Zobacz pełną wersję : Pomóżcie mi w sprawie pieluch plis
yanettee
22-12-2012, 15:44
Potrzebuje kilku rad, pieluchy wielorazowe to dla mnie czarna magia.
Basia strasznie odparza się w pamprsach :(
Nie ma szans na przejście całkowicie na wielo, nie mam gdzie tego suszyć, prać, no i ceny pieluch są za duże :(
Ale pomyślałam żeby choć w ciągu dnia ją troche pieluchować w wielorazówki.
Mam w domu troche tetry zwykłej, i ręczników tych małych bawełnianych z ikea.
Wystarczy jak dokupie otulacze?
Sprawdzi się terta i te ręczniki w otulaczu?
Jeśli tak to ile tych otulaczy kupić ? 2-3 szt wystarczy?
Czy taki otulacz wymienia się za każdym razem gdy wymieniam w nim wkład? Czy może być użyty kilka razy? On nasiąka czy zostaje suchu?
Jak długo schnie i czy wystarczy jak ręcznie go przepłukam ?
Czytałam o wkładach "sucha pupa" czy w takim zestawie otulacz plus tetra warto jeszcze taki wkład kupić ? Przy bardzo odparzającej się pupie ?
A może jest coś lepszego co powinnam wiedzieć/kupić ? Ale tak żeby finansowo nie popłynąć i żeby to w miare łatwe w obsłudze/praniu i suszeniu było
plis pomocy, bo pół nocy czytałam o pielucham i dalej głupia jestem, a Basia mam pupe czerwoną okropnie i nic nie pomaga
hej :) Ja mieszkam w maleńkim mieszkaniu (34 m kw) bez balkonu :) Jak mówiłam o wielo to mój mąż też krzyczał, że nie będzie gdzie tego suszyć. Tymczasem nie mamy większego problemu :) Z tym, że ja nie mam w ogóle AIO bo te długo schną. Otulacze schną błyskawicznie. Wypierzesz sobie wieczorem i rano na pewno będą już suche. Do nich spokojnie możesz włożyć tetrę albo ręczniczki. Przy wrażliwej pupie wkładki sucha pupa nie koniecznie muszą być dobrym rozwiązaniem. Może się okazać, że pupa nie toleruje polarku. Może też być tak, że jednak Twoje dziecko je polubi :) Spróbuj jedną i zobaczysz czy w Twoim przypadku się sprawdzi. Jeśli chodzi o ilość otulaczy to myślę, że dwa mogą nie wystarczyć. Ja często całymi dniami tylko w otulaczach i trzy to jest moje minimum. Zdarza się, że dwa wystarczają. Czasem nawet w jednym maluch obchodzi mi cały dzień :) Ale są takie dni, że np. trafi się kupa i otulacz się ubrudzi albo większe siku i zamoknie w środku zakładka więc wiadomo, że takiego już dziecku nie założę. Wtedy trzeci idzie w ruch :) Polecam Ci kupić najpierw jeden otulacz. Po to, żeby sprawdzić czy będzie Ci pasował. I ewentualnie dokupić sobie kolejne dwa. Jak zaczynałam swoją przygodę z wielo to od razu kupiłam mnóstwo pieluch, które potem sprzedawałam bo jednak mi nie odpowiadały. Dla wrażliwej pupy najlepsze będą naturalne materiały na pewno np. bambus. Możesz spróbować odkupić od kogoś na bazarku fajne pieluszki. Ja czasem nabyłam tą drogą na prawdę niedrogie pieluszki a w dobrym stanie :)
Co do ręcznego prania otulaczy to nie wiem. Myślę, że się da :) Sama zawsze w pralce prałam ale mój mąż jak był z małą to prał ręcznie. Ja i tak je potem prałam w pralce bo mi zalatywały :) Chociaż podejrzewam, że to kwestia jego techniki prania :)
A i jeszcze jedno jeśli szukasz tanich pieluszek to może kup coś u naszych forumowych szyjących? Agna ma teraz 10% zniżki na gotowe otulacze. Wychodzi ok. 36 zł za nowiutki otulacz :) Kokosi też ma teraz świąteczną promocję na otulacz (35 zł).
yanettee
22-12-2012, 16:20
dzięki wielkie, używanych pieluszek nie chce, ale właśnie lece poszukać u naszych szyjących forumowych
co do prania i suszenia, nie chodzi tu o to ze nie mam miejsca gdzie suszyć, tylko o to że mamy w domu okropną wilgoć, i wiecznie rozłożona suszarka z praniem tylko pogarsza sprawę
Aaa to rozumiem. U moich rodziców też tak jest niestety :( To bambus nie będzie najlepszym rozwiązaniem. Niestety długo schnie. Chyba, że jakieś cienkie wkładeczki tylko od pupy. Co do bazarku to tam czasem można też nowe pieluszki trafić albo nowe ale uprane i zawsze taniej niż w sklepach więc polecam :)
yanettee
22-12-2012, 16:30
tetra szyko schnie, dlatego myślałam własnie o tetrze plus otulacz skoro nie trzeba za każym razem prać a nawet jak bym wyprała to szybko wyschnie
no i te ręczniki z ikea,
tylko teraz sie zastanawiam czy tetra przy dziecku ponad 2 miesięcznym to nie będzie za mało ?
i jak to składać ?
Przytulia
22-12-2012, 16:31
My m.in. z powodu długiego schnięcia w zawilgoconym mieszkaniu wymieniliśmy wkłady bambusowe na mikrofibrowe. Schną błyskawicznie, już z pralki wyciągam je tylko wilgotne. Jeśli będziesz chciała dokupować wkłady zdecydowanie polecam mikrofibrę (chyba, że pupa będzie ją źle tolerowała, u nas jest ok).
A kąpałaś córę w korze dębu? Działa rewelacyjnie na wszelkie podrażnienia, odparzenia :)
tetra z otulaczem wystarczy, ale trzeba często kontrolować, czy dziecko nie nasikało, żeby nie leżało/siedziało w mokrej pieluszce.
Moim zdaniem wystarczą trzy otulacze na zmianę. Otulacze PULowe bardzo szybko schną, ale pamiętaj, żeby nie suszyć ich na kaloryferze, bo się rozwarstwią.
Wkładkę "sucha pielucha" możesz zrobić sama z jakiegoś cienkiego kocyka polarowego (czasami takie kocyki są dodawane do dzieciowych gazet).
U mnie na odparzoną pupę najlepiej sprawdzało się jednak wietrzenie pupy, ale teraz trzeba bardzo uważać na zimno.
Wiewiórka
22-12-2012, 16:34
Ja z Maxiusiem wróciłam do domu z mega czerwonym tyłkiem z pęcherzami, pediatra określiła to uczuleniem na pieluchy jednorazowe. Gdy go wsadziłam do tetry uczulenie znikało w oczach. I tak sie pieluchujemy wielo do dziś. Jak masz w domu tetrę i ręczniczki malutkie ikea to super, już masz większość stosiku piluszkowego. Potrzeba ci z 5 otulaczy do tego, wkładki sucha pielucha i papierki. Otulacze wymieniasz średnio co 5-6 pieluchę, chyba że na otulaczu jest kupa to idzie do prania od razu, hak tylko siusiu było to poniwnie może pójść na tyłek. Też mam małe mieszkanie i za bardzo nie mam mozliwości suszenia ale i tak używam wielo, radzimy sobie. Co do używanych pieluch to wiem, że niektórzy robią tak, że kupują nowe formowanki, kieszonki, tetrę, a otulacze (bo nie dodykają skóry) uważają, że mogą kupić używane (ale tylko otulacze)
Też mam w domu okropną wilgoć i dajemy radę z suszeniem
Jeszcze zapytam jak często córeczka robi kupkę? Bo jak nie za każdym razem to ci będzie potrzeba mniej otulaczy. Otulacz schnie migiem jest prawie suchy po wypraniu. Pierzesz go razem z innymi pieluchami nie przepłukujac miedzy zmianami pieluch. Wkładki sucha pielucha przy wrażliwym na wilgoć tyłku są nieodzowne.Żeby za bardzo nie popłynąć możesz kupić otulacze one size, starczą ci do odpieluchowania.
Myślę że by ci się przydały snapki, takie klamerki.
jak się odparza to radzę wełny spróbować- może to nie jest super praktyczne, ale zdrowie dziecka chyba jest tego warte. Wełna jest najprzewiewniejsza, co do wkładów sucha pupa- trzeba wypróbować- córcia koniecznie musiała mieć ,synek na odwrót- woli naturalne od pupy, tzn, skóra woli.
też polecam wełnę - np. forumowe ecodidi, jeśli problemem jest schnięcie, to tetra lub wkłady mikrofibrowe będą najlepsze (ale nie każda pupa lubi mikrofibrę)
wg mnie 3 otulacze to niezbędne minimum, fakt że szybko schną i można ewentualnie przeprać w ręku, ale mój syn robi kupę po każdym karmieniu, co 2h, i prawie za każdym razem otulacz też choć trochę jest upaprany
kerstin200
22-12-2012, 16:58
Ja jechałam na tetrze we flipach do samego konca pieluchowania. Dawało to radę, tetra szybko schnie. Otulacz zmieniałam, gdy czułam zapach moczu, natomiast w przypadku kupy od razu, bo zazwyczaj coś się wydostawało poza wkład, na otulacz.
Otulacz przeprany ręcznie dłużej schnie. Wyjęty z pralki już niemal nadaje się prosto na pupę (flip, bo close parent już mniej), ręcznie prany i wyżymany schnie i schnie. Wkładałam wiec na wirowanie do pralki.
Świetnie też u nas egzamin zdały kueszonki - chinki z polarkową kieszenią i mikrofibrowym wkładem. o ile pupa zaakceptuje polar, to jest to bardzo wygodna, niedroga opcja. Wkłdady mikrofibrowe zajmują 3x mniej miejsca niż tetra i schną jeszcze szybciej niż ta cienka płachetka materiału.
Na odparzenia wietrzenie i kąpiele z dodatkiem maminego mleka lub smarowanie mlekiem skóry przy każdej okazji skutkowało u nas :)
Wiewiórka
22-12-2012, 17:04
Jeszcze dodam, że możesz wyciąć prostokąty z takiego kocyka z ikei i będziesz mieć wkładki sucha pielucha bardzo tanio.
http://images.sklepy24.pl/93142670/12/large/ikea-kocyk-pled-blekitny-fleece-irma-130x170.jpg
Powinnaś jeszcze wiedzieć że zasiusiane papierki można prac nawet z 5 razy do momenty kiedy sie rozpadną, większośc można wrzucać do kibelka z kupą. Ja ci na mleczne kupy polecę osobiście te http://www.ekobaby.pl/sklep.php?cat=17&id=139&ec=0
aha, no i proszek do prania, np. dzidziuś (sypiemy połowę zalecabej porcji) i nappy fresh (odkażać) albo inne środki do prania. Przydadzą sie olejki np. z drzewa herbacianego czy lawendowy i wiaderko z pokrywką
Ja mam kilka nowych otulaczych, tylko, ze byly prane, rozmiar S i jeden nawet nie prany, nowy tez Ska, nazywa sie Popo wrap, za 20zl plus wysylka. Tylko nie wiem czy tu powinnam to pisac bo chcialas tylko porade ale piszesz tez, ze chcesz chyba kupic.
http://s1178.photobucket.com/albums/x369/dominica2dot/PIELUSZKI/?action=view¤t=IMG_6087.jpg
mam bardzo mały otulacz wełniany IV zlanolinowany do oddania za darmo- rzepy już słabe ale dla maluszka starczy, pisz jeśli chcesz, odrobinke lanoliny też bym dodała.
wełniany byłby najlepszy, plus tetra i jedziesz. Tetra szybciutko schnie, nawet bambusowa. Ja miałam mase formowanek, a i tak na tetrze skonczyłam:) i gatkach storchena
yanettee
22-12-2012, 19:02
dziewczyny jesteście niezastąpione, a ja sie bałam że jak wątek założe to wałkiem oberwę że pytam zamiast na forum poszukać :duh:
Z Basią to jest tak:
od urodzenia paktycznie lała sie z niej zieona woda, czasem zdrowa kupa ale częściej woda. Przy każdym pierdnięciu, przy każdym karmieniu.
Cudowałam z dietą, nic nie pomagało. Lekarka rozkładała ręce. Dziecko zdrowe, tylko te kupy...
No i w końcu odkryłam przyczynę sama.
Młoda na 99% ma nietolerancje laktozy.
Od tygodnia podaje je krople z enzymem - Delicol. I właściwie jak ręką odjął. Znikły zielone kupy, kolki, bóle brzucha wieczorne i poranne.
Została nam tylko bardzo odparzona pupa.
Basia w dzień leży większość czasu goła od pasa w dół. Podkładam jej pod pupe ręczniki dwa, i tetre między nogi, zakładam skarpetki, przykrywam kocykiem i tak śpi, przez sen jej podmieniam tetre jak zasika.
Tylko że to niewygodne jak chce ją ponosić, poprzytulać, nakarmić.
I tak kombinowałam ze jej na tetre pampka zakładałam itp.
Ale mam dość, kupie otulacze i będziemy jechać na wielorazówkach, może sie pupa podleczy.
Tzn. ona sie zalecza jak smaruje maściami robionymi takimi aptecznymi. Ale jak tylko przestane to od razu pogorszenie.
A te papierki coś dają dla dziecka ? Czy tylko pomagają zachować pieluche bez plam ?
yanettee
22-12-2012, 19:05
mam bardzo mały otulacz wełniany IV zlanolinowany do oddania za darmo- rzepy już słabe ale dla maluszka starczy, pisz jeśli chcesz, odrobinke lanoliny też bym dodała.
pisze pw
papierki dają i owszem - wkurzenie na maxa;)
yanettee
22-12-2012, 19:15
papierki dają i owszem - wkurzenie na maxa;)
no to ja moge mieć zaplamioną tetre, zresztą już mam, bo podkładam jej pod tyłek od urodzenia
a coś takiego jak wełna naturalna którą wkłada się do pampersa/tetry tzn na pupe kawałek wełny i dopiero pielucha ? słyszałyście o czymś takim?
morffina w innym wątku mi pisała że ma coś takiego
OT
Demonka- przelew Ci dziś puszczę :P
Mayka1981
22-12-2012, 19:17
Yanette - a nie chciałabyś małej wysadzać? To baaardzo duża oszczędność pieluch - i jedno i wielo ;) no i sucha skóra...
Edit - do papierkó robiłam podejscie kilka razy - i ostatecznie olałam z ulgą :)
Nie spieszy się;)
Cos myśle, ze Basia to taki typ jak Witek, niewysadzalny, co chwilę kleksik;) czy sie Wam teraz zmieniło?
yanettee
22-12-2012, 19:27
Ależ ja ją wysadzam !!!
Tzn po każdej kupie (a robi ich ze 20 dziennie) ląduje tyłkiem w umywalce pod bieżącą wodą.
I zazwyczaj wtedy jest pierd i kolejna odrobina kupy plus siku.
Przez chwile potem ma sucho... przez chwile...
Chusteczek nawilżanych sklepowych nie używamy - uprzedzam kolejne pytania
yanettee
22-12-2012, 19:32
o takie coś mi chodzi
http://dziecisawazne.pl/welna-lecznicza/
Wiewiórka
22-12-2012, 19:56
dziewczyny jesteście niezastąpione, a ja sie bałam że jak wątek założe to wałkiem oberwę że pytam zamiast na forum poszukać :duh:
Z Basią to jest tak:
od urodzenia paktycznie lała sie z niej zieona woda, czasem zdrowa kupa ale częściej woda. Przy każdym pierdnięciu, przy każdym karmieniu.
Cudowałam z dietą, nic nie pomagało. Lekarka rozkładała ręce. Dziecko zdrowe, tylko te kupy...
No i w końcu odkryłam przyczynę sama.
Młoda na 99% ma nietolerancje laktozy.
Od tygodnia podaje je krople z enzymem - Delicol. I właściwie jak ręką odjął. Znikły zielone kupy, kolki, bóle brzucha wieczorne i poranne.
Została nam tylko bardzo odparzona pupa.
Basia w dzień leży większość czasu goła od pasa w dół. Podkładam jej pod pupe ręczniki dwa, i tetre między nogi, zakładam skarpetki, przykrywam kocykiem i tak śpi, przez sen jej podmieniam tetre jak zasika.
Tylko że to niewygodne jak chce ją ponosić, poprzytulać, nakarmić.
I tak kombinowałam ze jej na tetre pampka zakładałam itp.
Ale mam dość, kupie otulacze i będziemy jechać na wielorazówkach, może sie pupa podleczy.
