Zobacz pełną wersję : CHUSTA- symbol swiadomego rodzicielstwa :)
prosze jaki piekny artykul znalazlam :lool: :lool: :lool: i to calkowicie przez przypadek :lool: :lool: :lool: zapraszam do lektury
http://www.we-dwoje.pl/chusta;-;symbol; ... 10170.html (http://www.we-dwoje.pl/chusta;-;symbol;swiadomego;rodzicielstwa,artykul,10170.htm l)
Aż miło poczytac :thumbs up:
miedziana
24-01-2009, 09:57
Świetny artykuł :) I cudowny ten fragment o mistyce chusty :D
ależ mi się podoba :lool:
calineczka
24-01-2009, 23:59
suuuper artykuł :D
ciesze sie ze sie wam podoba :) :)
Iwanna.T
25-01-2009, 17:59
ci eskimosi mnie zaciekawili. Ciekawam czy i noworodki w tych kapturach noszą???
I te inne zastosowania chusty, np torba na zakupy :) chusta pomocna przy porodzie :)
Fajny artykuł :thumbs up:
w kulturach pierwotnych to raczej nieswiadome instynktowne rodzicielstwo
osobiscie nie lubie takich rozgraniczen i nie mam pewnosci czy noszenie w chuscie jest synominem swiadomego rodzicielstwa
Tytuł nie przypadł mi do gustu, za to zaciekawił fragment, mówiący o wierzeniach afrykańskich, że osobowość dziecka zależy od tego, w jakiej chuście było noszone.
Hmmm... Muszę się dokładnie przyjrzeć swojemu stosikowi :wink:
czteryszczęścia
26-01-2009, 18:44
a mi się tytuł szalenie podoba!
po pierwsze nie nazwałabym większości świata "kulturami pierwotnymi" :lol:
po drugie - tradycja i instynkt nie wyklucza świadomości,
a po trzecie i najważniejsze - w naszej kulturze jest to jak najbardziej świadomy wybór :D
i tak to odebrałam :D
a artykuł daje mi też dużo do myślenia - w różnych kulturach, noszenie w chuście zwiazane jest
z różnymi wierzeniami i ma aspekt mistyczny i to jest takie piękne... a nasz wysoce konsumpcyjny obszar kulturowy kieruje nas ku.... kolekcjonowaniu stosików.... :roll:
... a nasz wysoce konsumpcyjny obszar kulturowy kieruje nas ku.... kolekcjonowaniu stosików.... :roll:
Oj, tak. Czasem nawet jest mi wstyd przed sama sobą, że tak chcę i chcę coraz to nowe chusty.
Na szczęście nie zgubiłam po drodze tego o co w tym wszystkim chodzi.
Super, brawo :jump: :applause: A jesli chodzi o Eskimosow, to mysle, ze nosza w w Amuti, z tylu kapura jest taki olbrzymi pouch, do ktorego wsadza sie dziecko :D
wpolczesnie szyte Amauti:
http://www.thebabywearer.com/forum/show ... p?t=287349 (http://www.thebabywearer.com/forum/showthread.php?t=287349)
Super, brawo :jump: :applause: A jesli chodzi o Eskimosow, to mysle, ze nosza w w Amuti, z tylu kapura jest taki olbrzymi pouch, do ktorego wsadza sie dziecko :D
wpolczesnie szyte Amauti:
http://www.thebabywearer.com/forum/show ... p?t=287349 (http://www.thebabywearer.com/forum/showthread.php?t=287349)
karolinka251
23-04-2009, 11:32
świetny artykuł
karolinka251
23-04-2009, 11:32
świetny artykuł
mi sie podobał! każdy pozytywny artykuł o chustach jest na plus bo im więcej tym większa ilość ludzi przestanie patrzeć na nas jak na kosmitów. Rodzice zwłaszcza maja to do siebie, że jak przeczytają w gazecie albo w tv powiedzą to jest super ;)
żałuje tylko, ze nie było zdjęć tych chust o których była mowa
mi sie podobał! każdy pozytywny artykuł o chustach jest na plus bo im więcej tym większa ilość ludzi przestanie patrzeć na nas jak na kosmitów. Rodzice zwłaszcza maja to do siebie, że jak przeczytają w gazecie albo w tv powiedzą to jest super ;)
żałuje tylko, ze nie było zdjęć tych chust o których była mowa
Lindo, dziękuję za linka, zakochałam się w tych Amuti. Ciekawi mnie jak dziecko w tym siedzi.
