Zobacz pełną wersję : GroVia
mamaUlki
21-01-2013, 16:04
Ktoś ma? :) może coś napisać o nich? Bo dość drogie... i się zastanawiam czy warto. O otulaczach była mowa, a raczej sio, bo wkłady się wpina. Te aio podobne? Większe? Jak z chłonnością?
rafandynka
21-01-2013, 16:10
Mam newborny. Zgrabniutkie są, ale na nas już za małe :(
mamaUlki
22-01-2013, 11:54
Mam newborny. Zgrabniutkie są, ale na nas już za małe :(
to rzeczywiście muszą byc malutkie....
a one size ktoś ma??
Martulec
17-02-2013, 22:18
Ja mam. Najbardziej lubię stosować z prefoldami.
Mam również wkłady wpinane StayDry, ale nie do końca mi pasują i będę się ich pozbywać.
Bardzo fajny otulaczyk, mam 3 na rzepy - trochę się zmechaciły o jeden na napy - ten jest w idealnym stanie. Ślicznie leżą na pupce, nie robią efektu dużej pupy, ładnie przylegają.
ja mam AIO one size. są rewelacyjne. mają chłonne wkłady (jeden odpinany). dośc szybko schną, maja fajny miękki pul i śliczną kolorystykę. faktycznie one size (u nas od chyba 4 kilo, cały czas w użyciu.).
Marsjanka
25-10-2013, 12:34
Zapraszam do napisania opinii z testów (i nie tylko testów) pieluszek GroVia :)
Testowaliśmy otulacz SIO na rzepy i pieluszkę AIO na napki.
Tester - Fabian, 19mcy
Zacznę od SIO. Pieluszka zgrabna, miły materiał w środku, taka mięciutka siateczka, pierwszy raz się z nia spotkalam. Pieluszka dobrze dala sie dopasowac, nic nie sterczalo, gumki nie odbijaly sie. Ogólnie fajna. Trafiłam chyba na kiepski egzemplarz, bo przy pierwszym odpięciu rzepa, zaczął się on po prostu odrywać. Na szczęście, nic strasznego, przyszyłam, bo po pierwszej zmianie wkładu już pół było oderwane. Jak widać, rzepy trzymają porządnie :D
wkłady chłonne bardzo, dwuwarstwowe, milutkie. To chyba organiczna bawełna?
Otulacz nawet po dwóch zmianach wkładu nie złapał zapaszku. Pewnie dzięki tej siateczce :)
Pieluszka AIO. Bardzo zgrabna! Naprawdę mi się spodobala. Dobrze się układa, nie robi dużej pupy. Dobrze chłonie, wkłady również z tej chyba organicznej bawełny. Dodatkowo jest wkładka, którą można doczepić jeśli chce się zwiększyć chłonność. Jedynym minusem dla mnie jest to, że napy odpinają się w przeciwną stronę niż we wszystkich naszych pieluszkach. Wygląda na naprawdę ekskluzywną pieluszkę z górnej półki. Zaskoczeniem było dla mnie to, że pieluszka wyschła szybko w porównaniu do wkładów SIO. h
Moje pierwsze wrażenia otwierając kopertę-piękne pieluszki, świetnie wykonane, kolory nie moje, ale spodobały mi się, pomarańczowy soczysty, a wzorki rowerkowe fantastyczne!
Testowałyśmy pieluszki na napy SIO otulacz z dwoma wkładami wpinanymi na napy; jeden wkład z bawełny organicznej(od pupy mokro, ale "takie" mokro córce nie przeszkadzało :),drugi konopny (od pupy polarek, czyli sucho) oraz AIO również na napy, pieluszka z bawełny organicznej, z wszytym jęzorem i dopinaną wkładka do niego.
Testerka: lat 1 i ok 3 m-ce waga 10 kg, udka pulchne :)(ok. 30 cm)
SIO
Zacznę od naszej ulubionej pieluszki czyli SIO, bardzo fajnie się ją zakłada, nawet przy uciekającej pannie :) a to za sprawą przypiętego wkładu. Pieluszka na pupie wygląda zgrabnie i powabnie. Ponieważ wkład ma od spodu warstwę pul otulacz pozostaje suchy, używałam go prawie cały dzień, najpierw z dołączonymi oryginalnymi wkładami potem z np. ręczniczkiem bambusowym lub jakimś wkładem(otulacz jest typowo na wkłady, nie na formowankę z powodu wąskiego kroju) dla mnie fantastyczna sprawa, bo inne otulacze używam tylko na formowanki, nie lubię gdy pul dotyka skórę córki. Otulacz nie łapie zapaszku nawet z innymi wkładami, być może za sprawą siateczki :) super, bo ja nie lubię używać ponownie nawet lekko i tylko miejscami wilgotnego otulacza pul. Gumki nie odciskały się na udach córki, a chudziną nie jest. Napki mają raczej duży zapas w pasie, po zapięciu nam z przodu zostały dwie napki niezapięte, na długość mała ma rozpięte wszystkie napki, ale to we wszystkich pieluszkach.
wkłady do SIO : sama nie wiem który lepszy, konopny daje uczucie suchej pupy(dodam, że polarek mógł być ciut lepszej jakości, skulkował się od razu jak w chinkach, ale to moje estetyczne odczucie, nie wpływu na użytkowanie) ale "mokro" w bawełnianej jak już wspomniałam córce nie przeszkadzał. Są bardzo chłonne, trzymałam pieluszkę naprawdę długo, na drzemki zakładałam, wkład może być mokry aż do wyciskania, a pieluszka nam nie przeciekła ani razu.
Wady wkładów-nie da się ukryć, że czas ich schnięcia. Mam swoją pieluszkę i suszę wkład na dość ciepłym kaloryferze i wtedy szybciej schnie, ale mimo wszystko ok doby to zajmuje. Może gdyby wkłady były chociaż z jednej strony nie przyszyte, bo cieżko ją dobrze rozłożyć do suszenia. Z drugiej strony może dzięki temu tak dobrze się układa w otulaczu? Otulacz schnie szybciutko. Jeżeli chłonność pieluszki miałaby się zmniejszyć przy skróceniu czasu schnięcia to ja już wolę poczekać ;-)
Czas na pieluszkę AIO:
również zgrabna, ładnie wyglądająca na pupce i również chłonna oraz szczelna, jeśli chodzi o przecieki :) doskonała dla lubiących AIO, schnie trochę szybciej niż wkłady SIO zapinana w inny sposób, mniej go lubię, ale dość szybko się przyzwyczaiłam ;-) również dobrze dopasowana w udkach, gumki nie odciskały ich.
dodam, że do obu pieluszek da się zmieścić jeszcze niewielką wkładeczkę by zwiększyć ich chłonność :)
moje podsumowanie:pieluszka jest jedną z naszych ulubionych, jedyną wadą jest cena, ale tu przekłada się ona na jakość ;-)
tu córka w SIO, ale w środku inny wklad, widać, bo jest bardziej "wypchana"
https://lh6.googleusercontent.com/-bIPMZSkI7ts/Ul-rB_4lZwI/AAAAAAAABHU/V5BvEUdT0hk/w325-h577-no/Obraz+674.jpg
a tu AIO
https://lh3.googleusercontent.com/-cd0i1OlL6bI/Ul-rDkklcoI/AAAAAAAABH0/W8U2qF4RtC0/w325-h577-no/Obraz+678.jpg
ignasiamama
01-11-2013, 12:10
Testowałam zestaw opisany powyżej, czyli SIO z dwoma wkładami i AIO - obydwie na napki. Testerem był szczuplutki Ignaś, 21 miesięcy ok. 10,5 kg. Obie pieluszki są bardzo zgrabne, choć nie wiem, jak by było przy większym dziecku, bo na wielkość były rozpięte. SIO w pasie miało jeszcze zapas, ale AIO już niewiele.
Pieluszka SIO
Bardzo fajny jest sam otulacz - wąski w kroku, szczelny, od środka siateczka i faktycznie nie łapie zapaszku.Napy są super tzn. łatwo się zapinają, ale dobrze trzymają. Wkłady są chłonne. Ciężko mi ocenić, czy któryś bardziej. Mikropolarek faktycznie skulkowany i nie wiem, po co wkłady mają po bokach takie falbanki. Mi troche przeszkadzały. Dla mnie wkłady mogłyby być też szersze z przodu no i szybciej schnąć.
Sam otulacz z innymi wkładami też spisywał się rewelacyjnie.
AIO w rowerki
Śliczna pieluszka, ale u mnie nie wytrzymała porannego sikania. Po godzinie była z przodu i w pachwinach mokra. Założona drugi raz, na wieczór dała radę przez ok. 3 godziny. Sposób zapinania mi nie przeszkadzał, ale wydawała się dość wąska w pasie. Wkład też za wąski z przodu co powodowało, że obszycie otulacza z bawełny na brzuszku robiło się szybko mokre. Może od przodu powinno być trochę pulu, albo taka siateczka jak w SIO, żeby cały brzuch nie stykał się z wilgotną bawełną?
Poza tymi drobiazgami, pieluszki są naprawdę fajne. Tylko cena powala niestety...
Dzięki za możliwość testowania :)
AneczkaG
05-12-2013, 00:38
Dziękujemy za mozliwośc testowania.
Testowaliśmy zestaw na napki. Tester ma ok 9 kg, prawie 5 miesięcy.
Pieluszki śliczne, kolorowe, fajnie odszyte. Wzorek w rowerki genialny!
Bardziej do gustu przypadla nam AIO. Pieluszka nieduża, zgranie sie prezentuje na pupie. Przecieku nie zaliczyliśmy, ale testowaliśmy tylko w dzień. Najbardziej spodobało mi się zapięcie - co prawda trzeba się przyzwyczaić do zapinania "odwrotnie" - przód pieluszki przychodzi na górę, ale za to "uszka" bardzo elastyczne (bez PULa).
SIO jako otulacz spawdzil się bez zastrzeżen, przecieku nie zarejestrowaliśmy, trochę mnie dziwiła siateczka od wewnatrz (jeszcze nie mieliśmy takich pieluszek, zawsze w otulaczu był goły PUL lub materiał/polar jak w CP), ale wydaje mi się, że u nas nie wpłynęła na uzytkowanie.
Wklady mnie troszke zawiodły. Niewygodnie mi sie je wpnało, szczególnie na tylna napkę zawsze miałam wrażenie, że będzie z tyłu wystawać poza otulacz. Długo schły, musiałam je "wywijać", bo środek długo pozostawal wilgotny (miejsce zszycia obu warstw). Wkład z bawełny organicznej wydawal mi się strasznie twardy i szorstki, nie kupiłabym takiego. Konopno-bawełniany z polarkiem zdecydowanie fajniejszy. Poki co Mlody jest dość spokojny w czasie przewijania, więc byc może nie doceniamy mozliwości przypięcia wkładu do otulacza. ;)
No i cena niestety dość... wysoka :(
My również testowałyśmy zestaw na napki. Testerka 5 miesięcy, 7 kg żywej wagi.
Bardzo mi się podoba krój GroVia - lubię pieluszki z wysokim stanem. Zupełne przeciwieństwo Itti Bitti aka "biodrówek". ;) GroVia mają bardzo fajne, rozciągliwe skrzydełka, co sprawia, że łatwo się zapina - w innych pieluszkach muszę się czasem namęczyć, żeby naciągnąć do zapięcia na konkretną napkę. Tutaj to się robi bezproblemowo.
AIO w rowerki - świetny wzór, chłonność przyzwoita. Ja pieluszki zmieniam raczej częściej niż rzadziej, więc nie dałam jej szansy wypełnić się do maksimum, ale szczerze mówiąc - nie wyglądała mi na tytana chłonności. Być może wszystkie AIO tak mają...?
SIO pomarańczowe - cudny, energetyczny kolor. Podobał mi się patent z wpinanymi z obu stron wkładami - przynajmniej nic się nie przesuwało. Natomiast zawiodły mnie same wkłady - tak jak pisały moje poprzedniczki, schną kosmicznie długo. Gdyby nie były zszyte po obu stronach, to może schęcie trwałoby krócej? Nie rozumiem też, po co są te falbanki po bokach wkładów - nie dodaje to funkcjonalności, za to obniża walory estetyczne. :/ Chłonność - jako dzienna pielucha ok, choć jak próbowałam raz założyć na noc, to po połowie nocy dziecko było przelane aż po materac.
