PDA

Zobacz pełną wersję : Czy wielorazówki bezpieczne dla kręgosłupa maluszka?

żyrafka
12-03-2012, 20:29
Zaczęłam używać wielorazówek, ale zastanawiam się, czy ta duża warstwa materiału na pleckach maluszka nie deformuje jego kręgosłupika. Moja córcia ma praiwe 3 miesiące, urodzła się malutka, rośnie szybko( ma około 4,5kg), ale jest dość drobna i jakoś mam wrażenie, że te wielorazówki, które kupiłam, wypychają dość mocno brzuszek do przodu (przetestowałam IB - M, otulacz z prefoldem bambino mio,tots bots, kieszonki babyetta z wkładem- te ostatnie chyba robiły najmniejszą różnicę). Martwię się czy nie zrobię jej tym krzywdy. Doradźcie, bo wiem, że wiele z Was ma spore doświadczenia z wielorazówkami i pewnie przetestowało sporo. Jaki otulacz jest dobry dla małej dupki, ten który kupiłam jest wykończony gumeczkami i chyba zostawię go jak mała podrośnie a kupię coś w stylu kieszonek babyetty, ale może są lepsze opcje.

Kasia.234
12-03-2012, 20:32
Pieluchę trzeba dopasować do wieku dziecka - generalnie im mniejsze dziecko tym cieńsza wkładka

IzaBK
12-03-2012, 20:43
obejrzyj otulacze BambinoMIo, one są cieniutkie.

żyrafka
12-03-2012, 20:59
Tak, tak, wiem, że trzeba dopasować rozmiary ale generalnie wielo robią większą pupę i zastanawiam się czy nie zacząć zabawy z wielo trochę później, bo kręgosłupik tak wypchnięty do przodu. Może mam tylko takie wrażenie po jednorazówkach, ale chciałam się doradzić bardziej doświadczonych mam. IB - M wypróbowałam trochę przez pomyłkę i po to, żeby zobaczyć czy AIO mi odpowiadają czy może bardziej kieszonki. Ale tą pieluszkę zamierzam zostwić jak mała podrośnie. Nie próbowałam formowanek a niektóre mamy radzą używać je dla noworodków, ale czy one też są takie grube?

espejo
12-03-2012, 21:14
Poczytaj - chyba w watku o pieluchowaniu noworodka było wiecej na ten temat.
Formowanki dla noworodka z zasady (nie tylko z powodu rozmiaru) powinny byc mniejsze - w sensie ciensze, wlasnie pod pupą, dobrym rozwiazaniem jest skaldanie tetry w taki sposob zeby pod plecami bylo cieniej - ja skladalam zwykly prostokat, ale zaginalam wiecej na przod - chlopcy podobno leja mocniej ;)
Uzywalam tez czasem kieszonek z mniejszym wkladem lub takze z przodu zagietym jak sie dalo.
No i to już nie malenstwo:)

żyrafka
12-03-2012, 21:44
No, takie maleństwo nie jest:-P ale długa i chuda. Urodziła się 2200 więc można powiedzieć nawet że już gigant;). Dzięki za radę. Jak do tej pory mnie właśnie kieszonki najbardziej się spodobały. Muszę jeszcze poszukać bardziej przyjaznego otulaczyka na małą pupcię i jeszcze raz wypróbować prefoldy i tetrę.

Basinda
12-03-2012, 21:55
ja miałam podobne wątpliwości i w zasadzie dopiero niedawno zaczęłam przygodę z wielo a młody już duży jest (chyba z 8kilo)
W domu używam tetry w otulaczach, daję jedną tetrę i często zmieniam, używam też tanich kieszonek z jednym wkładem ale też trzeba często zmieniać. Problem mam w nocy bo pieluchy nocne są ogromne i młody jakiś taki wykrzywiony jest więc na noc zostanę jednak przy jednorazówkach.

