PDA

Zobacz pełną wersję : Chusty nie nadające się na plecak

Wiewiórka
06-07-2012, 23:19
Które chusty tkane nie nadają się na plecaki i dlaczego? Podobno zary się nie nadają

matysia
06-07-2012, 23:23
didkowe fale leander, grecja z wełną.

mamaslon
06-07-2012, 23:25
hmm...duzo tego...

lati
06-07-2012, 23:26
mi nie idzie w pawiach konopnych 2012, zjeżdza mi Młody na dół

demona
06-07-2012, 23:26

miałam obie i w obu plecak bez problemu wiązałam. Chyba zalezy od preferencji

Agulinka
06-07-2012, 23:28
mi też się super z grecji wiąże plecak (Twojej matysiu nota bene ;) ), w zarach ciężko krawędzie dobrze dociągnąć przez to że są fabryczne, ale czy się nie nadają? Raczej po prostu to trudniejsze jest.

anasta
07-07-2012, 00:05
Wydaje mi się, że jest to kwestia osobistych preferencji, budowy noszącego, wieku i wagi dziecka (generalnie z większym dzieckiem plecak wychodzi praktycznie ze wszystkiego), doświadczenia i wprawy w motaniu - można by wyliczyć jeszcze dużo czynników. Sprawę dodatkowo komplikuje wielość możliwych do zawiązania plecaków :wink:
Po prostu musisz próbować i szukać swojej idealnej chusty :mrgreen:

buka
07-07-2012, 00:44
Też mi się wydaje, ze jest to bardzo indywidualne - u nas w pawiach '12 tylko plecaki królują. Nie szło mi natomiast w nati diament bawełnianej, zarach deli le i choco choć były taaaakie piękne ;( W indio ultramarine nie szło i w agave ostatnio - dziecko ważyło mi między 10,5, a 11,9kg. Osobiście lubię sztywne i nieco grubsze chusty.

Karusek
07-07-2012, 07:29

grecje fioletowa i zielone nie były polecane do plecaka prostego, czerwona i brązowa nie rozchodziły się i plecak prosty można było wiązać bez strachu ;)

miałam obie i w obu plecak bez problemu wiązałam. Chyba zalezy od preferencji

myślę, że chodziło o plecak prosty i to, że w tych chustach mogą pojawiać się prześwity przy dociąganiu
mi się źle wiązało plecak prosty w śliskich chustach (bambus, jedwab), ale przy plecaku z krzyżem nie miałam już anty-preferencji

demona
07-07-2012, 07:57
myślę, że chodziło o plecak prosty i to, że w tych chustach mogą pojawiać się prześwity przy dociąganiu
mi się źle wiązało plecak prosty w śliskich chustach (bambus, jedwab), ale przy plecaku z krzyżem nie miałam już anty-preferencji

Karusku, ja wiązałam wyłącznie prosty:) nic mi sie nigdy nie rozeszło. A te co wiemy, ze się rozchoxdzą to przy innych wiązaniach też tak mają, i IMO nie nadają się w ogóle do noszenia dzieci.

Guest
07-07-2012, 08:01
z autopsji
wszystko zależy od umiejętności motającego:)

Meta
07-07-2012, 09:51

Moja brązowa grecja była najcudniejszą plecakową chustą, jaką kiedykolwiek miałam :)
Kwestia preferencji chyba ;)

Fusia
07-07-2012, 12:26
Które chusty tkane nie nadają się na plecaki i dlaczego? Podobno zary się nie nadająkażda chusta się nadaje moja zara forest fajna w plecaku jest jak zaczynałam motać plecak-uczyłam się to zaczełam od jedwabiu:duh::duh:i na 2 miesiące odłożyłam plecakowanie bo mi sie wyślizgiwała chusta spod pupy potem zamotałam w bawełnie i wyszedł idealnie za 2 razem ale już za 1 było o niebo lepiej niż w jedwabiu-nie oznacza to jednak że jedwab sie nie nadaje teraz jak już mam wprawe motam plecak prosty na każdej chuście i na wełnie i na bawełnie i na jedwabiu!
moze poprostu niektóre chusty utrudniają początki plecakowe

