PDA

Zobacz pełną wersję : Zerknijcie proszę na moje wielo-plany. Czy ma to szansę powodzenia?

pokora
29-07-2012, 20:02
Witajcie:D Jestem nowa, a właściwie nie taka nowa, bo poczytują sobie Was od jakiegoś czasu i przyswajam póki co teorię:D. No ale piszę po raz pierwszy! We wrześniu spodziewam się narodzin mojego pierwszego dziecka i będzie to synek:D. Jestem zdecydowana na stosowanie wielorazowych pieluch od samego początku i już od jakiegoś czasu się do tego przygotowuję. Nie mam jednak żadnego doświadczenia w opiece nad niemowlakiem, w zmienianiu pieluch etc. Jestem kompletnie zielona jeśli chodzi o praktykę. Dlatego też czytam sobie co piszecie i na tej podstawie kompletuję i planuję. Jakbyście mogły zerknąć na to, co już mam i ocenić czy da to radę to byłoby super:D.
A mam tak:

2 otulacze pul Bambino Mio te najmniejsze
2 otulacze wełniane rozmiar s
1 otulacz pul Babyetta rozmiar xs-s
1 otulacz pul Babyetta one size
do tego zakupiłam jeszcze:
25 pieluch tetrowych gramatura 110 wymiar 70x70
25 pieluch tetrowych gramatura 110 wymiary 80x80
25 ręczników IKEA 30x50
Proszek Nappy fresh
Olejki lawendowy i z drzewa herbacianego
Kocyk Ikea polarowy do pocięcia
Papierki w rolce z ekosklepu
1 zapinka Snappi
Proszek do prania Biały Jeleń

I to chyba wsio na razie…:roll:

I teraz powiedzcie mi dziewczyny czy w ogóle dobrze to rokuje? Bo mam taki plan żeby stosować głównie tetrę i otulacze. I dlatego nie kupowałam żadnych innych rodzajów pieluch. Chce sprawdzić czy mi to wyjdzie, bo szczerze mówiąc to nie jestem przekonana do kieszonek czy formowanek. Jakoś nie widzę takiej potrzeby. Wydaje mi się, że sama tetra i wkłady z ręczników ikea dadzą radę.No ale jak pisałam praktyki nie mam żadnej to mogę sobie najwyżej przypuszczać co się sprawdza a co nie. Czy może któraś z was też stosuje wielo w postaci tylko otulaczy? Albo może próbowała i jednak się nie dało?
A jeszcze też nie wiem co z nocą, jak to będzie z tą tetrą… Eh chyba najlepiej poczekać i się po prostu przekonać…
Co do tetry to może dużo jej mam, ale myślę, że zawsze się przyda też do innych rzeczy no i planuję też później zakup tetry Lux jeśli ta co mam już nie będzie starczać.

Będę wdzięczna za wszelkie uwagi. Co do moich zakupów i planów:roll:
Pozdrawiam

farfallina_07
29-07-2012, 20:21
Ja mysle ze na poczatek jest ok.Mam podobny zestaw tez przygotowany na wrzesien, u mnie tylko nie ma reczniczkow a sa wklady mikrofibrowe obszyte flanela.Pozniej to zobaczysz,moze sie przekonasz do innych pieluch:)

Honorata
29-07-2012, 20:39
Wydaje mi się, że zestaw tetra+otulacz na noc może być dość ciężki do ogarnięcia (chyba, że masz w planach przewijanie co godzinę, dwie, a z doświadczenia wiem, że entuzjazm szybko mija). Myślę, że warto zaopatrzyć się w kilka (np. cztery) rozmiarowe formowanki albo pieluszki typu AIO (np. Tots Bots Teeny Fit) - ułatwisz sobie tym mocno życie.

Choć ja, na ten przykład, też miałam w ciąży szumne plany: że tylko wielorazówki, w dzień, w nocy i na wyjścia, a życie i tak zdecydowało po swojemu. Kupy noworodka są po prostu nieznośnie płynne i obfite, a na dodatek mój syn sika jak stary. Tak więc na noc, a i często na wyjścia, zakładam mu jednorazówki.