atelka
12-03-2012, 22:50
łopieluchowałam starszą na wielo ale zaczynałam od 7kg
młodszą teraz mam na jednorazówkach z wielu względów ale mnie denerwowałao że wielo ograniczały jej ruchy przy pierwszych próbach raczkowania, siadania.. choć jako noworodek była przez pierwsze 4-5 miesięcy pieluchowana wielorazowo- uzywałam głównie tetry składanej w prostokąt ale dośc szeroko- składałam na pół i znów na pół ale było własnie cieniej pod pleckami- no i otulacz pul raczej cieniutki
do tego u nas sprawdziły się kieszonki z dośc cienkim wkładem, często zmieniane

Kasia.234
12-03-2012, 22:51
Tanie chinki są dobre dla maluchów - mają cienkie wkładki mikrofibrowe.
A na noc używam wonderosa, v2 chyba, z taką dużą składaną na 3 wkładką, pupa spora (pielucha), ale nie wysoko, a trzyma długo. Polecam (tylko moje dziecko ma 2 miesiące a waży jakieś 5,5 kg)

żyrafka
12-03-2012, 23:20
A tanie chinki to jakie, mają w ogóle jakieś nazwy? I jakie otulaczyki się u Was sprawdziły? Tak, żeby te gumki się nie wciskały w ciałko, bo dziecko cały czas leży i nie może się samo poprawić, jak go gdzieś uwiera.

Kasia.234
12-03-2012, 23:27
tanie chinki to takie po około 30 zł za sztukę, są pulowe zwykłe i minkee, na allegro i w sklepach forumowych, firm nie znam
z otulaczy najbardziej lubię Imse Vimse, pod każdym względem (poza jednym, niestety trzeba uważać bo lubią przeciekać jak za długo nie zmieniam, nawet nie tyle przeciekać co ubranko wilgotnieje, ale przy pulu bawełnianym to nic dziwnego)

aga__tka
12-03-2012, 23:39
No, takie maleństwo nie jest:-P ale długa i chuda. Urodziła się 2200 więc można powiedzieć nawet że już gigant;). Dzięki za radę. Jak do tej pory mnie właśnie kieszonki najbardziej się spodobały. Muszę jeszcze poszukać bardziej przyjaznego otulaczyka na małą pupcię i jeszcze raz wypróbować prefoldy i tetrę.

moj synek sie urodzil tez 2200, w sumie to nie uzywalam wielo, ale tez mialam ten problem, bo maly mial byc szeroko pieluszkowany ze wzgledu na bioderka, a teraz corcia ma 4740kg i jestem na etapie prob wielo (tez ma byc pieluszkowana, wiec uznalam ze skoro i tak nic nie poradze na duza pupe, to sprawdze te wielo...) z synkiem jak byl taki zupelnie malusi, to skladalam tetre w 1/3, tak zeby mu podlozyc jak najglebiej pod plecki - wtedy nie mial naglego skoku tam gdzie pielucha... z cora to jeszcze nie wiem co zrobie, bo na razie nie mam pomyslu co z tymi pieluchami, jak one sie tak nagle zaczynaja i nic sie z tym nie da zrobic, a tez jeszcze pupa sie podnosi mocno - problem znika jak dziecko zaczyna sie samo przekrecac, bo sie moze na bok polozyc i na brzuch i poraczkuje sobie... innym patentem na stale lezace dziecko przy synku mielismy ze go kladlismy nie w poziomie a na skos i np na kocyku lekko zlozonym, zeby tam gdzie sie pielucha zaczyna bylo juz nizej troszke... ale z corcia to nie przejdzie, bo jest zbyt ruchliwa :p: wiec teraz tylko materacyk jest po skosie, zeby glowka byla wyzej :p
a z otulaczy to pomyslalam sobie, ze moze gatki welniane po prostu? wydaje mi sie ze jakby mialy wysoko sciagacz, to one robilyby za ten skos... chyba w przyszłym tygodniu sobie taki wydziergam na próbę... tylko muszę kupic lanoline, wełnę chyba już mam :D

