Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Wytrzymuje noc - czyli?

sheana
11-02-2013, 21:56
Tak się ostatnio zastanawiam. Z Laurą praktycznie nie używałam w nocy wielo. Uczulenie na polar, wełnę jakoś mnie zniechęciło, bo nie chciałam jej mokrych nocek fundować.
Bruna pieluchowałam wielo całkowice. Przestałam coś z pół roku temu, kiedy nasze ukochane bambusowe od sylviontka były mocno mokre. No ale na noc je polecają.
Próbowałam kilku innych i w sumie mam wrażenie, że każda jedna jest mokrusieńka.
I się zastanawiam, co dla was znaczy, że wytrzymuje noc? Że nie przecieka, choć jest mokra kompletnie? Czy że jest jednak trochę mokro, ale jednak coś suchego też?
Bo ja oczekuję tego drugiego, ale może cudu oczekuję? I po nocy pielucha wręcz kapie i jest ok (o ile dziecko nie ma z tym kłopotu)

W zasadzie wydaje mi się, że w miarę moje wymagania spełnia babykicks konopna jak dorzucę jeszcze wkład jeden. Ale chyba niemożliwe, żeby z tylu formowanek tylko to dało radę. Ale może mam jednak hiper sikacza?

Mayka1981
11-02-2013, 22:16
Że nie przecieka...

Ale ja i tak jak coś to przebierałam w nocy, zresztą dziecko mi się tego samo domagało jakoś ;)

erithacus
11-02-2013, 22:20
A co za różnica, czy mokra kompletnie, czy ma suche uszka, ważne, że nie przeciekła ;)

Marsjanka
11-02-2013, 22:22
wszystko zależy od pieluchowanego egzemplarza :lol:

Matyldzie starcza prefold flipa z bawełny organicznej / flexi tots z dodatkową wkładką bambusową czy konopną / konopna czy bambusowa formowanka BH z kompletem wkładek

oczywiście pod warunkiem, że nie prześpię momentu jej pobudki - bo u Tyldy megasik rozpoczyna się dopiero rano

jadorota
11-02-2013, 22:23
To się cieszę, że ta babykicks Wam odpowiada ;)
Ja podobnie jak Ty, miałam mieszane uczucia, bo co z tego, że nie przecieka, skoro koło pupy mokra szmata.
Przeszliśmy na jednorazówki, ale wkurzałam się, że jestem wielo, a na noc tę chemię mu daję...
No i coś się zmieniło, bo po pierwsze Maniek zaczął mniej pić w nocy i mniej sikać zarazem.

U nas teraz wonderoos króluje:)

Wlaszczka
11-02-2013, 22:36
mój dojadał w nocy długo i zmieniałam mu w nocy pieluchę, i wielo i jedno...

gosica502
11-02-2013, 22:39
Dla mnie że wytrzymuje noc oznacza brak przecieków. Skoro mała się nie budzi, nie płacze to widocznie sucha pupa nie jest aż tak istotna jak na reklamach pampersa reklamuja ;)

dianek
11-02-2013, 22:51
u nas jednorazówki przeciekają, więc na noc nawet nie zakładam (młody je przelewa, panie żłobkowe mówią, że nigdy nie widziały tak sikającego dziecka)

a na nocki zakładamy dobrze wypchane formowanki z kieszonką, od pupy polar lub welur syntetyczny

młody śpi od 19:30-7 bez przerw i bez przecieków

i to jest dla nas 'wytrzymywanie nocy' ;)

tytanowa@
11-02-2013, 22:53
Pragnę zauważyć, że oddany mocz w pampersie też nie znika :)
JW- jak nie przecieka to wytrzymuje. Mokre jest bo przecież musi być mokre. Ale ja z tych nadgorliwych :) i dziecko bardzo długo przewijałam w nocy, długo przy każdej pobudce :twisted:. Co sprawiło, że nie przewijam? Zaczęło sikać nad ranem, tak, że jak sprawdzam to jest jeszcze sucho, albo wytrzymuje noce :heart:. No właśnie... "Wytrzymuje noc, czyli..." sika po przebudzeniu do nocnika. Niech tak zostanie :):):):)

sheana
11-02-2013, 22:55
Erithacus, no bo wydaje mi sie ze jednak jak ciut mokra w krokuto jakoś fajniej niż taka mega mokra szmata na brzuchu, pupie. No i chyba Brunowi przeszkadzało bo gorzej spał wtedy. Zgryz mam bo on nocny zarlok ale ma noce suche i mega mokre niezależnie od ilości karmien. Za to na 100% budzi go przewijanie a przy mokrych nocach dada tez mokra i przecieka. Chyba spróbuje znów coś, ale co...idę chyba wątki znów studiować

