PDA

Zobacz pełną wersję : Sekret formowanek

Lotna
03-03-2009, 00:30
Robimy podejście drugie, wyszły zębolce więc pupa wróciła do normy.

Zdradźcie proszę, jaki jest sekret formowanek. Bo ja nie rozumiem :? Trza pakować na pupę dwie różne rzeczy (pielusia i otulacz). Do tego odwłok wieeeeelki jak Madagaskar 8)) Dodatkowo trzeba wkładkę z polarka żeby sucho było...
Co Was tak w formowankach kręci? :lol:

ala
03-03-2009, 01:08
my mamy formowanki z polarkiem w środku :)
mnie w formowankach podoba sie to ze można zakładać je bez otulacza - trzeba jednak byc czujnym
no i kupa się nie rozprzestrzenia 8))

hanti
03-03-2009, 07:18
mnie w moich formowankach kręci to że są bardziej chłonne niż jakiekolwiek pieluszki. Kluska przesypia w formowance całą noc :) a pupy wcale nie ma większej niż w kieszonce (polarek w środku mamy w standardzie :wink: )

brikola
03-03-2009, 08:36
my formowanki kochany bo są mega chłonne, do tego szybciej schną o wiele i mozna łatwiej wyprać-tj dokładniej jak ktoś czasem ręcznie pierze-jak ja to robię. Lwiakowi zaś nie przeszkadza, że ma trochę mokro a mi teraz zależy żeby czuł, ze coś jest na rzeczy bo chcę Go jakoś sensownie na nocnik przestawić, narazie robi kupy na rzeczony oraz po spanku siku, ale jeszcze nie kuma, tzn. nie daje żadnych oznak, ze chce.

Lotna
03-03-2009, 08:39
A które to cuda mają polarek w środku? Miałam tylko Totsy bambusowe, GIGA pupa i schły okropnie długo :/

McBaby
03-03-2009, 08:55
FOrmowanki są super i powiem Ci, że odwłok duuuużo mniejszy niż np w Wonderoosach z dwiema wkładkami. Stasio nadal w nich nie chodzi bo miał tak duży zad, że wyginała mu się lordoza w nie tę stronę, a jedna wkładka to za mało.

W kieszeniach nadal lata Fran a my nabywamy co rusz jakąś formowankę :D

Elunia
03-03-2009, 08:56
Ja widzę taką zaletę formowanek, że jest możliwość zrobienia zestawu ze 100 % naturalnych materiałów - czyli np. bawełna plus wełniany otulacz.
Ale nie używam, bo też mi przeszkadzało, to co Tobie, Ewlna. Sprzedałam wszystkie.

Nika
03-03-2009, 09:04
Duża zaleta-można samemu szyć (bądź zamówić u zdolnych forumek), z różnych wzorów i kolorów!!! Ja najpierw szyłam takie z polarem wewnątrz, żeby nie odparzały, teraz daję polar na zewnątrz-i nie muszę używać otulacza. Szyjąc samemu możesz też różnicować grubość wkładu-na noc mam takie z większą ilością warstw, na dzień-cieniutkie. Wszystkie szybko schną na kaloryferach - kieszonki i AIO na kaloryfer nie położysz (bo pul). No i te kolory.....A poza tym kieszonki są takie ... sztuczne. I wcale nie mniejsze-Zośka w PD mam dużo większą i szerszą pupę niż w formowance+dopasowanym otulaczu.

rzufik
03-03-2009, 11:37
Ewlna, dokładnie to samo myslę, a jak ktoś mi porównuje do kieszonek - to kieszonek też nie lubię :P
jakoś mi sie wydają za ogromne...
a moja formowanka i kieszonka (szyte) sik jeden nawet przepuszczają bez otulacza, więc też nie używam.
jak się ogarnę ze wszystkim to poszyję sobie AIO z polarem na zewnątrz. to już ma większy sens dla mnie :)

a ja Aio i kieszonki pulowe suszę na kaloryferze :hide:

dommi
03-03-2009, 13:24
A już myślałam rzufiku, że mam Ci gratulować! 8))

kobra
03-03-2009, 14:21
formowanki to jedyne pieluszki,z ktorych kupa sie nie rozprzestrzenia na nogawki, za to je lubie :D
chyba je na noc wyprobuje, bo Kajtek prawie co noc kieszonki przesikuje