Kasia.234
12-03-2012, 23:41
moj synek sie urodzil tez 2200, w sumie to nie uzywalam wielo, ale tez mialam ten problem, bo maly mial byc szeroko pieluszkowany ze wzgledu na bioderka, a teraz corcia ma 4740kg i jestem na etapie prob wielo (tez ma byc pieluszkowana, wiec uznalam ze skoro i tak nic nie poradze na duza pupe, to sprawdze te wielo...) z synkiem jak byl taki zupelnie malusi, to skladalam tetre w 1/3, tak zeby mu podlozyc jak najglebiej pod plecki - wtedy nie mial naglego skoku tam gdzie pielucha... z cora to jeszcze nie wiem co zrobie, bo na razie nie mam pomyslu co z tymi pieluchami, jak one sie tak nagle zaczynaja i nic sie z tym nie da zrobic, a tez jeszcze pupa sie podnosi mocno - problem znika jak dziecko zaczyna sie samo przekrecac, bo sie moze na bok polozyc i na brzuch i poraczkuje sobie... innym patentem na stale lezace dziecko przy synku mielismy ze go kladlismy nie w poziomie a na skos i np na kocyku lekko zlozonym, zeby tam gdzie sie pielucha zaczyna bylo juz nizej troszke... ale z corcia to nie przejdzie, bo jest zbyt ruchliwa :p: wiec teraz tylko materacyk jest po skosie, zeby glowka byla wyzej :p:

można kłaść na brzuchu, wtedy pieluszka to nie problem ;)

Brilho
12-03-2012, 23:45
U mnie sprawdzily sie Tots Bots Teeny Fit, male, zgrabne pieluszki, ktore nie powiekszaly pupy.

aga__tka
12-03-2012, 23:45
można kłaść na brzuchu, wtedy pieluszka to nie problem ;)

no mozna, jesli dziecko zgodzi sie tak lezec bez wycia :p: moje sie godzi ale tylko chwile - no i z przodu te pieluchy tez sa duże :p:
ale tak sobie myślę, że nasze mamy używały tetry i żyjemy, więc może to jest do przyjecia? choc w moim pokoleniu strasznie duzo skrzywien kregoslupa bylo, ciekawe jak bedzie u dzieciakow z pampkami...

lilka_l
12-03-2012, 23:59
Nasza Ewcia też drobna, sprawdziły się formowanki flanelowe i otulacz Imse Vimse newborn. Na noc jednorazówki.
Teraz lecimy na bawełnianych formowankach little lamb + otulacz imse vimse S. Zrezygnowałam z wełnianych otulaczy bo powiększały pupę bardziej od PULa. Ale w nocy nadal jednorazówka

aga__tka
13-03-2012, 00:02
Nasza Ewcia też drobna, sprawdziły się formowanki flanelowe i otulacz Imse Vimse newborn. Na noc jednorazówki.
Teraz lecimy na bawełnianych formowankach little lamb + otulacz imse vimse S. Zrezygnowałam z wełnianych otulaczy bo powiększały pupę bardziej od PULa. Ale w nocy nadal jednorazówka
no to moze na razie nie bede biec do drutów :p: ale moze sobie sprobuje zrobic taki z wysokim stanem - wtedy powiekszy i pupe i pod kregoslupem, to nie bedzie jakby wyczuwalny dla kregoslupa...
no ja na noc sie tez jeszcze nie zdecydowalam na wielo... musze lepiej to potestowac w dzien - jak juz bede wiedziala jak co chwyta, to sobie sprobuje :D ale mala mi dluugo przesypia, a zmienianie jej rytmu dnia/nocy ktory jest teraz bardzo fajny mi sie nie widzi tylko po to zeby pieluche zmienic...

Ridibunda
13-03-2012, 00:18
Też właśnie chciałam polecić ImseVimse i pół tetry lub jakąś małą wkładkę.