Wydaje mi się, że jest to kwestia osobistych preferencji, budowy noszącego, wieku i wagi dziecka (generalnie z większym dzieckiem plecak wychodzi praktycznie ze wszystkiego), doświadczenia i wprawy w motaniu - można by wyliczyć jeszcze dużo czynników. Sprawę dodatkowo komplikuje wielość możliwych do zawiązania plecaków :wink:
Po prostu musisz próbować i szukać swojej idealnej chusty :mrgreen::thumbs up:preferencji i wprawy plecaku

z autopsji
wszystko zależy od umiejętności motającego:)
:thumbs up::thumbs up:

IzaBK
07-07-2012, 13:13
nie nadają się za długie :ninja:
mnie się dobrze wiąże plecak i z zary, i z indio. Ale najlepiej trzymają storcze pasiaste.

Basinda
07-07-2012, 15:22
Wszystko zależy od rodzaju plecaka i indywidualnych preferencji oraz wieku i budowy dziecka oraz budowy rodzica :)

Na plecak z krzyżem czy z koszulką pewnie wszystko się nada....
Ja noszę generalnie tylko w prostym i ze względu na to że często na jednym wyjściu noszę na przemian starszą i młodego muszę mieć chusty nie za grube ale nośne :)

Zara spokojnie nada się na plecak prosty ale dla starszaka gdzie nie trzeba tak idealnie dociągać górnej krawędzi bo dzieć i tak ma ręce na zewnątrz (plecak prosty przy noworodku,małym niemowlaku nie do zrobienia z zary)

Fale dla mnie na plecak prosty za cienkie (nie dają rady ze starszą) raz nosiłam w plecaku z koszulką ale ja nie lubię tego wiązania

Grecji nie miałam, pawie 2012 u mnie super na plecak, noszą jedno i drugie... Indio bawełniane, lniane i konopne super.
Generalnie chyba chusta nie powinna być bardzo cienka i śliska i powinno być ok.

milorzab
07-07-2012, 16:14
A te co wiemy, ze się rozchoxdzą to przy innych wiązaniach też tak mają, i IMO nie nadają się w ogóle do noszenia dzieci.
:thumbs up:
Za wąskie nie mogą być. Zwlaszcza dla starszego. Sficowana wełna 60cm byla dla mnie za wąska.

nemhain
07-07-2012, 18:45
Moja brązowa grecja była najcudniejszą plecakową chustą, jaką kiedykolwiek miałam :)

Kochana, nadal jest ;)

livada
12-07-2012, 01:04
Z Zary wiàzało mi się prosty całkiem nieźle. Właściwie jedyną moją porażką plecakową były falmingi nc, za śliskie i sztywnawe równocześnie (miałam nowe), dramatycznie wyjeżdżały pod pupy podczas motania.

Wiewiórka
12-07-2012, 19:45
a chusty z jedwabiem i bambusem nadaja sie? Bo takie ślizgie są i mam mieszane uczucia...

Pekatrine
14-07-2012, 10:22
a chusty z jedwabiem i bambusem nadaja sie? Bo takie ślizgie są i mam mieszane uczucia...

Ja miałam bambusa LL i sprzedałam, bo po pierwsze była za wąska, a po drugie za śliska na plecak.

Wiewiórka
14-07-2012, 14:07
Ja miałam bambusa LL i sprzedałam, bo po pierwsze była za wąska, a po drugie za śliska na plecak.
właśnie skróciłam bambuska LL na plecak weź mnie nie "pocieszaj":roll: Motała plecak w diamenciku moim turkusowym i mam mieszane uczucia co do wiązania plecaka w chuście z bambusem. No nie wiem jak by było nam w chuście z jedwabiem na plecach, jak myslicie, będzie ok czy też będzie sie ślizgać?

Pekatrine
18-07-2012, 21:04
właśnie skróciłam bambuska LL na plecak weź mnie nie "pocieszaj":roll: Motała plecak w diamenciku moim turkusowym i mam mieszane uczucia co do wiązania plecaka w chuście z bambusem. No nie wiem jak by było nam w chuście z jedwabiem na plecach, jak myslicie, będzie ok czy też będzie sie ślizgać?

Ale to było wtedy, gdy dopiero zaczynałam przygodę z plecakiem, może dlatego mi tak kiepsko szło :)