PDA

Zobacz pełną wersję : nie bedzie calyxa? i MT z USA?

Nymphadora
16-01-2009, 23:53
wlasnie znalazlam na niemieckim forum i TBW, ze z powodu nowych przepisow (Consumer Product Safety Insurance Act = CPSIA) male firmy produkujace nosidla itp. (np. Calyx) szykuja sie do zaprzestania produkcji!!! :shock:

slyszalyscie juz o tym???

jana
16-01-2009, 23:56
mam nadzieje, że tak nie będzie:?

Linda
17-01-2009, 00:00
Tez czytalam :evil: Olives & Applesauce i Blookangaroo (kanga j, x, xt) tez pewnie przestana produkowac sliczne nosidla :cry:

yerba
17-01-2009, 00:03
no nie :evil: ...

czyli trzeba zapasy robić na złe czasy :ninja:

petisu
17-01-2009, 00:09
ERGO od jakiegoś czasu miało "patent pending" w hameryce, może to ma coś wspólnego? Oni cięci byli na inne marki.

Linda
17-01-2009, 00:10
To wlasnie cholerne Ergo namieszalo... :evil: Tylko, ze O & A, Kanga, Calyx nijak sie maja do wzoru ergo!

petisu
17-01-2009, 00:13
Oni uważają, że wszystko co ma klamerki niestety ma. Nie wiedziałam, zę MT też się czepią.
No i nie sądziłam, że ktoś im ten patent pozytywnie rozpatrzy, sprawa się ciągnęła od kilku lat jeśli dobrze pamiętam.

Linda
17-01-2009, 00:17
Bo ergo to wielka firma, stac ich na drogi sztab prawnikow. A mniejsze, rodzinne firmy, lub tzw WAHM (work at home mums) ktore szyja swietne nosidla nie maja kasy na drogich prawnikow. I wlasnie dlatego nie mam ergo, choc to wygodne nosidlo. Po prostu obrazilam sie na ergo i tyle (moze ja jakas dziwna jestem...).

Dagmara
17-01-2009, 00:18
Kurcze to zupełnie nie fajnie :( Zazdroszczą innym że mają ładniejsze rzeczy czy jak? :evil:

Anntenka
17-01-2009, 00:21
czyli to nie jest kwestia zmiany przepisów produkcyjnych ani podatkowych
tylko o patent chodzi??
czyli idąc dalej wszystko co podobne do MT i to co ma klamerki to niby kopia Ergo tak??
a reszta rozwiązań różniących modele między sobą to nie ma znaczenia??
to tak jakby Gatta opatentowała rajstopy damskie
i nikt inny nie mogłby produkować rajstop bo mają dwie nogawki
a poza tym się różnią wzorami, przędzą itp...
przecież to jest paranoicznie niepoważne
super sprawa na wyelimiowanie konkurencji
i że się urząd na to zgodził pozytywnie rozpatrując sprawę to :szok:

petisu
17-01-2009, 00:23
Ja tam nie znam detali, ale wiem, że ERGO krzywym okiem patrzy na wszystkie inne klamerkowce. Nie wiem też czy to ich sprawa, tak mi się tylko pomyslało, bo wiem o tym patencie.

yerba
17-01-2009, 00:24
Bo ergo to wielka firma, stac ich na drogi sztab prawnikow. A mniejsze, rodzinne firmy, lub tzw WAHM (work at home mums) ktore szyja swietne nosidla nie maja kasy na drogich prawnikow. I wlasnie dlatego nie mam ergo, choc to wygodne nosidlo. Po prostu obrazilam sie na ergo i tyle (moze ja jakas dziwna jestem...).

cholera, mam ergo. i od tej chwili je znielubiłam :evil:

Linda
17-01-2009, 00:27
Kilka linkow z TBW:

http://www.thebabywearer.com/forum/show ... go+lawsuit (http://www.thebabywearer.com/forum/showthread.php?t=246316&highlight=ergo+lawsuit)

http://www.thebabywearer.com/forum/show ... go+lawsuit (http://www.thebabywearer.com/forum/showthread.php?t=246134&highlight=ergo+lawsuit)

milorzab
17-01-2009, 01:08
Może przeniosą się do nas. O rety, jaki dziwny jest świat. Nic nie rozumiem :(

Nata
17-01-2009, 11:18
Może przeniosą się do nas. O rety, jaki dziwny jest świat. Nic nie rozumiem :(

biznes,biznes,biznes i kasa....to kreci swiatem :cry:

Podam Wam przykald, co prawda z innej branzy,gastronomii,bo w tym siedze,ale z naszego podworka...
Wiecie,ile malych firm produkujacych wedliny padlo przez ostatnie kilka lat.....Po prostu, osobiscie z dziesiec znam, ktorzy produkowali naprawde swietne wyroby a nie 50% miesa a 50% wypelniaczy....
Po prostu przepisy i "polski" koncern miesny..... :evil:

A najlepsze jest to,ze oni padli,bo....nie mogli dostosowac sie do przpisów sanitarnych...
Czyli nie wazne,ze kiełbaska składa sie z lezakowanego przez 20 lat miesa+wszelkiego rodzaju wypelniacze,wazne,ze lezakowane i wypelniane bylo zgodnie z procedurami HACCP :evil: paranoja.

moze troche nie na temat,i nie odnosnie patentu,ale...tak mi sie nasunelo....