Tzn. ona sie zalecza jak smaruje maściami robionymi takimi aptecznymi. Ale jak tylko przestane to od razu pogorszenie.
A te papierki coś dają dla dziecka ? Czy tylko pomagają zachować pieluche bez plam ?
jak tylko zaczęła czytać o kupkach Basi to pierwsze co pomyślałam: nietolerancja laktozy. I miałam rację. Mam bogate doświadczenie z nietolerancja laktozy i dietą niskolaktozową i w ogóle z żywieniem takiego maluszka, więc pisz jakbyś miała jakieś pytania. Żywienie nie będzie takie proste, ale łatwiejsze niż u dzieci z uczuleniem. A krzywą laktozową jej robili?
Odparzenie nie będzie łatwo usunąć, jak wiettrzenie nie działa to pewnie w 99% weszła juz grzybica, kup w aptece Clotrimazol maść i jej smaruj. Na początku pupcia może sie zrobić bardziej czerwona, ale się nie przejmuj, tak ma byc.
Tetra na pampka nic nie da, uszkodzona skóra ma kontakt z chemią zawartą w pampku. Przy stosowaniu wszelkich maści radzę używać tzw. papierki, dostaniesz je w zwykłym sklepie dziecięcym. Po kremy czy maści zatłuszczają pieluszkę i potem ona gorzej chłonie. Na razie proponuję clotrimazol, potem bepanten. I wietrzenie of course. Papierki mają za zadanie ogólnie zatrzymać kupę, żeby nie trzeba było jej spłukiwać, ułatwiają usunięcie kupy. Bo pieluchy z kupą nie można wrzucać do pralki, plamy zostaną ale znikną po iluśtam praniach.
Wełna lecznicza jest fajna, sprawdza sie przy lekkich odparzeniach, przy ciężkich nie, sprawdzałam sama.Przy stosowaniu wełny nie smaruje sie maściami, jest to bez sensu.
yanettee
23-12-2012, 00:12
no dobra, to wymyśliłam tak:
2 szt. otulaczy flip
1 szt szortów wełnianych storchenkinder S
1 szt otulacza kikko S
1 szt klamerki snappi
razem 200 zł
i wkładać w to tetrę i ręczniki ikea
może być ?
Gabriela1999
23-12-2012, 00:36
Ja, tylko się wetnę od strony czerwonej pupki, spróbuj kupić maść cholesterolową w aptece, u nas na odparzenia, podrażnienia, wypryski alergiczne czy suchą skórę stosowana, czyni cuda:) A ten zestaw otulaczy plus tetra powinien wystarczyć, ja też początkowo jechałam na 3, a ze z tego zrobiło się ponad 20....no co ja poradzę:lol:
2 szt. otulaczy flip
1 szt otulacza kikko S
1 szt klamerki snappi
razem 200 zł
może być ?
To ja mam:
1 flip
1 otulacz tetro welniany
1 kieszonka CHB, 1 kieszonka babyetta- ktore sa mi zupelnie zbedne,
3 snappi
plus troche tetry, masa malutkich reczniczkow, stara pocieta pizama flanelowa.
Piore codziennie.No i pilnuje zeby nam kupy nie wylazly na otulacz ;).Po za tym pokochalam welne:heart:, i teraz dokupuje dodatkowe welniaki.
Mysle, ze na poczatek mozesz kupic mniej, zawsze jak cos mozna dokupic, zawsze latwiej niz sprzedawac.Flip nie wszystkim pasuje, mnie jeszcze nie zawiodl, ale zawsze to "plastik".
W nocy ( tzn te kilka godzin snu ;) i na wyjscia daje jednorazowki.
Jak widze cos czerwonego na pupce to myje malego w krochalu z odrabina olejku migdalowego po kazdej zmianie pileluszki.
HTH
wyczyść skrzynkę priv ci wysyłałam
Wiewiórka
23-12-2012, 11:12
A ile Basia ma kg? Bo ja bym sie nie pakowała w rozmiar S. Jak ma 6kg albo niecałe nawet to kup gacie storchenkinder w rozmiarze M. W tym wełniaku co masz dostać to wymień sobie rzep (część haczykową ta ostrą), przyszyj nowe (albo daj nawet krawcowej albo komuś w rodzinie), roboty na góra 10 minut
yanettee
23-12-2012, 12:18
Basia nie a jeszcze nawet 5 kg
ide sprzątać w skrzynce
Jak przeczytałam twój post to o flipach pomyślałam. Przypuszczam, ze dobrze ci się sprawdzą. A środek możesz wkładać różne wkładki, zobaczysz co sie sprawdzi.
