Zobacz pełną wersję : dam radę?
Dziewczyny, moja córka ma 2 miechy. POprzednia trójka na pampersach wychowana. Z tego forum sie dowiedziałam o tych pieluszkach wielorazowych...
Czy dam rade sie nauczyc?Nie chce poł roku kupowac pieluszek,aby dowiedzies sie,które najlepsze...Poza tym,czy ja pojme to wszystko, kieszonki,wkładki, nakładki?????
I czy dużo czasu Wam zajmuje pranie pieluszek itp.????
Idea jest świetna...
nata, pojmiesz w tydzien
a bedziesz wrzucac do pralki z normalnym praniem
pozostaje Ci tylko wybrac co i ile na poczatek
a z ta najlepszoscia pieluch jest jak z chustami
kazdy wielbi inna :)
Va,no właśnie.....Jednen bzik mi sie uregulował,że juz nie rzucam sie ośliniona na każda chustę i mam popaśc w drugi? :hide:
Va,no właśnie.....Jednen bzik mi sie uregulował,że juz nie rzucam sie ośliniona na każda chustę i mam popaśc w drugi? :hide:
Nata, niestety u mnie tak to wygląda :oops:
Biedronka
21-01-2009, 11:36
spokojnie dasz rade :)
to tylko tak " przytłaczajaco" wygląda :wink: :lol:
jak masz pytania to pisz , pomoge :)
Dziekuje. Musze sie zstanwowic.
Hanti, a co sobie znajdziemy,jak nam dzieci z chust i pieluch wyrosną??? :roll:
E....co ja sie pytam.....zawsze sie cos ciekawego znajdzie,zeby swojego bzika nakarmić a zarazem odchudzic konto :hide:
Dasz radę. Kilkanaście dni temu też się bałam i nic nie kumałam ale dziewczyny pomocne są 8))
Do dzieła! Nie ma na co czekać :)
Ja właśnie czekam na porcję pieluszek więc ratuje się jeszcze pampkami. Jak mnie to wkurza że muszę te pampki wyrzucać do śmieci :mrgreen: Dlatego moja jedyna kieszonka jest prana na okrągło :D
Nata dasz radę!!! jakby co to pomożemy!! tylko serio to wciagą :roll:
ja się wzięłam jak Toś miała z 10-11 miesięcy. mąż nie wspiera ale ja wiem ze dobrze robię :D
A mój wspiera :omg: Bardzo mu się to podoba :jump:
Mi się marzy EC ale chyba tego by nie przeżył :lool:
ewlna, a tam sie bedziesz pytać o zgodę na ec, spróbuj i jak zobaczy efekty to sam zacznie wysadzać :D
mój nie wspiera ale też nie broni, znaczy co do noworodka wielorazowo pieluchowanego niebawem ma obiekcje, o ec słuchać nie chce (zresztą boję się ze nie dam rady się aż tak wyczulić przy 2 dziecia) ale ile Wy mi wsparcia dajecie!! :D
ewlna, a tam sie bedziesz pytać o zgodę na ec, spróbuj i jak zobaczy efekty to sam zacznie wysadzać :D
mój nie wspiera ale też nie broni, znaczy co do noworodka wielorazowo pieluchowanego niebawem ma obiekcje, o ec słuchać nie chce (zresztą boję się ze nie dam rady się aż tak wyczulić przy 2 dziecia) ale ile Wy mi wsparcia dajecie!! :D
:lool:
a ja byłam zdumiona jak mój mąż stwierdził, ze powinniśmy od początku wielorazówki stosować przy następnym dziecku bo oddychają :lool:
Hanti, a co sobie znajdziemy,jak nam dzieci z chust i pieluch wyrosną??? :roll:
zawsze zostają stare, dobre buty i torebki :lol:
Buty i torebki są jednak znacznie mniej fascynujące :cry:
węgielek
21-01-2009, 17:21
nata, ja zaczelam jak moj Tomek skonczyl rok. dopiero. strasznie dlugo sie zbieralam, choc szczerze przyznam, ze na poczatku to dla mnie kompletny odjazd byl...
a teraz jestem zadowolona (nie lubie wielo tylko wtedy gdy kupe z pieluchy musze zdejmowac, wygrzebywac, ble), ale generalnie chwale sobie. i widze duza oszczednosc w domowej kasie :)
matka.kobitka
23-01-2009, 14:09
Mam ten sam problem - moją dwumiesięczną córeczkę chcę przerzucić na wielorazowe, ale... nie mam pojęcia od czego zacząć.
Wiem, że są otulacze i coś do środka. A ile tych otulaczy, co do środka? Czy obie rzeczy muszą być tej samej firmy? Czy łatwo się to szyje? A są jeszcze jakieś kieszonki, ściereczki, pieluszki formowane...
Może jest jakaś strona, gdzie jest to wyjaśnione łopatologicznie?
łopatologicznie i do rzeczy napisała aniamamaalexa, tu: http://www.ekobaby.pl/ep_dlaczego_pielu ... erialu.php (http://www.ekobaby.pl/ep_dlaczego_pieluszki_z_materialu.php) i następne odnośniki z zakładki do rozwinięcia "pieluszki z materiału"
a zacząć możesz od tego, co już teraz masz pod ręką - tetrę pewnie masz. do tego otulacz. a póki nie masz otulacza, to czasem kładź Kruszynę w tetrze na podkład. sama z niego pewnie jeszcze nie zlezie, więc nie zasika wszystkiego wokół, a zaczniecie się przyzwyczajać do wielorazówek :)
do środka otulacza możesz pakować pieluchy formowane albo kwadratowe do składania (np. tetrę). produkty różnych firm możesz łączyć dowolnie :wink:
najłatwiej zacząć od tetry, bo proces kompletowania pieluszek jest długi ;) i wciągający prawie tak, jak kompletowania chust :lol:
matka.kobitka
23-01-2009, 23:32
dzięki za wyjaśnienie, już wiem od czego zacząć :)