Ogólnie wrażenia pozytywne, choć za tę cenę na pewno bym nie kupiła...
My także testowałyśmy zestaw na napy. Lilka miała wtedy niecały miesiąc.
Pieluszka w wkładami - dla noworodka super, nie trzeba wpinać obu wkładów, więc pupa nie jest duża, chłonność też bez zarzutów, polar odprowadza wilgoć z dala od pupy.
Rowerki - nie byliśmy zadowoleni, ze względu na wystające aż na plecach wkład, przez co ubranka przemakały.
rodzynka007
31-12-2013, 15:34
my juz po testach. testowalismy zestaw z napkami tester to 21 miesieczny chlopiec o wadze 12 kg.
Pieluszka fajne, zgrabne, fajne wzorki i kolorki :)
Pieluszka w rowerki - niestety nie wytrzymala sików mojego synka i czesto były przy niej ubranka mokre, pewnie przy mlodszym by bardziej sie spisala. wklady szybko schna, jednak szarzeja i robia sie sztywne.
Pieluszka pomaranczowa - jak dla mnie za duzo napek , aale kto co lubi.Pieluszka fajnie wykonana, fajny kroj. Wkłady mialam problem bo trzeba bylo dobrze ja wlozyc zeby nie wychodzily bokami w kroku. wedlug mnie sa za duze i troszke za grube no i niestety bardzo dlugo schna, jednak wytrzymaly sik mojego synka ktory bez odpowiedniego wkladu przesikuje pieluchy. Wkłady sa strasznie sztywne po wyschnieciu.
dziekuje za mozliwosc testowania :) przepraszam za brak zdjec ale moje dziecko jest trudno zlapac na zdjeciu jesli nie chce :)
Testowane pieluszki: AIO oraz otulacz na rzepy z wkładami.
Testerka: 8 miesięczna, ponad 10kg słusznej wielkości panna.
Pieluszka AIO.
Zachwycił mnie krój tej pieluszki. Wąska w kroku, wysoka w pasie, bardzo duży zakres regulacji obwodu. Zapięcie w inną stronę niż standardowo, ale to pewnie kwestia przyzwyczajenia. Miałyśmy z tym niewielkie problemy na początku. Moja testerka z uwagi na posturę jest dość wymagająca. Pieluszki Grovia sprawdziły się elegancko. Nic nie obciera, zapas w pasie duży, na długość rozpięte na maksa, ale widać było, że pieluszka nie jest na styk. Chłonność zadowalająca. W pieluszce z dodatkową wkładką dziecko przetrwało cały wieczór wigilijny i nie zapełniła jej do oporu. W środku jest miła dla ciała bawełna. Okazało się też, że spieranie z niej kupy nie wymaga wielkiego wysiłku, czego się obawiałam. Czas schnięcia dość długi jak na pieluchę w ogóle, ale nie mam na stanie innych AIO żeby porównać. Ogólnie pieluszka mnie urzekła. Gdyby nie cena nowej pieluszki i mała popularność używanych na bazarku, skusiłabym się na zakup takiej.
Otulacz plus wkłady.
Krój otulacza bardzo podobny do AIO. Różnica taka, że miałam wersję na rzepy. Konstrukcja rzepów także inna niż pozostałych znanych mi pieluch na rzepy. Część z haczykami ma malutkie haczyki, co nie przeszkadza czepiać się mocno części bez haczyków, którą jest cała góra pieluszki. Dzięki temu pieluszka jest miększa, bo nie ma dodatkowo naszytego paska z pętelkami. Wadą jest to, iż przód pieluchy jest dość mocno już zmechacony, biorąc pod uwagę, iż jest to prawie nowa pielucha. W środku siateczka, która odgradza pul od ciała. Wkłady wpinane na dwie napy. Rozkład tych nap dość osobliwy, po przypięciu wkładu wydaje się, że z tyłu będzie wystawał, jednak przy zakładaniu wszystko ładnie się układa. Otulacz używałam też z innymi wkładkami, nic nie wystawało, ładnie trzymał. Z formowanką nie próbowałam, ale jestem prawie pewna, że nie objąłby całej pieluchy.
Wkłady też inne niż wszystkie. Składają się z dwóch zszytych ze sobą wkładek - większej i mniejszej. Większa wkładka ma od spodu pul. Chłonność bez zastrzeżeń, pomieściły sporo. Tutaj tak jak poprzedniczki muszę ponarzekać na czas schnięcia. Jest strasznie długi. Podejrzewam, że to przez ten pul i to, że wkłady są na stałe zszyte. Wg mnie producent powinien pomyśleć chociaż o zszyciu z jednej strony, myślę, że nie wpłynęłoby to mocno na ich funkcjonalność. Wkłady miałam dwa: konopny i bawełniany. Nie wiem czy poprzedniczki używały tych wkładów z różnym natężeniem, ale stopień zużycia obu był różny. Bawełniany wkład wyglądał jak nowy (zresztą w AIO też bawełna w środku jak nowa), natomiast w konopnym skulkował się polar, a sama tkanina też nie wyglądała super. Może taka jego uroda, w użytkowaniu to nie przeszkadzało.
Podsumowując, otulacz wzbudził we mnie mniej zachwytu niż AIO. Sam otulacz bardzo fajny, ale jakbym miała wybierać, to wolałabym chyba na napy, ze względu na zużycie przodu pieluchy od rzepów. Wkłady chłonne, ale czas schnięcia koszmarny. Nie wyobrażam sobie posiadania tylko takich pieluch.
Dziękuję pięknie za możliwość testowania. Fajnie zobaczyć odmienne rozwiązania w pieluszkach.
abcd_2007
11-01-2014, 20:46
No w koncu sie zebrałam do napisania recenzji:hide:
Testowalismy zestaw nr 2, czyli otulacz lasek na rzepy i AIO limonkową na napki.
Otulacz
Kompletnie mnie zachwycił, do tego stopnia ze muszę koniecznie sobie jakiś na rzepy kupić:love:
Bardzo milutki "sciagacz" na brzuszku, na którym zapina się rzep. Ciekawa jestem tylko czy przy dłuzszym uzytkowaniu nie mechaci sie.
Ogólnie otulacz bardzo nam się spodobał, Idealnie dało się go dopasowac wokół nóżęk, jak i wokół brzuszka. Poza testowymi wkładami zakładałam do niego też złożone w prostokąt prefoldy i sprawdzało sie świetnie takie rozwiazanie. Żałuje tylko ze nie miałam na stanie żadnych formowanek.
AIO
Bardzo ładna i zgrabna. Nic nie uciskało, jest całkiem wąska w kroku. Duzy plus za zapiecie po bokach.
Wkłady
Jedyny mały minus za czas schnięcia (ale to raczej norma przy bawełnie), no i za formę - złączone wkłady dłużej schną. Ogólnie wkłady calkiem chłonne, no i nie trwardniały u mnie po praniu, za co nalezy sie plus:)
Bardzo dziekujemy za mozliwosc testowania:)
marynarka
12-01-2014, 13:26
Córa, 7 miesięcy i ok. 9 kilo, testowała na swoim tyłeczku SIO na rzepki wzór leśny i AIO na napki w kolorze żółto-zielonym :hmm: , albo raczej jak napisała abcd_2007: limonkowym.
Moje pierwsze wrażenie: pieluchy bardzo dobrze uszyte, świetnej jakości, PUL miły w dotyku w ładnych kolorach.
SIO:
Otulacz. Bardzo spodobały mi się rzepy, miękkie i wyglądające na porządne, które szybko się nie zużyją :) Fajne zakładki trzymające rzep na miejscu podczas prania. Plus za środek: miła w dotyku siateczka (fajnie, że nie goły PUL od tyłka), która nie przechodzi zapachem moczu i dlatego można wymieniać tylko wkład (użyłam raz z wkładem bambusowym). Jest wąski w kroku i córce chyba było wygodnie, bo śmigała zadowolona.
Wkłady. Fajne, bo z zakładkami. Trochę długo schły i mimo, że mam suszarkę bębnową, to jakoś bałam się je tam wrzucić ze względu na znajdujący się na nich PUL. No i do tego PULa mam mieszane odczucia. Z jednej strony fajnie, bo otulacz się nie moczy, z drugiej strony jakoś nie byłam przekonana, do dodatkowej warstwy PUL na tyłku. Niby on przepuszcza powietrze, ale jakoś gryzło się to z moim wewnętrznym ja :P Wkłady są chłonne, wytrzymały 2 siki, a myślę, że jeszcze ze 2 by pomieściły :)
AIO:
Nie używam AIO na co dzień, bo za długo schną :? Ta pielucha też dosyć długo schła. Zgrabna i wąska w kroku, chłonna. Nie podpasowało mi zapięcie :? Normalnie nie mogłam dopasować pieluchy :duh: Odcisnęła trochę mała przy nóżkach. Pielucha nie dla mnie, no i cena nie powala :roll:
Podsumowując: SIO bym zakupiła (chociaż cena :duh: ) AIO nie.
Dziękujemy za możliwość testowania :D
Pieluszki testowałam na 14 miesięcznych bliźniakach - chłopcach, ok. 12 kg
Testowaliśmy AIO z bawełną organiczną oraz Otulacz/pieluszkę SIO Hybrid.
Podpasowała nam szczególnie ta druga, ale opiszę moje wrażenia na temat obu.
AIO z bawełną organiczną
Na co dzień nie używam AIO, wolę system otulacz + wkład.
+ ładny kolor PULu
- nie odpowiada mi zapięcie, które jest zrobione odwrotnie w stosunku do tego, do czego jestem przyzwyczajona. Nie podoba mi się, ze napki przylegają do skóry dziecka i mogą się odciska, poza tym niewygodnie się zapina.
- wolę wkłady z froty bambusowej niż takie gładkie - te są już dość twarde (jestem 8 osobą, która testuje), a ja lubię jak dziecko ma mięciutko
Otulacz/pieluszkę SIO Hybrid
Ta pieluszka spodobała mi się bardzo i rozważam zakup, choć wybrałabym inny kolor.
+ bardzo podoba mi się zapięcie - rzep jest niedrapiący jak w pampersach, świetnie trzyma i zamiast części pętelkowej przyczepia się do panelu pieluszki wykonanego ze specjalnego materiału. Wygląda to bardziej estetycznie niż w standardowych pieluszkach zapinanych na rzep.
+ ma ładny kształt
+ podoba mi się pomysł z siateczką od środka, która ma wspomagać przewiewność otulacza
+ podoba mi się PUL na wkładach, który dodatkowo wzmacnia nieprzeciekalność pieluszki
- (taki mały minusik) tkanina, do której przyczepia się rzep kulkuje się od niego
- (duży minus) CENA za wysoka
Pieluszki testowane na 9kg roczniaku.
AIO
+mega chłonne wkłady
+przyjemna w dotyku
+rozkładany język
+zgrabna na pupie
-napki inaczej nabite do zapinania, niż tradycyjnie (dla mnie było to niewygodne)
- cena (!)
- mokro od pupy (wiem, że łatwo to zmienić wkładając cienki materiał dajacy suchość, ale myślę, że wygodniej by było, gdyby oryginalnie była taka możliwość dla rodzica, a nie że musi kombinować)
SIO
+2 rodzaje wkładów (oba bardzo chłonne)
+zgrabna na pupie
+przyjemny materiał
+chowanie rzepów na czas prania (przyczepianie ich do pieluszki, dzięki czemu w praniu nie haczą)
+pul na wkładach, dzięki czemu otulacz nie łapie wilgoci
+falbanki na wkładach, żeby kupa nie wyszła z nich na otulacz
-cena(!)
-wkłady zszyte ze sobą z dwóch stron, przez co dłużej schną (środek był suchy, a musiałam na lewą stronę wkłady wybebeszać, żeby w miejscu przyszycia mogły wyschnąć)
-rzepy na części użytkowej pieluchy - jeśli sie zniszczy część nie rzepowa, tylko ta miękka (przyczepna), to będzie problem z wymianą...