Mojemu nocne większe pieluchy nie przeszkadzały bo spał na brzuchu. Więc zupełnie nie miałam obaw o krzywdzenie dziecka.

bianka2009
13-03-2012, 05:47
Dziecko najwięcej siusia z przodu i po środku pieluszki więc nie ma potrzeby układania wielu warstw w tylnej części pieluchy. Tak naprawdę powinno być tam go bardzo mało a wiecj po środku i na przodzie (dla większej chłonności np na noc). Wtedy pupa leży na płasko i jest prawidłowo ułożona. Jak upchamy w kieszonce onesize dwa wkłady mikrofibrowe i założymy na 3kg dziecko nie będzie to wyglądało dobrze :) Jak użyjemy małego wkładu lub malutkiej formowanki dopasowanej do wagi dziecka będzie ok. Wszystkie duże sterczące do góry pupy świadczą o nieprawidłowym użytkowaniu pieluszki wielorazowej :)

żyrafka
13-03-2012, 11:17
Dzięki dziewczyny za rady i odzew. Będę próbowała dalej korzystając z Waszych rad :D

MamaDi
13-03-2012, 13:11
Nasz Tymcio miał 2600 - od drugiego tygodnia na wileo. Przez pierwszy miesiąc uzywalismy tylko tetry i wełnianych albo polarowych otulacz. Przy czym tetro grubiej składałam z przodu.Nie twotrzyły wielkiej pupy z tyłu i nie wypychały brzyszka. Na noc zakładałam samoszyjki z grubszym wkladem z przodu (ale ogólnie cienkie)+ otulacz jak wyżej.

Anyczka
13-03-2012, 16:42
Ja pieluchowałam Jadwisię wielorazówkami od 2,5 kg, więc DA się pieluchować wielo bardzo małe dziecko. Tyle, że trzeba dobrze dobrać pieluchę - i do rozmiaru, i do budowy dziecka.
Szczerze mówiąc, nie wierzę w to, że dobrze dobrana wielorazówka może krępować w jakikolwiek ruchy i utrudniać rozwój ruchowy. Gdyby tak było, całe nasze pokolenie byłoby mocno opóźnione, bo nikt wtedy dzieciom nie zakładał pampersów, żeby im było raczkować. Raczkowanie wielo raczje przyspiesza, bo dziecko ma od razu nóżki ułożone w piękną żabkę fizjologiczną - nic, tylko raczkować.

rafandynka
13-03-2012, 16:55
Jako doradcę chustowego uczono mnie, że noworodek ma pełna kifozę kręgosłupa, także w odcinku lędźwiowym. I oczywiście, że da się go "wyprostować" np. napompowaną kieszonką czy piękną kieszonką w chuście z rozjechaną żabą i wypchanym odwłokiem (wielo), która tworzy złudzenie zaokrąglonych plecków. Tylko czy to bezpieczne dla maluszka - mam wątpliwości. Pod pleckami w odcinku lędźwiowym jak najmniej, przynajmniej dopóki maluch nie przewraca się na boki. Widziałam mnóstwo zdjęć w dzieci w wielo i niektóre mnie przerażają mówiąc szczerze: ogrooomna pielucha, oczywiście bardzo kolorowa, i dziecko wielkości pieluszki razy 2.
Stawiałabym na otulacze z tetrą i cienkie formowanki na początek, kieszonki dopiero później.

machma
13-03-2012, 17:05
Ależ mi rozjaśniłyście umysł.Dziękuje

Anyczka
13-03-2012, 22:52
Widziałam mnóstwo zdjęć w dzieci w wielo i niektóre mnie przerażają mówiąc szczerze: ogrooomna pielucha, oczywiście bardzo kolorowa, i dziecko wielkości pieluszki razy 2.