A wracając do tematu - moim zdaniem na dzień Twój zestaw jest ok (brakuje jedynie jakiegoś worka lub wiadra na brudne pieluszki :) )

pokora
29-07-2012, 21:29
Dzięki dziewczyny! No to uff cieszę się, że trochę mi się to kompletowanie udało:) No właśnie tych nocy to się obawiam jednak hmmm... Poczytam sobie Honorata o tych pieluszkach jeszcze. Właśnie póki co to entuzjazmu mi nie brakuje, ale życie może jednak zweryfikować moje plany:)
A no i wiadro w planach jest oczywiście:)

Alassea
29-07-2012, 21:41
Choć nam też zdarza się jeszcze używać pamprów na wyjścia czasami, to na noc jednak używamy wielo - i u nas tetra daje radę. Przy czym póki co używam tetry o gramaturze 67g - 100 robią małemu dużą pupę, bo to chudzinka jest. Do tego mam trochę prefoldów - to też jest fajny wynalazek:D
Nie używałam jeszcze formowanek, AIO a dzisiaj będę testować pierwszą kieszonkę.

tytanowa@
29-07-2012, 21:56
Ja polecam moje niedawne odkrycie: http://pupeko.pl/pieluszki/flanelki?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=201&category_id=2 coś takiego. Ja kupiłam na noc taki zestaw tych 3 prefoldów, tylko zdaje się większych i z dodatkowymi wkładkami bambus- sucha pupa. Super! Do tego flip i leży na pupce jak marzenie, niedrogo i chłonnie! Mam też z pupeko formowanki na noc i też jestem zadowolona, ale mam one-size i myślę, że to na większe dziecko lepsza inwestycja. Tetra szczerze mówiąc rządzi u nas na dzień, ale w nocy przydaje się coś nieco chłonniejszego. :)

mirabel
29-07-2012, 22:05
Pokoro moim zdaniem fajny, rozsądny stosik:thumbs up:
Jeżeli chodzi o formowanki na nocki to się wstrzymaj z zakupem, zalezy jakie wagowo będzie maleństwo (inną pieluchę bym nabyła dla noworodka o wadze urodzeniowej 2,5 kg a inną o wadze 4,2 kg.)
U noworodka chodzi generalnie o to o to, żeby maluszkowi nie uwierało w plecki w odcinku krzyżowym i żeby pupa w wyniku zbyt obfitej pieluszki nie była wyżej niż główka.
Nawet jeżeli użyjesz dziecki mniej chłonną pieluchę tetrową (a z taką będzie bardziej płasko na pleckach) to zawsze można włożyć miedzy tetrę a otulacz dodatkową wkładkę. Wkładki zawsze się przydadzą w przyszłości do kieszonek, pomyśl nad 2-3 bambusowymi czy też nawet zwykłymi z mikrofibry.

I nic nie zakładałabym na pewno - my od urodzenia młodszego wyłącznie na wielo (2 lata i 4 mies), dopiero ostatnio na wakacjach używałam na zmianę z tetrą ekologicznych jednorazówek.

IwonaKM
29-07-2012, 22:36
Przy założeniu tetra plus otulacz, ilość powinna wystarczyć.
Mnie się zestaw tetra + otulacz nie sprawdził :(, mimo iż też się tak nastawiałam. Nie umiałam wepchnąć tetry do tych maleńkich otulaczy BambinoMio, bez względu na to jak ją składałam i tak wystawała. Zdecydowanie lepiej pasowały prefoldy pieluszkarniowe.
Poza tym miałam parę AiO, SiO, kieszonek i szybko okazało się, że są wygodniejsze niż prefold + otulacz. No i szybko dokupiłam więcej, wpadając niemal w pieluszkowy nałóg ;).
Zatem jeśli chcesz by było tanio, uważaj z zakupem kieszonek, AiO ;)

będziesz rodziła we wrześniu, w okresie, który nie sprzyja schnięciu prania, dobrze byś miała pieluszki, które szybko schną

marjen
29-07-2012, 22:51
zestaw na start fajny, ja jednak na Twoim miejscu poszukałabym jeszcze jakichś wkładek typu "sucha pupa" - tetra nie odprowadza wilgoci od pupy dziecka. nie wiem czy kocyk z ikei się sprawdzi w tej roli na 100%. U nas przy maluszku tetra była w miarę ok ale na dzień tylko. Jak mała podrosła trochę to przerzuciłam się na kieszonki.