Lindo, dziękuję za linka, zakochałam się w tych Amuti. Ciekawi mnie jak dziecko w tym siedzi.
Nie znałam tego wcześniej. Świetne! Szczególnie na chłodne miesiące w Polsce. Bo ja zmarzluch jestem.
Nie znałam tego wcześniej. Świetne! Szczególnie na chłodne miesiące w Polsce. Bo ja zmarzluch jestem.
Mayka1981
24-04-2009, 09:15
fajne, też żałuję, że bez zdjęć... ale nie można mieć wszystkiego:P
natasszzka87
24-04-2009, 09:22
"[...]Chusta ma też szczególne odniesienie do wierzeń. W kulturze Bali wierzy się, ze niemowlę rodzi się "czyste i bliskie niebu", dlatego podczas pierwszych 105 dni życia nie może dotknąć ziemi. Przez ten czas stale znajduje się w ramionach kogoś z krewnych bądź w chuście[...]"
Szkoda, że nasze społeczeństwo ma całkiem inne wizje na ten temat :| U nas preferuje się raczej "im mniej na rękach tym lepiej..." :(
A my Chusto Mamy/Tatusiowie jesteśmy od tego aby to zmienić :wink:
Z niecierpliwością czekam dnia, kiedy na ulicy będzie pełno zachustowanych mam z dziećmi :D
Jasnie Pani :)
24-04-2009, 09:27
a mi się tytuł szalenie podoba!
po pierwsze nie nazwałabym większości świata "kulturami pierwotnymi" :lol:
po drugie - tradycja i instynkt nie wyklucza świadomości,
a po trzecie i najważniejsze - w naszej kulturze jest to jak najbardziej świadomy wybór :D
i tak to odebrałam :D
a artykuł daje mi też dużo do myślenia - w różnych kulturach, noszenie w chuście zwiazane jest
z różnymi wierzeniami i ma aspekt mistyczny i to jest takie piękne... a nasz wysoce konsumpcyjny obszar kulturowy kieruje nas ku.... kolekcjonowaniu stosików.... :roll:
:iagree: :iagree:
bardzo dobrze to ujelas :thumbs up: :kiss:
forgetit
24-04-2009, 16:18
To ja jeszcze dodam, że źródło informacji do tego artykułu, czyli Szczypta Świata, to nasi wrocławscy znajomi Agnieszka i Borys, którzy oprócz tego, że prowadzą jedyny w swoim rodzaju sklep z artykułami przywożonymi z dalekich krajów, prócz tego, że sami noszą w chuście swojego synka i aktywnie propagują noszenie, to przy tym są strasznie sympatycznymi, ciepłymi ludźmi. Agnieszko, jak podczytujesz, to pozdrawiam serdecznie i obiecuję wpaść w końcu na któryś z eventów.
SzczyptaSwiata
01-09-2009, 23:27
Dziękuję za miłe słowa, szczerze mówiąc, nie byłam chyba nawet świadoma, że ten artykuł się na owym portalu :) Pojawiają się pytania o fotki i w ogóle zainteresowanie tematem różnych przedziwnych chust. Zdjęcia i opisy poszczególnych wynalazków chustopodobnych z różnych stron świata pojawiły się na wystawie, którą zrobiliśmy na Tydzień Bliskości w zeszłym roku w naszej wrocławskiej Yerbaciarni. Ponieważ wtedy nie widziało jej jakoś szczególnie wiele osób, to mamy zamiar odgrzebać zdjęcia i pokazać je także w tym roku. Dla tych którym Wrocław nie po drodze, postaram się zrobić wersję internetową wystawy.
Artykuł super.Jak ja lubię czytać,gdy coś mądrego o chustach mówią!
A Szczypta Świata jest we Wrocku miejscem magicznym.Uwielbiam.
sil (377)
02-09-2009, 13:09
Czy ktoś mógłby pokazać amuti, bo nie mogę wleżć na TBW:roll:
Lovrita Bornita Rokita
02-09-2009, 15:59
Ciekawy artykul:thumbs up: