PDA

Zobacz pełną wersję : Chusta - następny level :)

os_girl
25-09-2012, 17:05
Witam serdecznie!

mam prośbę o pomoc w wyborze chusty.
Zaczęłam jak maluch miał 3 tygodnie od spotkania z doradcą i kupna pierwszego pasiaka Natti. Potem kupiłam sobie jeszcze używaną kółkową, a raczej dla taty bo jemu bardziej pasuje po domu tak na szybko. Mam jeszcze elastyk Polekonta.
Maluch jest sporym bąblem 3mcs i 7kg z hakiem.
Z pasiaczkiem średnio się lubimy. Moje doświadczenie w wiązaniu ogranicza się do kieszonki. Chusta nie jest do końca jeszcze złamana. Czasem zawiąże się super czasem mam dosyć po kilku minutach noszenia. Częściej noszę w elastyku. Ale zamierzam intensywnie trenować i nauczyć się kangura i plecaka - dzieć robi się ciekawski.

Czytam i oglądam wasze stosy chustowe i rozmyślam nad pierwszą chustą taką ekstra... Chciałabym żeby była w odcieniach szarości lub czerni (lubię takie mroczne klimaty), dobrze się dociągała (ta moja natka nie ślizga się ładnie, czasem szlag mnie trafia...) i dobrze się nosiła. Maluch robi się coraz cięższy. Jaką mieszankę wybrać, bawełna, bambus, wełna, jedwab,kaszmir? Nie mam za bardzo o tym pojęcia, ale wiem że już chcę taką chustę "wow" nie zwykłego pasiaczka. Pomóżcie co na początek? Tak żebym poczuła różnicę i miała wyjściową szmatę :) w miarę uniwersalną.
Fajnie jakby zmieściła się w kwocie do 500zł bo chłop mnie pogoni jak mu przyniosę pawie za 1000...

Dziękuję za pomoc!

Aksamitka
25-09-2012, 17:27
Witam serdecznie!

mam prośbę o pomoc w wyborze chusty.
Zaczęłam jak maluch miał 3 tygodnie od spotkania z doradcą i kupna pierwszego pasiaka Natti. Potem kupiłam sobie jeszcze używaną kółkową, a raczej dla taty bo jemu bardziej pasuje po domu tak na szybko. Mam jeszcze elastyk Polekonta.
Maluch jest sporym bąblem 3mcs i 7kg z hakiem.
Z pasiaczkiem średnio się lubimy. Moje doświadczenie w wiązaniu ogranicza się do kieszonki. Chusta nie jest do końca jeszcze złamana. Czasem zawiąże się super czasem mam dosyć po kilku minutach noszenia. Częściej noszę w elastyku. Ale zamierzam intensywnie trenować i nauczyć się kangura i plecaka - dzieć robi się ciekawski.

Czytam i oglądam wasze stosy chustowe i rozmyślam nad pierwszą chustą taką ekstra... Chciałabym żeby była w odcieniach szarości lub czerni (lubię takie mroczne klimaty), dobrze się dociągała (ta moja natka nie ślizga się ładnie, czasem szlag mnie trafia...) i dobrze się nosiła. Maluch robi się coraz cięższy. Jaką mieszankę wybrać, bawełna, bambus, wełna, jedwab,kaszmir? Nie mam za bardzo o tym pojęcia, ale wiem że już chcę taką chustę "wow" nie zwykłego pasiaczka. Pomóżcie co na początek? Tak żebym poczuła różnicę i miała wyjściową szmatę :) w miarę uniwersalną.
Fajnie jakby zmieściła się w kwocie do 500zł bo chłop mnie pogoni jak mu przyniosę pawie za 1000...

Dziękuję za pomoc!Wpadłaś :twisted:

Teraz musisz się dowiedzieć co Ci najbardziej pasuje ;) Radzę kupować tylko to co się najbardziej podoba 8)) Nie ma szmaty uniwersalnej,albo inaczej-musisz sobie sama dobrać do swoich upodobań.Bambusa bym na zimę nie brała i bambus jest ciężki.Choć też nosi dobrze.Ale może się ślizgać właśnie.

sheep
25-09-2012, 17:47
Może mroczne pawie z konopiami? Dość cienkie, miękkie, subtelnie chropowate (ja to lubię) i poniosą. U mnie dają radę ponad 13 kg :)

Aksamitka
25-09-2012, 17:50
Może mroczne pawie z konopiami? Dość cienkie, miękkie, subtelnie chropowate (ja to lubię) i poniosą. U mnie dają radę ponad 13 kg :)Nie zawiedziesz się :-)

Basinda
25-09-2012, 17:58
O tak pawie mroczne są super :thumbs up: i może nawet za 500 kupisz plecakowe :)
A ja wczoraj sprzedałam równie mroczne lilie antracytowe więc nie zaproponuję ale jakbyś miała okazję to też polecam :)

Basinda
25-09-2012, 17:59
O tak pawie mroczne są super :thumbs up: i może nawet za 500 kupisz plecakowe :)
A ja wczoraj sprzedałam równie mroczne lilie antracytowe więc nie zaproponuję ale jakbyś miała okazję to też polecam :)

A i jeszcze koła zębate czarno-szare są super :love:

Judyta
25-09-2012, 18:53
zgodze się! Ja moich 7kg szczęścia w pawiach mrocznych nie czuje nawet na długim spacerze;)

os_girl
25-09-2012, 22:21
Na all jest dostepne indio z jedwabiem - co powiecie o tej chuście? http://allegro.pl/chusta-didymos-indio-slate-6-i2666031028.html

jak pracuje jedwab?

agatkan
25-09-2012, 22:29
ten jedwab dla maluszka jest...
Ja też mroczne pawie polecam:mrgreen:

jul
25-09-2012, 22:56
mrocznych pawi nie miałam, ale moim odkryciem - pasującym do Twojego opisu, było indio antracyt z konopiami - może dziewczyny, które miały kontakt z jednym i drugim się mogą wypowiedzieć, myślę, że wrażenia z wiązania i noszenia powinny być podobne (w każdym razie opis, który dała sheep, pasuje i do indio antracyta).

Możesz też spróbować na tę porę roku idealnych wełen jakichś natkowych - natkowe wełniane żakardy chyba wszystkie nośne i w ogóle fajne, i niegryzące, niektóre wełny didymosa też są nośne, ale one bardziej różnią się między sobą pod względem właściwości i żadna szara czy czarna i nośna jednocześnie do głowy mi nie przychodzi.

Basinda
26-09-2012, 12:01
To jedwabne indio piękne jest ale cieniutkie i często robią się prześwity (trzeba bardzo ostrożnie dociągać) ale antracyt konopny jest super :) może nie tak dobry jak pawie ale naprawdę super :)

sheep
26-09-2012, 15:04
samą prawdę piszą dziewczyny :-) slate jest cieniutki, z poniesieniem starszaka będzie średnio

indio antracyt z konopiami jest super, ma fajne właściwości konopii, jest grubszy niż mroczne pawie, ale złamany jest przyjemnie miękki

os_girl
26-09-2012, 22:45
No to teraz muszę się porozglądać, może coś się trafi. Chociaż najpierw pewnie spróbuję pomacać.
Nie jestem pewna co do pawi, ten wzór jest trochę taki "specyficzny" :) Chociaż nie mówię nie!

Mignęła mi jeszcze jedna chusta didymos - taka czarno biała jakby w "pepitkę" warta uwagi?

Dzięki za pomoc :D

Basinda
26-09-2012, 23:38
pawiory chyba lampka sprzedaje :)

zoana
26-09-2012, 23:42
pawiory chyba lampka sprzedaje :)

właśnie wlazłam,żeby to napisać ;)

greeneddie
27-09-2012, 00:33
Pawie są świetne - potwierdzam, ale jeśli wzór Cię jeszcze nie przekonuje to polecam Pesci Nebię (rybki Didymosa - piękne, mroczne i eleganckie) :D Chusta z lnem posłuży Ci na dłużej :)
U mnie w wątku:
http://www.chusty.info/forum/showthread.php?t=83948