Wiewiórka
29-07-2012, 23:09
ja bym kupiła ręczniczki krama z ikei zamiast tych innych z ikei
kieszonki czy aio na wyjścia moga sie przydać
Co do wkładek sucha pielucha przedmówczyni ma rację

farfallina_07
29-07-2012, 23:10
Dzięki dziewczyny! No to uff cieszę się, że trochę mi się to kompletowanie udało:) No właśnie tych nocy to się obawiam jednak hmmm... Poczytam sobie Honorata o tych pieluszkach jeszcze. Właśnie póki co to entuzjazmu mi nie brakuje, ale życie może jednak zweryfikować moje plany:)
A no i wiadro w planach jest oczywiście:)

Taki noworodek to w nocy budzi sie po kilka razy:)Moje to co pobudka na cyca to ladowaly za kazdym razem pieluche,wiec w sumie w nocy to z poczatku przewijalam praktycznie co 2 h zarowno starsza co byla wowczas na jedno jak i mlodsza na wielo.

wicia
29-07-2012, 23:29
nie mam doświadczenia co do noworodka bo zaczęłam wielo od około 2 miesiąca, kupiłam otulacze, formowanki, kieszonki, tetrę i wkłady bambusowe oraz prefoldy ma też 2 ręczniki z I.
Ja uwielbiam tetrę z otulaczem i to nam się najbardziej sprawdza, i ja lubię taki zestaw.
Kupiłam też wełniany kocyk, który używam obecnie jako podkład, sprawdza się znakomicie.

gabba
30-07-2012, 09:58
Noworodek nie przesypia całej nocy i jest wrażliwy na mokrą pieluchę więc cokolwiek mu dasz na noc i tak będziesz musiała dosyć często zmieniać. Jednak otulacz z tetrą może być trudny do ogarnięcia w nocy. Ja przynajmniej tak miałam że czasem w nocy kompletnie nie ogarniałam. Przewijałam z jednym okiem otwartym próbując spać tym drugim ;). Dziwne rzeczy czasem w nocy robiłam z tymi pieluchami, czasem zdarzyło mi się nawet nie założyć pieluchy z tego wszystkiego.

Moim zdaniem zestaw jest super i na razie nie musisz nic dokupywać. Jak już dzidziuś się urodzi to sama zobaczysz czego jeszcze ci brakuje. A jak przez jakiś czas w nocy będziesz stosować jednorazówki to nic sie nie stanie.

Jeszcze dodam ze u mnie kocyk z Ikei sprawdza się świetnie i jest to duża oszczędność pieniędzy.

Wiewiórka
30-07-2012, 10:38
lepiej jupic 2 snapki, mi sie zawszegdzies jedna zawieruszała:roll:

pokora
30-07-2012, 13:08
Dzięki dzięki za rady. Myślałam nad dodatkowymi wkładami właśnie i się zastanawiam czy te ręczniki ikea by się nie nadały też. Mogłabym je pociąć na dowolną wielkość, zrobić dwie, trzy warstwy jakby było trzeba... Co myślicie?
Już tych mniejszych ręczniczków nie kupię ale jakby te były za duże to jestem zdecydowana ciąć:lol:
Snapkę kupiłam póki co jedną bo czytałam, że wielu dziewczynom się to w ogóle nie sprawdziło i nie używają. Sprawdzę i dokupię jak będzie trzeba:lol: Jeszcze sprawdzę agrafki.
Obejrzałam sobie pieluszki AIO, no i ceny mnie póki co trochę straszą. Na noc jedna taka pieluszka starcza czy trzeba ich więcej?

pokora
30-07-2012, 13:13
Kupiłam też wełniany kocyk, który używam obecnie jako podkład, sprawdza się znakomicie.

A właśnie planuję sfilcować ze dwa kocyki wełniane, bo nie chcę ceratki kłaść pod prześcieradło:)

espejo
30-07-2012, 13:23
Wkladki sucha pielucha sa po mojemu zupelnie zbedne - zobacz po prostu, czy mokro przeszkadza czy nie. Nakupowalam i nie uzywalam, tak samo papierki zbierajace grubsze sprawy - calkowice zbedny na poczatku gadzet. Uzywalam sporadycznie juz przy starszym nieco dziecku.