Podsumowując: bardzo fajne pieluchy!
Serwus! Pięknie dziękujemy za możliwość testowania pieluszek! :heart:
Tester 14m-cy 10,5kg chłopczyk, zestaw na napy AIO i SIO.
Nie sądziłam że pieluszki mnie zachwycą, bo mamy już swoje ulubione, stosik kompletny, bo pieluchujemy wielo ponad rok. Muszę jednak napisać że zaskoczyły mnie bardzo pozytywnie przede wszystkim swoją zgrabnością! W stosunku do innych pieluszek jakie mamy w stosiku te są wyjątkowo długie w kroku - mieliśmy spięte je na najkrótszą opcję; nie wiem jak by pasowały na malutkiego noworodka? Dla porównania inne pieluszki one-size mamy rozpięte na przedostatnią napę po długości, a rozmiarowe nosimy "L".
AIO w rowery
+ bardzo zgrabna, wąska w kroku, nie robi dużej pupy
+ spory zakres regulacji w pasie jak i po długości
+ chłonność: w mojej ocenie bardziej chłonna niż AIO IB rozmiar L
- zapinanie nap "na opak" wkurzające, pozatym uszy pieluchy są przy wkładzie chłonnym i są zasikane; wolę trdycyjne zapięcia
- drogie
https://lh5.googleusercontent.com/-wHvrPm4fqCc/Uu0j5UMr5sI/AAAAAAAAATM/JrMddMtbzYI/w800-h534-no/2014_01_20_GroVia_testy-001.jpg
SIO pomarańczowa
+ bardzo zgrabna, wąska w kroku, nie robi dużej pupy
+ spory zakres regulacji w pasie jak i po długości
+ bardzo chłonne oba zestawy wkładów i fajnie się układają w pieluszce
- czas schnięcia wkładów - suszyłam przewrócone na lewą stronę i rozłożone na maksa, schły dłużej niż bambusowe z CloseParent starej wersji (a to wkłady które mi najdłużej schną)
- drogie
+ i - dla siateczki w otulaczu, z jednej strony otulacz dzięki niej nie chłonie zapachów a z drugiej kusi rzepy z innych pieluch do przyczepienia
https://lh6.googleusercontent.com/-GQQL-cLHXAs/Uu0khwKA4uI/AAAAAAAAAUI/_akcyGuH6sI/w800-h534-no/2014_01_20_GroVia_testy1-001.jpg
Podsumowując, bardzo mi się spodobały, starannie wykonane, ładne wzory. Kibicuję szerszemu wejściu na rynek, coby na bazarku było ich więcej i można było sobie popróbować ;-)
A ja dorzucę moją opinię o mojej pieluszce otulacz Sio z dwoma wkładami bambusowo/bawełniano konopnymi z warstwą polarku zapinany na szeroką rzepę.
Zachwyciłam się pieluszkami i miałam możliwość ich dotknięcia przed zakupem. Krój, jakość materiału był dla mnie doskonały:)
+ wąskie w pupie,
+ wysoki stan - brak przecieków na brzuszku,
+ bardzo mocno trzymająca rzepa umożliwiająca doskonałe dopasowanie do malucha - u mnie napy w pewnym okresie u synka nie pasowały, nie wiedziałam jak je zapinać bo albo za ciasne albo spadały,
+ nigdy nie zdarzyły mi się przecieki - uwielbiałam ją jako otulacz do tetry,
+ wkłady bardzo chłonne i fajnie skrojone,
- wkłady baaaardzo długo schną - 24 h min, trzeba je wywracać na lewą stronę..
- wkłady bardzo szybko stwardły i wydaje mi się, że były trochę niewygodne dla synka..
- cena całego kompletu,
Moje ogólne wrażenia bardzo dobre. Przede wszystkim krój oraz rzepy zastosowane w pieluszce - mistrzostwo świata!
Drugim razem kupie ale raczej sam otulacz...
-
Pieluszki testowane na nocki u 14kg trzylatka, u 2 tygodniowej panny ważącej poniżej 3kg tylko otulacz SIO
AIO
+zgrabna, wąska w kroku
+mega chłonne wkłady, po nocy pielucha była cała mokra ale przecieków nie było
+rozkładany język
+jakość i staranność wykonania
- środek pieluszki i wkłady zrobiły się dość sztywne
- cena
SIO
+wkłady bardzo chłonne i przemyślanie skrojone
+zgrabna na pupie
+jakość i staranność wykonania
+pul na wkładach, dzięki czemu otulacz nie łapie wilgoci
+falbanki na wkładach, żeby kupa nie wyszła z nich na otulacz
+siateczka w otulaczu, pul nie styka się ze skórą
-cena
-wkłady zszyte ze sobą z dwóch stron, przez co dłużej schną
-wkłady zrobiły się dość sztywne
Testowałam zestaw na napki, ale mam własny otulacz SIO na rzepy. Jak generalnie rzepów nie lubię to ten otulacz jest super. Dla mnie genialne jest to że rzep przyczepiany jest do materiału na przednim panelu ( przód nie jest usztywniony przez przyszyty rzep), fakt że się ten materiał mechaci od rzepa ale coś za coś. Otulacz spięty na najmniejszy rozmiar daje rade przy mniej niż 3kg dziecku (nie ma luzów przy nóżkach) choć wolę jednak używać przy małej rozmiarowych otulaczy.
Podsumowując, pieluszki świetne, dla mnie szczególnie otulacz SIO, który mozna spokojnie używać z czymkolwiek. Wkładów oryginalnych bym nie kupiła ze względu na sztywnienie materiału. Otulacz być może jeszcze jeden kupię, wzór w pandy bardzo mi się podoba :)
sylviontko
20-02-2014, 14:37
I my po testach. Testował prawie trzylatek.
Otulacz SIO - sam otulacz podobał mi się, wąski i zgrabny. Siateczka po drugiej zmianie była już wilgotna.
Wkłady - jak dla mnie za mało chłonne, zmieniałam co 1 godzinę. Pomysł z PULem od spodu fajny, bo wilgoć rozchodziła się po całym wkładzie. Największym minusem były sztywne wkłady, no i ja wolę szersze
Z ciekawości sprawdziłam cenę wkładów i ta mnie powaliła - otulacz bym kupiła, wkładów za 70 zł/szt - nie
AIO - najfajniejszy w nich to wzór. Gumki przy nóżkach grube i sztywne, ale wbrew moim obawom nie odcisnęły się.
Pieluszka zgrabna, wąska w kroku
Wkłady sztywne i mało chłonne, nie dla trzylatka
Ogólne wrażenie dobre, pieluszki dobrze odszyte, wkłady trochę za sztywne, gdyby jeszcze można je suszyć w suszarce...
Jak dla mnie cena za wysoka
Marsjanka
20-02-2014, 17:56
...gdyby jeszcze można je suszyć w suszarce...
jak najbardziej można suszyć w suszarce - i pieluszkę AIO, i wkłady - na programie delikatnym (takim ubraniowym)
sylviontko
20-02-2014, 18:08
jak najbardziej można suszyć w suszarce - i pieluszkę AIO, i wkłady - na programie delikatnym (takim ubraniowym)
widziałam na karteczce taki napis, ale nie moje, więc nie suszyłam. Po suszarce to pewnie całkiem miękkie są.
Zapomniałam podziękować za możliwość testowania - dziękuję :)
villemko
20-02-2014, 20:03
Zarówno AIO jak i SIO pozytywnie mnie zaskoczyły, pierwszy raz widziałam takie pieluszki ale po kolei.
AIO - Fajny krój, to że wąskie to wg mnie na plus, grube gumki w ogóle nam nie przeszkadzały. Trochę za mało chłonna.Minus dla odwrotnego umiejscowienia nap -nielybię takiego rozwiązania. Przyzwyczaiłam się że naciągam boczki do przodu i zapinam -inaczej jest mi nie wygodnie.
SIO - super otulacz,podobał mi się wzór i rozwiązanie z rzepem (uwielbiam rzepy) bardzo fajne wkłady - fajny pomysł z tymi falbaneczkami po bokach, choć jeśli oceniając je pod względem chłonności to przegrywają z moimi prefoldami. Wkłady super ale cena zabójcza :(
Marsjanka
03-03-2014, 17:23
Z ciekawości sprawdziłam cenę wkładów i ta mnie powaliła - otulacz bym kupiła, wkładów za 70 zł/szt - nie
za 2 szt.
paprykha
05-03-2014, 21:22
Też bym chciała przetestować :P
sylviontko
08-03-2014, 06:50
za 2 szt.
to chyba źle doczytałam, jak za 2 szt, to robi się znośniejsza :)
Dziękuję za możliwość testowania
Testowała:
waga: 7,5 kg
na testach byłyu nas
- GroVia AIO z bawełną organiczną one size 3,5-16 kg (wzór Citrus)
- otulacz one size 3,5-16 kg na rzepy (wzór Woodland) wraz z dwoma wkładami: 1 wkład konopno-bawełniany z mikropolarem / PUL i 1 wkład z bawełny organicznej / PUL
AIO nas nie zachwyciły, gumki przy nóżkach twarde odbijały się na udkach, napki nie dla nas kiepsko mi się zapinało ponieważ dziewczyna jest bardzo aktywna
oulacz bardzo fajny gumeczki miękkie, materiał fajny,bardzo fajne szlufki od środka na wkładanie rzepów w celu ich zabezpieczenia w trakcie prania.
natomiast co do wkładów to skrzydełka zbyteczne wkład k-b z mikropolarem/pul (1) lepszy niż bawełna organiczna/pul (2) ale to moje odczucie
czas schnięcia długi
wkład k-b z mikropolarem/pul jakby stracił fason, posiadał kudełki- wydaje mi się że cecha mikropolaru
wkład (2) posiadał już lekkie żółte przebarwienia
http://images65.fotosik.pl/772/1a92a92aabc11e5bm.jpg (http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/1a92a92aabc11e5b.html) http://images61.fotosik.pl/770/cdda86173768ed0em.jpg (http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/cdda86173768ed0e.html) http://images64.fotosik.pl/773/5ce3005d820153b7m.jpg (http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/5ce3005d820153b7.html) http://images64.fotosik.pl/773/59b20f18e29866d2m.jpg (http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/59b20f18e29866d2.html)
Dziękuję bardzo za możliwość testowania.
Barbareks
01-04-2014, 10:43
witam bardzo dziękuję za możliwość testowani, była to olbrzymia przyjemność :)
zestaw w AIO rowery i z dopinanymi wkładami pomarańczowa SIO na napki
tester - ok 7 miesięczny chłopczyk, ok 8-8,5 kg wagi. Czy szczupły nie wiem, nie mam porównania z innymi dziećmi, ale pulpet to a niego też nie jest.
ROWEROWA - oczarowała mnie bardzo, pięknie leżała, zapięcie do środka bardzo fajne rozwiązanie, elastyczne boczki - świetne! Gdyby nie to że ja nie lubię mieć pieluszek na raz, to bym z chęcią nabył, no i mój niestety sygnalizuje najmniejsze siusiu, więc dla nas za krótko na pupie. Nie wypowiem się czy wytrzymje olbrzymie ilości siusiu, bo Tadzio w czasie drzemki raczej nie siusiu, często się budzi i krzyczy że chce mu się siusiu, więc nie mieliśmy możliwości zalać jej dgranic możliwości.
Z wymiennymi wkładami:
wkłady - bardzo bardzo mi się spodobały, i ten kształt że w kroku jest inny mięki materiał - kupa zatrzymana, a dzięki tej bawełence bardziej ergonomiczne. mieszane uczucia mama tylko do tego podszycia dodatkowym pulem, z jednej strony otulacz mniej śmierdzi siusiami i na dłużej bez prania starcza, ale jak jest pul to już tych wkładów nie wykwaskuję, złogów nie rozpuszczę i tak często wygotować nie można. To dla mnie duży minus.
Co do chłonności znowu się nie wypowiem bo sikamy małe ilości.
Podoba mi się patent że warstwy są zszyte tylko z przodu i z tyłu a środek przewiewny, nie suszy się łatwo, ale to myślę kwestia przyzwyczajenia.
pieluszka - siateczka od środka bardzo mi się podoba i jestem na tak! co do kroju, no niestety nie leży tak fantastycznie jak rowerowa, ale też przyzwoicie :)
Podsumowując - bardzo bardzo chciałabym takie mieć i to nie jedną! tylko skąd sponsora na nie znaleźć??