Lotna
03-03-2009, 14:22
Hmmmm u nas BG nie przeciekały, nawet bez dodatkowych wkładów na noc. Jedynie problem mamy taki,że rozpięta na maxa ciśnie w nóżkach :? a inne kieszonki mi nie pasują ( oprócz Yettowych 8)) )

Tak pomyślałam że może foremki.. ale tyle z tym zachodu, dodatkowych warstw że mi się odechciewa :hide:

Musli
03-03-2009, 15:22
Ewlna, dokładnie to samo myslę, a jak ktoś mi porównuje do kieszonek - to kieszonek też nie lubię :P
jakoś mi sie wydają za ogromne...
a moja formowanka i kieszonka (szyte) sik jeden nawet przepuszczają bez otulacza, więc też nie używam.
jak się ogarnę ze wszystkim to poszyję sobie AIO z polarem na zewnątrz. to już ma większy sens dla mnie :)

a ja Aio i kieszonki pulowe suszę na kaloryferze :hide:

I ja tez na kaloryferze susze. W zyciu bym nie wpadla ze zle czynię...

Musli
03-03-2009, 15:25
My mamy formowanki imse vimse i faktycznie pupa ogrromna :( A Alek musi miec duzo ruchu (asymetria) wiec zakladam wczoraj na noc, no i przesikal... :(

Anna Nogajska
03-03-2009, 22:06
kieszonki, o których tu mowa są one size, czyli na mniejszym lub wyjątkowo drobnym dziecku będą dawały dużą pupę. formowanki są z reguły w kilku rozmiarach, dlatego i pupa jest mniejsza.

za każdym razem te nasze dyskusje o wielkości pupy mnie fascynują:):) jak pytam dostawców o wielkość "odwłoka" to się w czoło pukają. muszę wyjaśniać, że polki to wyjątkowe estetki :):):). np. w niemczech to w ogóle nie jest problem: pieluszka ma byc chłonna i w miarę tania. to wszystko....

sama zaopatrzyłam julkę w pieluszki "w rozmiarówce". i co? po 5 tygodniach jedziemy na one size, bo z "s" już wyrosła :hide:

rzufik
03-03-2009, 22:17
Aneczko, to nawet nie kwestia estetyki tylko "pupy wyżej niż głowa" i niedopiętego bodziaka :lol: i do tego dwóch warstw rzepów np.
a Aio bywają rozmiarowe i wydają się git (tyle ze mnie chłonne, oczywiście z wykluczeniem moich ulubionych - czyli do znudzenia: itti bitti snap-in-one :) )
a jakie miałaś rozmiarówkowe dla Julki?
i :applause: za przyrost dziecia :D

Biedronka
03-03-2009, 22:19
Ja formowane lubię za to że są chłonne
więc nic nowego nie wymyśliłam :lol:

kocham tots bots flexi
formowana dobierana rozmiarowo
malutka pupcia , zero odwłoku a chłonie że hej :lol:

calineczka
03-03-2009, 22:27
ja tam nie lubie formowanek.
mamy tots botsa suffle-śliczny jest mięciutki, milutki...
i 4 frotkowe IV.
zakładam tylko wtedy jak juz nie mam innych pieluch, bo my na EC to nie lubimy tyle warstw :mrgreen:
zwlaszcza zima
i przy braku czasu (dziecku brak czasu, nie mnie) na ceregiele z rozbieraniem/ubieraniem.
a chłonność to już nam niepotrzebna... zresztą nie wydaje mi się, żeby jakaś super była

Musli
03-03-2009, 22:38
kieszonki, o których tu mowa są one size, czyli na mniejszym lub wyjątkowo drobnym dziecku będą dawały dużą pupę. formowanki są z reguły w kilku rozmiarach, dlatego i pupa jest mniejsza.

za każdym razem te nasze dyskusje o wielkości pupy mnie fascynują:):) jak pytam dostawców o wielkość "odwłoka" to się w czoło pukają. muszę wyjaśniać, że polki to wyjątkowe estetki :):):). np. w niemczech to w ogóle nie jest problem: pieluszka ma byc chłonna i w miarę tania. to wszystko....

sama zaopatrzyłam julkę w pieluszki "w rozmiarówce". i co? po 5 tygodniach jedziemy na one size, bo z "s" już wyrosła :hide:

Dzięki Anno :)
Tyle ze u nas niestety wielkośc pupy ma ogromne znaczenie, Alik ma asymetrie ulozeniowa i musi jak najwiecej ruchu miec. A jak ma imse vimse-lezy jak kloda i sie wscieka ze nei moze sie na brzuszek przewrocic... Dlatego mamy eccobotsa, a po za tym tera albo flanela i otulacz.
Jak to w końcu jest z tym pulem na kaloryferze?

rzufik
03-03-2009, 22:52
musli, pul podobno niszczeje bedąc suszonym na kaloryferze i pranym w wysokiej temperaturze, nie wiem, chłonność traci? , "kruszeje" bo to przecie sztuczne jest... tak samo gumki wszelkie...
na razie uszkodzeń nie widze, więc spokojnie do końca sezonu grzewczego suszyc na kaloryferze zamierzam (często pulowe otulacze wieszam na rurze odkaloryferowej tylko)

Aneczka
04-03-2009, 10:03
ja myślę, że dużo zależy od temperatury kaloryfera... Jeżeli nie są bardzo gorące, to chyba można suszyć... W przeciwnym razie i w pralce w 60 stopniach PUL by skruszał.
U mnie pracuje jeden kaloryfer tylko, tam, gdzie Jaśka rozbiramy i jest lekko ciepły. Suszę na nim PULe i nie zauważyłam żadnych uszkodzeń

OT Czy Wy też uwsteczniłyście się ortograficznie przez komputer?
Zaczęłam robić takie błędy, że aż mnie to przeraża... :hide:

Lotna
04-03-2009, 10:25

kocham tots bots flexi

Faktycznie w tych flexi mała pupa jest? 8))

rzufik
04-03-2009, 11:27
OT Czy Wy też uwsteczniłyście się ortograficznie przez komputer?
Zaczęłam robić takie błędy, że aż mnie to przeraża... :hide:
ja tez :shock: , a nigdy z ortografia nie miałam problemu, niby zawsze poprawiam przed wysłaniem posta, ale ja to winię nie komputer, tylko sławny ucisk macicy na mózg, nawet wczoraj gdzieś pisałam o tym...

kocham tots bots flexi

jak dowalisz otulacz to chyba już nie taka mała? czy się myle?

Biedronka
04-03-2009, 11:35

kocham tots bots flexi

jak dowalisz otulacz to chyba już nie taka mała? czy się myle?

jak dowalę otulacz to pupa na pewno jest mniejsza niż w innych formowanych .otulacz to przecież tylko cienki kawałek materiału :lol:
Poza tym Flexy sa najzgrabniejsze ze wszystkich formowanych ...moge z czystym sumieniem polecić dla Tych którym wielkość pupy przeszkadza :lol: 8))

rzufik
04-03-2009, 11:46
jak dowalę otulacz to pupa na pewno jest mniejsza niż w innych formowanych .otulacz to przecież tylko cienki kawałek materiału :lol:
Poza tym Flexy sa najzgrabniejsze ze wszystkich formowanych ...moge z czystym sumieniem polecić dla Tych którym wielkość pupy przeszkadza :lol: 8))

ok, rozważę :D

Lotna
04-03-2009, 12:28
No to poszukam ich u siebie, jak nie, zamówię u Ciebie Biedronko 8))
A który otulacz najlepiej pasuje do tej pieluszki?

Biedronka
04-03-2009, 13:07
A który otulacz najlepiej pasuje do tej pieluszki?
ja jestem wierna Imse Vimse
dla mnie to NAJLEPSZE otulacze na rynku

Lotna
04-03-2009, 13:26
To jeszcze niech ktoś rozwiąże problem wkładania dodatkowej polarkowej wkładki i będzie cud :lool:

ala
04-03-2009, 13:40
moje mają naszyty polar od środka no i cud jest - mnie też zaczęło denerwować układanie miliona warstw przy szalejącym roczniaku
http://babybots.blox.pl/resource/DSC_0151.JPG

Musli
04-03-2009, 17:33
moje mają naszyty polar od środka no i cud jest - mnie też zaczęło denerwować układanie miliona warstw przy szalejącym roczniaku
http://babybots.blox.pl/resource/DSC_0151.JPG

Mnie wkurza przy nieraczkujacym siedmiomiesieczniaku...

ja myślę, że dużo zależy od temperatury kaloryfera... Jeżeli nie są bardzo gorące, to chyba można suszyć... W przeciwnym razie i w pralce w 60 stopniach PUL by skruszał.
U mnie pracuje jeden kaloryfer tylko, tam, gdzie Jaśka rozbiramy i jest lekko ciepły. Suszę na nim PULe i nie zauważyłam żadnych uszkodzeń:

Mój kaloryfer lekko cieply, a otulacze ukladam na reczniku, wykorzystuje po prostu jedno z cieplejszych miejsc w domu :P

McBaby
09-03-2009, 21:41
Musli a co Ci szkodzi założyć mu majtki, rajtki i np. wkładkę konopną w majty i puścić go na koc polarowy by IKEA za 9 złotych?

Ja tak robię ze Stachem i mój naleśnik zamienia się w pogromcę :)

Może więcej swobody mu trzeba?

Ja się boję trochę że z kieszenią to jak z pampkiem nie czuje mokra i już :)

Musli
10-03-2009, 01:18
W domu sobie radzimy z tetrą i otulaczem w dzień :) I bardzo dobrze nam z nimi, tylko-mam wrażenie że dzisiaj mi się nie sprał z tetry krem bambino :shock: Możliwe to to? Czytałam gdzieś że krem może zatykać tetrę, ale nie spierać się? wybaczcie :op:

McBaby
10-03-2009, 09:19
to zamocz w płynie do naczyń albo w 90 stopni do pralki.

Musli
10-03-2009, 13:11
No właśnei było w 90 stopniach :omg:

yetta
13-03-2009, 01:01
Ja też suszyłam do niedawna pule na kaloryferze, ale już je wieszam na sznurze. Niedługo wiosna-lato, to na słoneczku będą pieluszki. ;) Z tym kaloryferem i pulem obawiam się, że to po czasie może sie pul konkretnie posypać. Ale może wcale nie, może letni kaloryfer i kładzenie pulowych pieluch na rozłożoną tetrę wcale im nie zaszkodzi. :D

A zalet formowanek sama jeszcze tak niedawno nie mogłam pojąć. Pojęłam i też je uwielbiam.
A dzisiaj pierwszy raz w życiu założyłam dziecku samą formowankę. A potem zdziwiona po dziennej drzemce, że on taki zsikany. :hide:
I też myślę, że w cieplejsze dni będzie można dziecko puszczać w samej formowance.
Chociaż ostatnio mam fioła na punkcie pulowych AIO, to formowanki nadal są moimi ulubionymi. 8))
A zestawik formowanka flanela-polar + otulacz pul = mały tyłeczek. :mrgreen:

Aloha
17-04-2009, 21:30
słuchajcie, bo ja czegoś nie rozumiem. Dlaczego formowanki są bardziej chłonne niż inne pieluszki? Czy do innych pieluszek nie można wsadzić tego co jest w formowankach? Może ja ciemna jestem :hide:

formichiere
17-04-2009, 23:07
ja nie przyuważyłam żeby moje formowanki (mam bambusowe i frotkowe) były bardziej chłonne od IB czy kieszonek. Zmieniam prawie tak często jak tetrę.

Lotna
17-04-2009, 23:11
Flexi TB są bardziej chłonne :lol:

Aloha
18-04-2009, 07:49
Flexi TB są bardziej chłonne

no ale Flexi to chyba mercedes wśród formowanek :D