Jadorota - spasowala bo i chlonne i napki z boku :) i jeszcze w sumie mała i cienka. Wonderoosa nawet lubilam jak spał w samej pieluszcze w upały, bo potem jakoś mi sie tak układała ze polar na brzuchu sie wywijal i moczyl bodziaka. Ale fakt ze Brun wtedy mały był. Może teraz dałoby radę, hm..

Pisałam w trakcie, dianek jakie formowanki? Tytanowa, no u nas już w nocy sik, choc fakt ze poranny największy i tez już "łapany"

Wiewiórka
11-02-2013, 23:20
u nas też to znaczy że nie przecieka. Jest mniej lub bardziej mokra w zależności od chłonności i ilości siuśków. Zawsze można podłożyć na noc papierek Canpola w celu izolacji od mokra (wtedy to nawet wkładka sucha pielucha nie daje tego efektu). Używamy różnych formowanek, głównie bambusowych, ale też BBH AIO, ale dokładam do kieszonki, bo to za mało. Używamy tez wonderoosa.

nemirowskaya
11-02-2013, 23:24
U nas teraz wonderoos króluje:)
U nas też... Długo nie zakładałam wielo na noc ale ta pielucha z podwójnym wkładem mnie przekonała ;) '
"Sucho" od pupy choć w środku dużo i ciężko... i schnie wmiarę szybko!

farfallina_07
11-02-2013, 23:37
Wytrzymuje cala noc to znaczy ze nie przecieka.Jako ze moja i tak sie budzi jak klade sie do lozka okolo polnocy ta ja przewijam jeszcze.Pielucha posikana dosc mocno,bo caly wieczor tj np teraz je.Szkoda mi ja trzymac tyle czasu w siuskach.

tytanowa@
12-02-2013, 00:07
No to jest ciężka sprawa jak wrażliwy na mokro do tego i nie przewijalny :)
Wkładki sucha pielucha ot co, może?

*LOLA*
12-02-2013, 03:33
U nas przecieka każda formowanka,po godzinie jest mokra i można ją wykręcać,wczoraj ubrałam małemu na noc eko_mamę welurową i gatki storcha,pobudka była około 3-ciej nad ranem przebieranie mojego dziecia w nocy to jest horror drze się na pół bloku,poza tym w formowance i gatkach jego pupa jest mega wielka więc założyłam mu dwie wkładki z kieszonek bambus i mikro i na to gatki i to był strzał rano wkładki mokre gatki z jednej strony tez ale na piżamke nie puściło.:high:
Nie ma dla mnie idealnego wkładu na całą noc jednak kiedy dziś na noc ubram mu DADĘ po godzinie już pupa była w krostach i czerwona tak źle i tak nie dobrze.Mam w związku z tym pytanie mega chłonna wkładkę szukam na nocki zna ktoś?Taką właśnie w której noc przetrzyma bez pobudki na przebieranie?:roll:
No i jeszcze jedno czy ktoś do gatek storcha na noc ubiera getry?Sprawdza się taki zestaw?Mam wrażenie,że jak ubieram mu na te wełniane gatki jeszcze spodnie to jest o tę jedną warstwę za dużo,w domu mam ciepło więc myślałam nad takim rozwiązaniem.Jeśli jest to dobry pomysł to jakie getry i gdzie najtaniej dla chłopca?:omg:

dianek
12-02-2013, 09:11
Pisałam w trakcie, dianek jakie formowanki? Tytanowa, no u nas już w nocy sik, choc fakt ze poranny największy i tez już "łapany"

Mamy formowanki z kieszonką handmade od Dewiś, bambusowe Nature Babies - też z kieszonką i Tots Botsa FlexiTot nowego, czyli też z kieszonką - wypycham je ręcznikami z ikei i wkładami grubymi z mikrofibry lub bambusa, zazwyczaj idzie 1 ręcznik, 1 malutki wkład (cienki) i 1 duży wkład (gruby)
To jest nasz zestaw nocny.

