PDA

Zobacz pełną wersję : chusta cienka i wąska

zaza
27-09-2012, 10:28
potrzebuję pomocy, bo jestem calkiem zielona w chustach... obecnie wiążemy się w Nati Fuego, chusta tak jest szeroka (jak porównuje ze zdj tu z forum i z filmikami) i gruba, a ja do najgrubszych nie należę i ciężko mi jest się tą chustą omotać, strasznie się na mnie marszczy :/
dlatego chciałabym kupić coś węższego i cieńszego, ale nie mam pojęcia jakiej firmy chustę kupić... no i kwestia niezwykle ważna - niestety ograniczone fundusze :(
w grę w chodzi chusta używana, więc może akurat na forum jest coś co szukam, ale nie wiem, że to to ;)

błagam o pomoc!!!

paskowka
27-09-2012, 10:32
Ale szerokośc chust tkanych jest zwykle standardowa? I waha sie między 65 a 70 cm? Chyba że o czyms nie wiem:) Może po prostu masz za długą? Jaki rozmiar chusty masz?

alifi
27-09-2012, 10:43
W standardach też zdarzają się różnice szerokości. Didymosowe pawie viola mają coś koło 62 cm i cienkie są. Za to w cenie grube.

IzaBK
27-09-2012, 10:43
zary są wąskie. Jak Gaja była mała, to tez byłam miłośniczką wąskich chust.

zaza
27-09-2012, 10:48
Ale szerokośc chust tkanych jest zwykle standardowa? I waha sie między 65 a 70 cm? Chyba że o czyms nie wiem:) Może po prostu masz za długą? Jaki rozmiar chusty masz?

chustę mam w rozmiarze 4,6, o taką http://www.natibaby.pl/zielen-standard-duplikat-5.html

zmierzyłam przed chwilą i ma szerokość 72cm

a te Zary fajne, ale poza moim zasięgiem :(

edit:
to może jeśli nie da się nic z szerokością wykombinować, to doradzicie mi która chusta jest cienka? :)

Basinda
27-09-2012, 10:53
Natki mają ok 75 lub więcej a większość bawełnianych żakardów didkowych 60 więc różnica jest znaczna :)

Pewnie nosisz w kieszonce? Tu faktycznie z fuego może być ciężko. Zostaw sobie ją na później bo jest nośna bardzo i dla starszaka będzie super.

Poszukaj jakiegoś starego didka będzie mieciutki i wąski ale nośny i solidny :) miałam laurę z 2001 i byłam zachwycona.

edit:
Fuego super na plecak prosty będzie! tylko że wtedy z długością możesz mieć problem bo na plecak wystarczy krótka. Ale zachęcam do prób plecakowania :)

paskowka
27-09-2012, 10:55
No tak, ja wybitnie nie Natkowa to nawet nie wiedziałam:)

A może Vatanai? Cienkie są.

Liv
27-09-2012, 10:56
wnioskuje ze zdjecia w awatarku, ze problemem nie jest ani szerokosc (w natkach dosc standardowa dla chust) ani grubosc (natkowe pasiaki to jednr z cienszych na rynku) tylko technika wiazania ;-) no i moze ewen dlugosc.

koniecznie pokaz sie komus na zywo, na pradze duzo dziewczyn noszacych

Liv
27-09-2012, 10:58
mowicie,ze fuego taka gruba?

anasta
27-09-2012, 11:05
Te czarne paski natkowe rzeczywiście są grubsze.

madzi
27-09-2012, 11:07
mowicie,ze fuego taka gruba?
tak, z tych nowych ale grubas

zaza
27-09-2012, 11:16
wnioskuje ze zdjecia w awatarku, ze problemem nie jest ani szerokosc (w natkach dosc standardowa dla chust) ani grubosc (natkowe pasiaki to jednr z cienszych na rynku) tylko technika wiazania ;-) no i moze ewen dlugosc.

koniecznie pokaz sie komus na zywo, na pradze duzo dziewczyn noszacych
heh rzeczywiście z wiązaniem nie jest u mnie idealnie, ale to zdj w avatarku jest stare i teraz trochę lepiej
a i ja nie jestem z Pragi w W-wie tylko z Praszki w opolskim :D

Natki mają ok 75 lub więcej a większość bawełnianych żakardów didkowych 60 więc różnica jest znaczna :)

Pewnie nosisz w kieszonce? Tu faktycznie z fuego może być ciężko. Zostaw sobie ją na później bo jest nośna bardzo i dla starszaka będzie super.

Poszukaj jakiegoś starego didka będzie mieciutki i wąski ale nośny i solidny :) miałam laurę z 2001 i byłam zachwycona.

edit:
Fuego super na plecak prosty będzie! tylko że wtedy z długością możesz mieć problem bo na plecak wystarczy krótka. Ale zachęcam do prób plecakowania :)
właśnie wiem, że kiedyś ta chusta będzie idealna, ale teraz wolałabym coś cieńszego i węższego...

