Zobacz pełną wersję : Jak to jest z tymi ogonami?
Dobieracie rozmiar chusty tak, żeby mieć długie ogony, czy jak najkrótsze? Jaka długość ogonów jest uznawana za optymalną, a jaka za zbyt krótkie?
Może trochę głupie pytanie,ale mam problem z doborem rozmiaru :oops: W 7 mam strasznie długi ogon,a w 6 jest tak krótki, że praktycznie go nie ma i nie wiem, czy tak krótki może być ( w kieszonce) :confused:
Są jakieś teorie w tym temacie? I jak to jest z Waszego doświadczenia?
to nie ogony a do wiązania dobiera się długość chusty
generalnie żeby się nie wyglebić:)
Kasia.234
21-06-2012, 22:01
Jeśli na ogonach dasz radę zawiązać podwójny węzeł, to znaczy, że jest ok ;) Jak nie da rady to chusta jest za krótka na to wiązanie.
paskowka
21-06-2012, 22:04
A to jak kto lubi - ja nie lubie ogonów i kieszonkę nawet z 3,6 potrafiłam zawiązac jak Lidka byla niemowlakiem:)
popieram poprzedniczke
choc ogon to ladna sprawa ...mozna nim pomajtac lub pozamiatac:D okryc dziecie:)
a ja tam lubię długie ogony:mrgreen:
może być też tak, że Twoja konkretna 7 jest wyjątkowo długa, a 6 wyjątkowo krótka i wychodzi zadziwiająca dysproporcja - powinno niby być po 30 cm na ogon, czyli nie jakaś giga różnica.
A ogony jakie kto lubi - raczej takie, żeby nie wiązać już na skosach, a jednak cokolwiek po zawiązaniu zostało.
Szyszunia
21-06-2012, 22:38
Ja dopiero zaczynam swoje chustowanie i tak się zastanawiam na jak długo wystarcza chusta 3,6 jeśli założyć, że długi ogon to nie jest to co tygryski lubią najbardziej ???
a ja tam lubię długie ogony:mrgreen:
ja też :D
tzn. takie do kolan, bo dłuższe są jednak nieco niebezpieczne ;)
edit: ogony się przydają w chłodne lub wietrzne dni, okrywam nimi dodatkowo nóżki malucha
ja nie lubię długich ogonów, dlatego 2x wiążę z 5, plecak prosty z 3/4 a z 6 tylko plecak z koszulką
Jak widzisz, to sprawa indywidualna.
Ja osobiście preferuję możliwie krótkie, bo nie lubię zamiatania podłoża przy wiązaniu. Chociaż podobają mi się długie.
Agulinka
21-06-2012, 23:29
Ja dopiero zaczynam swoje chustowanie i tak się zastanawiam na jak długo wystarcza chusta 3,6 jeśli założyć, że długi ogon to nie jest to co tygryski lubią najbardziej ???
W plecaku prostym zawiązanym z 3,6 ponosisz i 5-cio latka :)
mamaslon
21-06-2012, 23:38
rety
na poczatku to mysłałam ze w sumie im wiecej tym lepiej
ale teraz mam chetke na ktocizne wielką
:duh:
a jak przy prostym z 6stki pare razy musze sie owinąć to mam zonka:duh:
martekle
22-06-2012, 00:33
Kocham ogony :)
Agulinka
22-06-2012, 00:54
Kocham ogony :)
A ja nie znoszę ;) dla mnie im mniej chusty tym lepiej, zimą po błocie się toto ciągnie, między nogami majta, spod kurtki dziwnie wystaje, do torby nie mieści, teraz używam głównie 3 (3,1 m) i kocham!
czyli co kto lubi :D
Aksamitka
22-06-2012, 01:10
A ja nie znoszę ;) dla mnie im mniej chusty tym lepiej, zimą po błocie się toto ciągnie, między nogami majta, spod kurtki dziwnie wystaje, do torby nie mieści, teraz używam głównie 3 (3,1 m) i kocham!
czyli co kto lubi :DJa też nie lubię ogonów :-)
Wiewiórka
22-06-2012, 08:26
A ja lubię.
Ogony w konkretnych rozmiarach różnych firm są różne, np. lenny lamb ma dłuuugie ogony, jak zamówiłam L to myslałam, że się nie zawiążę, a w rzeczywistości 2 razy muszę sie obwiązać w pasie
Ja też nie przepadam za długimi ogonami, co za tym idzie - niezbyt lubię długie skosy w chustach. Tak było z Zarą - miałam 5, z których normalnie wiązałam kieszonkę czy 2X z luzem, a w Zarze węzeł zachodził już na skosy, a ogony były i tak do kolan - bez sensu :duh:
Szyszunia
22-06-2012, 11:56
Uff to mi ulżyło, bo właśnie mam storcha 3,6 i bałam się, ze na długo nie wystarczy.
Z resztą jedna koleżanka stwierdziła, że chyba na głowę upadłam kupując krótką chustę :/, że nie wystarczy i w ogóle to strata pieniędzy tylko. No i mi trochę mętliku w głowie zrobiła :(
Ja mam LL 5,2 niby, realnie to ma 5,70 po jednej stronie, do tego mega skosy - ale ja z tych większych rozmiarowo i w kieszonce ogony mam ciut poniżej kolan, ale chusty bez skosów to wisi mi może 20 cm pod węzłem...
Minus taki, że jak się motam, to kawal chusty po podłodze szura i nie wyobrażam sobie na dworze wiązać...
gdzie-idziesz
22-06-2012, 12:57
Mi szkoda że te skosy nie są jakoś specjalnie zdobione pod gust noszącej, jakimś haftem, aplikacją, perełkami itp. Żeby chusta mogła też pełnić rolę dopełnienia stroju, tak jak biżuteria czy inne dodatki.
7 mam LL, stąd może różnica między nią,a 6 wydaje mi się tak kolosalna. Generalnie ta 6, za krótka nie jest,spokojnie zawiążę podwójny węzeł, jednak w porównaniu do 7 ogon jest króciutki.
Ja chyba jednak wolę długie ogony. Zawsze można nimi kurz z różnych zakamarków powymiatać ;)
madagaskar
23-06-2012, 00:19
ja uwielbiam , choc nie powinnam-bo zawsze mi sie gdzies wkreca:hide:
w naszym domu (Czyli dla obydwu Chłopców i obydwu Noszących) najlepsza długość chusty to 3,8 - 4,0. Ale ja uwielbiam moje jedno 3,6 :D wiążę z niego wszystko, czego ma dusza pragnie.
No, ale my nie nosimy w kieszonce ani 2x :)
nemirowskaya
23-06-2012, 02:44
w naszym domu (Czyli dla obydwu Chłopców i obydwu Noszących) najlepsza długość chusty to 3,8 - 4,0. Ale ja uwielbiam moje jedno 3,6 :D wiążę z niego wszystko, czego ma dusza pragnie.
No, ale my nie nosimy w kieszonce ani 2x :)
A w czym nosicie z przodu? że tak ładnie zapytam w tym wątku ;)
A w czym nosicie z przodu? że tak ładnie zapytam w tym wątku ;)
w kangurku :)
Jeszcze jedno przyszło mi do głowy-większość operuje pojęciami 4,5,6. Trzeba jednak pamiętać, że to rozmiarówka umowna, a długość chusty to rzecz bardzo względna. Dla przykładu girasol 6 to 450cm na ogół i ani cm więcej; kiedyś przyszły do mnie natkowe maki 6, długość 550cm (miałam zwyczajnie tren). Stąd na ogół sprzedające podają realną długość chusty.
Strochenwiege 3.6 będzie mieć tyle zapewne, więc rzeczywiście ilość wiązań jest dość mocno ograniczona. Jeśli jesteś chudzielcem z maleńkim dzieckiem, to może kieszonkę na ogryzkach zawiążesz.
Osobiście wiązać na końcówkach nie lubię, ale ogonów dłuższych niż do kolan nie preferuję.