Zobacz pełną wersję : elastyk - żabka/kieszonka
Madzinka
27-09-2012, 14:28
Witam serdecznie!
Mam chustę elastyczną Tula i córeczkę miesięczną. W instrukcji jest napisane, żeby do 3 miesiąca wiązać kieszonkę http://www.babytula.pl/pages/instrukcja-kieszonka
Próbowałam tak moją córkę zamotać, ale im większa tym jest mi trudniej i chyba nam obu niewygodnie.
Spróbowałam więc tego wiązania opisanego jako żabka, gdyż na innych stronach, np. chustomianii, jest to w zasadzie jedyne polecane wiązanie. http://www.chustomania.pl/online/chustomania/CiS-web2_chust.nsf/Inhalt/Jak_wiazac_chuste_elastyczna
Tam to wiązanie nazywa się "kieszonka wiązana na zewnątrz".
Moje pytanie, czy miesięczne dziecko mogę nosić w tej kieszonce wiązanej na zewnątrz tudzież żabce? Dlaczego tula rekomenduje je od 3 miesiąca?
Tu zrobiłam zdjęcie z naszych prób, nóżki są równo, po prostu zdjęcie jest krzywe, co widać po krzywych drzwiach :), główka jest podtrzymana jednym z pasów i panelem.
http://desmond.imageshack.us/Himg222/scaled.php?server=222&filename=dsc3033.jpg&res=landing
Mayka1981
27-09-2012, 14:50
Madzinko - masz absolutną rację, po raz pierwszy widzę taką instrukcje i szczerze mówiąc witki mi opadły...:roll:
Wiąż wg instrukcji chustomanii, z nóżkami na zewnątrz - przy czym zwróć uwagę na to aby kolanka były bliżej siebie i na wysokości pępka, bo sądząc po zdjęciu są dość szeroko i nisko. Rozstaw nóżek ma być niewielki, pasy pionowe chusty naciągnięte równomiernie i wysoko pod kark z małym V, panel poziomy też rozłożony równo a nadmiar zebrany przy karku i pod pupą.
Ile waży Twoja córka? Masz też chustę tkaną czy tylko elastyczną?
Madzinka
27-09-2012, 15:03
Dzięki wielkie. Będziemy ćwiczyć. Panel tak jak piszesz troszkę zwinęłam pod pupką, nad nóżkami popracujemy :).
Póki co jest to nasza jedyna chusta, ale nastawiam się na zakup tkanej za jakiś czas.
A ile córka waży... podejrzewam, że około 4.5kilo, w przyszłym tygodniu mamy wizytę u lekarza, więc będę wiedziała dokładnie.
aleocochodzi
27-09-2012, 21:07
zwróć uwagę na to aby kolanka były bliżej siebie i na wysokości pępka, bo sądząc po zdjęciu są dość szeroko i nisko. Rozstaw nóżek ma być niewielki, pasy pionowe chusty naciągnięte równomiernie i wysoko pod kark z małym V, panel poziomy też rozłożony równo a nadmiar zebrany przy karku i pod pupą.
Mayka1981 - Witaj, podepnę się. Możesz mi wyjaśnić, co miałaś na myśli, dając te rady. Nie bardzo kukam, a też mam tego elastyka. Cały czas zastanawiam się, czy dobrze go wiążę. W jaki sposób zbliżyć do siebie kolanka i obniżyć, skoro dzieć ma być całym ciałem przytulony do mnie? Jakaś ciemna jestem. :) Z góry dziękuję!
Mayka1981
28-09-2012, 02:34
A ile córka waży... podejrzewam, że około 4.5kilo, w przyszłym tygodniu mamy wizytę u lekarza, więc będę wiedziała dokładnie.
Oj to kruszynka ;) Pytam, bo im cięższe dziecko tym elastyk bardziej "sprężynuje" przy chodzeniu i całość wiązania ciągnie w dół obciążając ramiona i faktycznie wtedy jeszcze bardziej nóżki zjeżdżają na dół.
Daj znać, jak Ci idzie :D
Mayka1981 - Witaj, podepnę się. Możesz mi wyjaśnić, co miałaś na myśli, dając te rady. Nie bardzo kukam, a też mam tego elastyka. Cały czas zastanawiam się, czy dobrze go wiążę. W jaki sposób zbliżyć do siebie kolanka i obniżyć, skoro dzieć ma być całym ciałem przytulony do mnie? Jakaś ciemna jestem. :) Z góry dziękuję!
Dziecko ma być mocno przytulone do Ciebie - fakt, ale to wcale nie znaczy, że ma mieć szpagat ;) nie ma chyba dobrego zdjęcia w chuście jak to powinno wyglądać, ale ja czasami porównuję pozycję nóżek do takich pozowanych zdjęć maluszków śpiących "na żabkę" jeżeli kojarzysz, coś w tym stylu (http://assets.babycenter.com/ims/2010/09sep/anne_geddes_img13.jpg) tylko jeszcze bliżej kolanka ;)
Edit - tu są kolanka ładniej ułożone (http://beatawojtczak.pl/wp-content/uploads/2012/03/DSC6088m.jpg) chociaż te futro zasłania same kolana, ale może trochę lepiej widać o co mi chodzi...
Jeszcze a propos ułożenia nóżek, to od kolanka w dół już swobodnie, nie próbujcie ich składać tak jak na tych fotach 8))
Brzuszek dziecka i noszącego są miękkie, także taka pozycja w chuście jest jak najbardziej możliwa przy pełnym kontakcie ciał ;) i wygodna, chociaż te kolanka de facto celują w brzuch mamy :D
Edit2 - bo dopiero teraz dojrzałam - zbliżyć i obniżyć kolanka? Zbliżyć i podwyższyć ;)
aleocochodzi
28-09-2012, 09:05
Wielkie dzięki za rozwinięcie myśli. Będziemy próbować. W poniedziałek spotykam się z dziewczynami z forum z mojej miejscowości, więc liczę, że pomogą mi i doradzą.
Moim zdaniem w elastyku nie da się osiągnąć właściwego ułożenia, przez to, że poły chusty krzyżują się, na plecach (jak w tkanej w 2x) i są rozciągnięte od kolanka do kolanka - to automatycznie wymusza rozstaw nóżek nie nie da się ich zbliżyć, bo najwyżej unieść kolanka. Dwa dni temu chustowałam rodziców, którzy mieli elastyka, dziecko 6 tyg. i nóżki były szeroko, nie tak szeroko jak u Was, ale za bardzo dla zdrowego małego niemowlęcia. W przypadku "moich rodziców" stanęło, że na razie elastyk i pomału wprowadzą tkaną wymiennie z elastykiem.
U nas też w elastycznej tak się robi, nie da się ułożyć żeby było inaczej. Nosiłam tak od urodzenia przez 2 miesiące, jak było bardzo gorąco to robiłam przewiew opuszczając panel i jak było trzeba to podtrzymywałam dodatkowo rękami (domyślam się że nie powinno się tak robić ale co poradzić na upał...).
Teraz kupiłam tkaną i się wprawiam :-)
U ortopedy wszystko ok z bioderkami więc nam to noszenie chyba nie zaszkodziło.