No, dlatego ja podkreślałam, że nie przeszkadza w rozwoju DOBRZE DOBRANA wielorazówka. Nie nałożyłabym noworodkowi wielkiej kieszonki czy grubej, nocnej formowanki (na etapie noworodka pieluchę również w nocy zmieniałam co 2-3 h, więc nie było sensu zakładać grubej).
Dodam jeszcze, że J. jako 5-6 miesięczne dziecko trafiła na kontrolę do rehabilitanta, i pani była naszymi wielo zachwycona (wtedy były to kieszonki z jednym cienkim wkładem, a J. wazyła jakieś 6 kg).

żyrafka
14-03-2012, 00:38
Jeszce raz dzięki dziewczyny. :-)

OLSIA
22-03-2012, 22:49
Ja również na początek polecę Imse Vimse 0 my pierwsze trzy miesiące głownie tego używałyśmy i charlie banana na nockę ..

aga__tka
27-03-2012, 16:25
Dziecko najwięcej siusia z przodu i po środku pieluszki więc nie ma potrzeby układania wielu warstw w tylnej części pieluchy. Tak naprawdę powinno być tam go bardzo mało a wiecj po środku i na przodzie (dla większej chłonności np na noc). Wtedy pupa leży na płasko i jest prawidłowo ułożona. Jak upchamy w kieszonce onesize dwa wkłady mikrofibrowe i założymy na 3kg dziecko nie będzie to wyglądało dobrze :) Jak użyjemy małego wkładu lub malutkiej formowanki dopasowanej do wagi dziecka będzie ok. Wszystkie duże sterczące do góry pupy świadczą o nieprawidłowym użytkowaniu pieluszki wielorazowej :)

no moje dziecko kupki robi do tylu jakos :( nie wiem jak to robi, ale wszystko laduje jej na pleckach - z przodu pieluszka jest w niewielkim stopniu brudna, a z tylu (na pleckach) przelatuje przez tetre i wszystkie ciuszki (w zasadzie powyzej pieluchy :p) na szczescie nie jest tak zawsze :D

żyrafka
02-04-2012, 21:22
Wracam do tematu, bo dziś byłam u rehabilitanta, który poradził chwilowo odstawić pieluchy wielorazowe i wrócić do jednorazówek. Ważne, żeby dziecko nie było wygiete do przodu nawet w niewielkim stopniu. Moja ma jeszcze przepuklinę brzuszną a to mogłoby przeszkadzać w jej niwelowaniu. Pani poradziła, by schować pieluchy chwilowo do szafy i wyciągnąć za jakiś czas jak dzieć będzie trochę większy.

Kasia.234
02-04-2012, 21:30
Wracam do tematu, bo dziś byłam u rehabilitanta, który poradził chwilowo odstawić pieluchy wielorazowe i wrócić do jednorazówek. Ważne, żeby dziecko nie było wygiete do przodu nawet w niewielkim stopniu. Moja ma jeszcze przepuklinę brzuszną a to mogłoby przeszkadzać w jej niwelowaniu. Pani poradziła, by schować pieluchy chwilowo do szafy i wyciągnąć za jakiś czas jak dzieć będzie trochę większy.

jak dziecko jest wygięte do przodu (rozumiem że to jak leży) to masz za grubą wkładkę w pieluszce

Wiewiórka
02-04-2012, 21:59
pewnie dziecko rzeczywiście miało za grubą wkładkę. Mój Maiuś nigdy nie miał grubo pod pupą, bo miał albo tetrę złożoną w samolot albo cienkie formowanki albo kieszonki z wkładką małą Bumgeniusa lub 1 ręczniczkiem krama z ikei złożonym na pól. A itti bitti robiłam tak, że wkład skłaadany zakladałam osobno, a wkładkę z mini wkładką osobno

żyrafka
03-04-2012, 11:38
My byłysmy z tetrą i otulaczem. Pani powiedziała że szczególnie trzeba uważać z tym odgięciem gdy dzieci mają przepuklinę bo to pogarsza całą sprawę. To do tych mam których dzieci mają podobne problemy. Dodam tylko że rehabilitant dobry, bo sama pracuję z dziećmi i miałam rozeznanie do kogo się udać :). Wielorazówki generalnie dobre i będziemy używać, ale jeśli chwilowo są przeciwskazania to nie będę się prz nich upierać.