Dziękujemy za możliwość testowania. Mieliśmy AIO rowerkową i SIO pomarańczową.
Tester: chłopiec 15 m-cy
AIO Rowerowa: super pieluszka, zgrabna, pięknie odszyta, nie przeszkadzało mi odwrotne zapinanie, bo napy świetnej jakości. PUL solidny, grubszy niż cieńszy, lubię takie, bo są pewniejsze. Pierwsze wrażenie miałam trochę negatywne, bo wkłady malutkie i tak w ogóle mało materiału chłonnego w środku, ale to tylko złudzenie. Syn miał pieluszkę 2,5 godziny i wytrzymała super, PUL nie puścił, wkłady wewnątrz do wykręcenia, celowo przeczekałam taki długi czas, żeby sprawdzić kiedy przecieknie. Sprawdziła się super. Co do ceny to kieszonka+dobre 2 wkłady innych firm, też tyle kosztują, dla mnie do zaakceptowania, bo nie przecieka i pięknie leży na pupie.
SIO: nie polubiłyśmy się. Pieluszka ok, wkłady solidne, chociaż nie widzę sensu wszywania do nich PULa, bo to utrudnia suszenie w suszarce w wysokiej temperaturze. Nie przemawia do mnie przede wszystkim montaż wkładu na napę z tyłu na pupie, jak dziecko leży na pleckach, gniecie. Do spania się nie nadaje i dla malutkich leżących dzieci też nie. Ogólnie pozytywnie, ale ta napa na plecach u mnie pieluchę dyskwalifikuje.
kornflejka
22-05-2014, 19:01
Mam dwie aio Grovia, są śliczne i aż się chce używać, ale ciemna jakaś jestem i nie umiem ich zapiąć :hide:
Tzn zapinam ale zawsze te "uszy" namakają siuśkami i pul namaka i jest jeden wielki przeciek! Co robię źle?? :help:
Masz rozmiar OS? Pewnie Twoj malec szzuply w pasie i ciasniej zapinasz wiec te skrzydelka sie chowaja mocniej do srodka. Ja kupilam SIO te zapinaja sie "zwyczajnie". No i wklady mozna odczepic i w razie czego cos innego wlozyc :-)
kornflejka
22-05-2014, 23:11
Masz rozmiar OS? Pewnie Twoj malec szzuply w pasie i ciasniej zapinasz wiec te skrzydelka sie chowaja mocniej do srodka. Ja kupilam SIO te zapinaja sie "zwyczajnie". No i wklady mozna odczepic i w razie czego cos innego wlozyc :-)
Mam OS. Juro spróbuję w takim razie jakos inaczej je spiąć :)
no tylko że na brzuszku za luźno też nie będziesz mogła zostawić ;) ale nie martw się, mały na bank do nich szybko dorośnie :)
kupiłam jednak Hybrydę SIO na rzepy i jestem nią zachwycona:applause: rzep przyczepia się do materiału a nie do taśmy i dzięki temu nie zagina się i nie drapie brzuszka jak w CP niestety. Są bardzo zgrabne i wzory jak dla mnie słodziutkie.
Najbardziej cieszy mnie to, że można do nich dokupić wkłady jednorazowe (mam i są super), mają falbanki wewnątrz jak pampersy, a nie śmierdzą chemią i są eko. Zabieram je nad morze i całkiem rezygnuję z pampersów na wyjazdach. Jedyny minus, że nie są łatwo dostępne.
dziewczyny powiedzcie mi czym się różni GroVia otulacz na napy od GroVia SIO, bo z tego co oglądam to wydaje mi się że to jest dokładnie to samo. wszędzie ten sam napis GroVia Hybrid
dziewczyny powiedzcie mi czym się różni GroVia otulacz na napy od GroVia SIO, bo z tego co oglądam to wydaje mi się że to jest dokładnie to samo. wszędzie ten sam napis GroVia Hybrid
bo to jest to samo tylko jedni opisują jako otulacz a inni jako sio
Przeczytałam recenzje, a może ktos wiecej ponosił i napisze? Wydaje ni się, ze sa wąskie w kroku i nie robia dużej pupy.jestem poczatkująca w temacie.To, co mnie zawsze odstręczało od pieluszek wielo to właśnie te "odwłoki" i szeroko miedzy nogami....
Tylko te wkłady...jak to się spawdza? No i czy bawełniane,to znaczy, z emokro od pupy czy nie?Miałam w rekach prefold groviii....normalnie bajka, jakbym nino jedwabne macała prawie...
to jeśli chodzi o otulacz to super do innych wkładów tylko napka na pleckach do wpinania tych oryginalnych mnie denerwuje (myślałam jak się ich pozbyć - tzn tych napek) co do wkładów to plus jeśli chodzi o szybkość zmiany bo wpinasz i już, ale na minus to czas schnięcia - dłuuuugiiii bardzo długi zwłaszcza ten organiczny i on daje mokro od pupy, robią się sztywne i wg mojej opinii nie warte ceny - może te prefoldy faktycznie lepsze ich niestety nie miałam
ok, dzięki za info.
nata czytałam wczoraj opinie i wszyscy zgodnie polecają te star dry czyli z welurkiem, dające uczucie suchości. Ponoć mega chłonne, a materiał delikatny, jedwabisty wręcz. Napiszę więcej jak do mnie przyjdzie ;)
ok, dzięki za info.
nata czytałam wczoraj opinie i wszyscy zgodnie polecają te star dry czyli z welurkiem, dające uczucie suchości. Ponoć mega chłonne, a materiał delikatny, jedwabisty wręcz. Napiszę więcej jak do mnie przyjdzie ;)
mamru, ale to welur czy mikropolar? bo dziewczyny w recenzjach powyżej piszą, że mikropolar i ze się skulkowuje szybko...
nie wiem Kochana, napiszę Ci jak tego dotknę. ja czytałam, że to nie jest polar, tylko welur, delikatny, miły w dotyku. Napiszę więcej jak do mnie dotrze.
nie wiem Kochana, napiszę Ci jak tego dotknę. ja czytałam, że to nie jest polar, tylko welur, delikatny, miły w dotyku. Napiszę więcej jak do mnie dotrze.
i jakie wrazenia?
ja mam otulacz i wkłady. otulacz nieziemsko mi się podoba. wykonanie, zgrabność...super. wkłady....mam mieszane uczucia....po pierwsze schna masakrycznie długo, po drugie...te skrzydełka...nie wiem...po trzecie NAJWAZNIEJSZE, jak otulacz jest zrobiony na rozmiar najmniejszy wkłady wystają znacznie. no i jeszcze jak wkłądy sa założone to na plecach czuc napkę. sama wypróbowałam;) kładąc się na pieluszcze i to akurat na kręgosłupie....dla dzieci małych, leżących...uważam ,ze niekorzystnie. zastanawiam się, czy napki nie zlikwidować w otulaczu, bo zamierzam popróbować z wkładami milovii. zrgrabne sa bardzo. ale...przyłożyłam do milovii i mają taką sama szerokośc w kroku. pomimo to, inaczej lezą.
moje wrażenia podobne do Twoich. Otulacz uszyty super, bardzo mi się podoba. Rewelacyjnie szybko schnie, a to ważne.
wkłady dla mnie nie pomyślane zupełnie. Na razie jeszcze ich nie użyłam. Minus wielki za to, że są zszyte ze sobą, bo schną masakrycznie długo. Ja odwracam je zupełnie na drugą stronę, ta konopną i wtedy szybciej trochę schną.
z tym zmniejszaniem to nie wiem, ponieważ moje "małe dziecko" nosi pieluchy rozpięte na maxa, nie zmniejszam rozmiaru. Ale faktycznie niefajnie, że czuć nape na plecach.
A propos nap to wkładki w BG zawsze układam tak, żeby napy były z przodu, żeby dziecko na nich nie leżało.
mamru jak myślisz, jak się zachowa ten otulacz z innymi wkładami? masz doświadczenie?
a powiedz, ten bumgenius to ta druga wkładka po co?
powiem Ci Kochana że Mały właśnie leży z grovią na pupie i tetrą, i tak najcześciej z niego korzystam. Myślę, że wkładkę z mikrofibry też można włożyć.
Ten mały wkład BG to tzw booster, cieńsza wkładka dla zwiększenia chłonności. Ja wkładam do kieszonek tak, żeby była z przodu- u chłopców to ważne ;)
jak uda wam się zlikwidować napkę na plecach to proszę o patent - bo sam otulacz z innymi wkładami/prefoldami/tetrą jest fajny
joasiu ja myślę, że ją po prostu młotkiem trzeba :D
joasiu ja myślę, że ją po prostu młotkiem trzeba :D
tak też pomyślałam, ale jak zostaną kawałki w środku to jak je wydobędę (nie chcę by się coś dziecku wbiło) z drugiej strony jak wytnę to dziura i co?
macie na napy czy rzepy?
masz rację, zupełnie o tym nie pomyślałam, ale można zrobić mikro dziurkę gdzieś z boku i jakoś te kawałki przez nią wydostać.
Ja mam na napy, ninawidzę pieluch na rzepy :/
no dobra, zrobiłam przed chwilką!!!!wziewłam nóz do kartnu i przecięłam, odleciała wierznia cześc, ta w srodku po trochu na bok pod metke przesunęłam i zrobiłam mała dziurke na dwa te otworki w siateczce i wyjęłam. po napie nie ma praktycznie śladu, a tu z boczku szczypne nitka. chciałam rozpruć bok, ale widze ,ze porządnie fabrycznie zrobione....acha zauważyłam,ze ten otulacz ma DWIE warstwy tej siateczki. ale ona milusia!!!!
chciałam Wam zrobić zdjecie, ale na moim aparacie (idiotenkamera) nie widać wcale tego!!!!
taki nożyk intorligatorski ostry, ale pod kątem 90 st. z powierznią , położy rantem ten nap na jakies powierzchni, i nacisnąć z całej siły, uwazac,żeby nie odciąć palucha:)
Nata brawo!!
to ja chyba też tak zrobię :)
o proszę chyba też to zrobię
a jak sprzedacie później uszkodzone otulacze?
jest to moja ostatnia myśl...najważniejsze dobro dziecka...
ja jak nata76 wygoda dziecka to podstawa, co do sprzedaży to można napisać i tyle będzie kupiec ok nie to nie;)
nie sprzedamy :P
zostawimy dzieciom, a potem wnukom.
i zgadzam się z dziewczynami, to jest mega niewygodne leżec z napą na plecach, spróbuj ;) zwłaszcza jak dziecko jest małym niemowlakiem które jakby nie było dużo przebywa na leżąco.
i zgadzam się z dziewczynami, to jest mega niewygodne leżec z napą na plecach, spróbuj ;) zwłaszcza jak dziecko jest małym niemowlakiem które jakby nie było dużo przebywa na leżąco.
kurcze, coś w tym jest....odkładam do pudła pierwsze ubranka synka i bez ząłu podam dalej, podobnie zabawki, wózek...ale jak sobie pomysle,ze ulubione pieluszki.....najchętniej bym zostawiła....masakra jakaś...
też miałam zamiar zostawić dla potomnych, ale obawiam się, że gumki i PUL nie przejdą próby czasu. Jak testowałam Grovię SIO też nie podobała mi się ta napa na plecach, nawet napisałam w recenzji, że nie nadają się dla leżących dzieci. Ale wolałabym poczekać i ubierać dziecku jak zacznie chociaż raczkować, niż niszczyć otulacz. Jeszcze macie stratę gwarancji dziewczyny. Dla wygody dziecka jest ogromny wybór na rynku, po co niszczyć pieluchy?
próbowałam na testach mamru :p po to pisane są recenzje, żeby podjąć przemyślane decyzje.
też miałam zamiar zostawić dla potomnych, ale obawiam się, że gumki i PUL nie przejdą próby czasu. Jak testowałam Grovię SIO też nie podobała mi się ta napa na plecach, nawet napisałam w recenzji, że nie nadają się dla leżących dzieci. Ale wolałabym poczekać i ubierać dziecku jak zacznie chociaż raczkować, niż niszczyć otulacz. Jeszcze macie stratę gwarancji dziewczyny. Dla wygody dziecka jest ogromny wybór na rynku, po co niszczyć pieluchy?
nie znalazłam podobnej. o podobnie ładnym kroju i jeszcze do tego można dokupić wkłady jednorazowe....bardzo mi się grovia podoba.
nie znalazłam podobnej. o podobnie ładnym kroju i jeszcze do tego można dokupić wkłady jednorazowe....bardzo mi się grovia podoba.
nata76, myślę że najnowsza CP V2 też będzie zgrabna, jak wypniesz z niej wkłady to jednorazowy wkład też się tam zmieści (mam taką jedną i testowałam z wkładem jednorazowym, bo zabieram wielo na urlop), a jest bardziej niezawodna od GroVii.