No tak, ja wybitnie nie Natkowa to nawet nie wiedziałam:)

A może Vatanai? Cienkie są.

muszę się rozejrzeć za tymi chustami co polecacie, ale używanymi, bo tak jak pisałam cena jest dla mnie jednym z priorytetów niestety :(

a co myślicie o chustach Little Frog? producent twierdzi, że są cieniutkie i mógłby mi chustę zwęzić...

i jeszcze kwestia długości:rolleye: myślicie że 4,2 będzie dobra (mam 164cm ) i do jakich wiązań?
teraz mam zamiar spróbować kangurka

Bonita
27-09-2012, 11:17
Vatanai Maruyama ma jedyne 59-60 cm szerokości :ninja:

Liv
27-09-2012, 11:32
heh rzeczywiście z wiązaniem nie jest u mnie idealnie, ale to zdj w avatarku jest stare i teraz trochę lepiej
a i ja nie jestem z Pragi w W-wie tylko z Praszki w opolskim :D

:lol: ach ten nasz warszawkocentryzm

a ile Twoje dziecię ma długości teraz? to, co mogę poradzić, to szukać węższej, a na pewno cieńszej chusty w takim razie, łatwiejszej do ogarnięcia, ale tak czy siak mocno skupić się teraz na samej technice wiązania. przy odpowiednim dociągnięciu szerokość chusty naprawdę ma drugorzędne znaczenie, no chyba, że Twój maluszek jest wyjątkową drobinką

paskowka
27-09-2012, 11:35
i jeszcze kwestia długości:rolleye: myślicie że 4,2 będzie dobra (mam 164cm ) i do jakich wiązań?
teraz mam zamiar spróbować kangurka

Ja mam tyle wzrostu i z 4,2 zawiązuję wszystko, nawet z 3,6 wiązałam kieszonkę jak L była niemowlakiem:) A rozmiarowo raczej jestem z tych nie chudziutkich:)

zaza
27-09-2012, 11:39
:lol: ach ten nasz warszawkocentryzm
:mrgreen:;)

a ile Twoje dziecię ma długości teraz? to, co mogę poradzić, to szukać węższej, a na pewno cieńszej chusty w takim razie, łatwiejszej do ogarnięcia, ale tak czy siak mocno skupić się teraz na samej technice wiązania. przy odpowiednim dociągnięciu szerokość chusty naprawdę ma drugorzędne znaczenie, no chyba, że Twój maluszek jest wyjątkową drobinką
no własnie nie wiem ile ma, bo nam się szczepienie, a co za tym idzie, mierzenie i ważenie przesuwa, ale tak ogólnie to on długi a chudy jest

Ja mam tyle wzrostu i z 4,2 zawiązuję wszystko, nawet z 3,6 wiązałam kieszonkę jak L była niemowlakiem:) A rozmiarowo raczej jestem z tych nie chudziutkich:)
też tak myślę, że 4,2 wystarczy, bo ta teraz taka długa się wydaje

kaja_zg
27-09-2012, 12:47
mi sie maluszka swietnie nosilo w natkowym diamencie bambusowym i ellaroo claudia, są cienkie, łatwo się dociągają i robią mały supełek. (będą szly na stragan po taniości jakbys byla zainteresowana)

zaza
27-09-2012, 15:31
to przeslij mi linka na pw do straganu albo tu wklej :) z góry dziękuję

Mayka1981
27-09-2012, 16:04
natkowe wiamenty są faktycznie cienkie, ja mam jeszcze sfilcowaną milkę jeżeli masz ochotę pożyczyć - ja też z opolszczyzny, jeno prawie 100km z drugiej strony... ;)

jakby CI jednak byo po drodze to mogę skonsultować wiązanie i na szerokiej szmacie ;)

zaza
27-09-2012, 16:06
Mayka fajnie by było, ale te kilometry mnie przerażają :)
liczę, że tym razem nie przegapię KK w Opolu :D

Mayka1981
27-09-2012, 16:12
No to może się uda faktycznie spiknąć w Opolu :)

kaja_zg
27-09-2012, 17:57
to przeslij mi linka na pw do straganu albo tu wklej :) z góry dziękuję

http://chusty.info/forum/showthread.php?t=86911&p=1986422#post1986422
zbierałam sie na ten stragan ponad miesiac dzieki ze mnie pogonilas w razie wu masz pierwszenstwo do maluszkowych

Pekatrine
27-09-2012, 18:29
Rapalki są wąskie. No i tanie :)

zaza
27-09-2012, 18:53
http://chusty.info/forum/showthread.php?t=86911&p=1986422#post1986422
zbierałam sie na ten stragan ponad miesiac dzieki ze mnie pogonilas w razie wu masz pierwszenstwo do maluszkowych

chusty obejrzałam, dzięki za pierwszeństwo, ale nie moje kolory:oops:

Gugu
07-11-2012, 19:15
W standardach też zdarzają się różnice szerokości. Didymosowe pawie viola mają coś koło 62 cm i cienkie są. Za to w cenie grube. To samo z Cynamonowymi, a i kupić już można taniej;)