Zobacz pełną wersję : ratunku co mam wybrac?
steffburton
25-02-2009, 13:02
chce przeskoczyc z elastyka gabi na tkaną i mam dylematy - zostałam zlobbowana na nati żakardowe i bambusowe i po przeczytaniu watków na recenzjach nadal nie moge sie zdecydowac
a do tego dochodzi jeszcze dylemat w kwestii rozmiaru - 70 czy 60 cm?
dziecko mam lekkie - 5 miesiecy, okolo 6,5 kg, sama tez duza nie jestem 160 i 52kg, obstawiam ze długosc standardowa, ale nie daje mi spokoju szerokosc
tak na szybko; szerokosc 70 (im starsze dziecko tym wiecej szerokosci chusty "zajmuje")
dlugosc od 4,2 do 4,6 (mamy te same wymiary - przy 4,6 mam ogony do kolan ale na 100% na wszstkie wiazania ci starczy i jeszcze bedzie malowniczo powiewac na wietrze - musisz sie zastanowic czy lubisz ogony :) )
karolinka251
25-02-2009, 13:25
mi z 4,2 brakuje 15cm żeby 2węzeł zawiązać
Wybrałabym 70cm i rozm 4,2 jezeli tylko Ty bedziesz nosić :D
Nati są ciut dłuższe :wink:
A ja myślę, że na takie małe dziecko 70cm to za szeroko. U nas nati czeka cierpliwie na podrośnięcie, indio jest wygodniejsze (ma 60cm). Aldo ma 5,5 miesiąca, ale waży ponad 8kg, a przy Twoich gabarytach jest duża szansa, że dziecko będzie długo jeszcze lekkie. Możesz sobie kupić szerszą chustę, jak już w tej węższej Wam będzie źle.
Wrotecka
25-02-2009, 14:17
Pomyśl też jakie wiązania chcesz motać. Jeśli na plecach, to zdecydowanie łatwiej zrobić plecaczek z szerszej chusty (przynajmniej na początku). Bo więcej chusty pod pupką zostaje :)
Na takiego malucha 60 cm, a długość albo standard albo 4,2.
Ja mam 167 cm, dzieciaczek skończone 4 m-ce i 7 kg,a mój ostatni zakup to Nati bambus 4,2 (4,3 ) i szerokość 70. Jestem bardzo zadowolona, co prawda z szerokością do tradycyjnych wiązań jakoś dziwnie, ale do plecaczka SUPER-czuję się bezpieczniej jak Mały tak "otulony"
Acha do kieszonki i 2x super długość, zostaje niewielki ogon, wiążąc z 4,6 za dużo się majtało między nogami ;)
Jeżeli zdecydujesz się na żakard(jest milutki,dobrze nosi..itd :D )-to po praniu ma on ok.65cm
steffburton
25-02-2009, 17:33
Jeżeli zdecydujesz się na żakard(jest milutki,dobrze nosi..itd :D )-to po praniu ma on ok.65cm
znaczy kurczy sie czy rozciąga?
co do wiazania - zapewne królowac bedzie ciagle jeszcze kieszonka. rzecz w tym ze wraam niedługo do pracy i bede dziecko do opiekunki wozic, samochodu nie mam, w chuscie wygodniej, tylko latem moze byc goroco w autobusie czy innym tramwaju
znaczy kurczy sie czy rozciąga?
Taką bedzie miał szerokość po pierwszym praniu :wink:
Bambusy mają 60 lub 70cm,żakardy 65cm
steffburton
26-02-2009, 19:15
to jeszcze głupie pytanie na koniec - te bambusy sa normalnie skosno-krzyzowo tkane tak jak zwykłe bawełniane?
po ponownym przeczytaniu recenzji bambusów i zachwytów nad nimi chyba sie zdecyduje :)