PDA

Zobacz pełną wersję : jaki krem dla noworodka pod pieluchę

olesiaaa
08-03-2009, 11:31
witam,

za 2 tyg bede mama. mam pytanie jaki krem mam zakupić pod pieluszki wielorazowe?(otulacz polarowy+tetra oraz otulacz pulowy i tera). Ktore firmy Wam sie sprawdzały i najmniej uczulały oraz "nie szkodziły" pieluszcze. Słyszałam ze sudocrem może zatkać pieluszkę. Proszę o pomoc wszystkie doświadczone mamy:)

atoja
08-03-2009, 11:39
Tetrze żaden nie zaszkodzi 8)) Używałam przy starszym tylko tetry, pupę smarowałam w miarę potrzeb sudocremem i było wszystko OK z pieluszkami.

ala
08-03-2009, 12:13
ja uzywam linomagu bobo a+e lub zielonego

macierzanka
08-03-2009, 12:16
Używam kremu linomag bobo A+E dla dzieci. Pisze na nim, że służy do pielęgnacji całego ciała, ja stosuję go już pół roku pod pieluszkę. W innych miejscach - punktowo - na zadrapania, jakieś plamki itp. Oliwkę mam też z tej samej firmy. Wg mnie to dobre, delikatne i skuteczne środki. Sudokrem przez dodatek cynku zbyt wysusza skórę. Ale to moja opinia. Każda z nas ma inne doświadczenia w tej kwestii. Zabrzmiało to jak reklama :(
http://www.domzdrowia.pl/img/69/58569b.jpg

olesiaaa
08-03-2009, 12:29
ja w takim układzie tez zakupie ten linomag. mam tylko nadzieje ze to nie jest ten krem, który ma w sobie kwas borowy? Rozumiem ze ten krem musze stosować pzy każdej zmianie pieluszki?

a jakie jest wasze doświadczenie z odparzeniami przy tetrze? prawdopopopieństwo jest wieksze niz przy jednorazówkach?

ala
08-03-2009, 13:04
linomag nie zawiera, wiec spokojnie mozesz stosowac
jest delikatny, latwo sie rozprowadza, polecam

macierzanka
08-03-2009, 13:16
A na większe odparzenia - tormentiol, tylko on brudzi pieluchy :(

mamru
08-03-2009, 14:50
ja z tormentiolem troszkę bym uważała, a więcej o kremach możesz przeczytac tu viewtopic.php?f=17&t=13374 (http://www.chusty.info/forum/viewtopic.php?f=17&t=13374)
długi wątek ale można się sporo dowiedzieć ;)

erithacus
08-03-2009, 14:58
Właśnie tormentiol ma kwas borowy. Tormazol nie ma, a jest podobno tak samo skuteczny. Ja jednak nie używałam ani jednego ani drugiego.

Jeśli boisz się o odparzenia, do wielorazówek stosuj wkładki "sucha pielucha" albo wkładki z polaru.
Przy wkładkach możesz stosować jakikolwiek krem i nie zaszkodzisz pieluchom.

Jaki krem wybierzesz to juz zalezy tylko od twoich upodobań. Z resztą w wyprawce na pewno dostaniesz kilka próbek i będziesz mogła sobie porównać. Nam na początku podszedł Pentacrem, stosowałam go przy każdym przewijaniu. Z biegiem czasu kremowałam tylko przy jakichś zaczerwienieniach, a potem już wcale.

yoarashi
08-03-2009, 19:54
Sudokrem to raczej juz przy powazniejszych stanach. Na czerwona pupe mozna kupic np bepanten. Moim zdaniem sama konsystencja kremu zle dziala na pupe i zamiast ja goic uszkadza skore - cos na zasadzie dlugiego trzymania skory np. w wodzie- wyglada jakby miala zaraz zejsc. Lepsza jest chyba maka ziemniaczana. A najlepiej czesto zmieniac pieluszki, myc pupe woda, a nie chusteczkami i porzadnie wysuszyc. My na szczescie nie mamy juz problemow ze skora pupy, a zakupiony na zaczerwienienia bepanten lezy odlogiem. Wolalam stosowac make ziemniaczana, bo ma sucha konsystencje. Ale tak naprawde pomogla czestsza zmiana pieluch, a pozniej czesciowe wysadzanie.

Biedronka
08-03-2009, 20:13
A ja proponuje Naturalny krem na pupę z czerwonej koniczyny .Nie posiada żadnych substancji zatykających pory .
Od niedawna stosuje przy ew. zaczerwienieniach i mnie powalił na kolana .
Jak wiadomo czerwona koniczyna jest przeciw zapalna i wspomaga gojenia .

ala
08-03-2009, 21:33
A na większe odparzenia - tormentiol, tylko on brudzi pieluchy :(

tormentiol nie jest przeznaczony dla dzieci

Iwanna.T
08-03-2009, 22:20
jak będziesz miała polarek to spróbuj bez kremów.

My mamy do tej pory próbkę sudokremu ze szpitala (malutką) :)
Widać da się bez kremów.

ann_a30
09-03-2009, 03:18
My stosujemy Sudocrem (jak trzeba) i Bepanthen (też jak trzeba), ale cieniutką warstwę, bo jest tłusty. W ogóle to Bepanthen mi przypasował do twarzy i mężowi do rąk, tak więc nie zmarnuje się. :lol:

magnolia17
11-03-2009, 20:14
Super jest krem nagietkowy firmy Weleda

merolik
12-03-2009, 13:55
Polecam to samo co Magnolia17. Nam pomógł zwalczyć ciągnące się tygodniami odparzenie.