Zestaw fajny:) dzienny i wyjsciowy, jak ogarniesz czeste przewijanie.
Potem sobie dokup - moze chlonne formowanki na noc, moze kiszonki, moze AIO - mialam kilka i bardzo sie przydaly wlasnie na wyjscia.
I jeszcze jeden mit - u nas jednorazowka na noc = sie przecieki!
ale warto miec w zapasie - zeby jak cos nie wyjdzie po prostu po nią siegnąc:)
Przestalam prac wszystko jak w koncu wystartowalam z nocnymi formowankami i otulaczem na noc:)

IwonaKM
30-07-2012, 13:29
Obejrzałam sobie pieluszki AIO, no i ceny mnie póki co trochę straszą. Na noc jedna taka pieluszka starcza czy trzeba ich więcej?

moja córeczka w nocy brudziła 3-4 pieluszki
ona z tych co wymagały zmiany po każdym siknięciu, nawet najmniejszym, nawet jeśli pieluszka jeszcze by sporo wchłonęła i tak musiałam zmieniać.
jedna pieluszka = jeden sik :)
Dzięki temu nigdy nie miała odparzeń.

Honorata
30-07-2012, 13:38
Noworodek nie przesypia całej nocy i jest wrażliwy na mokrą pieluchę więc cokolwiek mu dasz na noc i tak będziesz musiała dosyć często zmieniać.

Mój przesypia całą noc o ile się go nie przewija i jest mu zupełnie obojętne, czy jest mokry od stóp do głów - także tutaj nie ma reguły.

nie wiem czy kocyk z ikei się sprawdzi w tej roli na 100%.

Ja używam tego kocyka i sprawdza się świetnie (wydaje mi się, że właśnie przy noworodku sprawdza się najlepiej). Wychodzi z niego bardzo dużo wkładek, a jak któraś wyjątkowo mocno zostanie "zakupkana" to po prostu wyrzucam bez żalu.

lepiej jupic 2 snapki, mi sie zawszegdzies jedna zawieruszała:roll:

Popieram w 100% :)

Jeszcze tylko dodam, że w ciąży zakładałam pieluchowanie wielo na okrągło i nie uznawałam żadnych argumentów przeciw. A po urodzeniu synka okazało się, że wspólne spanie i karmienie na leżąco jest bardzo wygodne, a przewijanie po karmieniu wybudza go na tyle, że potem godzinę trzeba usypiać (przewijanie przed karmieniem było bez sensu, bo i tak walił kupę po). A więc pokoro, moja rada jest następująca: daj sobie przyzwolenie na jednorazówki od czasu do czasu przy noworodku, zwłaszcza na początku i zwłaszcza w nocy. Im dziecko starsze, tym jest łatwiej, a początki mogą przytłaczać.

IwonaKM
30-07-2012, 14:23
(przewijanie przed karmieniem było bez sensu, bo i tak walił kupę po). A więc pokoro, moja rada jest następująca: daj sobie przyzwolenie na jednorazówki od czasu do czasu przy noworodku, zwłaszcza na początku i zwłaszcza w nocy. Im dziecko starsze, tym jest łatwiej, a początki mogą przytłaczać.

Rozumiem, ze te jednorazówki mają być po to, by tak często nie zmieniać pieluszek w nocy?
Nie rozumiem zatem, czym się różni trzymanie zakupkanego dziecka w jednorazówce od trzymania zakupkanego dziecka w wielorazówce?

Chani
30-07-2012, 14:46
Całkiem fajny zestaw. Ja zaczynałam identycznie, z tym, że na noc zakładałam jednorazówkę. Ale tetra plus otulacz to do dziś mój ulubiony zestaw. Teraz dopiero zaczęłam używać też formowanek (Mały kończy 4 m-ce) i teraz mi się podobają (wcześniej nie bardzo).
A noworodka w nocy przewijałam tylko, jeśli zrobił kupę. Jeśli nie, to nie. Przewijanie zwykle go wybudzało, nie wybudzony tylko karmiony na wpół śpiąco, można powiedzieć, że przesypiał noc.
Więc nie generalizowałabym, każde dziecko inne :)

beautygosiek
30-07-2012, 14:48
ja bym powiedziała że tetra 80x80 będzie ci na poczatku leżeć ze wzgledu na wielkość, ale później na pewno się przyda

aha - pewnie by sie przydały ze 2-3 formowanki na noc, żeby dziecko miało sucho i zeby nie trzeba było często przewijać w nocy

co do reszty - moim zdaniem bardzo fajny zestaw, ja pocięłam zwykły koc polarowy, nie z ikea i też swietnie daje radę :)

tytanowa@
30-07-2012, 14:48
IwonkaKM Honorata Szczerze mówiąc ja też nie widzę różnicy. Jedno i wielo zmieniałam z tą samą częstotliwością. ???. Używaliśmy jedno na początku przez ok 2 miesiące, przede wszystkim dlatego, że nie umiałam ogarnąć moich wielo i przy każdej pieluszce miałam wycieki i to czasem wielkie. Nie umiejętnie podeszłam do sprawy (bardzo), a poza tym trochę przedobrzałam :(. To było bardzo demotywujące. Ogarnęłam w końcu i szybko zaczęłam używać tylko wielo. No i dziecinka nabrała trochę więcej ciałka- wtedy jest łatwiej dopasować każdą pieluchę :)

Honorata
30-07-2012, 18:18
Rozumiem, ze te jednorazówki mają być po to, by tak często nie zmieniać pieluszek w nocy?
Nie rozumiem zatem, czym się różni trzymanie zakupkanego dziecka w jednorazówce od trzymania zakupkanego dziecka w wielorazówce?

Różnica jest taka, że mi jednorazówki nie przeciekają (używam Babydream z Rossmana). Wielorazówkę (zwłaszcza w zestawie tetra+otulacz) trzeba wszak zmieniać maks. co dwie godziny (bo inaczej mi przeciekały, być może nie umiałam dobrze założyć albo coś, ale w nocy wymagać tego od siebie nie umiem). Czyli zmienianie co dwie godziny oznaczałoby, że musiałabym tego mojego noworodka budzić na przewijanie (bo na jedzenie budził się na początku co 4 godziny).

Teraz nie robi już kupy w nocy, więc jednorazówka oznacza, że przewijam go dopiero ok. 6 rano, jak zaczyna dzień, a w nocy na wpół śpiąco się karmimy, nic nie musimy i jesteśmy wyspani :)

tytanowa@
30-07-2012, 20:04
Szczerze mówiąc nie wyobrażam sobie nie przewijania w nocy z siuśków, ale to ja. Nieraz tak było, że Pola spała w jednej pieluszce 6,7 a nawet rekordowo 9 godzin, ale nie budziła się sama, podejrzewam, że nie sikała też wtedy jak najęta bo i pielucha byłaby 'cięższa' przy przewijaniu a nie była. Może faktycznie nie znalazłaś dla was jeszcze dobrego rozwiązania na noc. Mi osobiście by było szkoda spania w siuśkach całą noc czy to w jedno czy w wielo :/

kerstin200
30-07-2012, 20:15
Gdybym miala kupowac pieluchy jeszcze raz, bylyby to otulacze i tetra. Dla noworodka sprawdzily mi sie reczniczki ikea i sam otulacz itti bitti sio, bo malenki byl. Ale w sumie flipy rzadza. I sa one-size, a to ogromny plus. Snappi nie uzylam wkladow polarowych nie robilam, wolalam, zeby igi mial mokro.
Sprawdzily mi sie tez kieszonki chinki z wkladami mikrofibrowymi z ebaya, mialam ich 8.
Otulaczy mialam w sumie 5. Kieszonek 9. Tetr 30 bez zabawy w rozmiary. Nigdy nie dalam rady zapelnic wiaderka cala tetra, 20 by mi starczylo. Reczniczkow 20szt. Nie pamietam, czy za duzo, ale na pewno nie za malo :)
Nie pieluchowalam wielorazowo w nocy. Pałąkowata pozycja mnie odstraszala.

Honorata
30-07-2012, 20:22
Szczerze mówiąc nie wyobrażam sobie nie przewijania w nocy z siuśków, ale to ja. Nieraz tak było, że Pola spała w jednej pieluszce 6,7 a nawet rekordowo 9 godzin, ale nie budziła się sama, podejrzewam, że nie sikała też wtedy jak najęta bo i pielucha byłaby 'cięższa' przy przewijaniu a nie była. Może faktycznie nie znalazłaś dla was jeszcze dobrego rozwiązania na noc. Mi osobiście by było szkoda spania w siuśkach całą noc czy to w jedno czy w wielo :/

Ta "rada" jest nie na temat, nie dyskutujemy tutaj o moich metodach przewijania, tylko o zestawie pieluszkowym pokory. Cieszę się, że przewijasz w nocy swoją córkę, niech każdy się zajmie swoim dzieckiem i będzie git.

Kasiani
30-07-2012, 21:58
masz bardzo dobry zestaw na start, ja starałam się stosować tetrę + otulacz, ale na noc czasami zdarzało mi się zakładać jednorazówki.

ewaibartek
30-07-2012, 22:11
u mnie sie sprawdziły otulacze i prefoldy,tetry nie chciało mi sie skladac, te 80x80 to na razie na pewno nie bedziesz uzywac,ja przy mojej małej nawet nie produje
i tez uwazam ze powinnas zakupic jak juz sie dziec urodzi jakies formowanki-kieszonki ( napchasz sobie tam ile chcesz),lepsze sa na noc,najlepiej one size od razu bo i tak nie bedziesz ich uzywac u noworodka bo kupa,wiec szkoda :) a od 5 kg onesizy sa juz bardzo fajne

tytanowa@
31-07-2012, 00:36
Honorata nie obraź się, nie chciałam Cię urazić, ale nie chciałabym też żeby pokora zapamiętała z tego wątku tyle, że jej stosik jest ok i jak dziecko nie zrobi kupy to może leżeć w sikach i 12 godzin jak w reklamie. Z resztą już taki wątek był http://chusty.info/forum/showthread.php?t=30108&page=2&highlight=zmienianie+pieluch dla zainteresowanych częstotliwością zmian pieluch. Ja uciekam

Alassea
31-07-2012, 09:21
Zgadzam się, że Flipy rządzą, ale nie na każde dziecko będą pasować od urodzenia (u Młodego dopiero zaczęłam stosować jak skończył 2 miesiące, bo taki drobny, wcześniej Bambino Mio rozmiarowy). Faktycznie w tetrze dziecko ma szerzej między nóżkami, ale mnie i pediatra i położna i znajomi ortopedzi polecali dawanie tetry na noc na jednorazówkę (ja dawałam tetrę zamiast jednorazówki;)).

pokora
02-08-2012, 02:59
:)Dzięki dziewczyny za tak duży odzew. Postanowiłam póki co nie kupować nic więcej i zobaczyć jak się sprawa rozwinie:)
Rozmawiałam z mama, dla której oczywiście problemu nie ma, bo dla niej tetra to nic strasznego heh. I mówi tak: na noc podwójna warstwa, jak się nie budzi zasikany to nic mu nie będzie jak nie zmienię pieluchy i przede wszystkim ważniejszy jest ten jego sen niż bym go miała tarmosić co chwilę. W sumie też tak myślę i nie zamierzam przesadzać. Zobaczymy jaki z niego wrażliwiec będzie:)
A więc czekam sobie na niego i liczę, że się jeszcze obróci, bo póki co cesarka się kroi:(
pozdrawiam Was

Przytulia
07-08-2012, 22:18
Ja jeszcze całkiem niedawno miałam noworodka więc może przydadzą Ci się moje spostrzeżenia. Ręczniki ikeowe nie sprawdziły się u nas wcale, szybko zrobiły się mocno szorstkie i dość sztywne, jakoś nie wyobrażałam sobie zakładać ich Staszkowi. Miałam otulacze S i one size Babyetta + tetra albo bambus. Na poczatku te one size (mimo, że Staszek 4kg na wstępie miał) były sporo za duże. Cudnie układały się te małe, nosił je dość długo. Niestety, w nocy zdarzały nam się wielkie przecieki (nie wiem, może to kwestia jakiś błędów przy zakładaniu) i musiałam przebierać całego Staszka, łącznie z bodziakiem i śpiworkiem. On się zupełnie rozbudzał, kończyło się krzykiem :( Wkładki "sucha pupa" te polarkowe nie przydały się wcale. Wszystko wyjdzie w praniu ;) Ja nakupowałam pełno pieluch, dziś zrobiłabym to w kilku turach, wczesniej sprawdzając, co dla nas jest najlepsze :)
Teraz jesteśmy zdecydowanie kieszonkowi :)
Powodzenia! :) I zdrowej, kolorowej pupy! ;)

Wiewiórka
07-08-2012, 23:05
ręczniczki ikea rzeczywiście są szorstkie po praniu, dlatego używaliśmy i używam ich tylko do kieszonek jako wĸłady

Przytulia
07-08-2012, 23:18
ręczniczki ikea rzeczywiście są szorstkie po praniu, dlatego używaliśmy i używam ich tylko do kieszonek jako wĸłady

U nas przejął je mąż :) Wyciera nimi spocone czoło (i całą resztę), mówi, że są idealne na te upały :)