PDA

Zobacz pełną wersję : Ceny chust

gabba
25-07-2012, 08:26
Czytam o chustach (tkanych) i głupieję. Jest mnóstwo nazw, są różne materiały no i różne ceny. Nasuwają mi się dwa pytania: Czy te drogie chusty na prawdę warte są swojej ceny? Bo skoro mogę kupić chustę za 200 zł to po co miała bym wydawać 500 :hide:?
Chciałabym jeszcze wiedzieć jaka jest różnica pomiędzy materiałami z których wykonane są chusty. Może ktoś mi podeśle jakiegoś linka albo opisze własne doświadczenia.
Pytam o to bo zaczynam dopiero przygodę z noszeniem. Mam bawełnianą LL i myślę nad kupieniem innej chusty bo tą mi się jakoś ciężko mota (tzn czasem po prostu kompletnie mi to nie wychodzi)

Olapio
25-07-2012, 08:35
za duzo do opisywania
jesli chcesz tylko nosic to kup firmowa za 200
te po 500 wcale lepiej nie nosza
nawet te po 1000 lepiej nie nosza
ani te po 2000 (euro) ;)

Wiewiórka
25-07-2012, 08:41
oczywiście zależy z jaką chustą porównamy

Guest
25-07-2012, 08:41
Olapio a dlaczego nową?
właśnie używkę złamaną by dziewczyna miała z górki

z tymi chustami jest bardzo różnie
może lepiej nosić chusta za 200 ale niekoniecznie zależy od producenta, mieszanki ( to i tak nie jest wyznacznik) czy wreszcie rodzaju przędzy czy też ścisłości tkania
chusta chuście nie równa

jak masz maleństwo to praktycznie we wszystko zamotasz i będzie dobrze :)

mamaLiKa
25-07-2012, 08:44
Popieram Olapio :)
Można kupić dobrą, markową chustę taniej i będzie nosiła równie dobrze, jak ta za 500 zł.
Różnica w cenach (to poza ew. ceną nici innej niż bawełniana w przypadku chust z domieszkami, np. jedwabiu, który jest droższy, to efekt pewnej mody na limitowane edycje chust).

Najlepiej by było, gdybyś umówiła się z dziewczynami ze Szczecina, żeby ci pokazały swoje zbiory chust, będzie ci łatwiej w podjęciu decyzji o kupnie nowej (jaka marka, materiał, długość).

demona
25-07-2012, 08:48
za duzo do opisywania
jesli chcesz tylko nosic to kup firmowa za 200
te po 500 wcale lepiej nie nosza
nawet te po 1000 lepiej nie nosza
ani te po 2000 (euro) ;)

nie prawda, nie prawda :rolleye:

aczkowliek nie ma zaleznosci, ze im droższa tym nośniejsza

Agnen
25-07-2012, 08:49
Najdroższa chusta, w której nosiłam była jednocześnie najmniej nośna.
Cena zależy od
1) producenta
2) składu (skład wpływa na nośność w znacznie mniejszym stopniu niż np. jakość wiązania)
3) wzorku, daty produkcji i ogólnie kultowości :P

Chusty za 200z noszą wystarczająco, żeby być jedyną chustą na cały czas noszenia.
Większość tej "nośności" to po prostu dobrze dopasowane i wykonane wiązanie i indywidualne preferencje. Niektórzy lubią mięciutkie puchate, niektórzy deski, niektórzy cienizny.

Agulinka
25-07-2012, 09:00
w skrócie - bardzo wysokie ceny chust są spowodowane ich limitowością- to że wzoru danej chusty jest tylko np. 200 egzemplarzy na całym świecie automatycznie podnosi ich wartość, zwłaszcza jeśli są piękne, prawda? ;) Bo chusty to także gadżet dla kolekcjonerów, a te potrafią kosztować. Warto się rozejrzeć w temacie, bo pomiędzy chustami z tej średniej półki powiedzmy też są różnice, ale jeśli chcesz tylko nosić, stary sprawdzony pasiak didymosa czy storcha za ok 200 na pewno będzie ok :)

lominia
25-07-2012, 09:01
Rozgość się na forum dłużej, w końcu sama zobaczysz i zrozumiesz, że szmatan jest niebezpieczny, a kupowanie chust bywa bardzo wciągające:)
Jeśli chodzi o nośność, czy inne praktyczne walory- każdy ma swój gust.
Bawełniane pasiaki(np. u mnie Inka starowinka) są chyba najbardziej uniwersale...chyba:hmm:

Olapio
25-07-2012, 09:08
oczywiscie ze nieprawda
ale nosnosc nie zalezy od ceny
poza tym dla niektorych mega nosna znaczy dla innych niewygodna

na temat wlasciwosci i nosnosci powatlo tysiace watkow i nie da sie tego tak opisac

co innego jakby kolezanka napisala ktore jej sie podobaja, to mozemy podpowiedziec co wybrac

matysia
25-07-2012, 09:23
Poszukaj na naszym bazarku jakiegoś fajnego pasiaka np Nati , fajnie noszą a nie sa drogie. Chusty z domieszkami są droższe np z lnem, konopiami ( to dla starszych cięższych dzieci), lub, jedwabiem. Poza tym jak , ktoś wyżej pisał limity osiągają często absurdalne ceny i zainteresowanie.
Ale mam wrażenie,ze rynek sie nasyca. Możesz kupić chustę używana, a więc mięciutka łatwiej się dociągająca w dobrej cenie.

gabba
25-07-2012, 09:26
co innego jakby kolezanka napisala ktore jej sie podobaja, to mozemy podpowiedziec co wybrac
Wygląd ma dla mnie drugorzędne znaczenie. Zależy mi na czymś łatwym w obsłudze. Moja chusta (4,6m), jak ją dobrze dociągnę, jest super wygodna, tylko że nie zawsze udaje mi się zamotać i wtedy sięgnęłabym po coś lżejszego, cieńszego może krótszego. Zastanawiam się również nad kółkową lub nosidłem (ale ono chyba odpada póki dziecko nie siedzi). Ciężko jest mi teraz umówić się z kimś w Szczecinie bo ciągle jestem w rozjazdach. Przeglądam forum i głupieję od rodzajów chust, a jak zobaczyłam niektóre ceny (900 zł) to już zupełnie zdębiałam i zaczęłam się zastanawiać właśnie na ile jakość chusty zależy od ceny.

miluśka
25-07-2012, 09:58
najlepiej kupować takie które można łatwo sprzedać bo sprzedać bez dużej straty taką LL to naprawdę ciężko:hide:

gabba
25-07-2012, 10:20
Ale ja nie chcę sprzedawać tylko mieć kilka fajnych chust i wynosić w nich dziecko a potem może drugie i na koncu odstapić za symboliczna sumę albo sprezentować :lol:

jul
25-07-2012, 11:40
nie prawda, nie prawda :rolleye:

aczkolwiek nie ma zaleznosci, ze im droższa tym nośniejsza

zgadzam sie z demoną - te droższe potrafią lepiej nosić - mi najlepiej się nosi mojego synka (12,5 kg) w mojej najdrożdszej chuście - także dlatego, że jest stosunkowo cienka i szorstka i świetnie się ją wiąże, jest lepiej dociągnięta i w tym też jest sekret (jak piszą dziewczyny - większość w dociągnięci/wiązaniu, ale są chusty które łatwiej dają się zawiązać niż inne). Aczkolwiek w moją drugą najdroższą chustę (właśnie do mnie leci :)) w życiu takiej masy nie zamotam, bo to delikatny jedwab nadający się do noszenia małego niemowlaka.

Cena zależy od domieszki, od mody/urody (któreś limitowane serie cieszą się większą popularnością i ich ceny rosną, inne nie chwytają chustowego światka za serce i te trudniej sprzedać, co i na ceny się przekłada), od producenta (didymosy generalnie sa droższe np od nati)...

Starszą nosiłam w pasiaku nati i patrzyłam z osłupieniem na bazarek, ceny, stosiki... A potem jak kupiłam dla młodszego storcza leo, to zobaczyłam, że chusty rzeczywiście się różnią między sobą (znacznie lepiej mi się go motało od tego pasiaka natkowego) i wpadłam.

gabba
25-07-2012, 11:44
No właśnie boję się że wpadnę ;)

clio
25-07-2012, 11:51
wpadniesz na pewno ;)

demona
25-07-2012, 11:54
i jeszcze jedno - IMO lepej wydac 500-600 zł na staruszka unikata niz na nowość w podobnej cenie.

