PDA

Zobacz pełną wersję : co najlepsze na lato dla noworodka? cienkie, krótkie, przewiewne? może pouch? doradźcie

beti55
09-04-2012, 14:06
witam po dłuższej przerwie, :D

mam już 3 letnią córkę, motałam ją do 1,5 roku, mam inkę i nati pallę 6, ale córkę zaczęłam chustować od 4 mca, teraz jestem w 8 mcu ciąży i zabawę z wiązaniem chcę zacząć od początku, mam wrażenie, że na lato mam za dużo materiału

zastanawiam się nad puchem, zależy mi na noszeniu w pozycji kołyski, na cienkim i przewiewnym materiale, pewnie do karmienia bym używała czy do usypiana, pouch by się nadawał? nie zależy mi na łatwości motania, wszystkiego się można nauczyć :)

a może jednak szukać czegoś innego?
jak myślicie?

IzaBK
09-04-2012, 14:08
najbardziej przewiewnym wiązaniem jest zdecydowanie kangur. I dla noworodka jest idealny :-)
Jesli masz za dużo materiału, to... ciachnij :D

beti55
09-04-2012, 14:11
nawet dla 2 tygodniowego malucha? jakoś boję się tej główki w pionie, tego wiazania nigdy nie motałam, dotychczas, tylko kieszonka, 2x, biodro i plecy

a w kangurze można w pozycji kołyski nosić?
to co? kupić jakiegoś bambusa, jedwab czy len na lato, np 4,1?

IzaBK
09-04-2012, 14:15
w kangurze nosi się nawet wcześniaki ;-) a dziecko jest w pozycji głową do góry (nie mylić z pionem, bo to wiązanie sprzyja niepionizowaniu :) ). A czemu tak się upierasz przy pozycji kołyski? Dziecko w takiej pozycji jest asymetrycznie ułożone, bioderka są ściśnięte, a brak odwiedzenia może aktywować dysplazję, dodatkowo bródka dziecka jest przyciśnięta do jego klatki piersiowej. Gdzie tu korzyści?

beti55
09-04-2012, 14:23
nie upieram się, zastanawiam się tylko, czy główka nie będzie latać, dziękuję za spostrzeżenia odnośnie wad pozycji kołyski, nie pomyślałam o tym, a to co piszesz jest ważne

obejrzałam film http://www.youtube.com/watch?v=FpsPolqntLA i podoba mi się to wiązanie, przypomina kieszonkę, tylko, rzeczywiście mniej materiału oplata mnie

atelka
09-04-2012, 15:26
o tym właśnie Iza pisze
to kangur :)
ja nosiłam od drugiej doby życia mojej młodszej :)

mamaani
09-04-2012, 15:31
fajne sa podobno jedwabie i bambusy, jak masz ochotę na coś krótszego to natibaby teraz będzie miała jaskółki jedwabne z drugiego sortu do wzięcia, no i mięciusieńkie flamingi masz w okazjach :)

beti55
09-04-2012, 15:49
fajne sa podobno jedwabie i bambusy, jak masz ochotę na coś krótszego to natibaby teraz będzie miała jaskółki jedwabne z drugiego sortu do wzięcia, no i mięciusieńkie flamingi masz w okazjach :)

mam już jedwab :) właśnie nati, rozejrzę się więc za bambusem :)

Karusek
09-04-2012, 17:38
zobacz, w tym samym dziale, w którym piszesz, masz 20 stron wątku na ten temat, proponuję poczytać, od końca ;) http://chusty.info/forum/showthread.php?t=639
I tak tu Meta zaraz wejdzie i zamknie wątek, bo ile razy można to samo...

IzaBK
09-04-2012, 18:16
nie upieram się, zastanawiam się tylko, czy główka nie będzie latać, dziękuję za spostrzeżenia odnośnie wad pozycji kołyski, nie pomyślałam o tym, a to co piszesz jest ważne

obejrzałam film http://www.youtube.com/watch?v=FpsPolqntLA i podoba mi się to wiązanie, przypomina kieszonkę, tylko, rzeczywiście mniej materiału oplata mnie

jeśli prawidłowo ułożysz dziecko w chuście i dociągniesz górną krawędź, to nie będzie latać, gwarantuję :)

peluche
09-04-2012, 18:37
ja na lato zawsze bede polecac vatanai. mialam solsbury, nie dosc, ze sliczna, sama bawelna(nie szkoda jak jedwabiu na plaze, czy do lasu/parku), cienka i przewiewna. no i na kangura zawsze mozesz kupicc 4 metry, a nie 4.5.

olmis
09-04-2012, 19:25
Bambusowe flamingi są cudowne, dla maluszka na lato byłyby świetne, niezależnie od wiązania na jakie się zdecydujesz. Może dobrze byłoby się kilku nauczyć i zobaczyć które Wam podpasuje, albo wymiennie nosić i dostarczać dziecku różnych bodźców.

MartaS
09-04-2012, 19:43
ja tam tez na lato jakiegoś vatka planuję. Tylko ciągle się jeszcze waham którego. Chyba jednak zwycięzy maruyama :)

Pat
17-04-2012, 00:13
Maruyama jest extra! Bardzo polecam :) Piękna i fajnie utkana. Cieniutka i przewiewna. Oprócz tego fajne są jedwabne indio - mięciutkie, w sam raz dla noworodka. A z bambusów polecam Lenny Lamb, bo nie są tak śliskie jak bambusy Nati i pięknie się dociągają. Jakiś czas temu przeczytałam gdzieś, że mogą być fajną alternatywą dla elastycznych przy noworodku i ja się z tym w zupełności zgadzam.

Olban
18-04-2012, 00:40
Zgadzam się z Pat :)
mieliśmy Maruyamę w upalne lato dwa lata temu i sprawdziła się super! i mimo, iż nie lubię różowości, to kolorki są miłe dla oka ;) milusia, cienka, nośna...

a co do kołyski dla malucha... niektóre dzieci nie lubią tej pozycji- żadne z moich nie chciało być noszone w ten sposób...

Pat
18-04-2012, 00:49
Zgadzam się z Pat :)
mieliśmy Maruyamę w upalne lato dwa lata temu i sprawdziła się super! i mimo, iż nie lubię różowości, to kolorki są miłe dla oka ;) milusia, cienka, nośna...

a co do kołyski dla malucha... niektóre dzieci nie lubią tej pozycji- żadne z moich nie chciało być noszone w ten sposób...

Fakt, mój też nie chciał, a i mi było lepiej w innej pozycji. Trzeba spróbować i się zobaczy :) Byle nie za długo w tej kołysce :)

matysia
28-04-2012, 20:52
Ja lubie na upały bambus np Pancy z bambusem, albo jedwabne indio np puder. A idealne wiązanie to chyba kangurek.

kammik
02-05-2012, 14:50
Nie będę oryginalna - Maruyama albo coś z bambusem, ew. cienkie indio z lnem. Ale cudów się nie nalezy spodziewać - i tak będzie goraco :)