PDA

Zobacz pełną wersję : Marsupi vs inne nosidła (dziecko prawie 3,5 mies, 7 kg)

Faycelina
13-07-2012, 11:44
Dziewczyny, poradźcie coś, please.
Nosiłam synka w elastyku od 6 tż, ale robi się już za ciężki. Z tkaną nie umiemy się dogadać :/
Mały się wierci podczas wiązania, płacze - ewidentnie nie lubi tego momentu. Zresztą nie od dziś, tylko kiedyś nosiłam go, żeby pospał (sam w dzień nie chciał spać, a ja nie mogłam pół dnia spędzić w łóżku ;) więc go nosiłam, ale wiązałam na śpiocha). Teraz nosimy się, aby pooglądać świat. Poza tym też nie za bardzo lubi być ściśnięty, ale jak się zajmie oglądaniem, to wytrzymuje chwilę ;)

do sedna: poszukuję nosidła dla niego. Już postanowiłam, bo nosić chcę i muszę, a na rękach nie daję rady, z elastyka już wyrasta, a z tkaną mamy się na bakier.

Czytam to forum i czytam, i wychodzi, że najwięcej osób, jeśli nie nosi w chustach, to właśnie w Marsupi (mam na myśli dzieci niesiedzące). Potem chcę kupić Tulę, ale do tego czasu muszę coś mieć.

Powiedzcie czym się różni Marsupi od innych nosideł, że w Marsupi można nosić dziecko niesiedzące, a w innych siedzące samodzielnie.

A jeśli nie Marsupi, to jakie inne nosidło?

Aha, w innym wątku przeczytałam:

Myśmy nosili Fistaszka tak do września, miał wtedy 7 miesięcy, ważył coś ponad 7 kg. Wiesz, niby producenci piszą, że to nosidło nadaje się do kilkunastu kilogramów, ale moim zdaniem już koło 7 jest niewygodnie i ma się wrażenie, jakby się dziecko nosiło w niedociągniętej chuście.

Hmm, mój ma już 7 kg. Czy to znaczy, że faktycznie będzie mi niewygodnie? Problemem jest to, że nie mam tu nikogo, kto ma Marsupi, żeby sobie przymierzyć. Jadę teraz do Polski, może założę wątek regionalny (Wrocław), że chciałabym przymierzyć... Może jakaś mama się nade mną zlituje i się spotka ;)

miss_kumcia
13-07-2012, 11:54
Ja ogolnie nie wiem dlaczego dzieci niesiedzace mozna w nim nosic:confused: ale my mamy. Aleksander wazy tez 7kg,choc ma 8 miesiecy i jest nam wygodnie. Dziewczyna od ktorej kupywalam pisala mi,ze nosila corke do 12kg,wiec z ta wygoda to chyba zalezy od noszacego.
Jesli nie znajdziesz nikogo we Wro to zapraszamy do Legnicy na przymiarke8-)

Faycelina
13-07-2012, 11:59
Jesli nie znajdziesz nikogo we Wro to zapraszamy do Legnicy na przymiarke8-)

Dziękuję w razie czego :*

Basinda
13-07-2012, 12:03
sama kiedyś polecałam marsupi sugerując się wymiarami panela i tym "że jest polecane"...
Niestety jak spróbowałam ze swoim młodszym synem to zmieniłam zdanie.
Marsupi różni się zasadniczo tym że ma wąski panel teoretycznie przystosowany dla maluszków (w standardowych ergonomikach z szerokim panelem dziecko niesiedzące robi szpagat), oraz zaszewki w panelu powodujące wpadnięcie pupy.
Niestety wymienione cechy budowy nosidła wcale nie zapewniają dziecku dobrej pozycji.
Druga sprawa że w przypadku dziecka które samodzielnie nie siada żadne nosidło nie jest w stanie stabilizować kręgosłupa "po bokach" , a także obręczy barkowej.
Trzecia rzecz to jeśli dziecko chce się rozglądać to nie będzie zadowolone z marsupi...
Imo najlepszym wyjściem będzie dla dziecka w tym wieku plecak prosty :) bo można go zawiązać dość wysoko tak by dziecko mogło zerkać przez ramię. To ważne dla dziecka bo uczy się że patrzy i idzie w tym samym kierunku.
Może zamiast wydawać pieniądze na nosidło spotkaj się z doradcą który pomoże Wam właściwie wiązać chustę :)

Edit doczytałam że do Wrocławia jedziesz...
marza na pewno będzie mogła Wam pomóc bo ma u siebie w sklepie przeróżne nosidła i chusty więc będziesz mogła przymierzyć pod okiem fachowca :)

Faycelina
13-07-2012, 12:15
No i mam totalny mętlik... :rolleye::rolleye::rolleye: Ale dziękuję za Twoją wypowiedź.

Myślisz, że mogę do marzy napisać tak prosto z mostu, że chciałabym wpaść i sobie poprzymierzać? :confused:

rybkaa83
13-08-2012, 11:31
ja mam taki sam problem potrzebuje czegos do transportu 3,5 miesiecznej laski ale zaczne ja nosic od wrzesnia wiec bedzie miala 4 miesiace juz teraz warzy 7,800 i mocno trzyma glowke a potrzebne mi jest cos na odbior starszego brata z przedbusem...szkola i przejazdzke autobusem... czy ktos moze cos doradzic...

Mayka1981
14-08-2012, 11:11
Rybko - Doradca i tkana.

To chyba lepiej wydane pieniądze niż nosidło.

A długie to noszenie czasowo? Może kółkowa by się sprawdziła?

Faycelino - a Ty co wybrałaś?

rybkaa83
19-08-2012, 22:52
Noszenie tyle co do autobusu wyciagniecie mlodego z przedszkola i znowu autobus... tak tylko gdzie ja u mnie doradce znajde ???:(