PDA

Zobacz pełną wersję : Jakie wiązania jakie długości

picikola
22-01-2009, 13:40
Juz wiem co noszenie z przodu, a teraz odkrywam noszenie na biodrze i plecaczki.
Jakie są wasze ulubione wiązania na plecy i biodro i czy macie chusty różnych dlugości?
Bo moja "5" przy wiązaniu na biodrze do ziemi mi zwisała.
To co? albo jedno wiązanie, albo kilka chust w różnych długościach trzeba mieć?

hanti
22-01-2009, 13:43
ja ma krótkie i długie (nie mam długości średnich)

mam 3,5 na plecaczki i bioderko (idealne do samochodu/sklepu); upały i po domu

długie których częściej używam

andziulindzia
22-01-2009, 22:40
Na biodro najbardziej lubię to wiązanie:

http://www.didymos.de/html/bilder/bindeanl/hs_018.jpg

A tu instrukcja: http://www.didymos.de/cgi-bin/didy.pl?ba_hs.htm
A na plecy moim ulubionym jest plecak z krzyżem, ewentualnie prosty ale ze skrzyżowanymi połami na piersiach

Andzia

rebelka
22-01-2009, 23:19
Nie lubię dziecia wiązać na biodrze. Do tego mam poucha albo kółkową, dla mnie szybsze i wygodniejsze rozwiązanie. Co do plecaczków to najbardziej lubię (bo najlepiej mi wychodzi ;) ) z krzyżem i chestbeltem, wiążę z 4,6 pewnie starczyłoby mi z 4,2 patrząc na ogon jaki mi zostaje ale ja lubię jak mi chusta dynda :D Ale Ty picikola jesteś szczuplutka, więc z 4,2 pewnie i nawet plecak Hanti zwiążesz :)

picikola
22-01-2009, 23:40
Ty mi tu rebelka nie kadź, drobna jestem, ale wałki słuszne mam, następnym razem Ci pokażę fuj :) Będziesz w Gdańsku u Edwarda 31-go?

rebelka
23-01-2009, 20:46
Nie będę :( Nie mam jak dojechać niestety.

Dagmara
23-01-2009, 20:50
Ja też nie lubiłam wiązać z tkanej bioderka, ale dzięki Hanti polubiłam i pouche poszły w kąt :oops:

picikola
23-01-2009, 21:10
Prosty plecaczek lepszy dlamaluchów bo rączek nie wyciągną, a ten z krzyżem wygodniejszy i długa chusta potrzebna, a na biodro chyba wszystkie krótkochustowe, tak?
Czyli długa na plecak, a krótka na biodro?

Dagmara
23-01-2009, 21:25
Z długiej biodro też zawiążesz ;) Ja krótkiej nie mam żadnej ale chciałabym, więc pewnie niedługo kupię ;) Długą mam jedną głównie na męża, a tak to mam same 4,2 ;)

Tymianka
26-01-2009, 23:59
Ja mam 4,8 i tak mnie korci jakaś krótsza, żeby było łatwiej zamotać na plecy np. przy wysiadaniu z auta - bez brudzenia chusty błotem.

agatkie
09-03-2009, 12:39
Na biodro najbardziej lubię to wiązanie:

http://www.didymos.de/html/bilder/bindeanl/hs_018.jpg

Andzia
Ja też właśnei to lubię tylko jednak z dłuższej chusty tak, żeby chustę przepleść między nóżkami i obwiązać się jeszcze dokoła. Nie wiem czy ja to jasno napisałam.

I jednak wydaje mi się, że przy cięższych dzieciach ten sposób wiązania jest wygodniejszy w niesieniu niż kółkowa, ale rzeczywiście ciężko jest na szybko zawiązać.

Mag
09-03-2009, 12:43
a wg. mnie to wiązanie jest o wiele wygodniejsze dla starszaków na biodro,poza tym lepiej ściąga ciężar niż pouchy i kółkowe,minimum 3,5 m trzeba mieć, więc akurat i plecak prosty załatwia.

agatkie
09-03-2009, 13:05
a wg. mnie to wiązanie jest o wiele wygodniejsze dla starszaków na biodro,poza tym lepiej ściąga ciężar niż pouchy i kółkowe,minimum 3,5 m trzeba mieć, więc akurat i plecak prosty załatwia.

Prawda :)
Mniej więcej to samo napisałam :)

aliona
09-03-2009, 14:31
a ja lubię to wiązanie

http://pl.youtube.com/watch?v=F3CT-ohXWaA

udaje mi sie lepiej zawiązać niż siodełko z pętelką. 4,7 do tego jest za długie jak dla mnie ale 4 już powinno hulać, ja wiążę z 3,8 i jest ok.
w dodatku w tym wiązaniu jest mi o niebo wygodniej niż w siodełku z petelką, ale może to wynika z moich braków w technice wiązania.

Tymianka
09-03-2009, 17:49
Też lubię powyąsze wiązanie, chociaż to, które pokazała agatkie to moje ulubione - dziś Tymek w nim usnął w 5 minut. Wygodnie się w nim dociąga krawędzie. Ja robię z długiej chusty (4,7m), ale wystarczyłaby dużo krótsza, bo muszę się dodatkowo owijać wokól pasa.

andziulindzia
09-03-2009, 22:45
Ja w siodełku z pętelką lubię to owijanie dodatkowe wokół pasa i dlatego potrzebuję chusty 4,7m :D

Andzia