Zobacz pełną wersję : w ogóle nam nie idzie z otulaczami, co zamiast?
od kilku dni próbuję z otulaczami - mamy 2 bambinexy pulowe, 2 flipy i bambusowe wkładki, już różnie je zapinałam i zawsze kończy się to przesikaniam wszystkiego(przeciekają przy nóżkach), młoda waży 11kg, a otulacze niby one size, co teraz? :( próbować z innymi wkładami, a może jakieś całkiem inne pieluchy ?
Kasia.234
28-03-2012, 21:55
A co dajesz do środka? Może za mało chłonne?
Agulinka
28-03-2012, 22:06
zamiast- gatki wełniane i formowanki lub kieszonki
a do środka tylko ten bambusowy wkład? Moim zdaniem to za mało. Przydałaby się dobra formowanka, albo muśliny porządne.
madorado
28-03-2012, 22:14
a do środka tylko ten bambusowy wkład? Moim zdaniem to za mało. Przydałaby się dobra formowanka, albo muśliny porządne.
Albo flanele, albo małe ręczniki poskładane. Chłonne musi być
sweetrose
28-03-2012, 22:16
i tylko wkład i otulacz?? widzę, że mamy dzieci w podobnym wieku... mój to mega sikacz i żaden wkład+otulacz nie dałby rady...
co innego chłonna formowanka+otulacz pulowy/wełniak... po domku nawet polarkowy...
a może kieszonki pulowe z wkładami... lub jakieś AIO bądź SIO??
zależy jakie bambusowe wkładki... Często używam wkładów i otulaczy, przesik ostatnio trafił nam się raz - młody miał jakiś problem i sik był raz na dłuuugie kilka godzin. Ale wkłady mam 8 warstw bambusowej frotki, itti bitti też dają radę (chyba też 8 warstw, albo 7, dżerseju bambusowego).
Problemem mogą być też otulacze - nówki? Mi często pule z bazarku na początku puszczały, zaczynały dobrze działać po solidnym odtłuszczeniu, kilku praniach na 60 stopni z mało proszku i z dodatkiem, z dodatkowym płukaniem (teoretycznie powinny być też ok po odtłuszczaniu w płynie do naczyń).
Ja używam flipa i daję zawsze 1 wkładkę z mikrofibry albo bambusa, tetrę i polarek, żeby sucho miała, czasami po nocy to siki mogę wyżynać, ale nic nie przepuściło jeszcze. Żaden otulacz mnie nie zawiódł, kieszonki owszem ;)
Truscaveczka
13-04-2012, 10:59
Ja daję do kieszonki albo otulacza tetrówkę mocno poskładaną i styka na jakieś 2h. Formowanki dłużej ssą ;)
Na roczne dziecko sama wkładka do otulacza to za mało
Podejrzewam, że najzwyczajniej w świecie siuśki nie zdązą wsiąknąć w tę wkładkę tylko wylewają sie gdzieś bokiem
I dlatego zawsze mokro
tetra z wkładką, formowanka - to utrzyma siuśki
ewaibartek
13-04-2012, 15:37
a moze wkłady sa ok tylko otulacz za luzno zapinany,zmniejszany?
odtluscilam otulacze, wsadzilam tetre a wciaz zdarzaja sie wycieki, mloda sie nie bawi w popuszczanie, jak jej w pore nie wysadze to mamy potop, jak otulacze zapne mocniej to ma uda opiete jak parowka, bedziemy probowac dalej
Jeśli flipy za bardzo cisną nóżki, to może popróbuj otulaczy zakończonych elastyczną lamówką - można je dokładnie zacisnąć wokół udek, a tak nie odciskają jak guma i pul. Takie otulacze szyja dziewczyny na handmade w dobrych cenach, pupeko, nappime itp.
Bambusowe wkladlki często nie wypełniają całego otulacza, szczególnie flipa, który jest dosyć szeroki a wtedy o wyniek łatwo:) ja bym kupiła tetre bo mozna ją idelanie dopasowac do kazdego otulacza, a na tetre w zależności od sytulacji dodawała wkładkę bambusową bądz nie:)
nie widząc jakie masz wkłady/jaką i jak składaną tetrę trudno się wypowiedzieć w czym jest problem, ale jedna tetra, taka najzwyklejsza, to u mojego była za mało już dawno temu. Może jak połączysz ją z bambusem będzie poprawa. Zasadniczo niezmniejszony flip przy tych gabarytach dziecka powinien już być ok, u nas chyba był, ale możesz jeszcze spróbować go zmniejszyć o jeden stopień - może wtedy lepiej się dopasuje, a nie będzie uciskać nóżek, jeśli tu jest pies pogrzebany.
Mi samo odtłuszczanie w płynie nie zawsze pomagało, czasem jakoś zaskakiwało dopiero po kolejnych praniach.
Mam nadzieję, że jakoś się dogadacie z wielo, u nas flipy z czymś w środku to jedna z mniej zawodnych opcji.