PDA

Zobacz pełną wersję : czteromiesięczny plus, jak dotąd nie chustowany- co wybrać?

mama_Babla
03-02-2013, 13:48
Witam serdecznie,

Chciałabym rozpocząć chustowanie z czteromiesięcznym Synem- jak dotąd nigdy w chuście nie siedział :). Przeglądnęłam forum i dostałam oczopląsu- jest tyle możliwości.
Drogie Panie- co najlepiej zakupić na tym etapie? Rozważam trzy opcje: 1.elastyczna Polekont, 2- tkana skośno-krzyżowo natibaby, 3. tkana skośno-krzyżowo AlMelle. Ewenrtualnie kombinacja: chusta tkana plus jakaś tania elastyczna np. również AlMelle. Budżet ograniczony niestety :(

Poproszę o radę :)
Z góry dziękuję i pozdrawiam

ko-zo
03-02-2013, 21:29
czteromiesięczny człowiek to już może sporo ważyć, prawda? Ja bym celowała w tkaną, jakąś niezagrubą... Ale generalnie taką, żeby ci się kolorami podobala! Może nawet poszukaj używanej - wyjdzie taniej i nie trzeba będzie "łamać". Jak ci nie podpasuje ta konkretnie chusta to sprzedaż i kupisz inną.

agatkan
03-02-2013, 21:31
opcja numer 2:)
Ale też jak przedmówczyni polecam zaglądnąć na bazarek, ostatnio w miłych cenach i didymosa można złapać:)

IzaBK
03-02-2013, 21:36
Mając tylko te trzy opcje do wyboru, obstawiałabym NATI, najlepiej jakąś starszą.

Basinda
03-02-2013, 21:43
Przychylam się do rad poprzedniczek :)
Koniecznie tkana, nie musi być długa bo możesz zacząć od razu od plecaka :D
Pomyśl tez nad kółkową jakąś tanią (może być szyta z długiej wiązanki poszukaj na forumowym bazarku) kółkową łatwiej i szybciej dociągnąć a to ważne przy dziecku które jest już coraz bardziej ruchliwe i próby "unieruchomienia" go w chuście mogą spotkac się z początkowym oporem :)

pati291
03-02-2013, 22:08
Moim zdaniem zdecydowanie opcja nr 2. Na allegro można w bardzo korzystnej cenie upolowac natkę. Możesz też dać ogłosznie na naszym forum. że jesteś zainteresowana kupnem i do jakiej kwoty :)

KasiaL
03-02-2013, 22:59
Ja też od niedawna jestem zachustowana i zdecydowanie polecam tkaną.

I jedna malutka rada, nie zrażaj się jeżeli początki będą trudne :) Ja przy 3-4 miesiącach miałam bunt chustowy, ale w 5 miesiącu już przeszło...piszę o tym, bo taki wątek był też na forum, więc coś w tym musi być ;) A nosić warto! :)

olmis
03-02-2013, 23:01
I fajnie, że tu dotarłaś:)
Opcja nr 2 jest najsensowniejsza, elastyk w ogóle Ci nie potrzebny moim zdaniem, jak rozważasz 2 chusty, to zdecydowanie jako druha kółkowa. 4-miesięczniak nie noszony z przodu może się na początku niecierpliwić, więc jak zaczniesz od kółkowej na biodrze, też może być ok.

irish_dancer
11-09-2013, 09:38
Ja przy 3-4 miesiącach miałam bunt chustowy, ale w 5 miesiącu już przeszło...piszę o tym, bo taki wątek był też na forum, więc coś w tym musi być ;) A nosić warto! :)

Właśnie to przeżywamy :/ i też myślę czy na ten etap nie zakupić kółkowej, żeby nosić chociaż trochę, aż przejdzie.

asienkie
11-09-2013, 11:35
My zacelismy sie nosic w mniej wiecej tym samym wieku. Sprawdzila nam sie LF :) Spsrod Twoich typow zdecydowanie polecam Nati. Na elastyka moze ju byc lekko przy pozno, tzn. przy jego zakupie musialabys sie liczyc z tym ze niebawem (jesli dalej chcialabys nosic) musialabys go wymienic na tkana. A jesli masz ograniczony budzet to nie widze sensu w placeniu 2 razy... :)

annya
11-09-2013, 11:36
Także stawiam tylko na opcję nr 2.