Ale nie widziałam ładniejszych wzorów od Grovii, ściągam sobie nawet z USA niedostępny wzór w Polsce:p
nata76, myślę że najnowsza CP V2 też będzie zgrabna, jak wypniesz z niej wkłady to jednorazowy wkład też się tam zmieści (mam taką jedną i testowałam z wkładem jednorazowym, bo zabieram wielo na urlop), a jest bardziej niezawodna od GroVii.
Ale nie widziałam ładniejszych wzorów od Grovii, ściągam sobie nawet z USA niedostępny wzór w Polsce:p
ale ona mi się taka wielka i szeroka wydaje, miałam w ręku to jak cegła.....no i chyba tylko na rzepy?
moim zdaniem najnowsze CP są bardzo fajne, jedynie co mnie w nich wkurza to to, że nadal na bokach odciskają się gumki. IMO są bardzo zgrabne, tylko nie można dużo do nich napakować.
witam, pierwszy raz udzielam się na forum, szukam wkładów jednorazowych Grovia tak tutaj trafiłam. Jednak jak przeczytałam co dziewczyny robia z napkami w otulaczach Grovia, nie mogłam się nie odezwac. Pieluszki Grovia używałam już przy swoim pierwszym dziecku, które teraz ma prawie 4 lata i wiem, że napki w otulaczach najbardziej potrzebne są jak dziecko zaczyna zaczyna raczkować a później chodzić, wtedy wkład jest na swoim miejscu i się nie przesuwa. Jestem przekonana, że dziewczyny, które je odpruły za parę miesięcy będą żałowały albo kupią nowe otulacze. Wkładów grovia używałam dopiero jak dziecko miało ok 6 mies, do tego czasu w otulacze wkładałam prefoldy i nic się nie odciskało. Jeżeli dziecku odciska się napka w otulaczu przy włożonej tetrze, to może spróbować z prefoldem?
Przy okazji,może któraś z mam wie, gdzie można kupić jednorazowe wkłady? Znalazłam w jednym sklepie, ale im się skończyły. Wiecie, gdzie można je znaleźć? za 2 tygodnie jedziemy na morze i bardzo mi zależy na szybkiej dostawie.
wielorazowo i organicalulu :D
klucho dzięki, że się podzieliłaś spostrzeżeniami. Ja uważam, że otulacze grovia nie nadają się dla dzieci, które większą część czasu leżą, nie nadają się na nocki ani drzemki, nikt mnie do tego nie przekona. połóż sobie ten otulacz a na nim wkład, muślinę, cokolwiek; czuć tę napę wyraźnie.
Dlatego u mnie ostatnio ten otulacz głównie leży w szufladzie, bo na wyrwanie napy się nie zdecydowałam.
dla mnie jest to bardzo dobry otulacz "na rower", mam go na rzepy i jako jedyny jestem w stanie założyć młodemu na siedząco;-)natomiast nie jest to nasz najszczelniejszy otulacz, jak przegapię i wkłady są mocno zmoczone niestety przecieka. Czyli Flip nadal niezawodny, ale na wyjścia w lecie tylko Grovia bo żaden mój otulacz nie ma takich pięknych wzorków, częściej zmieniam.
NEMO, dziękuję za odpowiedz :)
mamru, zgadzam się z Tobą, że otulacz Grovia z jej wkładem nie nadają się na noc i drzemki. U mnie na noc to tylko formowanka + otulacz wełniany, chociaż na drzemki czasami zakładam otulacz Grovia ale tylko z prefoldem i jest często ok lub z formowanką - zawsze jest ok. Nie chciałam nikogo przekonywać, ale raczej zniechęcić do odpruwania napek, ponieważ uważam, że grovia jest idealna dla dzieci już poruszających się właśnie dzięki tym napkom przytrzymującym wkład, krojowi otulacza i łatwości z jaką można ją założyć uciekającemu dziecku. Ja w swoim stosiku pieluszkowym dzielę pieluszki na tzw.nocne, drzemkowe i dzienne. Nie spotkałam jeszcze pieluszki uniwersalnej. Uważam, że pieluszki na drzemki najlepsze są pieluszki typu kieszonka - mocno zabudowane, szeroko między nogami, takie są moim zdaniem bardzo niewygodne przy raczkowaniu i chodzeniu. Grovia zdecydowanie na dzień, dziecko pełzające, raczkujące, chodzące i przy nauce korzystania z nocnika (ściągam pieluszkę bez odpinania).
Ja tez wreszcie wyprobowalam Grovia i musze przyznac, ze mnie urzekla. Moim zdaniem ta pieluszka ma najlepszy stosunek zgrabnosci do chlonnosci. Wyglada bardzo fajnie, zgrabniutko i latwo ja zalozyc poltoraroczemu nawiewajacemu dziecku. Trzeba ja czesciej zmieniac niz formowanki bambusowe, czy nawet CP, ale duzo lepiej wyglada na pupie. Zgadzam sie z Klucha, ze to pieluszka na czas aktywnosci dla nieco starszego dziecka.
widziałyście nowe wzorki Grovii? bardzo mi się podobają;-) są już u nas, a ja głupia baba ściągam je z USA i chyba się nie doczekam.
Nemo mówisz o tych biało-czarnych? Mnie się na szczęście nie podobają wcale :)
Nemo mówisz o tych biało-czarnych? Mnie się na szczęście nie podobają wcale :)
Tak, lubię takie dyskretne wzorki:-) tak jak kocham chaplina BG i poluję na Adrey(nie wiem jak to siepisze)
ładne, ale z tego co wyczytałam jest to seria limitowana.
NEMO, jak jesteś kreatywna możesz wygrać pieluszkę w nowe wzorki:) https://www.facebook.com/pages/ekoMaluch/252058037293?fref=ts
ja też pomyślę może coś wpadnie mi do głowy :)
A trenerki Grovia ktoś miał?
My właśnie nabyliśmy sztukę żeby zobaczyć czy tak dobre jak otulaczyki :)
Oooo i jakie wrażenia? :) W sumie to mogłam Cię zapytać przed kupnem ;)
Skrobnę wieczorem, jak uspię bestię :)
edit: Trenerki są z coolmaxem, mają kieszonkę z miejscem na wkład, ale są bardzo wąskie i wejdzie tam tylko coś o szer. +/- 10 cm. Jak dla mnie to coś między kieszonkami, a trenerkami ale ni to jedno, ni drugie. IMO opuszczają się trudniej niż zwykłe majteczki treningowe (to źle), ale też nie mają wystarczająco dużej komory kieszonki, by włożyć chłonny wkład (też źle).
Pul podbity jest frotą bawełnianą - mało chłonie, a niestety długo schnie. No i nie można jej wystrippingować, więc z czasem twardnieje (szczególnie w przeszyciach).
Słowem: mnie nie rzuciły na kolana, ale pewnie mają swoich fanów ;)
pewnie, że mam :) Te majteczki IMO są dobre na początku odpieluchowywania i na spacery, nie masz zalanej podłogi a na spacerze jak dziecko bardziej niż trochę się posiusia, to przynajmniej ubranka są suche. Są bardzo szczelne, tzn.dziecko ma bardzo mokro od pupy a na zewnątrz sucho. Boki majteczek są przypinane na napy więc można je zakładać i ściągać bez zdejmowania spodni. Są grubsze i sztywniejsze niż inne majteczki treningowe. Tak jak napisała kustafa, to coś pomiędzy majtkami a pieluchą. Jak wszystko Grovii są świetnej jakości, ale też cena wyższa niż zwykłych majteczek z ceratką. Mnie się przydały, ale jedna para wystarczyła (też ze względów finansowych)
Dzięki dziewczyny :) Ja też mam tylko jedną parę. Potestujemy zatem :)
testy otulacza grovia sio (rzep) i wkładów mikrofibrowych no-prep.
testujący: chłopiec, 2 lata
1. otulacz - chyba najzgrabniejszy otulacz PUL, z jakim miałam doczynienia. pięknie się układa na dużym dziecku (13 kg) i zostaje jeszcze zapas na ew. dalsze miesiące pieluchowania. rzep trzyma mocno. w kwestii mechacenia się materiału pod rzepem nie wypowiem się, bo byłam pierwszą testującą.
piękny kolor: nie pomarańczowy (jak na zdjęciu producenta), ale truskawkowy (soczysty) :) siateczka wew. jest IMO rewelacyjnym rozwiązaniem, bo laminat pulowy nie dotyka skóry dziecka. otulacz jest dość wąski w kroku.
ocena 9/10
2. wkłady mikrofibrowe no-prep
szersze (tj. mniej profilowane) i większe niż wkłady konopne. są też bardziej puszyste. na pierwszy rzut oka wydawać by się mogło, że będzie to wpływać na większą chłonność. niestety :( to tylko 4 warstwy cienkiej mikrofibry. u mojego dwulatka po 2h był już przeciek. niestety mikrofibra nie schnie szybciej, co utrudnia zszycie wkładu, a obecność PULu uniemożliwia położenie mokrego wkładu na kaloryferze. czas schnięcia porównywalny do wkładów konopnych IMO.
po raz kolejny mam wrażenie, że wkłady grovia zostały zaprojektowane i wyprodukowane przez osoby, które nigdy nie wielopieluchowały. wkłady największą powierzchnię chłonną mają z tyłu (na pupie), choć dzieci siusiają gł. z przodu (chłopcy) lub po środku (dziewczynki). nie ma też możliwości wczepienia wkładów tył na przód, gdyż napki są niesymetrycznie mocowane.
te mankamenty wkładów sprawiają niestety, że grovia w moim stosiku nie zagrzała miejsca i raczej już nie zagości, mimo genialnego produktu jakim jest sam otulacz sio.
ocena 3.5/10
edit: dziękuję za możliwość przestestowania nowego zestawu :)
mi też żadne wkłady grovia nie przypadły do gustu, wolę w otulacz włożyć tetrę
testy otulacza grovia sio (rzep) i wkładów mikrofibrowych no-prep.
testujący: chłopiec, 2 lata
1. otulacz - chyba najzgrabniejszy otulacz PUL, z jakim miałam doczynienia. pięknie się układa na dużym dziecku (13 kg) i zostaje jeszcze zapas na ew. dalsze miesiące pieluchowania. rzep trzyma mocno. w kwestii mechacenia się materiału pod rzepem nie wypowiem się, bo byłam pierwszą testującą.
piękny kolor: nie pomarańczowy (jak na zdjęciu producenta), ale truskawkowy (soczysty) :) siateczka wew. jest IMO rewelacyjnym rozwiązaniem, bo laminat pulowy nie dotyka skóry dziecka. otulacz jest dość wąski w kroku.
ocena 9/10
2. wkłady mikrofibrowe no-prep
szersze (tj. mniej profilowane) i większe niż wkłady konopne. są też bardziej puszyste. na pierwszy rzut oka wydawać by się mogło, że będzie to wpływać na większą chłonność. niestety :( to tylko 4 warstwy cienkiej mikrofibry. u mojego dwulatka po 2h był już przeciek. niestety mikrofibra nie schnie szybciej, co utrudnia zszycie wkładu, a obecność PULu uniemożliwia położenie mokrego wkładu na kaloryferze. czas schnięcia porównywalny do wkładów konopnych IMO.
po raz kolejny mam wrażenie, że wkłady grovia zostały zaprojektowane i wyprodukowane przez osoby, które nigdy nie wielopieluchowały. wkłady największą powierzchnię chłonną mają z tyłu (na pupie), choć dzieci siusiają gł. z przodu (chłopcy) lub po środku (dziewczynki). nie ma też możliwości wczepienia wkładów tył na przód, gdyż napki są niesymetrycznie mocowane.
te mankamenty wkładów sprawiają niestety, że grovia w moim stosiku nie zagrzała miejsca i raczej już nie zagości, mimo genialnego produktu jakim jest sam otulacz sio.
ocena 3.5/10
edit: dziękuję za możliwość przestestowania nowego zestawu :)
dlaczego mikrofibra nie schnie? zamówiłam z ciekawości, też mam testera 2 latka, niech powalczy;-)
Bo jest zszyta na końcach i tam dosycha wolno. Tak jak wkłady konopne
Nemo, mam teraz te wkłady na testach. Schną b. szybko, szybciej niż konopne, choć i te nie schną u nas 2-3 dni jak niektórzy twierdzą. Tylko tak jak konopne wywijasz je na lewą stronę - całkowicie. I nie masz niedosuszonych końcówek. Mówię o suszeniu w zwisie (tak jak każdy inny wkład) w ciepłej łazience. Nie mam suszarki bębnowej.
