Zobacz pełną wersję : DIDYMOS - trudny wybór nowicujsza
daga172a
05-01-2009, 17:05
Witam wszystkich ,
jestem nowa na forum, ale to nie znaczy że trzeba mnie przekonywać do chust ;-)). Jestem ich zdecydowaną fanką , a mysłę że po zakupie didymosa będę fanką do kwadratu ;-). Mój synek praktycznie zamieszkał w chuście. Wiktorek ma 3 m-ce waga ok. 6,5 kg. i do tej pory noszony jest w chuście tkanej ellaroo, Chusta super się sprawdza i mały ją uwielbia, ale nie jest doskonała....Synek nie potrafi jeszcze pewnie trzymać główki, a materiał mojej chusty jest tak sztywny, że mały nawet gdy otulam główkę jak już śpi zaczyna się cały prężyć .....Proszę o radę którą z chust polecacie. Dodam jeszcze , że chciałabym aby chusta posłużyła dłużej (mam tu na myśli wagę synka), a jednocześnie aby materiał z którego jest wykonana był odpowiednio elastyczny i mięciutko go otulał. Jeśli chodzi o stronę wizualną to ma to dla mnie w tej chwili drugorzędne znaczenie , choć paski i fale mnie urzekły .....Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź. Dorota p.s. No i niech chusta nie wrzyna mi się w ramionka , bo przy tej jego wadze zaczynam już to odczuwać
Didek moim marzeniem jest :lol: ale tak to drogie pieruńsko że nie stać mnie :? Ale pochwalam wybór :D
To ja bym jakieś Indio poleciła na ww "problemy" :)
daga172a
05-01-2009, 17:19
Didymos jest pieruńsko drogi fakt, ale przekonałam się już że co tanie to drogie , Choć ellaroo nie była wcale aż tak tania ...Głównym problemem jest właśnie to że mam problem z główką, zwłaszcza jak zasypia , ratuje się uwaga!!! podtrzymując główkę obwiązując się elastycznymi getrami .... Jeśli chodzi o indio to te wzory najmniej mi sie podobają, ale jak już pisałam nie to jest najważniejsze przecież ;-)) I pytanie jeszcze czy zamawiacie chusty bezpośrednio na stronie didymosa czy też u przedstawicieli polskich ?
A jeśli chodzi o Indio to w jakiej wersji one jeszcze występują z lnem i .....?
Anna Nogajska
05-01-2009, 17:22
indio i żakardy didka. a w zasadzie każdy używany didek :).
indio z lnem: cudo, ale tylko używane są miękkie. nad nową musisz trochę popracować :)
stasiu-lova
05-01-2009, 17:29
indio z lnem: cudo, ale tylko używane są miękkie. nad nową musisz trochę popracować :)
chyba, ze z serii limitowanej, jak np eis..
to wtedy wcale nie musisz pracowac a masz chustę -marzenie.. :mrgreen:
kamuszyca
05-01-2009, 17:30
wchodziłaś na chustostragan? można trafić chustę w świetnym stanie za bardzo rozsądną cenę. ostatnio kupiłam katję, prawie nówkę, nawet jeszcze nie złamaną, za połowę ceny nowej :)
daga172a
05-01-2009, 17:48
zaglądałam jedynie do chuścianego zakątka ;-)
daga172a
05-01-2009, 18:02
mam jeszcze pytanie , jeśłi chciałabym dokonać zakupu bezpośrednio na stronie didymosa, to skąd mam wiedzieć jakie rodzaje indio dostępne są w danym kolorze. Tj. czy to jest indio z lnem czy z jakimś innym dodatkiem, Bo z tego co przeglądałam to pod hasłem indio jest tylko prezentacja wzorów bez podziału na rodzaje ...hm.....ale może się myle. Proszę jeszcze o info z jakimi innymi dodatkami poza lnem indio występuje i czym to się z waszego doświadczenia różni.
Zapytam jeszcze tylko nieśmiało czy paski nie spełniłyby swojej funkcji tj. miękka dla dzidziusia i utrzymująca coraz większy ciężar . W czym właściwie indio jest lepsze.?
Indio jest miększe od pasiaka. Milsze. Delikatniejsze.
Indio bawełniane nosi gorzej niż pasiak. Ale naprawdę odczujesz to dopiero gdy dziecko dojdzie do 10 -11 kg.
Co do rodzajów indio - tam gdzie masz modele i ceny widzisz indio z bawełną. chyba że podane jest że jest z domieszka lnu lub konopi.
Jak klikniesz na kolor - widzisz dostępne rozmiary.
Zakładka "limitierte modelle" rozwija sie na podkategorie, i tam widzisz że sa jeszcze z wełną i z jedwabiem. Pozostałe - bawełniane.
Polecam też zakładkę "Sonderpreise" - i tam kilka kuszących ofert :-).
co do innych dodatków:
- len - świetnie nosi, mniej miekkie niż bawełniane.
- jedwab - miłe, dobrze noszące. drogie.
- konopie - sztywne jak czort. Noszą dobrze, ale... są sztywne. Jedynie Hanti ma miękkie, genialnie złamane konopie.
- wełna - nie wiem, nie macałam indio z wełną :x .
- kaszmir - nie do upolowania. Miększy od obłoczka. Potwornie drogi.
Indio z wełną gryzące :twisted:
E tam... moos (dosc grube indio z welna) moze rzeczywiscie byc troche szorstki na poczatku, ale inne welenki indio sa milusie...a juz nino z welna, to dopiero bajka :D :jump:
E tam... moos (dosc grube indio z welna) moze rzeczywiscie byc troche szorstki na poczatku, ale inne welenki indio sa milusie...a juz nino z welna, to dopiero bajka :D :jump:
cynober jest bardzo milutki :)
Anna Nogajska
05-01-2009, 22:18
ja bym sobie jednak wełenkę kupiła jako "drugą" chustę, bo jednak z praniem jest trochę zachodu. ja mam indio kobalt z wełną i jest mięciutkie.
indio z serii limitowanych są cieńsze i z reguły gorzej noszą od modeli regularnych, czyli tych co są w ciągłej sprzedaży.
pasiaki didka są świetne, bardzo dobrze noszą. obecnie mniej się o nich mówi, bo jest moda na serie linitowane, ale jeszcze rok temu wiele z nas w pasiakach nosiło i to są rewelacyjne chusty.
Potwierdzam opinie Ani :D Ja mam pasiaka, starego Toma, pofarbowanego na oliwke, jest tak milusi, mieciutki, naprawde super!
daga172a
06-01-2009, 13:14
a jeśli chodzi o pasiaki to czy ktoś wie jaka jest różnica pomiędzy nazwijmy to pasiakiem standardowym a pasiakiem z dodatkiem wełny ?
Macałam różne didki z wełną, choć cynoberka nie ;) dla mnie wszystkie gryzą - za to Nati z wełną to bajka :love:
daga172a
06-01-2009, 13:24
a poza samą fakturą materiału (tj. mniej czy bardziej gryzący) - to jaka jest różnica jeśłi chodzi o miękkość materiału i nośność ?
Daga-chusty z wełną są bardziej nośne niż bez wełny-pasiaki czy indio.
rzecz w tym,że dopiero różnicę odczujesz przy 10 kilogramach dziecka (czyli jak bedzie miało pewnie z rok).
jednocześnie chusta z wełną ogólnie rzecz biorąc jest miększa niż bez wełny-ALE...
złamany pasiak jest też miękki.
ja nosiłam Marię od 1 miesiąca życia w katji ledwo,ledwo złamanej,praniem i prasowaniem złamałam ją zupełnie.
jeśli nie chcesz się w to bawić to kup używaną chustę na chustostraganie tutaj lub na forum gazetowym najzwyczajniej w świecie się ogłaszając.
i pamiętaj,że jeśli nie podoba Ci się na zdjęciu jakiś wzór,a inni Cię do niego zachęcają, to po zakupie mało prawdopodobne,żebyś z tą chustą od razu się polubiła.kupuj to co Ci się podoba-jeśli to sa pasiaki czy fale didka to kup uzywane (i taniej i bardziej miękko :D ).
dodam jeszcze,że przy wełnie może się okazać,że Cię gryzie albo w lato jest Ci w niej za gorąco-niby mówi się,że wełna w lato przepuszcza powietrze,czy tam robi czary mary z potliwością,ale mam wrażenie,że nie wełna+bawełna jak to w chustach jest,tylko sama wełna może mieć takie właściwości-osobiście nie zamierzam owijać mojego kolejnego maluszka w wełnę w środku lata 8)) ,choć mam najmiększą i najlepszą na rynku chustowym.
daga172a
06-01-2009, 13:40
zauważyła jeszcze , że didymos ma w swojej ofercie chustę elastyczną. Czy komuś było dane ją wypróbować ? Ale coś mi się zdaje ,, że tu waga jest dużym ogranicznikiem to raz, a dwa chustę pewnie trudniej wiązać ze względu na problemy z dociąganiem , Choć to moje gdybania tylko , bo doświadczeń z elastykami nie mam żadnych ...
przy tej wadze i wieku raczej zapomnij o elastykach,nawet jesli to "król didymos" :lol:
daga172a
06-01-2009, 13:49
hihi dzięki Magda ;-)
niby mówię , że uroda chusty ma drugorzędne znaczenie a oczu nie mogę oderwać od tych pasków .....są cudne . No i jeszcze fale vellen aqua , albo vellen violett ......
daga172a
06-01-2009, 13:55
wiem, ze przynudzam , ale jak się nosi w falach może ktoś ma doświadczenie . Musze zrobić dobry wywiad , bo mój mały praktycznie zawsze kiedy śpi w ciągu dnia to śpi w chuście , a śpi nie mało około 7-8 godzin snu będzie - więc stwierdzenie , że prawie tam zamieszkał nie jest nic a nic przesadzone ;-). Biorąc pod uwagę jego wagę 6,5 kg , a dziś skończył 3 m-ce muszę wybrać coś dla niego ale pamiętając o moich ramionkach bo chusta ellaroo już od jakiegoś czasu zaczyna mi się wrzynać i noszenie nie jest już taką przyjemnością .....
Mój pasiak z wełną (Aare) jest dużo cieńszy od pasiaka bawełnianego.
Nośność podobna. Choć bawełniany chyba ma odrobinę lepszą... ale za mało porównywałam, żeby miec pewność...
Fale noszą dużo gorzej od pasiaków.
Macałam różne didki z wełną, choć cynoberka nie ;) dla mnie wszystkie gryzą - za to Nati z wełną to bajka :love:
co racja, to racja, cynober przy nati to włosiennica :lol:
To juz tym bardziej nie moge doczekac sie tej welenki nati :jump:
co racja, to racja, cynober przy nati to włosiennica :lol:
No co Wy? :omg: A mnie się wydawało, ze cynober jest tak milutki, że więcej od wełny oczekiwać nie można. :wink: Niechustowe matki nie wierzą mi, że w tej chuście jest jakakolwiek wełniana domieszka.
Szkoda tylko, że wątku o nati nikt nie chce napisać, jak one noszą ciężkie dzieci, choć pytałam ze dwa razy.
Edit: i jeszcze w temacie :wink:
Daga, mnie się wydaje, że jeśli zależy Ci na sprężystości chusty, to kup tkaną skośno-krzyżowo. Wydaje mi się, że żakardy bez domieszek nie są aż takie sprężyste (poprawcie, jeśli nie mam racji), a wierzę, że noszeniu w ellaroo można mieć ogromną potrzebę noszenia w czymś, co choć trochę spręzynuje :wink:
indio cynober? czy to cos juz niedostepnego bo nie moge znalezc na stronie didymosa? ja moge tylko napisac ze przymierzylam indio z jedwabiem i kocham je za wzor i to jak sie nosi - jesli jednak mialabym wybierac cos innego (z powodow wyluszczonych juz parokrotnie gdzie indziej) ktory z natural bedzie podobny? myslalam o konopiach ale skoro taie sztywne... nawet po polamaniu? bo Ida juz ma ok 7 kg...
teraźniejsze konopie łamią się bardzo szybko, więc nie brałabym tego pod uwagę.
Musze zrobić dobry wywiad , bo mój mały praktycznie zawsze kiedy śpi w ciągu dnia to śpi w chuście , a śpi nie mało około 7-8 godzin snu będzie - więc stwierdzenie , że prawie tam zamieszkał nie jest nic a nic przesadzone ;-). Biorąc pod uwagę jego wagę 6,5 kg , a dziś skończył 3 m-ce muszę wybrać coś dla niego ale pamiętając o moich ramionkach bo chusta ellaroo już od jakiegoś czasu zaczyna mi się wrzynać i noszenie nie jest już taką przyjemnością .....
Troszke OT ale dla porownania doswiadczen - Daga sprobuj raz dziennie nakarmic do snu i uspic na lozku - my tak zaczelysmy sie przenosic na plaskie bo Ida tez spala tylko w chuscie w dzien prawie do 3. mies, teraz tak jej sie odmienilo ze zada wyciagania z chusty i coraz czesciej sypia w lozeczku :) wczoraj i dzis w ogole w chuscie nie siedziala bo nie bylo okazji - az mi teskno :lol: