PDA

Zobacz pełną wersję : w ogóle nam nie idzie z otulaczami, co zamiast?

paulina
28-03-2012, 21:52
od kilku dni próbuję z otulaczami - mamy 2 bambinexy pulowe, 2 flipy i bambusowe wkładki, już różnie je zapinałam i zawsze kończy się to przesikaniam wszystkiego(przeciekają przy nóżkach), młoda waży 11kg, a otulacze niby one size, co teraz? :( próbować z innymi wkładami, a może jakieś całkiem inne pieluchy ?

Kasia.234
28-03-2012, 21:55
A co dajesz do środka? Może za mało chłonne?

Agulinka
28-03-2012, 22:06
zamiast- gatki wełniane i formowanki lub kieszonki

mamru
28-03-2012, 22:13
a do środka tylko ten bambusowy wkład? Moim zdaniem to za mało. Przydałaby się dobra formowanka, albo muśliny porządne.

madorado
28-03-2012, 22:14
a do środka tylko ten bambusowy wkład? Moim zdaniem to za mało. Przydałaby się dobra formowanka, albo muśliny porządne.

Albo flanele, albo małe ręczniki poskładane. Chłonne musi być

sweetrose
28-03-2012, 22:16
i tylko wkład i otulacz?? widzę, że mamy dzieci w podobnym wieku... mój to mega sikacz i żaden wkład+otulacz nie dałby rady...
co innego chłonna formowanka+otulacz pulowy/wełniak... po domku nawet polarkowy...
a może kieszonki pulowe z wkładami... lub jakieś AIO bądź SIO??

jul
28-03-2012, 22:51
zależy jakie bambusowe wkładki... Często używam wkładów i otulaczy, przesik ostatnio trafił nam się raz - młody miał jakiś problem i sik był raz na dłuuugie kilka godzin. Ale wkłady mam 8 warstw bambusowej frotki, itti bitti też dają radę (chyba też 8 warstw, albo 7, dżerseju bambusowego).

Problemem mogą być też otulacze - nówki? Mi często pule z bazarku na początku puszczały, zaczynały dobrze działać po solidnym odtłuszczeniu, kilku praniach na 60 stopni z mało proszku i z dodatkiem, z dodatkowym płukaniem (teoretycznie powinny być też ok po odtłuszczaniu w płynie do naczyń).

Tamarin
13-04-2012, 10:42
Ja używam flipa i daję zawsze 1 wkładkę z mikrofibry albo bambusa, tetrę i polarek, żeby sucho miała, czasami po nocy to siki mogę wyżynać, ale nic nie przepuściło jeszcze. Żaden otulacz mnie nie zawiódł, kieszonki owszem ;)

Truscaveczka
13-04-2012, 10:59
Ja daję do kieszonki albo otulacza tetrówkę mocno poskładaną i styka na jakieś 2h. Formowanki dłużej ssą ;)

mirabel
13-04-2012, 11:06
Na roczne dziecko sama wkładka do otulacza to za mało
Podejrzewam, że najzwyczajniej w świecie siuśki nie zdązą wsiąknąć w tę wkładkę tylko wylewają sie gdzieś bokiem
I dlatego zawsze mokro
tetra z wkładką, formowanka - to utrzyma siuśki

ewaibartek
13-04-2012, 15:37
a moze wkłady sa ok tylko otulacz za luzno zapinany,zmniejszany?

paulina
13-04-2012, 15:52
odtluscilam otulacze, wsadzilam tetre a wciaz zdarzaja sie wycieki, mloda sie nie bawi w popuszczanie, jak jej w pore nie wysadze to mamy potop, jak otulacze zapne mocniej to ma uda opiete jak parowka, bedziemy probowac dalej

Anushka
14-04-2012, 12:57
Jeśli flipy za bardzo cisną nóżki, to może popróbuj otulaczy zakończonych elastyczną lamówką - można je dokładnie zacisnąć wokół udek, a tak nie odciskają jak guma i pul. Takie otulacze szyja dziewczyny na handmade w dobrych cenach, pupeko, nappime itp.

aginia
14-04-2012, 13:05
Bambusowe wkladlki często nie wypełniają całego otulacza, szczególnie flipa, który jest dosyć szeroki a wtedy o wyniek łatwo:) ja bym kupiła tetre bo mozna ją idelanie dopasowac do kazdego otulacza, a na tetre w zależności od sytulacji dodawała wkładkę bambusową bądz nie:)

jul
14-04-2012, 13:40
nie widząc jakie masz wkłady/jaką i jak składaną tetrę trudno się wypowiedzieć w czym jest problem, ale jedna tetra, taka najzwyklejsza, to u mojego była za mało już dawno temu. Może jak połączysz ją z bambusem będzie poprawa. Zasadniczo niezmniejszony flip przy tych gabarytach dziecka powinien już być ok, u nas chyba był, ale możesz jeszcze spróbować go zmniejszyć o jeden stopień - może wtedy lepiej się dopasuje, a nie będzie uciskać nóżek, jeśli tu jest pies pogrzebany.

Mi samo odtłuszczanie w płynie nie zawsze pomagało, czasem jakoś zaskakiwało dopiero po kolejnych praniach.

Mam nadzieję, że jakoś się dogadacie z wielo, u nas flipy z czymś w środku to jedna z mniej zawodnych opcji.