Dla jasności co znaczy "całkowite wywinięcie" na lewą stronę zrobiłam fotki ;) (z jednym z moich otulaczy)
http://i.imgur.com/SY4RNpI.jpg
http://i.imgur.com/AbWtw2O.jpg
Testuję, a raczej kończę testować po Kustafie, także dopiszę coś więcej niebawem. IMO to jest kolor - koralowy :) głęboki, czyli tak jak ujęła to Kustafa - soczysty, ale koralowy :)
Nemo, mam teraz te wkłady na testach. Schną b. szybko, szybciej niż konopne, choć i te nie schną u nas 2-3 dni jak niektórzy twierdzą. Tylko tak jak konopne wywijasz je na lewą stronę - całkowicie. I nie masz niedosuszonych końcówek. Mówię o suszeniu w zwisie (tak jak każdy inny wkład) w ciepłej łazience. Nie mam suszarki bębnowej.
Dla jasności co znaczy "całkowite wywinięcie" na lewą stronę zrobiłam fotki ;) (z jednym z moich otulaczy)
http://i.imgur.com/SY4RNpI.jpg
http://i.imgur.com/AbWtw2O.jpg
Testuję, a raczej kończę testować po Kustafie, także dopiszę coś więcej niebawem. IMO to jest kolor - koralowy :) głęboki, czyli tak jak ujęła to Kustafa - soczysty, ale koralowy :)
o Ty spryciulo, na to nie wpadłam :-)
Miałam nadzieję, że wkońcu zrobią wkłady dla sikajacych z przodu.... Moja córka sika właśnie w ten sposób. Dziś siedząc na nocniku nasiusiala na podłogę ;-)
o Ty spryciulo, na to nie wpadłam :-) Może nie musiałaś jak masz suszarkę ;) To marka amerykańska, a tam, jak w Kanadzie nikt nie suszy w zwisie, może że otulacze np. na powietrzu. Suszarki bębnowe są na porządku dziennym, jak w PL mieszkanie w mieście w bloku ;) Moim zdaniem w PL producent powinien zalecać takie właśnie suszenie w zwisie, z wywinięciem na lewą stronę. Od środka warstwa pul i polarek schnie błyskawicznie, a te konopie na zewnątrz potrzebują wtedy nocy i kawałeczek, a mikrofibra szybciej, ale zapomniałam dokładnie sprawdzić, bo pieluchy wyprałam pod wieczór i rano były suchutkie. Następnym razem pranie zrobie rano :)
Miałam nadzieję, że wkońcu zrobią wkłady dla sikajacych z przodu.... Moja córka sika właśnie w ten sposób. Dziś siedząc na nocniku nasiusiala na podłogę ;-)
Dlatego mój starszy syn, jak korzystał z nocnika to siadał tył naprzód ;) To oparcie nocnika miał z przodu, bo inaczej potop i mycie podłogi ;)
U mnie schły tak wolno, bo sezon grzewczy juz sie skończył, ale jednocześnie nie jest na tyle ciepło, zeby pranie schło w trumigusia :)
Ach, widzisz Madzia, to u nas jeszcze grzeją na full.
Ach, widzisz Madzia, to u nas jeszcze grzeją na full.
u nas też, bo sama sobie węgiel do pieca dozuję:lool:
że też nie wpadłam na to, żeby je wywinąć na lewą stronę! Ale też je suszyłam rozłożone, przypięte klamerką za jedną warstwę równolegle do podłogi, tak żeby pomiędzy warstwami był ruch powietrza. W okresie grzewczym kładłam je na ciepłym, ale nie gorącym kaloryferze w taki sposób jak Gaja78 pokazała na zdjęciu.
HoliPoli
11-03-2015, 14:20
My też po testach otulacza sio hybrid grovia i wkładów no-prep. Dziękujemy za możliwośc testowania :)
Testowała 21-mczna panna, niecałe 10,5 kg, jakieś 84cm wzrostu
otulacz bardzo fajny - PUL super: przyjemny, elastyczny ale mocny się wydawał. Otulacz bardzo zgrabny, sporo jeszcze zapasu zostawało. Na pewno leżał dużo lepiej niż większość, z którymi mamy do czynienia na co dzień (gdzie na nogach się już odciska a w brzuchu jest za duży obwód).
Z systemem grovii z dopinanymi wkładami miałam styczność po raz pierwszy. Super szybko się zakłada, nic sie nie przesuwa ale za to otulacz z tetrą już mi zupełnie nie podszedł - brak jakichkolwiek zakładek, które by tetrę trzymały oraz obecność nap do wpinania, które wydaje mi się czuć mimo tetry skreśliły go dla mnie do użytku z czymś innym niż oryginalne wkłady
a wkłady no cóz... Mi nie podeszły. Ale ja bardzo nie lubię mikrofibry (zarówno w dotyku jak i zapachu, którym mi zaraz zalatuje). Schnęły szybko (chociaż nie wywijałam ich na drugą stronę). Przecieków żadnych nie zaliczyłyśmy. Ale wkłady+otulacz robiły naprawdę dużą pupę, większą anieżeli nasz zestaw typowy czyli tetra w prostokąt+otulacz.
testerka nie narzekała, więc musiało być jej wygodnie :)
ismeril84
12-03-2015, 15:32
To ja zapytam, bo trochę się pogubiłam. Zapisałam się do testów organizowanych przez jeden ze sklepów z pieluszkami, ale okazało się, że forumka nie miała zgody administracji na testy. To są te same, czy organizowane przez kogoś innego?
HoliPoli
12-03-2015, 15:37
To ja zapytam, bo trochę się pogubiłam. Zapisałam się do testów organizowanych przez jeden ze sklepów z pieluszkami, ale okazało się, że forumka nie miała zgody administracji na testy. To są te same, czy organizowane przez kogoś innego?
o TYCH (http://www.chusty.info/forum/showthread.php/120098-Testujemy-pieluszki-otulacze-Hybrid-GroVia-z-nowymi-wkładami-No-prep)testach mówisz? zerknij na posty #26 i #27 :)
z tego co widzę jesteś zapisana na testy
Marsjanka
13-03-2015, 13:51
"forumka" zgodę ma, aczkolwiek jest chora i opłaciła reklamę z 4 dniowym poślizgiem (tu bije się w pierś, bo mogła ustawić zlecenie i przestać pamiętać)
ismeril84
13-03-2015, 16:03
Tak, o TYCH testach mówiłam. Super, że jednak się odbywają. Jak zobaczyłam posta, że testy odwołane to juz więcej w wątek nie zaglądałam. Stąd moje niedoinformowanie.
Wprawdzie zrezygnowałam z testów, ale tylko ze względu na odległe miejsce na liście oczekujących, mam natomiast własne wkłady no-prep. Założyłam do białego otulacza dzikie zwierzęta na rzep i jestem pozytywnie zaskoczona. Wkłady robią większą pupę niż konopne czy bawełniane, ale u 2 latka nie jest to bardzo rażące. Są chłonne, chociaż młody dużo może, uważam że lepiej u nas działają niż bawełna czy konopne, które Kuba załatwia w 1/2 siku, bo kompletnie przesikuje w nich otulacz, z wkładem no-prep nie przeciekło. Nie schną długo, zdecydowanie szybciej niż konopne czy bawełniane, tylko na lato polar nie będzie dobry i pewnie w otulacz włożę bawełniane. Dla mnie wkłady no-prep bardzo fajne.
Uwagę mam do otulacza, nie wiedzieć czemu, ostatnio gniecie młodego siatka, odbija się cały wzór kratki na bioderkach i gumki trochę za mocne dla 2 latka.
ediczek84
20-03-2015, 12:09
testy otulacza grovia (na rzep) i wkładów mikrofibrowych
testujący: moi synowie 1rok i ponad 2 lata (28 mies)
warunki sprzyjające schnięciu: ogrzewanie centralne, mała łazienka dodatkowo ogrzewanie połogowe
bardzo nam miło że mogliśmy uczestniczyć w testach:)
moje spostrzeżenia:
-pieluszka wypadła całkiem dobrze,
-troszkę krótki czas by przetestować na dwójce
-młodszy miał założoną w dzień, zasnął wiec czas na pupie +/- 3h bez przecieku-> całkiem przyzwoity wynik w jego przypadku
-starszy testował w nocy i tu bdb wynik-zestaw wytrzymał do rana bez przebierania (rzecz jasna mówię tylko o siku!)
-szkoda że nie starczyło czasu by młodszemu założyć na noc
-wkłady milusie i mieciusie jak to z nowymi, nie wiem jak z ich czyszczeniem bo kupka nam sie nie zdarzyła
-mimo wszystko długo schły
-mogły by być cieńsze, choć u starszaka nie robiły dużej pupy
-otulacz fajny, no i ładny:)szybko schnie
-mocne rzepy to duży plus, natomiast nie jestem pewna czy rozwiązanie rzep-materiał to dobre rozwiązanie
-minusem jest cena
w skali 0d 1-10 dałabym 4
ediczek84
20-03-2015, 21:35
mam uwagę do tych odciskających się gumek, może takie dziecko powinno jednak umieć rozm XL a nie one size? tez zauwazyłam ostatnio przy bioderkach odciski otulacz trudno dobrze wyregulować, grovia akurat super bo nie było nic-moim zdaniem łatwiej rzepy dopasować niż napy. moj syn jest szczupły a wysoki ok 13.5kg natomiast udka ma masywniejsze ale nie grube, ostatnio nawet otarło w miejscu gdzie sie biodro zgina. pozytywniej jest z otulaczami o rozm 2 lub bez pulu i lamówki
Wprawdzie zrezygnowałam z testów, ale tylko ze względu na odległe miejsce na liście oczekujących, mam natomiast własne wkłady no-prep. Założyłam do białego otulacza dzikie zwierzęta na rzep i jestem pozytywnie zaskoczona. Wkłady robią większą pupę niż konopne czy bawełniane, ale u 2 latka nie jest to bardzo rażące. Są chłonne, chociaż młody dużo może, uważam że lepiej u nas działają niż bawełna czy konopne, które Kuba załatwia w 1/2 siku, bo kompletnie przesikuje w nich otulacz, z wkładem no-prep nie przeciekło. Nie schną długo, zdecydowanie szybciej niż konopne czy bawełniane, tylko na lato polar nie będzie dobry i pewnie w otulacz włożę bawełniane. Dla mnie wkłady no-prep bardzo fajne.
Uwagę mam do otulacza, nie wiedzieć czemu, ostatnio gniecie młodego siatka, odbija się cały wzór kratki na bioderkach i gumki trochę za mocne dla 2 latka.
recenzja po testach otulacza na napy z wkładami mikrofibrowymi
testerka: 32 miesiące, 13 kg, testowała głównie w nocy :)
1. otulacz - baaardzo zgrabny, mimo że bardzo pojemny, mam drugi na rzep i już nie jestem z niego tak zadowolona, po prostu wolimy napki,
2. wkłady - nie powaliły chłonnością, ale nie było tragedii, jak dokładałam do środka mniejsze wkłady bambusowe to było ok, wkłady dawałam do pieluszki "do góry nogami", nie było wtedy możliwości wpięcia ich na napki, ale tej szerszej części potrzebowałyśmy z przodu a nie na pleckach, z racji tego że wkłady od strony otulacza mają pul to fajnie się też sprawdziły w otulaczu wełnianym, któremu za jakiś czas przydałoby się lanolinowanie, a co do schnięcia to najgorzej schną w miejscach zszycia i po prostu ja w tym miejscu nie zaczepiałam klamerek tylko schły w pozycji "poziomej" :)
bardzo dziękujemy za możliwość testowania :)
mam uwagę do tych odciskających się gumek, może takie dziecko powinno jednak umieć rozm XL a nie one size? tez zauwazyłam ostatnio przy bioderkach odciski otulacz trudno dobrze wyregulować, grovia akurat super bo nie było nic-moim zdaniem łatwiej rzepy dopasować niż napy. moj syn jest szczupły a wysoki ok 13.5kg natomiast udka ma masywniejsze ale nie grube, ostatnio nawet otarło w miejscu gdzie sie biodro zgina. pozytywniej jest z otulaczami o rozm 2 lub bez pulu i lamówki
Myślę, że XL dla młodego to za duży rozmiar, bo Kuba waży 13,5 kg, i do grubasów nie należy. Zresztą do wagi 16 kg jak deklarują producenci pieluszek też jeszcze trochę mu brakuje, no i XL nie będzie taki zgrabny :-) luzu w Grovii na zapięciach mamy sporo. Używałam otulacze Grovii jak do tej pory w zasadzie tylko latem, bo u nas jednak przeciekały. Tylko białe są dla nas "pewne", ale widocznie rajtuzki mocniej dociskają otulacz do ciała i dlatego mamy odbitą kratkę na skórze, widać taki egzemplarz mam "wraźliwy" :-)
dziewczyny gdzieś mi mignął otulacz grovia w drzewka, no i nigdzie nie mogę znaleźć, to jakaś limited edicion? ;)
może u ktab na bazarku? :)
są nowe wzory! na razie widziałam na FB grovia US, baardzo fajne. Ciekawe, kiedy będą u nas dostępne?
https://www.facebook.com/GroViaDiaper?fref=ts
dziewczyny gdzieś mi mignął otulacz grovia w drzewka, no i nigdzie nie mogę znaleźć, to jakaś limited edicion? ;)
Raczej jedne z pierwszych wzorów Grovii :)
są nowe wzory! na razie widziałam na FB grovia US, baardzo fajne. Ciekawe, kiedy będą u nas dostępne?
Fajne te nowe ...
ale fajne :D ciekawe kiedy będą dostępne w pl
Ej serio takie fajne? Bo ten buldożek w kosmosie i Ofelia dziewczyńska nawet mnie zaciekawiły, ale dwa pozostałe wzorki...hmm...rzecz gustu ofkors ;)
dla mnie aktualnie najładniejszy wzór Grovii, piękny niebieski, taki letni :-)
https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xap1/v/t1.0-9/s851x315/10480656_815720801798458_3577901207084368687_n.jpg ?oh=d87730f3ff0192eedaae5fa0e439307c&oe=55749D7A&__gda__=1438006308_f4e35a3e9cc31b0246eada4bee7f92d 0
Recenzja po testach otulacza na napy wraz z dwoma wkładami No-Prep
Tester to chłopak - 12 miesięcy i 10kg
- otulacz bardzo ładnie układa się na pupie
- bez problemu można dopasować go, nic nie uciska
- piękny wzór ;)
- wkład dawałam odwrotnie (do góry nogami) i dawał radę
- nie testowaliśmy w nocy, więc tutaj się nie wypowiem
- tester wydawał się bardzo zadowolony
- wkład najdłużej schnie w miejscu, gdzie został zszyty
dziękuję za możliwośc testowania
nowe wzory już w bobomio mają :) http://bobomio.pl/s/sort:created/direction:desc?q=grovia&red=0
Recenzja zestawu na napy z wkładami z mikrofibry. Pieluszkotester - Leon, 10 miesięcy, 10 kg szczęścia.
Pierwsze wrażenie - boskie wzornictwo! Drugie wrażenie - boskie wzornictwo i zgrabny krój, wygodnie się zakłada, nic nie uwiera, nic nie ciśnie - mimo dość grubaśnego wyglądu wkładu, pieluszka nie przeszkadzała w codziennej aktywności. Nie wiemy jak conocnej, testowaliśmy tylko w dzień. Chłonność zadowalająca :)
Wkłady schły równo z innymi - kwestia taktyki wieszania :D
To było nasze pierwsze spokanie z GroVia, dzieki wielkie za możliwość przetestowania.
ania mania
20-04-2015, 17:20
Dziewczyny, co wkładacie do SIO zamiast oryginalnego wkładu? Zależy mi na tym żeby nadal było zgrabnie a tetra jednak wypycha.
Dziewczyny, co wkładacie do SIO zamiast oryginalnego wkładu? Zależy mi na tym żeby nadal było zgrabnie a tetra jednak wypycha.
Wkłady Puppi i składanki bambusowa miękkość Kokosi
u mnie muśliny imse vimse/ecopi w prostokąt i jakaś konopna albo bambusowa wkładka
te nowe wzory śliczne, zwłaszcza kampery i wesołe miasteczko ;)
ania mania
20-04-2015, 21:16
Mamru a masz już kampery? Ciekawi mnie jak ten wzor wyglada na zywo.
mam kampery ;) ciężko mi kolor uchwycić, taka mięta, lekka zieleń
http://images.tapatalk-cdn.com/15/04/20/9591161357e4a809a0f0811a258b7df1.jpg
jak używacie nieoryginalnych wkładów, to napki nie odciskają się na ciele dziecka?
jak używacie nieoryginalnych wkładów, to napki nie odciskają się na ciele dziecka?
Nie, tylko trzeba uważać żeby były przykryte :)
marylove
24-04-2015, 11:18
Czy ten otulacz da rade na formowankę? czy tylko na wąskie wkłady? jakoś tak zaczęły mnie kusić... :)
na formowankę nie polecam, on jest stosunkowo wąski
ale fajne te kampery! może sobie kupie z wkładami jednorazowymi?;)
ale fajne te kampery! może sobie kupie z wkładami jednorazowymi?;)
Powiem Ci Natka, że to bardzo fajne rozwiązanie:-) w zeszłe wakacje tak pieluchowałam młodego na wczasach. Tylko na nocki się nie nadają jeśli dziecko dużo sika, bo nie są bardzo chłonne.
Moniuszka
05-07-2015, 23:03
Ja zaliczyłam porażkę w przypadku pieluch ecodidi dla noworodka. Nakupowałam komplet formowanek i po użyciu pierwszej, powiedziałam pass. Drugie podejście zrobiłam już przy 11-sto miesięcznym dziecku. Kupiłam Grovię: 2 otulacze (kampery i topaz) i 12 chłonnych wkładów no-prep... I cóż. SUPER! Jestem zachwycona! Choć miałam na początku mentalny problem z wydaną na to kwotą pieniędzy, teraz widzę, że było warto. Właśnie zastanawiam się nad wkładami jednorazowymi, na wyjazd. I kolejnymi otulaczami. To uzależniające ;-)
widziałyście? nowa pieluszka Grovia O.N.E. https://www.facebook.com/GroviaPL?ref=hl , http://groviapolska.pl/pieluchyone.html
szkoda, że moje dziecko od tygodnia przestało moczyć pieluchę w nocy, mam straszną ochotę przetestować tę nową pieluszkę. Na pierwszy rzut oka możliwość wyboru zapięcia wydaje się genialne, ciekawe jak w praktyce?
ismeril84
22-07-2015, 20:35
No właśnie. Kto ma już tą pieluszkę? Czytałam na stronie Grovii, że zmodyfikowali kształt. Mnie bardzo odpowiadał dotychczasowy, więc pytanie czy zmienili na lepsze, czy popsuli.
Właśnie dotarła do mnie paczka z nową grovią :rolleyes:wypiorę ubiorę i zrecenzuję:ninja:
Właśnie dotarła do mnie paczka z nową grovią :rolleyes:wypiorę ubiorę i zrecenzuję:ninja:
czekam na recenzje. masz porownanie z "normalną"grovią?
dobrze, że niczego nie zmienili w swoich otulaczach, uważam że są idealne. Zamówiłam tę nową pieluszkę na prezent dla chrześnicy nie mogłam się oprzeć ;) Dam znać co i jak do mnie dotrze.
tak, mam porównanie. Nowa O.N.E jest nieco szersza w kroku od hybryd tych starszych. Te ostanie wzory, które wyszły (m.in. kampery)są tak samo szerokie jak ta nowe O.N.E.
- Tak miękkiej i delikatnej pieluchy w rękach jeszcze nie miałam:rolleyes:a stosik mamy spory. Piękne kolory, innowacyjne rozwiazanie zapiecia-to jest chyba najfajniejsze w tej pieluszce. Dodatkowy rzep przyczepia się na napki.
- Rzep w tej pieluszce jest inny niż w hybrydach - dziewczyny na grupie piszą, ze jest taki jak w bumgeniusach- nie mam porównania z tą pieluszką.
- Wkłady super dopasowane, idealnie miękkie. Spinane napkami. Napy zostały tak zaprojektowane, ze w ogóle ich nie czuć gdy dotykają skóry.
- Pieluszka schnie dosyć szybko. Na domowej suszarce- ok 3-4 godziny- wkłady na dworze- ok 5 godzin.
Pieluszka na pupie jeszcze nie była.
Postaram się wkleić foty, choć nie wiem czy mi to wyjdzie:cool:
http://images.tapatalk-cdn.com/15/07/24/869d88168f6c76dffd87da77ff74c1e5.jpghttp://images.tapatalk-cdn.com/15/07/24/bdc03bf56071589a7de9cdb3b41e6197.jpghttp://images.tapatalk-cdn.com/15/07/24/a184ad244611173c2647a151d4af66df.jpghttp://images.tapatalk-cdn.com/15/07/24/2ad19349a5c051c69ff1a45f189d7b08.jpghttp://images.tapatalk-cdn.com/15/07/24/3c79177381a89ec228c4c637873fa127.jpghttp://images.tapatalk-cdn.com/15/07/24/89a241b327094ce41db2a88ddf2246ff.jpghttp://images.tapatalk-cdn.com/15/07/24/88ff97f95bab79112ef97a9936dbe16f.jpghttp://images.tapatalk-cdn.com/15/07/24/2a530aad99749d8554050a954c7457f9.jpghttp://images.tapatalk-cdn.com/15/07/24/3bf96d2f068e5c408e9ebf017f367266.jpghttp://images.tapatalk-cdn.com/15/07/24/49268ec18e2a88b9c6b861bbe2de43a5.jpghttp://images.tapatalk-cdn.com/15/07/24/6eb3e893c086e2139ebd62c9a144b5d5.jpghttp://images.tapatalk-cdn.com/15/07/24/394d114e2220167bb5b7ae0dcefdbc49.jpghttp://images.tapatalk-cdn.com/15/07/24/996547ee8e2efd19d9f1fce4fdff77a4.jpghttp://images.tapatalk-cdn.com/15/07/24/ab2cfd13084d1ad3409cf2a65ebb900d.jpghttp://images.tapatalk-cdn.com/15/07/24/4361bf832dbb4c6634f405d32e94f680.jpghttp://images.tapatalk-cdn.com/15/07/24/2cb56ae0b520f6c85b77e298005e2664.jpghttp://images.tapatalk-cdn.com/15/07/24/9b3691a93d3e54aa261fa89504be13d5.jpghttp://images.tapatalk-cdn.com/15/07/24/9fe6ee6377d3434225bd7b681234c121.jpghttp://images.tapatalk-cdn.com/15/07/24/c244ee01026abacd5e787d5e29407d57.jpg
super sesja zdjeciowa i porownanie, dzieki!
ale znaczy tam sa normalne rzepy, tak? takie drapiace? w sensie z haczykami?
i czy to tez moze robic za otulacz po prostu? tak jak te poprzednie grovie czy nie bardzo? co to jest za material w srodku? bo chyba nie siateczkowy? polarek?
Ten materiał to super miękki, delikatny polar. Otulacz może robic za otulacz:-)wkład wrzucasz obojetnie jaki i będzie ok :-)Tak, rzepy są takie standardowe z haczykami. Najbardziej urzekł mnie ten materiał w środku pieluszki i te napki schowane we wkłądach, których w ogóle nie czuć:-)
Jak pieluszka trafi na pupkę to wrzucę foty i sprawozdanie jak to się ma w realu:-)
eee.... to popsuli ;)
haczykowe rzepy... polarek, który będzie nasiąkał- czyli 1- max 2 użycia i do prania...
ale patent z wyborem zapięcia bardzo mi się podoba :)
dzięki za odpowiedzi :)
Otóż nic nie popsuli:rolleyes:O.N.E to pieluszka typu AIO czyli inny system niż Hybryda. W pieluszce O.N.E otulacz dodatkowo podszyty jest warstwą chłonną, żeby dodatkowo zwiększyć chłonność samej pieluszki. Wkłądy chłonne plus otulacz z dodatkową warstwą to idealne rozwiazanie na noc lub na dzień dla "mega sikaczy";-)U nas pielucha sprawdziła się rewelacyjnie, jestem mega zadowowlona. Idealnie dopasowana, łatwa w założeniu, gumki nie uciskają, rzepy super trzymają. Korzystałąm narazie z tego większego wkładu, który już po pierwszym praniu stał się mega chłonny. Jednym słowem super zakup, cena adekwatna do jakości, zresztą tego się też spodziewałam, bo czego innego można się było spodziewać po GroVii???
Zaraz wkleję foty w akcji;-)
http://images.tapatalk-cdn.com/15/07/25/c61f99c58e8ca3a3ac58c7753afe8471.jpghttp://images.tapatalk-cdn.com/15/07/25/3a00c56119e1ea9880060ad438067605.jpghttp://images.tapatalk-cdn.com/15/07/25/698789b62f381ff7d83d2b776a67ad55.jpghttp://images.tapatalk-cdn.com/15/07/25/eae96a8504c876f71547e7248af9fc42.jpghttp://images.tapatalk-cdn.com/15/07/25/83d236652d1f650d73f11a09d5df620c.jpghttp://images.tapatalk-cdn.com/15/07/25/2fae806fc14852229c39d0772228053c.jpghttp://images.tapatalk-cdn.com/15/07/25/9076c6157e79624854f8e51cac4966a3.jpghttp://images.tapatalk-cdn.com/15/07/25/9086da6426253d150f54559095441757.jpghttp://images.tapatalk-cdn.com/15/07/25/c5c2b22740351af3d9e935e03ba568d2.jpg
Szarotka
03-08-2015, 14:12
Dziewczyny, jak to jest z trwałością rzepów w Grovii? (tych starych, nie tych z ONE)
Wygodniej mi się używa pieluszek z rzepami, ale zastanawiam się, czy na dłuższą metę nie lepsze są jednak napy.
Jakie macie doświadczenia w tej kwestii?
Bo mam pieluszkę z rzepami i taką z napkami też, ale używam ich bardzo krótko póki co.. a chciałabym jeszcze coś dokupić i nie wiem, jaki wariant wybrać.
wersja na napy raczej nie do zajechania:)
na rzep fajnie dopasować tyle by rzep długo służył należy go zabezpieczać do prania
Szarotka
04-08-2015, 10:01
Dzięki.
Czyli każda ma swoje wady i zalety. ;)
Choć w sumie... jak się rzepy zniszczą, to będzie pretekst do kupna nowej pieluszki!
Dzięki.
Czyli każda ma swoje wady i zalety. ;)
Choć w sumie... jak się rzepy zniszczą, to będzie pretekst do kupna nowej pieluszki!
widziałam że dziewczyny z powodzeniem przerabiały je na napy:)
Grovia O.N.E.....hmmmmm....dla mnie wieeeelki zawód wizualny. Dosłownie i w przenośni....Niby pieluszka miekka, lekka, ale...jakas tka cegłowana, duża , kanciata, nie elastyczna. dość szeroka w kroku, ale za to mysle,ze waska w pasie będzie szybko dziecku....może jako pieluszka nocna.....próba połaczenia napków i rzepa....gdy są same napki, to ok, ale jeli jest rzep,to wszystko odstaje, źle wygląda, nie wyobrażam sobie na to założyć np. rajstopy albo spodnie...
a jeszcze dodam, ze pieluszka ma ślepe rzepy, cos a la stare cp miało na plecach,a tutaj saa dwa, akurat po boczkach pleców, będą dotykać skóry. nie jest to przyjemne, co wrażliwsze dzieci będą miały obtarcia....
edit:
DOczytałam i rozmawiałąm z dystrybutorem, że jest to PIELUSZKA NA NOC. Wiec mysle,ze dlatego taki rozmiar. Mysle,ze jako pieluszka nocna może spełnić swoje zadanie, bo dyza, miekka, wydaje się chłonna.
Czy któraś z Was już testowała w nocy?
ale wkład ma z mikrofibry piszą, to nie wiem czy w nocy sobie poradzi... kupię i sprawdzę na moim Kubie, bo z racji wieku 2,5 roku jest świetnym testerem :-)
ale wkład ma z mikrofibry piszą, to nie wiem czy w nocy sobie poradzi... kupię i sprawdzę na moim Kubie, bo z racji wieku 2,5 roku jest świetnym testerem :-)
kup, kup i napiszesz w praktyce.
Właśnie założyłam młodej na noc :) Ale odczucia mam podobne, pielucha z dwoma wkładami robi wielki tyłek, a ja mam już 1,5roczne dziecko. Mikrofibra jest tylko pomiędzy pulem a polarem w otulaczu, wkłady są bawełniane, więc będą twardnieć. Generalnie pielucha wygląda na chłonną, ale niezgrabną. Na minus jeszcze jest to, że we wkładach napki są tak nabite że mają kontakt ze skórą, nawet polar ich nie zasłania, jest tak zarówno z przodu jak i z tyłu. Zobaczę czy mała nie będzie miała od nich odcisków po nocy. Te ślepe rzepy są bez sensu, zasłonięte są tylko gdy pielucha zapięta jest na wszystkie napy, a przecież jak dla mnie wcale nie są potrzebne, bo nawet jak ktoś używałby opcji rzepów a nie nap to przecież do prania można je odpiąć.
witam, jestem mamą 4 miesięcznego synka. Postanowiłam zacząć używać pieluszek wielorazowych. Dostałam od koleżanki 2 pieluszki na rzepy i 2 pieluszki na napy, nie wiem jaka firma, bo nie ma żadnej metki. Szczerze mówiąc jestem załamana, wszystko mi przecieka a rzepy dodatkowo drapią małego w brzuszek. Nie chcę się jednak poddawać i postanowiłam kupić pieluszki, które mają dobrą opinie i są dobrej jakości. Jeżeli z takimi nam nie wyjdzie, to trudno zostanę przy jednorazowych. Na początku spróbuję z pieluszkami na rzepy, wydaje mi się, że łatwiej się je zakłada i trudniej o przeciekanie. Widziałam pieluszki close parent i jeszcze jakies...zapomniałam (przepraszam, ale w temacie pieluszek jestem jeszcze zielona) i nie podobają mi się te rzepy. Jak czytam i widziałam na zdjęciach grovia ma jakies inne, nie widzę tego drapiącego panela do którego rzepy się przyczepia. Czy któraś z mam może mi coś więcej napisać? czy powinnam spróbować z pieluszkami grovia? Proszę o radę, nie chciałabym się zrazić do pieluszek wielorazowych na dobre... z góry dziękuję!
tak, rzep w grovia jest niedrapiący choć ten materiałowy panel z czasem się mechaci od zapinania i rozpinania.
na 4 mies. close parent mogą być za duże. jeśli będziesz kupować to tylko v2, czyli nowej generacji i najlepiej we wzorki ,bo gładkie sa sztywne. rzep jest przemyślany w cp, choć mówię, to nie delikatna pieluszka, ale pancerna.
bardzo rozumiem Twoje dylematy, bo sama do końca nie jestem do wielo przekonana właśnie ze wzgl. na wygode dla dziecka....a syn już 1,5 roku ma. I tez preferuję rzepy. Grovia ma inne niż wszyscy, przyjaźniejsze dla dziecka.
fajne dość rzepy są w pieluszkach imse vimse, popatrz sobie, nie polecam tots bots, bo one wg mnie obcierają.
powiem CI,że jeszcze nie znalazłam pieluszki, która by mnie usatysfakcjonowała, która dałaby mi poczucie,ze mojemu dzieku jest w tym wygodnie...nie wiem , czy to CIe pocieszy,ze nie jesteś sama, czy wręcz odwrotnie...ale rozumiem Twoje dylematy...
I jak tam ta nowa grovia one? Daje radę w nocy?
dziękuję,
Nata, mimo wszystko myślę, że dziecku będzie lepiej w pieluszkach wielorazowych niż jednorazowych, ale szukam takich, żeby nie leciało mi bokiem mimo, że pieluszka na środku jest sucha. Pewnie jest to kwestia kroju i materiału.
OK, to zamawiam grovie i wkłady z miktofibry, będą ok? Do tych pieluszek, jak się domyślam mogę używać też innych wkładów (jakieś mam od koleżanki)
Nie ogarniam jeszcze tych one, one są na noc? to otulacz i wkłady nie da rady w nocy?
I jak tam ta nowa grovia one? Daje radę w nocy?
U mnie daje radę, jeszcze by co nieco wchłonęła. Ale jej nie lubię, rzepów nie używam, bo z przypiętymi rzepami odstaje. Wkurzają mnie te ślepe rzepy, chyba je wypruje i napy we wkładach bezpośrednio przy skórze dziecka.
A u mnie odwrotnie niż u Agis :-) wolę ONE z rzepem, bo napy zewnętrzne gniotą mojego synka w pasie, a nie jest gruby. Uważam, że jest to wada pieluszek z pojedynczym zapięciem, nie dają możliwości całkowitego rozpięcia pieluszki. Zgodzę się z Natą, to nie jest zbyt udana pieluszka Grovii, toporna, gruba, wolę po prostu Grovię. I to nie kwestia chłonności tylko wygody, a ONE ma zbyt dużo zszytych warstw i robi się niewygodnie. Polarek, uważam że jest za gruby... chyba że ktoś chce pieluszki tylko na zimę, bo nie wyobrażam sobie, żeby w niej pieluchować dziecko latem.
przyszły pieluszki, zaczynam wierzyć, że jednak nam się uda! rzepy są super, delikatne :) Dopytałam właścicielkę sklepu o te one. Podobno te w gładkich kolorach są bardziej miękkie i nie mają tych ślepych rzepów (teraz już wiem, co to jest;)) i są węższe... poczekam jednak, może damy radę z otulaczami i wkładami.
To działamy!
przyszły pieluszki, zaczynam wierzyć, że jednak nam się uda! rzepy są super, delikatne :) Dopytałam właścicielkę sklepu o te one. Podobno te w gładkich kolorach są bardziej miękkie i nie mają tych ślepych rzepów (teraz już wiem, co to jest;)) i są węższe... poczekam jednak, może damy radę z otulaczami i wkładami.
To działamy!
o, to napisz jak będziesz miła porównanie. mi się nie podoba ta cała konwersja w O.N.E. taka jakaś...popelina;)
A grovia hybryda będzie jeszcze bardziej miekka po praniu. ja sobie wymyśliłam sosób na te rzepy. kupiłam rzep w pasmanterii i te strone nie z hacznami a petelka poprzecinałam w kształcie rzepów grovvi i sobie zaslepiam, łatwiej wtedy włozyc w zakładki i tez nic się nie czepia.
ja sobie wymyśliłam sosób na te rzepy. kupiłam rzep w pasmanterii i te strone nie z hacznami a petelka poprzecinałam w kształcie rzepów grovvi i sobie zaslepiam, łatwiej wtedy włozyc w zakładki i tez nic się nie czepia.
Nata! Genialny pomysl :beat: