Zobacz pełną wersję : noworodek - AIO czy formowane
do sierpnia bedę monotematyczna :hide:
co polecacie dla noworodka AIO czy formowanki?
oczywiście będę szyła sama, więc kwestia finansowa znaczenia większego nie ma
aha, nie wiem jak bedzie z tetrówkami bo mam tylko te ogromne 80*80 i pierwszemu synkowi do pach sięgała, więc uzywałam jej dopiero po 2 czy 3 miesiącach. Chyba ze teraz urodzi się byczek :baby:
jesli szyjesz sama to ja na Twoim miejscu naszyłabym mnówstwo AIO , to wlasciwie to samo co formowane tylko ze z wartwa PUL , taki sam czas schniecia a zabawy mnie z nakladaniem dodatkowo otulacza.
A mi się cały czas wydaje, że dla noworodka najlepsze jednak będzie origami z tetrówek, bo ile trzeba by mieć tych pielusze uszytych żeby wystarczyło :hmm: noworodek tak dużo zużywa 8))
Ja tam wole formowane i otulacz. Jakoś tak pewniej, że nie będzie przecieku, bo więcej falbanek :D
Ale do szpitala z AIO było by mniej zabawy.
a my byliśmy na początku na tetrze, z tym, że składaliśmy w trójkąt origami.
(masz na stronie ekomamy i ekobaby instrukcję składania)
I do tej pory tak składamy. Zaleta tego rozwiązniaa jest taka, że jak dobrze zawiniesz tetrę przy nóżkach, to Ci kupa nie wyleci :) I nie trzeba spierać już otulacza.
No i sprawdza się świetnie.
Oczywiście do trójkątów te kwadratowe (takie, jak masz) są lepsze.
Zgadzam się z landą, noworodek to sika na potęgę, więc tetrówki są lepsze :)
Mój mąż je wprost uwielbia i patzy krzywo na każdą nową pieluszkę, którą zamówię :/
Formowanki i kieszonki mamy na wyjścia.
A na noc (ale to dopiero od niedawna, bo wcześniej były za duże) ręcznik z IKEI + kawałek polaru. I do tego otulacz Nature Babies, bo ma szerokie gumki przy nóżkach (mamy kilka otulaczy i ten do ręcznika jest najlepszy)
Wytrzymuje całą noc, a ja się mogę wyspać :hide: (bo karmienie w nocy jest prawie niezauważalne dla mnie :D )
jest jeszcze jedna alternatywa: origami z prefoldow - są sposoby składania, które utrzymują kupkę.
szycie banalnie proste, do tego otulacz.
ja bym noworodka w domu nie pakowała w pul non-stop.
przecież może sobie poleżeć w samej np. formowance - taka pieluszka wytrzymuje spokojnie 3-4 noworodkowe siknięcia. jak dzieć leży np. na polarowym kocyku lub ma pod prześcieradełkiem sfilcowany kocyk to nawet przy wycieku tragedii nie ma. a pupa ma sporo powietrza.
te AIO zamierzam szyc same polarkowe. Po doświadczeniach z PULem i starszym synkiem wolę nie ryzykować tych okropnych potówek, zwłaszcza że to będzie sierpień.
matka.kobitka
23-01-2009, 15:57
czy są wykroje na takie pieluszki?
matka.kobitka czyżbyś miała dołączyć do grona szyjących pieluszki?
Wykroje są jak najbardziej :mrgreen:
Tutaj masz dwa:
viewtopic.php?f=6&t=10809 (http://www.chusty.info/forum/viewtopic.php?f=6&t=10809)
Poza tym zawsze możesz odrysować pieluszkę czy otulacz, które lubisz :D
matka.kobitka
23-01-2009, 17:06
matka.kobitka czyżbyś miała dołączyć do grona szyjących pieluszki?
Wykroje są jak najbardziej :mrgreen:
Tutaj masz dwa:
viewtopic.php?f=6&t=10809 (http://www.chusty.info/forum/viewtopic.php?f=6&t=10809)
Poza tym zawsze możesz odrysować pieluszkę czy otulacz, które lubisz :D
jeszcze nie mam żadnej - dopiero zamierzam coś kupić, ale nie wiem co :?
myslałam o jakims otulaczu i czymś do środka, a potem chciałam sama szyć, ale chwilowo gubię sie w tych wszystkich kieszonkach, formowanych, AIO...
a więc witaj w klubie :lol:
Wszystkim się najpierw wiedza miesza, a potem już żyć bez wielorazówek nie można :lool:
Porozglądaj się na bazarku, a w razie czego pytaj na forum.
polaquinha
24-01-2009, 09:11
jest jeszcze jedna alternatywa: origami z prefoldow - są sposoby składania, które utrzymują kupkę.
szycie banalnie proste, do tego otulacz.
ja bym noworodka w domu nie pakowała w pul non-stop.
przecież może sobie poleżeć w samej np. formowance - taka pieluszka wytrzymuje spokojnie 3-4 noworodkowe siknięcia. jak dzieć leży np. na polarowym kocyku lub ma pod prześcieradełkiem sfilcowany kocyk to nawet przy wycieku tragedii nie ma. a pupa ma sporo powietrza.
A np mozna uszyc taka formowana z samego polaru? Fajny polar mam i te reczniki ikeowskie i faktycznie przydaloby sie cos przewiewnego na kochana malenka pupke
ja szyję takie polarkowe AIO
na zewnątrz i od strony pupki polarek a mniędzy tymi warstwami wkład chłonny
teraz używam otulaczy polarkowych i ręczniczków
dla noworodka szyję te polarkowe AIo poneiważ szybciej bedzie można je założyć i już nie chce mi sie składac nastepnej tony pieluch
a nie przecieka ci taka kombinacja? ja szyję aio z polaru ale tak ze jest to jakby otulacz z dosztym lużnym rękawem do którego wkłada się wkład chłonny. np tak jak w pieluszce peppie
dużą polarkowa AIo dopiero mam w planach więc zobaczę jak to z sikami u starszego będzie
wg mnie nie powinna przemakać
a te małe jeszcze nie były testowane, jednak wydaje mi się, że polarkowe warstwy dobrze zabezpieczają bo są 2 tak jak w otulaczu, no ale zobaczymy