Zobacz pełną wersję : Chusty nie nadające się na plecak
Wiewiórka
06-07-2012, 23:19
Które chusty tkane nie nadają się na plecaki i dlaczego? Podobno zary się nie nadają
didkowe fale leander, grecja z wełną.
mamaslon
06-07-2012, 23:25
hmm...duzo tego...
mi nie idzie w pawiach konopnych 2012, zjeżdza mi Młody na dół
miałam obie i w obu plecak bez problemu wiązałam. Chyba zalezy od preferencji
Agulinka
06-07-2012, 23:28
mi też się super z grecji wiąże plecak (Twojej matysiu nota bene ;) ), w zarach ciężko krawędzie dobrze dociągnąć przez to że są fabryczne, ale czy się nie nadają? Raczej po prostu to trudniejsze jest.
Wydaje mi się, że jest to kwestia osobistych preferencji, budowy noszącego, wieku i wagi dziecka (generalnie z większym dzieckiem plecak wychodzi praktycznie ze wszystkiego), doświadczenia i wprawy w motaniu - można by wyliczyć jeszcze dużo czynników. Sprawę dodatkowo komplikuje wielość możliwych do zawiązania plecaków :wink:
Po prostu musisz próbować i szukać swojej idealnej chusty :mrgreen:
Też mi się wydaje, ze jest to bardzo indywidualne - u nas w pawiach '12 tylko plecaki królują. Nie szło mi natomiast w nati diament bawełnianej, zarach deli le i choco choć były taaaakie piękne ;( W indio ultramarine nie szło i w agave ostatnio - dziecko ważyło mi między 10,5, a 11,9kg. Osobiście lubię sztywne i nieco grubsze chusty.
grecje fioletowa i zielone nie były polecane do plecaka prostego, czerwona i brązowa nie rozchodziły się i plecak prosty można było wiązać bez strachu ;)
miałam obie i w obu plecak bez problemu wiązałam. Chyba zalezy od preferencji
myślę, że chodziło o plecak prosty i to, że w tych chustach mogą pojawiać się prześwity przy dociąganiu
mi się źle wiązało plecak prosty w śliskich chustach (bambus, jedwab), ale przy plecaku z krzyżem nie miałam już anty-preferencji
myślę, że chodziło o plecak prosty i to, że w tych chustach mogą pojawiać się prześwity przy dociąganiu
mi się źle wiązało plecak prosty w śliskich chustach (bambus, jedwab), ale przy plecaku z krzyżem nie miałam już anty-preferencji
Karusku, ja wiązałam wyłącznie prosty:) nic mi sie nigdy nie rozeszło. A te co wiemy, ze się rozchoxdzą to przy innych wiązaniach też tak mają, i IMO nie nadają się w ogóle do noszenia dzieci.
z autopsji
wszystko zależy od umiejętności motającego:)
Moja brązowa grecja była najcudniejszą plecakową chustą, jaką kiedykolwiek miałam :)
Kwestia preferencji chyba ;)
Które chusty tkane nie nadają się na plecaki i dlaczego? Podobno zary się nie nadająkażda chusta się nadaje moja zara forest fajna w plecaku jest jak zaczynałam motać plecak-uczyłam się to zaczełam od jedwabiu:duh::duh:i na 2 miesiące odłożyłam plecakowanie bo mi sie wyślizgiwała chusta spod pupy potem zamotałam w bawełnie i wyszedł idealnie za 2 razem ale już za 1 było o niebo lepiej niż w jedwabiu-nie oznacza to jednak że jedwab sie nie nadaje teraz jak już mam wprawe motam plecak prosty na każdej chuście i na wełnie i na bawełnie i na jedwabiu!
moze poprostu niektóre chusty utrudniają początki plecakowe
Wydaje mi się, że jest to kwestia osobistych preferencji, budowy noszącego, wieku i wagi dziecka (generalnie z większym dzieckiem plecak wychodzi praktycznie ze wszystkiego), doświadczenia i wprawy w motaniu - można by wyliczyć jeszcze dużo czynników. Sprawę dodatkowo komplikuje wielość możliwych do zawiązania plecaków :wink:
Po prostu musisz próbować i szukać swojej idealnej chusty :mrgreen::thumbs up:preferencji i wprawy plecaku
z autopsji
wszystko zależy od umiejętności motającego:)
:thumbs up::thumbs up:
nie nadają się za długie :ninja:
mnie się dobrze wiąże plecak i z zary, i z indio. Ale najlepiej trzymają storcze pasiaste.
