Zobacz pełną wersję : Kółkowa jako jedyna? Co wy na to?
Poruszałam ten temat w innym wątku ale postanowiłam poznać więcej opinii :)
Nie powiem, kusi. Dziecię moje waży ponad 7 kg, spore jak na 4 miesięczniaka. Od chusty odstrasza mnie wiązanie ( powoli z dzieciem zawiązanym z przodu nic nie widzę :lol: a na plecy to ja odpadam :lol: ). Mąż też skwierczy jak ma sam wiązać,woli wózek z tego powodu. Nie chodzimy na długie wyprawy, max 1 , 1,5 h w chuście. Często autem na zakupy, po sklepie z chustą no i to wiązanie w kółko :|
Taka kółkowa byłaby boska na krótkie wypady, wygodna. No cudo. Ale podobnie nie poleca się jej jako jedynej, że ramie odpada,że jak dzieć ciężki to kicha już. No nie wiem co robić.
Nie mogę mieć dwóch :cry: Finansowo :cry:
W kółkowej ramię Ci nie odpadnie, jeżeli masz na czym dzieciaczka posadzić :lool:
Ja mam z biodra siedzisko dla Asi i jej ciężar rozkłada się na moje ramię i biodro :wink: i nawet na dłuższe wypady nie jest ciężko z moimi 9 kg szczęścia
Poza tym ramię zawsze można zmienić
Jak nie chcesz wiązanki, to ja bym sugerowala albo kólkowa skośnokrzyzowa, albo zestaw - tansza kólkowa np. lniana, na krotkie wyprawy + MT (możesz sobie uszyc np. prostego, jednostronnego i tez Cie drogo nie wyjdzie) :)
Sama kólkowa tylo wtedy jesli na prawde nie zamierzasz dlugo nosić.
Biedronka
04-01-2009, 16:08
proponuje kupić wiązaną i do tego same kółka :)
sama sobei zrobisz kółkowa kiedy bedzie potrzebna .
będziesz miała dwa w jednym .
zobacz na : http://klubkangura.org/ - czytelnia - do popatrzenia - jak zrobic kółkową bez szycia
:D
Niezłe propozycje :D Tak się zastanawiam, z tej kółkowej dzieć nie wypadnie dołem ? :hide:
No co Ty ;) Nie ma takiej możliwości :)
A bywasz czasem w Polsce, albo masz w Irlandii możliwość spróbowania najpierw?
Niestety, nikt w okolicach nie ma kółkowej :( Najwyżej kupię kółka i sprawdzę jak będzie z wiązanej.. tylko gdzie można takowe dostać?
W Polsce to na allegro, u Vegi, ew. ja mam. Ale u Ciebie to nie mam pojęcia. Możesz zamówić bezpośrednio ze Stanów, ale nie wiem czy Cię to taniej wyjdzie niż jakbyś z Polski brała. Może na ebayu poszukaj?
JA miałam przy synie kólkową tylko. Jak sie ja opanuje,to jest super.
Tez mnie wiazanie odstrasza itp itd. Wtajemniczone wiedzą :roll:
Ja z kolei nie polecam kółkowej bez szycia,czyli robienie z długiej kółkowej. Nie jest to zbyt wygodne i dla niewprawnej mamy może odstraszyc. taka moja opinia. Lepiej gotowa kupic. I wydae mi sie,ze najlepiej z "custowego" materiału.
I jeszcze, jesli nie lubisz motania to może MT? Albo dziewczyny pisały o nosidle pani PAtterson?Dobrze pamietam?To takie gotowe cos co z dzieciem zakładasz,ale to juz dla starszego dziecka.
Albo z krótkiej chusty pojedynczy X,to takie szybkie sptytne wiazanie,bez specjalnego motania.Wystarczy krótka chusta.
A ja uwielbiam kółkoiwe. Dla mnie sa wygodne i w ogole.
Nie wiem co robić :roll: Może kupię kółkową na początek, Natalia ma promocje więc tanio wyjdzie, resztę zostawię i ew będę zbierać na wiązaną gdy kółkowa nie podpasuje, MT uszyje mi koleżanka 8)) Ale to dopiero jak mały zacznie siedzieć 8))
Czy kólkową tylko na biodrze można wiązać?
Na biodrze, z przodu, na plecach też, ale ja nie lubię i nie czuje sie pewnie. Malego na poczatku mozesz nosic na brzuchu, a potem na biodrze - tak jest najwygodniej.
myrra, a czemu nie czujesz się pewnie?
Mialam na myśli, ze nie czuje sie pewnie z mlodym w kólkowej na plecach ;) Jakby nie patrzeć, to tylko jedna "pola" materiału i nie otula tak jak plecaczek z wiaznej na przyklad.
Rozumiem :) Ja się boję że mały się wyprostuję, będzie ruchliwy i mi dołem wyleci :roll: To mnie powstrzymuje od kupna głównie.. :(
Jak juz kupisz, to sobie poogladaj instrukcję i filmiki w necie - mlodego jak wlozysz, to podciągasz mu chustę pod kolanka i możesz tez wciągnąć między siebie i dziecko, wysoko - wtedy robi sie taka "kieszonka" w ktorej dziecko siedzi i nie ma szans, żeby się wyślizgnęlo dołem.
Oglądam właśnie filmiki, no jakoś mało bezpieczne mi się to wydaje, nie to co dzieć owinięty wiązaną we wszystkich kierunkach 8)) :roll:
antosiowa77
04-01-2009, 22:11
my mamy od początku kółkową od Oppamamy :D
ja osobiści bardzo lubię nosić młodego na biodrze (a mam go na czym nosić :D )
4-miesięcznego bobasa to na brzuchu, przodem do siebie, tak nosiłam Antosia. Nie wypadnie, pupa siedzi w zwoju materiału i jest ok.
kupiłam kółkową głównie ze względów finansowych, a i właśnie podczas wypraw na zakupy łatwiej mi było z samochodu do kółkowej wrzucić i już :D
teraz zaczęłam myśleć o wiązanej, może o MT, póki dzieć nie wyrośnie i nie będzie już tej przyjemności przytulenia w noszeniu :D
Jasnie Pani :)
04-01-2009, 22:57
Ewlna, a tak z ciekawosci to ty z PL chusty kupujesz. Nie za drogo to z przesyłka wychodzi?
Sprobuj najpierw kolkowej, bo nie kazdemu ona odpowiada. Ja w kolkowej to dłuzej niz 20 min nie ponosze, chociaz tak jak a.szrek mam na czym dziecia posadzic.
Pozycz sobie kolkowa z biblioteki chustowej w Dublinie pd Kate
http://www.attachmentparenting.eu/irela ... brary.html (http://www.attachmentparenting.eu/ireland/slinglibrary.html)
Ja bym ci pozyczyła ze swojej biblioteki, ale z Uk to do Irlandii mi za drogo wyjdzie przesyłka.
Tam tez mozesz MT pozyczyc, co mi sie wydaje bardziej odpowiednia opcja jak na jedna chuste.
Tak, zamawiam z Pl. Wysyłka 80 pln ale w sumie jak zamówię polską chustę np Nati + wysyłka to wyjdzie podobne jak z Uk :)
O rany, nie wiedziałam że coś takiego istnieje :) Aczkolwiek to nie jest w Dublinie, bardzo daleko ode mnie :cry: Ale może można wysyłkowo, zapytam :D Dziękuję!
A jak znaleźć na allegro,ebayu kółka? Jak one się fachowo nazywają?
04-01-2009, 23:06
Ewlna biblioteka chustowa Kate tylko wysylkowo dziala. Wypelniasz ten wnioseczek ze strony, 10 E wkladasz do koperty, wysyłasz i za kilka dni przychodzi do ciebie chusta jaką tam zaznaczyłas.
Nie boj sie, nie naciagaczka, gwarantuje za nia. Zreszta ja od niej 14 chust dostałam za darmo, zeby w Polnocnej Irlandi taka biblioteke rozkrecic, bo do NI 10 E na wysylke nie starczalo, a ona nie chciala, zeby to za drogo wyszlo.
04-01-2009, 23:10
A w UK Nati wiazana kosztuje 40 F + 5 F za przesyłke do Irlandii to i tak taniej by ci wychodzilo
np. tu
http://www.slingjax.co.uk/
O super, ale niestety nie mają rozmiaru Maxi a takiego potrzebuję,niemniej dzięki za namiar :D
Wysyłka z Polski to raczej poniżej 30zł jest o ile mi wiadomo....
Niestety, 80 pln, Natalia wysyłała mi już moją chustę i taka była cena Poczty Polskiej niestety :(
stasiu-lova
05-01-2009, 02:08
Niestety, 80 pln, Natalia wysyłała mi już moją chustę i taka była cena Poczty Polskiej niestety :(
:szok:
aja ostatnio do portugalii wysyłałam- 26 czy 28 zł..
Chuste, poniewaz nie wazy 2 kg, mozna nadac jako list priorytet polecony, wtedy np wyslana do UK kosztuje 37 zl.... wysylalam juz kilka do UK, szybko doszly, w ciagu 3 dni :shock:
Sprawdziłam, list polecony od 1-2 k kg 64 zł, zawsze ciut taniej :)
Ale chusta waży mniej niż kilogram przecież...
Tak? Nie dam głowy... nie mam wagi dokładnej... :lol:
Ja wysylalam 3 tyg temu chuste (dluga, 4, 6 mtr), ale bez kartonu, priorytet polecony do UK, zaplacilam 39 zl. Bylam w szoku, kiedy chusta doszla po 3 dniach, szok!
Sprawdziłam jeszcze raz, podobna cena 34 zł wychodzi jak zaznaczam opcję 0,5 kg-1 kg :) Czyli wychodzi na to że można taniej :D