2 szt. otulaczy flip
1 szt otulacza kikko S
1 szt klamerki snappi
razem 200 zł
może być ?
To ja poradze od siebie
lepsze dla takiego maluszka sa otulacze typu IV (ktos Ci w watku zaproponowal) lub amsterdam - ten sam kroj i sposob zapięcia, z dwoch powodow - do gatek jak storcheny nie da sie dobrze zalozyc tetry, trzeba zapinac np snappi, skladanie w latawce, samoloty wychodzi, owszem, ale jak masz dobrą kwadratowa tetre - cos jak musliny, a te sa juz drozsze, zwykla, bo mysle ze masz w domu zwykla tetre sklada się po prostu w prostokąt, a takie cos pod gaciami slabo sie sprawdza, lepiej prostokat z tetry, recznika zapiąc otulaczem - jak welniany amsterdam lub IV (imsee vimsee)
Ja bym dziecku po takich odparzeniach zadnych pulow, polarow, wkladek sucha pielucha, papierkow nie dawala - pul ma tylko jedna zalete - szybko schnie i nic wiecej, dla mnie to i tak zwykla guma, ktorej owszem uzywam, sporadycznie w aio na wyjscia do szybkiego przewiniecia, ale jak chcesz pieluchowaniem leczyć skorę to o pulu zapomnij - wiem - po szpitalu leczylam mlodego tetra i welna i wietrzeniem.
Druga zaleta tych welnianych jak amsterdam jest mozliwosc prania w pralce - zaprac plamę, jesli się zdarzy i do pralki, po wirowaniu schnie jak pul, albo i szybciej, bo na kaloryferze powiesisz:)
lanolinujesz nie za czesto
Male rozmiary takich otulaczy sa nieraz na bazarku, sa raczej niezniszczone, i tak je wypierzesz z dodatkiem antybakteryjnym, a zawsze to oszczednosc. Nowe okolo 80 zl chyba kosztują - mialam i takie i takie
Polecam ze 3 szt plus to co masz, na poczatek wystarczy, jesli chcesz tylko w dzien poprobowac.
papierki tylko sie przyklejaja i zwijaja - w ogole nie widzialam sensu ich uzywania, szybko sie pozbylam, tak samo wkladki sucha pielucha - sa sztuczne, odparzeniom nie pomoga, a raczej owszem pomoga im sie zrobic:) staram sie sporadycznie uzywac sztucznosci, bo wystarczy jeden dlugi spacer w kieszonce i odparzenie u nas gotowe.
Wiewiórka
23-12-2012, 17:08
to zależy jakie papierki- niektóre rzeczywiście sie zwijają, np. canpol babies czy imse Vime dlatego uwielbiam te wcześniej zalinowane papierki bo najlepiej zatrzymuja kupę nie zwijają się i sa najtrwalsze. Nie wyobrażam sobie nie używać papierków, jakby mój syn miał taką w formie wałka to wtedy co innego, niemam sensu używać, ale niestety robi taką paćkowatą o konsystencji podobnej do mlecznych, więc nie wyobrażam sobie nie używać, a jak przez przyadek nie założę i akyrat narobi to bardzo pluję sobie w brodę, bo usunięcie takiej kupy to duży problem
myślę, że to co wiewiórka napisała o nietolerancji laktozy to może być to, mój synek też miał problemy z pupcią. Miał bardzo mocne odparzania, często robił kupki, nic nie pomagało, aż musiałam całkowicie wyeliminować w swojej diecie nabiał.
yanettee
23-12-2012, 21:38
myślę, że to co wiewiórka napisała o nietolerancji laktozy to może być to, mój synek też miał problemy z pupcią. Miał bardzo mocne odparzania, często robił kupki, nic nie pomagało, aż musiałam całkowicie wyeliminować w swojej diecie nabiał.
skoro wyelimonowanie nabiału pomogło to nie była to nietolerancja laktozy tylko skaza białkowa
laktoza jest w mleku kobiecym, bez względu na to czy je sie nabiał czy nie
jako papierków używam wyprane chusteczki jednorazowe - jak przewijam w nocy, to używam do wytarcia mokrych chusteczek Babydream, które potem piorę razem z pieluchami...wg mnie dobrze zatrzymują kupę...jak sa bardzo brudne, to już wyrzucam, jak tylko trochę- wędrują do pralki ponownie...nie mam porównania z profesjonalnymi papierkami, ale z tego rozwiązania jestem zadowolona
a nie jest to jakies nadkazenie grzybiczne?
skoro nawraca i nawraca - to mi wyglada na niezaleczone cos co masciami się łagodzi ale nie eliminuje
PchlePsotki
23-12-2012, 22:31
yanettee mam nadzieję że szybko wyleczysz pupkę Basi i już wszystko będzie w porządku po ciężkim starcie.
Próbopwałaś bepanthenu maści mi u Natalki pomogło na biedną pupkę uczuleniowca, bardzo szybko łapała odparzenia.
Przyszłam zaznaczyć temat, bo też zastanawiam się co dla malucha kupić.
yanettee
23-12-2012, 22:56
obecnie Basia ma zaleczoną pupę całkowicie, po maści robionej, aptecznej
mogę podać przepis jeśli się komuś przyda
tormentiol jest super na takie rzeczy ale nie chce używać a ta maść apteczna działa tak samo
Wiewiórka
23-12-2012, 23:03
tak na marginesie laktoza z mleka kobiecego jest inaczej trawiona i tolerowana niż laktoza z mleka krowiego
Tormentiol nie nadaje się do smarowania u małych dzieci,można używać tormazol (jest bez kwasu bornego)
yanettee
23-12-2012, 23:06
tak na marginesie laktoza z mleka kobiecego jest inaczej trawiona i tolerowana niż laktoza z mleka krowiego
Tormentiol nie nadaje się do smarowania u małych dzieci,można używać tormazol (jest bez kwasu bornego)
wiem że sie nie nadaje, jednak wiele lekarzy dopuszcza stosowanie tormentiolu u niemowląt wrrrr a nawet zaleca :evil:
morfffina
24-12-2012, 15:57
mi się kupa ZAWSZE wyleje na otulacz :(
otulacze BambinoMio jjak dla mnie schną długo. moje kieszonki Charlie Banana schną szybciej.
i przemyśl jednak zakup używanych - dużo taniej a jak je dostajesz to wyglądają najczęściej jak nówki. zniszczone są co najwyżej rzepy .
nietolerancja laktozy potwierdzona? a ta pupka zagrzybiona byla czy nie ?
PchlePsotki
24-12-2012, 16:55
Ja o tormentiol to się z rodzinnym aż pokłóciłam,a Natala miała juz 4 lub 5 lat,że dziecka to ja tym smarować nie będę. W szpitalu na noworodkach Tormentiolem smarowali pupki, Natka od niego wyglądała jak pawian, dopiero bepanthen pomógł, teraz planuje zabrać swoje pieluszki a nie Pampersy, maść cholesterolowa a położne i pielęgniarki noworodkowe niech myślą co chcą.
yanettee
24-12-2012, 22:07
u nas w szpitalu na pupe tylko czystą lanolinę polecali
skoro wyelimonowanie nabiału pomogło to nie była to nietolerancja laktozy tylko skaza białkowa
laktoza jest w mleku kobiecym, bez względu na to czy je sie nabiał czy nie
możliwe, o tym nie pomyślałam, po odstawieniu nabiału i częstym wietrzeniu pupcia była w lepszym stanie, ale nadal pojawiają się odparzenia jak tylko nie usłyszę że zrobił kupkę i zaraz go nie przewinę
Wiewiórka
18-01-2013, 10:55
yanette, jak tam u was?
yanettee
18-01-2013, 10:59
lepiej, pupcia zaleczona całkowicie !!
zdarzają się lekkie zaczerwienienia ale wystarczy powietrzyć i sie nic nie paprze
:D
Wiewiórka
18-01-2013, 11:10
lepiej, pupcia zaleczona całkowicie !!
zdarzają się lekkie zaczerwienienia ale wystarczy powietrzyć i sie nic nie paprze
:D
to bardzo fajnie. Pasują wam pieluszki wielorazowe?