Do tego otulacz TotsBotsa lub Blueberry (bo tylko one nam dobrze obejmują te pieluchy).

Jak coś to zapraszam na kawkę w okolice Ikei, pokażemy co mamy i jak to działa :)

mirabel
12-02-2013, 09:49
Wystrzymuje noc czyli nie ma przecieków
U nas przez 2,5 roku pieluchowania wielo rewelacyjnie sprawdzały sie BBH konopne i BBH bambusowe.
Do tego wełniak i zero przecieków.

magnolia
12-02-2013, 10:26
u nas też to znaczyło, że nie przecieka, a wiadomo czasem pielucha mokra doszczętnie, łącznie ze skrzydełkami, tylko u nas zawsze były formowanki z warstwą sucho od środka - dla nas najlepsze były formowanki hendmejdowe z weluru bawełnianego a od pupy mikropolar a w środku jeden duży ręcznik ikea i wkładka bambusowa z tots botsa a na to wełna lub polar albo pulowy niedoceniany otulacz edit. oczywiście chodziło mi o nature babies... ale ja też z reguły przebierałam dzieci w nocy raz, szczególnie że się nie wybudzały a pielucha zsiurana była już koło 11-12, w sumie wolałam żeby do rana miały raczej sucho ... no ale nasz zestaw bez przebierania też nie przeciekał:)

okoani
12-02-2013, 10:27
Dla mnie, jak dla większości: wytrzymuje noc=nie ma przecieków. Z tym, że córa jest ok. 23.00h przewijana przez męża (ostatnio często ta pielucha "wieczorna" jest sucha) i później dopiero rano ok 7.30h (a więc zazwyczaj po megasiku porannym). Czasami zdarza się tak, że pielucha rano jest prawie sucha, tzn. widać, że raz siknięte.
Sprawdzają się nam: formowanka konopna babykicks, formowanka bawełniana ecopi+mały bawełniany wkład od sylviontka, formowanki bawełniane od sylviontka+dodatkowy duży wkład bawełniany też od sylviontka. Planuję sprawdzić IB Tutto z wszystkimi wkładami/ ew.+małą wkładką. Mam też jeszcze niewypróbowaną formowankę BBH.

sheana
12-02-2013, 10:41
Hehehe, czyli jednak oczekiwałam cudów ;)

Dianek, kompletnie druga strona Krk, ale się może kiedyś skusimy :)

Magnolia, no własnie chyba coraz mocniej mnie kuszą Lulu, bo one wewnątrz całe obszyte polarem.

Tytanowa - wkładka sucha pielucha jak najbardziej, ale własnie wtedy sucho nie jest na pupie i kawałku brzucha.

Okoani,mirabel - BBH jest świetna pod względem chłonności. Mamy, ale używa na dzień :P Mało zreszta bo mnie drażnią podwijane wkłady. Choć może jeszcze dam jej szansę ;)

okoani
12-02-2013, 11:01
sheana - ja właśnie ze względu na to, że nie uśmiechało mi sie trzymanie córy 12h w "mokrej szmacie", wymyśliłam to jedno przewinięcie. Zwłaszcza, że mąż i tak później się kładzie spać;) Do niedawna prawie zawsze ta pielucha wieczorna była mokra - od paru tygodni częściej jest sucha. I nie dodałam, że mała ciągle na cycu, więc w nocy podjada ;)
BBH wypróbuję, bo wreszcie mam większe otulacze, które ją pomieszczą:mrgreen:

Wiewiórka
12-02-2013, 11:36
okoani, nawetnie próbuj z tutto na noc, nam nawet spaceru niewielkiego potrafi nie przetrzymać (raz tak siurnął ze w niecałą godzibnę miał całe spodnie mokre), a w nocy tyle godzin wątpię zeby tutto u tak duzego dziecka wytrzymało
my mamy na noc:
BBH konopne i bambusowe- do tego niedoceniany otulacz nature babies, który jako jedyny pomieści całe formowanki
tots bots bamboozle strech i jakiś jeszcze drugi, najwyzej wyedytuję
little lamb bambusowa
chłonne formowanki od dominiki79 (tej od RDD)
BBH AIO, ale muszę oprócz wkładki konopnej coś dokładać
Nature Babies bambusowa miłośc (lovable), ale muszę coś dokładać
wonderoos
formowanka bambusowa Bambinex
i to chyba wsio

tytanowa@
12-02-2013, 13:07
sheana to jedź do tej Ikei na druga stronę miasta, zaopatrz się w niebieski kocyk i sama sobie wypaśną wkładkę sucha -pupa wytnij :D:D:D:D

magnolia
12-02-2013, 13:23
sheana to jedź do tej Ikei na druga stronę miasta, zaopatrz się w niebieski kocyk i sama sobie wypaśną wkładkę sucha -pupa wytnij :D:D:D:D

dokładnie tak, jak swego czasu używaliśmy bambusowych tots botsów na noc to właśnie wycięłam sobie taką wkładkę polarową ale taką dużą jak cała pielucha - czyli w kroju jak pielucha i wtedy pupa wszędzie dotyka polaru, odrobinę trudniej się zakładało ale funkcję swoją spełniało, można też ewentualnie podszyć delikatnie formowankę od środka taką wkładką na całej powierzchni, spokojnie ręcznie można by to zrobić

MonikaK
12-02-2013, 14:00
wytrzymuje czyli nie przemaka. Ale ja przebieram w nocy. Ignasia mi się nie chciało, nie przebierałam. Antka jakoś nie mam serca trzymać w jednej pieluszce i przewijam minimum raz (ok 23, ale on o 18.30 chodzi spać) a bywa że jak je koło 5-6 to drugi raz.

Kasiani
12-02-2013, 14:31
nam sprawdza się Issy Bear i babykicks konopna z dodatkowym wkładem i otulacz wełniany

Quenya
12-02-2013, 16:50
U nas zupełnie inny patent - poskładana tetra muślinowa (w prostokąt jak wkładka) Ecopi na to wycięty z kocyka Ikea wkład "sucha pupa" (chociaż po całej nocy to sucha ona nie jest ;) ) i otulacz pulowy. Na razie jest dobrze (brak przecieków 19.30 - 6.00, mały raczej niewrażliwy na mokre), ale tak mi się wydaje, że przy wielopieluchowaniu nie ma idealnych rozwiązań na zawsze - zmienia się to wraz z wiekiem dziecka :hmm:

sheana
12-02-2013, 16:55
No dobra laski, teraz żałuję, że magnoliowe jedne gatki puściłam w świat. Bo uznałam, że dwa krótkie, jedne długie starczą...Aaaa!!

Magnolia, tytanow@ - chyba tak zrobię z kocykiem. Sierotka, żem nie wpadła na to.

Wiewiórko dziękiii, masa patentów. No to będziemy działać coś czuję...

I chyba BBH AIO musze znaleźć jeszcze. :)

bianka2009
12-02-2013, 17:03
Wytrzymuje noc, czyli śpi do rana bez przecieków. Innej opcji sobie nie wyobrażam. Kiedyś przebierałam, ale teraz jak Alek jest starszy to próba przebrania o północy czy o 5 rano, kończy się pobudką i zaproszeniem mamy do zabawy, a ja w tych godzinach jestem jak zombie ;)

owieczka33
12-02-2013, 20:54
U nas "noc wytrzymuje", znaczy bez przecieków i marudzenia. :)
Rano pieluszka jest mokra, ale znalazłoby się z tyłu suche miejsce (to znaczy na tych 3 rodzajach bo u nas idzie- wkład+ręczniczek z IKEi+tetra)
Stosujemy papierki "sucha pupa", aktualnie biodegradowalne, ale są w rolce i folijke wyrzuciłam, zatem nie wiem jakiej firmy. :duh:

kamilam
12-02-2013, 22:14

Ja też sobie właśnie taką wkładkę wycięłam wielachną w kształcie klepsydry do formowanki idealna, dziecię ma sucho też przy uszkach formowanki :) Ja od niedawna nauczyłam się pieluchować w nocy i zakładam formowankę bambusową najczęściej kokosi ale też monkey snugles albo inne jakieś chłonne formowanki na to otulacz pul i żadnych wycieków nie mamy. W nocy nie przebieram wytrzymuje od 20,00 - 7,00.

sheana
12-02-2013, 23:29
Ja też sobie właśnie taką wkładkę wycięłam wielachną w kształcie klepsydry do formowanki idealna, dziecię ma sucho też przy uszkach formowanki :) Ja od niedawna nauczyłam się pieluchować w nocy i zakładam formowankę bambusową najczęściej kokosi ale też monkey snugles albo inne jakieś chłonne formowanki na to otulacz pul i żadnych wycieków nie mamy. W nocy nie przebieram wytrzymuje od 20,00 - 7,00.

No i tak będzie. Kocyk nawet mam, nie Ikea, a BabyOno chyba, ale fajny polarek. Dobra, dziś Tomek zawijał, więc jest w jedno. Od jutra zaczynam testy :D

buba
13-02-2013, 14:08
U nas zasadniczo zawsze tylko tetra bambusowa była w użyciu. I też ważne było, żeby nie przeciekała. Chociaż moje dziecko jakoś niewrażliwe na wilgoć, bo czasem budził się z potopem w otulaczu, niewzruszony tym faktem. Starałam się go odsikiwać albo przebierać, póki jeszcze na to pozwalał. Teraz wielo na zmianę z jednorazówkami, zleży jaki mamy dzień. Ale nie wiem, z czego to wynika, ale przy jednorazówkach przecieki amamy częściej, niż w tetrze. Chyba nie umiem dobrze zapiąć jedno, jak Mlody śpi na brzuchu- bo u nas pieluchę można założyć tylko przez sen i tylko jak śpi na brzuchu :P

sheana
20-02-2013, 22:19
Po testach nocnych. Brun się chyba zmotywował do sikania mniej, ale...

Babykicks konopna z oryginalnym wkładem plus wkład bambusowy sylviontka dają pieluchę suchą z wierzchu! Pocięłam za radą kocyk w kształt pieluchowy, więc też Bruno ma sucho i spokojnie śpi.

Fajnie działa mi też bambusowa sylviontka ale też muszę dołożyć dodatkowy wkład.

Sama babykicks była do wyrzymania o 24, Bruno zasnął przed 20. Przewijałam go.

Nocna Baby BeeHinds bambusowa nie daje rady. Mokruteńka była około 24 też, ale ona jest mała i ma już wkłądy, więc dodatkowo tam nic nie dopakuję. Troszkę się zdziwiłam, bo normalnie zabierałam ją na spacery i spokojnie trzymała. No cóż, jednak dobrze robię że wystawiam ją na bazarku. Jednak musi być mniejszy sikacz.

Niedługo będą u mnie bazarkowe konopki kolejne, wiec testów ciąg dalszy będzie.

I jak na razie tylko wełniak jako otulacz, jedyny sensownie mi opatula wszytsko. Mam jeszcze flipa który by pewnie też dał radę, ale zniechęca mnie zapinanie, bo Brunek z gatunku zwiewających z przewijaka i cudem udaje mi się mu poprawnie wszytsko pozapinać ;)

masha
21-02-2013, 10:51
już nic... przeczytałam wątek i odpowiedź znalazłam :)

Mag
21-02-2013, 10:57
o masha, własnie Ci szukałam linków, bo szukaj świruje przy haśle "co na noc"
tu też jest:
http://chusty.info/forum/showthread.php/18941-Nocne-sikanie-co-wytrzyma?highlight=pieluchy+na+noc

http://chusty.info/forum/showthread.php/64452-Jak-pieluszkujecie-w-nocy?highlight=pieluchy+na+noc

http://chusty.info/forum/showthread.php/45234-Formowanka-i-otulacz-na-noc.?highlight=pieluchy+na+noc

ja to wszystko potem połączę.

masha
21-02-2013, 11:02
magda1980, dzięki!

Mag
21-02-2013, 11:05
spoko, muszę po połączeniu je otagować, żeby dało sie znaleźć,ten ostatni to o formowankach i otulaczach.

sheana
21-02-2013, 11:41
Oj, to w zasadzie zdublowałam temat. To fajnie połączyć. Choć w sumie mi własnie chodziło co to znaczy z tym wytrzymywaniem

Mag
21-02-2013, 12:47
w ogóle to musze sie jeszcze zabrać za łączenie takich wątków typu "co na noc", "jakie najlepsze na lato"... i bym to otagowała potem, to momentalnie by sie to znajdowało.