Wszystko zależy od rodzaju plecaka i indywidualnych preferencji oraz wieku i budowy dziecka oraz budowy rodzica :)
Na plecak z krzyżem czy z koszulką pewnie wszystko się nada....
Ja noszę generalnie tylko w prostym i ze względu na to że często na jednym wyjściu noszę na przemian starszą i młodego muszę mieć chusty nie za grube ale nośne :)
Zara spokojnie nada się na plecak prosty ale dla starszaka gdzie nie trzeba tak idealnie dociągać górnej krawędzi bo dzieć i tak ma ręce na zewnątrz (plecak prosty przy noworodku,małym niemowlaku nie do zrobienia z zary)
Fale dla mnie na plecak prosty za cienkie (nie dają rady ze starszą) raz nosiłam w plecaku z koszulką ale ja nie lubię tego wiązania
Grecji nie miałam, pawie 2012 u mnie super na plecak, noszą jedno i drugie... Indio bawełniane, lniane i konopne super.
Generalnie chyba chusta nie powinna być bardzo cienka i śliska i powinno być ok.
milorzab
07-07-2012, 16:14
A te co wiemy, ze się rozchoxdzą to przy innych wiązaniach też tak mają, i IMO nie nadają się w ogóle do noszenia dzieci.
:thumbs up:
Za wąskie nie mogą być. Zwlaszcza dla starszego. Sficowana wełna 60cm byla dla mnie za wąska.
Moja brązowa grecja była najcudniejszą plecakową chustą, jaką kiedykolwiek miałam :)
Kochana, nadal jest ;)
Z Zary wiàzało mi się prosty całkiem nieźle. Właściwie jedyną moją porażką plecakową były falmingi nc, za śliskie i sztywnawe równocześnie (miałam nowe), dramatycznie wyjeżdżały pod pupy podczas motania.
Wiewiórka
12-07-2012, 19:45
a chusty z jedwabiem i bambusem nadaja sie? Bo takie ślizgie są i mam mieszane uczucia...
Pekatrine
14-07-2012, 10:22
a chusty z jedwabiem i bambusem nadaja sie? Bo takie ślizgie są i mam mieszane uczucia...
Ja miałam bambusa LL i sprzedałam, bo po pierwsze była za wąska, a po drugie za śliska na plecak.
Wiewiórka
14-07-2012, 14:07
Ja miałam bambusa LL i sprzedałam, bo po pierwsze była za wąska, a po drugie za śliska na plecak.
właśnie skróciłam bambuska LL na plecak weź mnie nie "pocieszaj":roll: Motała plecak w diamenciku moim turkusowym i mam mieszane uczucia co do wiązania plecaka w chuście z bambusem. No nie wiem jak by było nam w chuście z jedwabiem na plecach, jak myslicie, będzie ok czy też będzie sie ślizgać?
Pekatrine
18-07-2012, 21:04
właśnie skróciłam bambuska LL na plecak weź mnie nie "pocieszaj":roll: Motała plecak w diamenciku moim turkusowym i mam mieszane uczucia co do wiązania plecaka w chuście z bambusem. No nie wiem jak by było nam w chuście z jedwabiem na plecach, jak myslicie, będzie ok czy też będzie sie ślizgać?
Ale to było wtedy, gdy dopiero zaczynałam przygodę z plecakiem, może dlatego mi tak kiepsko szło :)