PDA

Zobacz pełną wersję : proszę o Wasze rady...

marjen
07-05-2012, 00:24
mam jedną chustę kółkową, z Girasola leśnej niezapominajki uszytą. Chusta jest pożyczona (dziękuję A. :heart:) i wkrótce przyjdzie czas ją oddać.
Ostatnio często używam kółkowej w domu do usypiania Kasi przy cycku - Kasia potrafi pić godzinami wieczorem a mnie już ręce odpadają no i czasem muszę lub chcę coś poczytać... Generalnie wychodzi coś w stylu kołyski takiej że Kasia cyca dosięga (nogi jej oczywiście wystają...)

I po tym przydługowym wstępie pytanie. Jaką kółkową wypatrywać? z czego dać ją uszyć?
Żeby spełniała powyższe oczekiwania - chusta do usypiania :bf:i na ew. szybkie wyjścia - bez ozdobnych ogonów itp.
Mam krótkie nino tiefblau przeznaczone do uszycia kółkowej ale... nie wiem czy nie będzie za cienkie... mam szukać jakiegoś lnu? konopii? czy jest sens te domieszki w kółka dawać?
rozglądałam się za kółkowymi natkami ale sama nie wiem... podpowiedzcie coś proszę...

anasta
07-05-2012, 00:38
A nie chcesz spróbować krótkiej chusty zawiązać w kołyskę? Jeżeli masz już kółka, to możesz spróbować wstawić kółka bez wszywania i zobaczyć, czy odpowiada ci, jak chusta w kółkach pracuje (tutaj jest dobrze pokazane, jak to zrobić: http://www.youtube.com/watch?v=7lhk8lcO8as).

marjen
07-05-2012, 00:43
wiązać w kołyskę... spróbuję ale jak odkładam śpiącą córkę to przy kółkach po prostu luzuję i nie muszę się szarpać z rozwiązywaniem... ale w sumie... nie próbowałam z krótką w kołysce... jutro zobaczę - chociaż ta moja króka niestety cienka jest:( jak się sprawują cienkie w kółkach?

olazola
07-05-2012, 00:45
albo kupic na bazarku, naprawde za kilkadziesiąt zł mozna cos dostac, ale ja nie powinnam się wypowiadać w tej kwestii, mam w domu dwie kółkowe i totalnie nie umiem się z nimi dogadać, podziwiam, z tym cyckiem też tak mamy, może i ja spróbuję

marjen
07-05-2012, 00:51
albo kupic na bazarku, naprawde za kilkadziesiąt zł mozna cos dostac, ale ja nie powinnam się wypowiadać w tej kwestii, mam w domu dwie kółkowe i totalnie nie umiem się z nimi dogadać, podziwiam, z tym cyckiem też tak mamy, może i ja spróbuję

kupić na bazarku - spoko :) tylko jaką?
a karmienie w kółkowej można spokojnie ogarnąć = spróbuj, ja jak spróbowałam to już teraz rzadko usypiam na rękach... więc usypiam w kółkach, chyba że się kładę z Kasią spać. Też sie z początku nie umiałam z kółkową w ogóle dogadac...

olazola
07-05-2012, 00:58
właśnie dlatego kupiłam kółkową babylonie, miałam zamiar niemowlaczka karmić w chuście, bo starszak i te sprawy, raz włożyłam, wyjęłam i skończyło się, ale wtedy maleńka była, a teraz hmmm okrakiem siada i pije, na popołudniową drzemkę zawiązuję w plecak i zasypia to już mamy dogadane, jak śpiąca to szarpie chustę, żeby ją wrzucić, a wieczorami to niemiłosierne przewalanie się ok godziny zanim zaśnie, tylko, że mała śpi w śpiworku i dooopa z wieczornym noszeniem, a tak by było o wiele prościej

libra
07-05-2012, 13:04
Zawiąż króciznę na biodrze z węzłem przesuwnym, wtedy łatwo poluzujesz i odłożysz śpiące dziecko:thumbs up:
Pewnie przydałoby Ci się teraz krótkie indio...ale, jakby to ująć:hmm:... pracuje u nas na pełnym etacie i na razie zwolnień nie przewiduję;-)

Mayka1981
07-05-2012, 23:42
Marjen ja bym się skupiła na wielkości kółek i rodzaju ramienia a mniej na materiale.
Chociaż jak mowa o półtoraroczniaczce to nino może być cienkie i ciut wrzynające się, chociaż kwestia odpowiedniego dociagnięcia i ułożenia brzegów. Zresztą jak piszesz o krótkim noszeniu to nie powinno być źle - nosiłam w cienkiej samoróbce ponadroczniaka i nie narzekałam...

IMO wystarczy Ci bawełna ale z tych grubszych - ja mam kółkową z Hopka którą kocham strasznie i drugą kółkową z Polituch - grubą i wymagająca pracy - mogę Ci podesłać ja do podłamania chcesz? Bo ja jakoś nie mam okazji nosić... Róziowa jest :)

A jak chcesz kupić to natki czy ll powinny być wystarczające IMO.

marjen
08-05-2012, 02:09
Marjen ja bym się skupiła na wielkości kółek i rodzaju ramienia a mniej na materiale.
Chociaż jak mowa o półtoraroczniaczce to nino może być cienkie i ciut wrzynające się, chociaż kwestia odpowiedniego dociagnięcia i ułożenia brzegów. Zresztą jak piszesz o krótkim noszeniu to nie powinno być źle - nosiłam w cienkiej samoróbce ponadroczniaka i nie narzekałam...

IMO wystarczy Ci bawełna ale z tych grubszych - ja mam kółkową z Hopka którą kocham strasznie i drugą kółkową z Polituch - grubą i wymagająca pracy - mogę Ci podesłać ja do podłamania chcesz? Bo ja jakoś nie mam okazji nosić... Róziowa jest :)

A jak chcesz kupić to natki czy ll powinny być wystarczające IMO.PODŁAMAŁABYM RÓŻOWĄ :)
co byś chciała w zamian pożyczyć? teraz też właśnie siedzę w kółkach bo się mała rozbudziła... więc zasypia przy cycu a ja nadrabiam zaległości... no i planowałam kołyskę wiązać ale kółka szyvciej się zakłada gdy mała kwili... piszę prw