Guest
25-07-2012, 12:10
wyjątkowo się nie zgodzę z Demoną :D

gabba
25-07-2012, 12:11
Na razie nie wyobrażam sobie żeby wydać tyle na chustę (500-600zł) :oops:, ale jeszcze dużo noszenia przed nami i wszystko może się zdarzyć. Jednak za taką cenę to chyba tylko zakupy nie przez internet. Musiałabym pomacać i się zakochać :mrgreen:.

miluśka
25-07-2012, 12:13
Na razie nie wyobrażam sobie żeby wydać tyle na chustę (500-600zł) :oops:,

Najpierw nakupisz takich tańszych a potem sprzedasz je i kupisz super limita ;)

demona
25-07-2012, 12:14
wyjątkowo się nie zgodzę z Demoną :D

no co Ty, wolisz kupic nowego lichego niż starego porzadnego Didka?:)

gabba
25-07-2012, 12:18
Widzę że jak zwykle każdy ma na ten temat inne zdanie. Cieszę się że od kilku osób usłyszałam że te tańsze też mogą być dobre. Na razie kupiłam elastyczną bo potrzebuję coś łatwego i szybkiego na wyjazd za tydzień (moja córka waży 6 kg). Później będę się zastanawiać co dalej. Może jak złamię moją LL to się bardziej polubimy. Jestem zwolenniczką minimalizmu, a czasem nawet jego wyznawczynią :mighty: więc nie chcę się zasypywać chustami.

gabba
25-07-2012, 16:44
A czy warto mieć chustę wełnianą? Widzę że są droższe od bawełnianych, ale czy lepsze?

madorado
25-07-2012, 16:49
To zależy, co kto lubi. Czy sweter wełniany jest lepszy od bawełnianego?

Guest
25-07-2012, 17:07
no co Ty, wolisz kupic nowego lichego niż starego porzadnego Didka?:)

kochna mało tego że wolę to to zrobiłam, tego wiekowego owianego legendą wydałam a ten nowy jest najczęściej używaną szmatą i przez mnie i męża a i sąsiadka często na niego łypie
najlepiej wydane pieniądze w ostatnim roku

milorzab
25-07-2012, 17:08
A czy warto mieć chustę wełnianą? Widzę że są droższe od bawełnianych, ale czy lepsze?

Na plus:
- lepiej noszą
Na minus:
- mogą gryźć, najmniej, moim zdaniem, merino nati
- trudniej się je pierze, raczej ręcznie, można sfilcować

Aksamitka
25-07-2012, 23:17
kochna mało tego że wolę to to zrobiłam, tego wiekowego owianego legendą wydałam a ten nowy jest najczęściej używaną szmatą i przez mnie i męża a i sąsiadka często na niego łypie
najlepiej wydane pieniądze w ostatnim rokuA co kupiłaś? :-)

demona
25-07-2012, 23:19
A co kupiłaś? :-)

tez bym chciała wiedziec, moze pecha miałaś;) z nowych didków to mi chyba tylko konopki podeszły.

Georgina
25-07-2012, 23:27
Ja ma LL sosnę z wełną -nosi super moją 12 kg córeczkę. Jednak jeszcze nie złamałam jej do końca, trzeba się namęczyć przy dociąganiu. Jest szorstka dotyku. Nie zamienię jej na inną:ninja:

Guest
26-07-2012, 09:08
A co kupiłaś? :-)

tez bym chciała wiedziec, moze pecha miałaś;) z nowych didków to mi chyba tylko konopki podeszły.

mistica - najlepsza chusta jaką motałam a cienka jest fajna dla małej jak i nosi moja 18 kg Kalinę bez problemu ostatnio 2h bo ucięła sobie drzemkę
do tego konopki a mięciutkie
zauważyłam że po niej mi przeszło z kupowaniem :D

a wydałam to co mnie najbardziej zdziwiło, natur z lnem podobno ten ze starszych starszych co przy K mi nie przeszkadzało ;) i uważałam że chusta number one

demona
26-07-2012, 09:13
a widzisz, miałam rację, ze konopki:) Mnie natur z lnem tez nei powalił, ale takiego kobalt-zimta czy pawiorów bawelnianych za nic nie oddam>

Guest
26-07-2012, 09:18
a widzisz przed pawiami jeszcze mam opory:D

ten wzór :rolleye:

martekle
26-07-2012, 10:37
tez mi sie pawie nie podobaly, co to kurde?! jak pierwsze raz zobaczyłam
a teraz kroluja u mnie na polce piekne pawie petrol 6 :)