mnie głową smyra po twarzy, jest za wysoko;))

Nie wiem czy to ma znaczenie, ale jestem drobną (xs, 160 cm wzr) osobą.
Jeśli chodzi o to skąd jestem: kraków.

JJ
04-03-2013, 21:01
zagladnij moze na podforum Krakow http://chusty.info/forum/forumdisplay.php/120-Kraków
napewno znajdzie sie ktos chetny kto pomogl by Ci tzn. pokazal w realu jak wiazac
powodzenia :kiss:

lemniscus
04-03-2013, 21:12
w krakowie jest wielu doradcow
napisz do kogos na pewno cos doradzi
na pewno Pasiata organizuje regularnie warsztaty i spotkania
albo zajrzyj na jakies chustospotkanie do famigi w srody po poludniu na pewno znajdzie sie pare osob ktore beda mogly cos doradzic i pokazac rozne chusty tylko daj znac w watku ze bedziesz zeby przyniesc rozne chusty :)

Agulinka
04-03-2013, 21:39
no i Twoja chusta to nie do końca to o co nam chodzi :) rozglądnij się tu po chustostraganie, na pewno znajdziesz coś porządnego dla siebie, bo z tego co masz raczej trudno będzie cokolwiek zawiązać.

yanettee
04-03-2013, 21:55
Kochana !!! Ależ fajnie że chcesz chustować :D

ale do rzeczy...

Chusty różnią się SPLOTEM oraz SUROWCEM z jakiego zostały wykonane

ELASTYKI - w większości bawełniane, splot rozciągliwy czyli elastyczny, jak ściągacz

CHUSTY TKANE - mogą być bawełniane, ale nie tylko, również z domieszkami, np. wełny, bambusa, lnu itp.

Dla dziecka malutkiego bawełna jest ok

Chusta którą masz - hmm... podejrzewam że to zwykła pościelówa (choc wiem że pojawiły się te pasaki też skośnokrzyżowe, może poszperaj po allegro http://allegro.pl/listing.php/search?string=NiMar&category=0&sg=0
i pokaż nam którą masz.

JEŚLI CHCESZ MOGĘ PODAROWAĆ CI ELASTYKA, ZA KOSZTY PRZESYŁKI :) NOWEGO, GABI.
Ja też jestem z Krakowa, z tym że ostatnio mało mobilna i nie bardzo miałabym sie jak spotkać żeby przekazać osobiście.

W elastyku jest wygodnie tak mniej więcej do 4 miesiąca potem dziecko już za ciężkie i trzeba przejść na tkaną - i tu polecam polskie NATI lub tańsze Litte Frog

Debrah
04-03-2013, 22:13
Kochana !!! Ależ fajnie że chcesz chustować :D

ale do rzeczy...

Chusty różnią się SPLOTEM oraz SUROWCEM z jakiego zostały wykonane

ELASTYKI - w większości bawełniane, splot rozciągliwy czyli elastyczny, jak ściągacz

CHUSTY TKANE - mogą być bawełniane, ale nie tylko, również z domieszkami, np. wełny, bambusa, lnu itp.

Dla dziecka malutkiego bawełna jest ok

Chusta którą masz - hmm... podejrzewam że to zwykła pościelówa (choc wiem że pojawiły się te pasaki też skośnokrzyżowe, może poszperaj po allegro http://allegro.pl/listing.php/search?string=NiMar&category=0&sg=0
i pokaż nam którą masz.

JEŚLI CHCESZ MOGĘ PODAROWAĆ CI ELASTYKA, ZA KOSZTY PRZESYŁKI :) NOWEGO, GABI.
Ja też jestem z Krakowa, z tym że ostatnio mało mobilna i nie bardzo miałabym sie jak spotkać żeby przekazać osobiście.

W elastyku jest wygodnie tak mniej więcej do 4 miesiąca potem dziecko już za ciężkie i trzeba przejść na tkaną - i tu polecam polskie NATI lub tańsze Litte Frog
Oczywiście, że chcę!

Właśnie, odnośnie tej NiMar - to co mnie zaniepokoiło to to, że ona mi się wydaje jakaś cienka. I chusty chyba nie są "jesnostronne", że wyraźnie widać prawą i lewą stronę, gdzie nie ma w ogóle wzoru. Taki mi się ten materiał wydawał.."zwykły" i mało solidny jakiś.

Chętnie spróbuję czegoś innego, elastycznej może na początek, potem tkanej.
Wiecie - dla mnie chustowanie to niesamowite ułatwienie - korzyść jeszcze większa niż dla zdrowej mamy.

Ogromnie dziękuję za rady i wszelką pomoc.

Proszę o szczegóły na pw odnośnie kosztów przesyłki chusty:*

yanettee
04-03-2013, 22:22
to jutro dogadamy sie na pw :)

tyle mnie dobrego tu na forum spotkało że teraz ja mogę coś dla Kogoś zrobić :)

spadam do mojej marudy ząbkującej
dobranoc

ps. gdybym zapomniała to mi się jutro przypomnij, bo mam 4-latka rozrabiaka, 4 miesięczniaczkę ząbkującą i... remont ... :lol::lol:

Debrah
04-03-2013, 22:39
To się u Ciebie dzieje rzeczywiście:)
Przypomnę się, dziękuję raz jeszcze:*

Kaś
04-03-2013, 23:51
Popieram w elastyku bedzie Ci narazie wygodniej dużo, a potem może pouch albo kółkowa :-)
Napewno w Krakowie znajdzie sie jakiś kompetentny doradca. Ja jak chcesz mogę Ci nagrać filmik z kołkową i elastykiem motanym na siedząco i wysłać na maila jutro :-) chcesz?
Pozdrawiam

Debrah
05-03-2013, 00:25
Oczywiście że chcę.

Wspaniali ludzie tu są, :*

Kocia_mama
05-03-2013, 00:41
nie znam sie na elastykach ani troche, ale mysle sobie, ze u Debrah moglby on nawet dluzej niz do 4. m-ca posluzyc - podczas jazdy na wozku chyba nie bedzie tego efektu "sprezynowania", ktory sygnalizuje, ze mamy juz za ciezkie dziecko;) Chyba, ze jest jeszcze inny powod "wyrastania" dziecka z elastyka.

Kaś
05-03-2013, 09:28
Ok. To pewnie wieczorem :-) poproszę tylko o adres jakiś mailowy, może być na pw

yanettee
05-03-2013, 09:36
jakie lubisz kolory ? :lol:

Wiewiórka
05-03-2013, 09:37
Chusta ma metkę z bociankiem, pisze NiMar, 100% bawełna, jest w kolorowe pasy (tylko z jednej strony). Brzegi ma ścięte na skos.

Pożyczona dla rozeznania czy to się sprawdzi w moim wypadku, jeśli tak - to kupię swoją.

Jestem w stanie wstać z wózka, mogę wiązać na krześle itp itd, byle w pozycji siedzącej - więc oparcie wózka w samym zawiązaniu przeszkodą nie jest, mogę się zamotać gdzie indziej, a potem na wózek usiąść.

Probowałam przed chwilą kieszonkę na zewnątrz - to co mi nie wychodzi to to, że jest..zbyt "sztywno" - nie wiem, mam doścluźno te ramiona "X" puścić? Bo ciągle jak robię to dziecko ma "za ciasno", mam problem, żeby się wygodnie "zapadło" w materiał. No i jeszcze muszę wyczaić jak ustawić sobie wysokość, tj. na jakiej wysokości pupa dziecia w stosunku do mojego ciała , bo teraz to mnie głową smyra po twarzy, jest za wysoko;))

Nie wiem czy to ma znaczenie, ale jestem drobną (xs, 160 cm wzr) osobą.
Jeśli chodzi o to skąd jestem: kraków.
no to masz produkt chustopodobny bo to chusta nazwać nie można tak naprawdę, bo to tylko kilka metrów matriału. Nimar robi tez dobre chusty ale nie są one w pasy. Na razie sobie ponoś w tej chuście elastycznej od yanette ale one są tak naprawdę do 8-9kg. Skontaktuj się z doradczynią czy innymi chustomamami, zamotaj si w ich chusty i będziesz wiedziała co lubisz. Ja jak zawązałam sie pierwszy raz w chustę tkaną wiedziałam już że nie będę już nosić w elastycznej i rzeczywiście poszła w odstawke, w końcu sprzedałam (zaczynałam sama od chusty ellastycznej, krótko sie w niej nosilam)

Debrah
05-03-2013, 11:21
jakie lubisz kolory ? :lol:

Raczej w kierunku tych ciemnych bo są uniwersalne bardziej. Jak Oglądam Nati to wieleee wzorów mi się podoba.

Kaś: ok zaraz podrzucę maila na pw.

yanettee
05-03-2013, 11:29
Raczej w kierunku tych ciemnych bo są uniwersalne bardziej. Jak Oglądam Nati to wieleee wzorów mi się podoba.

Kaś: ok zaraz podrzucę maila na pw.

bordo?
czekolada?
oliwka?

Bonita
05-03-2013, 11:34
Strasznie mi się podoba ten wątek :) Jest taki ... optymistyczny i wiosenny :)

Debrah
05-03-2013, 11:41
czekolada:*

yanettee
05-03-2013, 11:47
daj mi adres na pw
jak będę koło poczty to wyślę
:heart:

nautika
05-03-2013, 15:46
Wiosenny :) U nas też wiosiennie i nowochustowo.
Debrah gratulacje tak wogóle!
Teraz to już niektórym oczy z orbit wylecą - mama na wóżku z dzieckiem w szmacie :):heart:
Musicie się nam koniecznie obfotografować!

Debrah
05-03-2013, 15:56
Wiosenny :) U nas też wiosiennie i nowochustowo.
Debrah gratulacje tak wogóle!
Teraz to już niektórym oczy z orbit wylecą - mama na wóżku z dzieckiem w szmacie :):heart:
Musicie się nam koniecznie obfotografować!
haha - faktycznie;)
Pierwszy spacer był wózkowy, nie powiem, zwracał uwagę. Ja obok Małżona i małżon pchający wózek dziecka jedną ręką, drugą trzymający mój;)

Kaś
05-03-2013, 16:03
Debrah znam mamę na wózku która nosi :-) tylko Ona już w bondolino bo ma aktualnie 6 miesięczne Dziecko

Debrah
05-03-2013, 16:20
Czyli, że SIĘ DA.
Budujące:)

A swoją drogą, takie nosidło ergonomiczne, np Tula - to się nadaje dla noworodka? Na stronie piszą, że tak - z noworodkową wkładką.

natala
05-03-2013, 16:32
Czyli, że SIĘ DA.
Budujące:)

A swoją drogą, takie nosidło ergonomiczne, np Tula - to się nadaje dla noworodka? Na stronie piszą, że tak - z noworodkową wkładką.

JA (ale to ja, zeby nie bylo) noworodka bym nie wsadzila w zadne nosidlo. starsze - w bondolino albo marsupi. i tak, wiem, ze Polsce sie zaleca nosidla dla siedzacych dzieci, ale dla mnie bondolino czy marsupi (albo MT szyty na miare) sa OK wczesniej. ale raczej bardziej spacerowo - szybko wyjsciowo niz na dluzsze noszenie po domu na przyklad. mysmy uzywali bondolino - nosil w nim na spacery czasem moj niechustowy maz - mysle, ze W mial gdzies plus minus 4 miesiace jak zaczeli...

sowtil
05-03-2013, 17:22
Myślę, że warto by i Twój mąż podszkolił się w motaniu i wybrał chustę dla siebie. Jak zamota dziecko to będzie miał ręce wolne by Ci pomóc.
Ostatnio zastanawiałam się czy chusta nie sprawdziłaby się u mam poruszających się na wózku ;-)

yanettee
05-03-2013, 17:23
nie
nosidła tylko dla siedzących dzieci

Kreska
05-03-2013, 17:34
elastyczne gabi są super! :)
yanettee- jesteś wielka :)

yanettee
05-03-2013, 19:09
elastyczne gabi są super! :)
yanettee- jesteś wielka :)

etam... zaraz wielka
tylko 164 wzrostu mam :P

Kreska
05-03-2013, 19:43
może i tylko, ale serducho wielkie w środku :)

yanettee
05-03-2013, 20:24
może i tylko, ale serducho wielkie w środku :)

Ty wiesz ile mnie tu na forum dobra spotkało ?
Mam to się dzielę, nic wielkiego.

Może jak się dziewczyny przerzucą na tkaną to elastyk dalej w świat poślą do kogoś kto będzie bardziej potrzebował

Kaś
05-03-2013, 23:38
Hej, nagrałam filmik, chciałam Ci wysłać mailem ale za duży plik niestety (850MB), daj mi adres pocztowy to zgram na płytke i Ci wyślę poleconym ;)

Debrah
07-03-2013, 13:22
Takie pytanko logistyczne: jak ubieracie zimową, czy tam wczesnowiosenną porą swoje dzieciaki, POD chustę?
Otulacze nosicie?
Kombinezonu pod chustą jakoś sobie nie wyobrażam;)

yanettee
07-03-2013, 13:24
Takie pytanko logistyczne: jak ubieracie zimową, czy tam wczesnowiosenną porą swoje dzieciaki, POD chustę?
Otulacze nosicie?
Kombinezonu pod chustą jakoś sobie nie wyobrażam;)

siebie w polar czy kurtke i dziecko pod spodem, zapięte pod kurtą
dziecko w pajacu ciepłym, polarowym

Debrah
07-03-2013, 13:56
O, na to nie wpadłam. Trzeba będzie pogrzebać w szafie i zobaczyć co się nada, w co się zmieszczę razem z Małą:)
Dzięki.

Bonita
07-03-2013, 15:33
O, na to nie wpadłam. Trzeba będzie pogrzebać w szafie i zobaczyć co się nada, w co się zmieszczę razem z Małą:)
Dzięki.
Pożycz coś od męża, jakąś dużą ciepłą bluzę na przykład :) Ja pierwszą zimę z Basią w chuście przechodziłam w kurtce męża (na tyle duża, że zmieściłyśmy się w niej obie) ;)

yanettee
07-03-2013, 15:38
dokładnie, polar, bluza mężowa :lol: i dacie rade

yanettee
07-03-2013, 15:39
tym bardziej ze Ty masz dzieciątko jeszcze malutkie

Kaś
13-03-2013, 11:38
Doszła płyta?

Debrah
13-03-2013, 18:28
Płyta jeszcze nie, doszła za to chusta.
Popróbuję na razie sama troszkę.

Zobaczyłam chustę, pomacałam i natychmiast zrozumiałam czemu tamta moja była "pseudochustą".

Kaś
13-03-2013, 18:39
Hmm coś długo. Zobacz sobie póki nie dojdzie kieszonka z chusty elastycznej na stronie chustomanii (ostatnia)

Debrah
16-03-2013, 21:23
Melduję uprzejmie, że za nami pierwszy zachustowany spacer:D
Mała zasnęła jak zabita, załatwiliśmy przy okazji drobiazgi w okolicznym CH, przeszliśmy się parkiem i do domu. Świetnie było,w ogóle nie czuć ciężaru dziecka (niosłam ja).
Mała była w misiowym kombinezonie , kark ciepły, rączki też, było jej chyba w sam raz.
I kurcze, chyba zwracamy na siebie uwagę trochę ( a powinnam się już dawno przyzwyczaić;)

kachasek
18-03-2013, 00:47
Z ciekawości weszłam, poczytałam :) gratuluję pierwszego spacerku i życzę kolejnych udanych :)
Widziałam jakiś czas temu mamę na wózku z dzidziusiem zamotanym, ale pod kurtką i niestety nie widziałam w czym było

roneczka
18-03-2013, 08:42
Mała zasnęła jak zabita, załatwiliśmy przy okazji drobiazgi w okolicznym CH, przeszliśmy się parkiem i do domu. Świetnie było,w ogóle nie czuć ciężaru dziecka (niosłam ja).

I kurcze, chyba zwracamy na siebie uwagę trochę ( a powinnam się już dawno przyzwyczaić;)
oj, fantastyczne uczucie jak takie maleństwo śpi słodko przy twojej piersi :-)

U nas jest tata "wózkowy" i też tak wyprowadzał dziecko na spacer - starsze, ok 2 lat sadzał na kolana, rękoma za kółka i tak kilka okrążeń po osiedlu :-)

Agna
18-03-2013, 09:06
W szkole do której chodziły moje dzieci była taka dość liczna rodzinka. Dzieciaki wyjątkowo drobne. Tata przyjeżdżał takim akumulatorowym fotelem, dość dużym. Wzruszało mnie, kiedy czasem nawet trójka go obsiadała i wracali razem do domu :roll:

yanettee
18-03-2013, 10:34
Mała była w misiowym kombinezonie , kark ciepły, rączki też, było jej chyba w sam raz.
a zdjęcia gdzie ? :D

martyyynka
18-03-2013, 10:37
Weszłam tu jakiś czas temu zaintrygowana tytułem (i nadal podczytuję). Pomyślałam, kurcze, co to znaczy nietypowa? W głowie pojawiły się różne myśli... Dla mnie nie jesteś nietypowa, a wyjątkowa. To wspaniałe, że mimo różnych trudności chcesz nosić swoje maleństwo. Zazdroszczę Wam tej bliskości. Gratuluję maluszka przy okazji.
Chciałam jeszcze napisać, że wzruszyłam się, jak sobie Was na tym spacerze wyobraziłam. A ludzie zwracają na Was uwagę, bo jesteście WYJĄTKOWI. Myślę, że ich też ten widok wzrusza, przecież nie ma piękniejszego widoku niż maleństwo wtulone w swoją mamę.

Debrah
18-03-2013, 14:52
Będą zdjęcia, może następnym razem nie zapomnę aparatu. Strasznie Wam wszystkim dziękuję!

Pytanie jeszcze: odnośnie pozycji kręgosłupa. Jak miednica jest podwinięta to plecki też są esowate, takie mają być jak przypuszczam. To chyba jest najważniejsze tutaj, żeby się plecki nie prostowaly, tylko tka "kubełkowa" pozycja maluszka ma być?

konstancja52
28-03-2013, 08:59
Dokładnie tak

JJ
28-03-2013, 09:18

Super :heart: bardzo sie ciesze razem z Wami :heart:

Ridibunda
28-03-2013, 11:54
Dopiero wyczaiłam wątek. Gratulacje.

madorado
28-03-2013, 11:59
Debrah, jesteś super!

JJ
20-04-2013, 17:56
I jak Wam idzie?

yanettee
20-04-2013, 20:14
no właśnie, jak tam elastyczna gabi ? sprawdza sie ?

Debrah
07-06-2013, 12:18
Wybaczcie nieobecność!:mighty:

U nas wszystko w porządku - oczywiście nosimy się:)

Wrzucę troszkę fot dziecia + jedno w chuście, ale to był jeden z pierwszych spacerów - wtedy miałam problem bo mi za wysoko wychodziło (głowka dziecka), teraz jest już dużo lepiej, załapałam jak zawiązać.
(ja tam trochę niewyjściowa, ale cóż;))

http://images42.fotosik.pl/891/380ff362b52f7835m.jpg (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=380ff362b52f7835)

http://images50.fotosik.pl/1977/41865fa29f096026m.jpg (http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/41865fa29f096026.html)

http://images46.fotosik.pl/2079/8c57f8dc403bbab2m.jpg (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=8c57f8dc403bbab2)

http://images33.fotosik.pl/686/bf832102a020ab6cm.jpg (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=bf832102a020ab6c)

Obawiam się trochę mega upałów..i zastanawiam nad rozwiązaniem na przyszłość.

Może nosidło, może tula np...?

A tak poglądowo - możecie ocenić np takie nosidło? to też wisiadło a ergo tylko z nazwy?
http://allegro.pl/womar-nosidlo-nosidelko-ergonomiczne-eco1-kaptur-i3275628031.html

?

Jeszcze raz dziękujemy za podarowanie chusty - codziennie w użyciu;)

kachasek
07-06-2013, 14:04
Ależ wy piękni jesteście!!! wszystkie zdjęcia super, ale pierwsze z kruszynką :heart:

Eco to ergonomik, gdzieś były opinie na forum a i chyba nawet vernea sprzedawała, jak sie nie mylę. (albo jak zwykle coś pomieszalam ;))
Nosidło na lato może być wygodniejsze, jest więcej przewiewu :)

Debrah
07-06-2013, 15:07
Ależ wy piękni jesteście!!! wszystkie zdjęcia super, ale pierwsze z kruszynką :heart:

Eco to ergonomik, gdzieś były opinie na forum a i chyba nawet vernea sprzedawała, jak sie nie mylę. (albo jak zwykle coś pomieszalam ;))
Nosidło na lato może być wygodniejsze, jest więcej przewiewu :)
Dlatego między innymi zapytałam - bo kurdę już jest gorąco (mi teżżżż) a wiem, że będzie gorzej i nie wiem czy chusta tkana czy elastyczna - ma tu znaczenie.. W nosidle dziecko bardziej odkryte jest.

Kurczę tak się rozglądam, boo TULA trochę dużo kosztuje, a moje niewprawione oko nie może dojrzeć różnić między TULĄ a tym ergonomikiem z Womara. Aczkolwiek wiem, że Womar ma wisiadeł dużo w ofercie i to już jest dla mnie mocno podejrzane. Wypowie się ktoś?

Za komplement dziękujemy:*

yanettee
07-06-2013, 16:01
Tula jest ok
Womaru nie polecam

I faktycznie rodzaj chusty ma znaczenie, Ty masz elastyka, tam są 3 warstwy materiału na dziecku, w tkanej można np. w kieszonke zawiązać, wtedy już tylko jedna warstwa jest.
No i to z czego chusta jest też ważne. Np. bambus jest fajny na lato, a wełna na zimę itp.

W nosidle niekoniecznie będzie Wam chłodniej, jak upał to i nago gorąco :P

Kreska
07-06-2013, 16:05
Niby jak upał to we wszystkim gorąco, ale mi zawsze było chłodniej, no... mniej gorąco ;) w nosidle :-)

Debrah
07-06-2013, 16:12
A mogłabyś mnie doedukować troszkę dlaczego tamten konkretny Womar jest zły? co w nim jest złego?

Bo ja pewnie wielu rzeczy nie widzę tak jak wy.
Tula dla mnie ma na razie zaporową cenę, ale i Mała nie dobiła do 7kg oraz nie siedzi, więc chwilę czasu mam jeszcze.

kachasek
07-06-2013, 16:27
nie miałam ani tuli ani womaru w rękach, ale myślę (mogę się oczywiście mylić), że dużą rolę gra tu uprzedzenie do firmy:rolleye:
yanettee popraw mnie, jeśli się mylę:ninja:

Debrah
07-06-2013, 16:34
Bo wiecie, mogę teoretycznie zbierać kase na Tulę - no w koncu dozbieram :mrgreen: - tylko ja zwyczajną refleksję mam - bo sama jak zobaczyłam firmę to mi się uprzedzenia pojawiły - czy to tak faktycznie nie jest? że tula jest naj, bo TO "PRZECIEŻ TULA", a Womar - dziwne by było jakby coś dobrego wypuścił, mając jednocześnie wisiadła w ofercie...

inka
07-06-2013, 19:18
Super wygladacie, a coreczka jest sliczna :beat:.

A nie masz mozliwosci pozyczenia nosidla?
Tule sa drogie , alternatywnie mozna sobie zamowic nosidelko u mam szyjacych, zawsze bedzie taniej, a recenzje tez maja bardzo dobre

Czy mieszkasz w PL? Bo jezeli tak, to jezeli podliczyc to tych upalnych dni nie ma za wiele. A jezeli sa, to zawsze mozna albo na samch rekach troszke, troszke w tkanej. Moze jakis bambus z bazarku, albo cienka bawelna, juz za 100 zl mozna upolowac ).

Alternatywnie mozna tez zamowic Womar, obejrzec i jezeli sie nie spodoba odeslac, chyba przyjmuja zwroty.
A tak swoja droga mogliby podrzuc tego ergonomika na testy ;).

gdzie-idziesz
07-06-2013, 19:30
Hej
podczytuję Twój wątek i podziwiam.
Co do nosideł mam jedną wątpliwość (tu przyznam się, że w nosidłach nie nosiłam) - czy sprzączki od nosideł nie będą Ciebie uwierały podczas noszenia maluszka? Opierasz się przecież o oparcie od wózka. Wybacz ignorancję, ale tak mi się nasunęło.

kachasek
07-06-2013, 19:57
Jeszcze jest mei tai (bardzo fajne pani_olo szyje :) ), zero klamer, uciskania

Debrah
08-06-2013, 21:52
Jak zawsze niezawodne jestescie - dziękuję za wszelkie sugestie i rady!

Do do klamer w nosidłach - gdzie one wypadają, że oparcie od wózka może z nimi kolidować? w którym miejscu są?

Forumowa znajoma wyszperała wątek o ergonomiku z womara - tutaj na forum - i właśnie sobie go czytam, bo tam są recenzje chustomaniaczek, czyli osób które najbardziej znają się na rzeczy. Prawda, że brałyście udział w projekcie?:> to nie może byc tak źle...;)

Mei-tei można gotowe kupić czy na zamówienie tylko? jaki to przedział cenowy?

i tu też wchodzi w grę noszenie dziecia kiedy a) siedzi, b) waży ponad 7kg? kiedy można bezpiecznie korzystać??

W ogóle powiem wam, że miło mi jest, bo przyciągamy uwagę ludzkości - ostatnio Młoda + chusta zrobiła furorę u fryzjera - zbieramy życzliwe spojrzenia i uśmiechy;]
A ostatnio też widziałam zachustowanego tatę - extra!

Mój małż nie nosi, bo mu chusta troszkę za krótka, jakoś na styk wypada - dlatego też ergonomik jest opcją dla nas obojga. Ale przyznam się, że jakoś nie jestem zbyt chętna, żeby mu córkę oddać - kocham tą bliskośç noszenia.

Dziecię mi ząbkuje i ślina kapie - rozwiązałyście jakoś problem ślinienia pasów w chuście? my się ratujemy podłożoną tetrówką, chyba nie da się inaczej..

inka
08-06-2013, 22:05
lMei Tai mozna kupic gotowe, ale nie wiem czy jest sens, robione na zamowienie kosztuje okolo 150 zl. Wtedy tez mozna sobie wybrac kolory i dopasowac do wieku dziecka.

Ogolnie dziewczyny mowia,ze jezeli dziecko samo nie siedzi, chusta jest lepsza dla malego kregoslupa. Ale slyszalam tez opinie ze dobrze dopasowany MT tez nie wyrzadzi szkody,
szczegolnie jezeli nie nosi sie dluzej.Zreszta jak nosisz w chuscie to wydaje mi sie, ze po wlozeniu dziecka w nosidlo powinnas widziec jaka jest roznica i sama ocenisz :).

Do nosidel, wiem ze sa specjalne ochraniacze na malych podgryzaczy. Ja osobiscie do chusty tak samo jak Ty uzywalam pieluszki tetrowej.

Pozdrawiam cieplo.

Debrah
08-06-2013, 22:23
Do siedzenia nam jeszcze trochę brakuje, więc mamy czasu jeszcze ale się wstępnie rozglądam.
Nie chcę dzieciowi wyrządzić krzywdy, w chuście póki co jest nam dobrze więc chwilę poczekamy.

Pomyślę o MT. Czym się ono od nosidła różni tak na prawdę? bo tam też jest taki panel sztywny? klamer nie ma i się wiąże?

Kreska
08-06-2013, 22:25
Pomyślę o MT. Czym się ono od nosidła różni tak na prawdę? bo tam też jest taki panel sztywny? klamer nie ma i się wiąże?

absolutnie ani jedno ani drugie nie ma SZTYWNEGO panela ;) panel jest materiałowy, miękki
mt ma pasy do wiązania, nosidło ma klamry.

Debrah
08-06-2013, 22:37
źle się wyraziłam pisząc "sztywny" - chodzi mi o materiał podszyty czymś miękkim, gąbką? w ręku nie miałam, tak mi to wizualnie wygląda.

Kreska
08-06-2013, 22:40
mam kilka różnych nosideł, z mt jakoś mi nie po drodze.
panel jest tylko materiałowy, mniej lub bardziej wiotki w zal. od konkretnego materiału, może mieć wypełnienie niewielkie w okolicy nóżek dziecka, żeby tam się nie odgniatało i było maluchowi wygodniej.

Debrah
08-06-2013, 23:10
już rozumiem, dziękuje ci bardzo!

czyli dobrze, że tylko sam materiał - bo mi te nosidła wyglądały tak "plecakowo", czyli, że grube. A widać nie jest źle.

A słuchajcie, jak w praktyce - jak długo się korzysta z chusty/nosidła?? Czy dzieci większe lubią takie noszenie, korzystacie? np dwulatek?

maroussia
08-06-2013, 23:28
Piękne jesteście obie! :love:
Wydaje mi się, że dobrze by było, byś przymierzyła sobie jakieś nosidło, MT. Może tam, gdzie mieszkasz spotykają się gdzieś dziewczyny i Ci udostępnią?
Ja mam hybrydę (klamra jest tylko w pasie). Może dałoby się ją wszyć z boku, żeby Ci się nie wpijała w plecy? Jeśli chcesz mieć nosidło do wykorzystania z mężem (dłuższy pas), to może Ci przeszkadzać zwinięty pasek (czasami mnie wkurza). Może faktycznie MT byłby dla Ciebie lepszy? Albo krótka chusta do kangurka? Moja córcia uwielbia być noszona w chuście / nosidle, ale lubi też spacery w wózku. :) Nie wiem, jak długo będzie chciała być noszona.

JJ
08-06-2013, 23:42
Debrah a gdzie TY mieszkasz - jesli moge zapytac ?

zdjecia cudne :love:

mnie sie wydaje ze nosidlo bedzie Wam latwiej zalozyc niz MT

Debrah
08-06-2013, 23:55
krk.

Dlaczego lepiej???

przeczytałam ten wątek o womarze (eco 2) i wygląda nieźle - myślicie, że to głupie maila do nich skrobnąć i o możliwośç przetestowania poprosić?

urticea
08-06-2013, 23:59
jak w Krk, to możemy się spotkać i możesz zmierzyć moją manduce i MT i porównać co wolisz, ergonomika i klamrę z tyłu czy pasy:)

przeczytałam ten wątek o womarze (eco 2) i wygląda nieźle - myślicie, że to głupie maila do nich skrobnąć i o możliwośç przetestowania poprosić?
zapytaj w wątku krk, może ktoś ma i mógłby Ci pożyczyć do przymiarki, ale osobiście wolałabym coś innego używanego w tej cenie..

JJ
09-06-2013, 00:07
Dlaczego lepiej???

Poniewaz w nosidle zapinasz tylko sprzaczki , jedna w pasie , druga na wysokosci lopatek , dociagasz pasy i tyle
w MT pasy sa dlugie , trzeba motac - tak sobie gdybam
w sumie jak w chuste motalas to i z MT powinnas sobie tez poradzic

np. moj maz dziecko w nosidlo zapakowal z MT juz sobie poradzic nie umial

urticea pisze ma nosidlo i MT - mysle ze fajnie by bylo jakby sie Wam udalo spotkac i bys sobie oba cudenka za jednym zamachem przymierzyla/przetestowala :)

słoneczny_blask
09-06-2013, 00:14
Manduca jest wygodna do ubierania na siedząco. Nie raz wyciągałam synka z fotelika i ubierałam w manduce jeszcze siedząc w samochodzie. Na to kurtka z dopinką i już z synkiem pod kurtką wychodziłam z auta. Wszystko szybko szło nawet jak był duży. (Dopiero po zdjęciu kurtki go przerzucałam na plecy). Klamry zawsze są płaskie. Wątpie czy to przy siedzeniu robi taką różnicę - czy klamra czy supeł.

Pasiata
09-06-2013, 02:00
Jakbyś miała ochotę się spotkać, mam do obejrzenia Manducę, MT i hybrydę Storchenwiege. Mogłybyśmy też spróbować z chustą tkaną, bo Twoja Malutka to chyba jeszcze powinna jeszcze chwilkę poczekać na nosidło a w tkanej będzie wam zdecydowanie mniej gorąco niż w elastyku. Jakby coś jestem do dyspozycji :)

Nima
09-06-2013, 22:56
Jeju :beat: jakie fajne dziewczyny jesteście :applause::applause::applause:
Też podczytuje ;) i naprawde podziwiam :D

Debrah
24-06-2013, 13:21
Sprawa się rozwiązała dość nieoczekiwanie dla mnie - dostałyśmy Tulę w prezencie od babć!
Babcia jedna oczarowana zdjęciami zamieszczonymi na stronie Tuli kazała zamówić natychmiast, jako rzecz niezbędną nam do szczęścia.

Zatem nieśmiało testujemy i bardzo nam się podoba.
5 mcy to za wcześnie, żeby nosić się dłużej?
Główkę trzyma bardzo dobrze i jej nie lata, zresztą chwilę ponoszona zasypia wtulona w moją klatkę piersiową.
Zaraz Wam zarzucę foto.

Debrah
24-06-2013, 14:37
http://images40.fotosik.pl/2086/3a3fa9b720184bfcm.jpg (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=3a3fa9b720184bfc)
http://images46.fotosik.pl/2094/e20bc2502d740bf0m.jpg (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=e20bc2502d740bf0)

maroussia
24-06-2013, 21:31
Śliczne jesteście! No i macie fajne babcie! :) Na temat nosidła nie wypowiem się. Chyba są od 7 kg (dziecka).

Wiewiórka
24-06-2013, 22:00
Ja sie merytorycznie nie wyoweim, ale napisze że cudnie wam w tuli:heart: Sliczne jesteście:love:

inka
24-06-2013, 23:09
wygladacie uroczo, i chyba Ci wygodniej w nosidle :). Pozdrowienia dla babc :cool:

madorado
24-06-2013, 23:13
Super wyglądacie. I jeszcze raz napiszę - super, że się nosicie!

Kreska
24-06-2013, 23:56
super!
wyglądacie pięknie! nosidło wygodne, co?
gratulacje dla babć za genialny pomysł :)

Debrah
27-06-2013, 14:01
Dziękujemy:)

edith
02-07-2013, 00:35
Pięknie,jestem wzruszona.Pozdrawiam