bianka2009
03-04-2012, 12:00
no moje dziecko kupki robi do tylu jakos :( nie wiem jak to robi, ale wszystko laduje jej na pleckach - z przodu pieluszka jest w niewielkim stopniu brudna, a z tylu (na pleckach) przelatuje przez tetre i wszystkie ciuszki (w zasadzie powyzej pieluchy :p) na szczescie nie jest tak zawsze :D

Zgadza się. Kupka w pieluszce umiejscawia się na tyle pieluszki i pośrodku. Jednak kupka nie potrzebuje tylu warstw chłonnych co mocz więc nie ma potrzeby ich tam umieszczać w dużej ilości. Ułożenie więcej warstw chłonnych z przodu i w kroczku ma za zadanie zwiększyć chłonności pieluszki a kupka jak jest duża i rzadka może zawsze się z pieluszki wydostać. Jednak gumeczki między nóżkami i na pleckach skutecznie chronią przed tym :)

My byłysmy z tetrą i otulaczem. Pani powiedziała że szczególnie trzeba uważać z tym odgięciem gdy dzieci mają przepuklinę bo to pogarsza całą sprawę. To do tych mam których dzieci mają podobne problemy. Dodam tylko że rehabilitant dobry, bo sama pracuję z dziećmi i miałam rozeznanie do kogo się udać :). Wielorazówki generalnie dobre i będziemy używać, ale jeśli chwilowo są przeciwskazania to nie będę się prz nich upierać.

Nie rozumiem zupełnie dlaczego w tym wypadku pieluszki wielorazowe mają być dyskryminowane. Jeśli w pieluszce wielorazowej wkład jest z tyłu cienki czym się różni w tej sytuacji od jednorazówki jesli chodzi o ułożenie dziecka?? Nie rozumiem...

ewaibartek
03-04-2012, 12:04
ja to wogole sie dziwie,że niektore mamy zakładaja np IB SIO dla lezacego dziecka,przeciez ta napa na plecach jest porazajaca!!!!

ja z trzecim dzieckiem stawiam od poczatku na tetra plus otulacz,formowanki handmade,ktore sa uszyte z głową,a kieszonki to Banany i Jabłka,które gumkę mają wysmienitą dla leżaka :)

bianka2009
03-04-2012, 12:12
no dla mnie wszelkie napki i grube wkłady na pleckach dla niemowlaczka, które się i tak często przewija są porażające :)

żyrafka
03-04-2012, 13:02
No włąśnie o to chodzi, żeby było pod pleckami cienko, jeśli masz pieluszki handmade, które faktycznie mają cieniutko to pewnie jest ok. Ja zwijałam tetrę i to tak, żeby było więcej na brzuszku ale to i tak dla mojego dziecka było za dużo a handmaidów nie mam. Chodzi o to, żeby dobrze napinały się mięśnie brzucha, bo to później ważne w rozwoju różnych funkcji ruchowych ( a i też w wygaszaniu odruchów).

Kasia.234
03-04-2012, 13:14
No włąśnie o to chodzi, żeby było pod pleckami cienko, jeśli masz pieluszki handmade, które faktycznie mają cieniutko to pewnie jest ok. Ja zwijałam tetrę i to tak, żeby było więcej na brzuszku ale to i tak dla mojego dziecka było za dużo a handmaidów nie mam. Chodzi o to, żeby dobrze napinały się mięśnie brzucha, bo to później ważne w rozwoju różnych funkcji ruchowych ( a i też w wygaszaniu odruchów).

miałam tetrę dla noworodka i była to najgrubsza opcja pieluchowa, szybko zrezygnowałam
cienkie są np formowanki tetro, kieszonki chinki i jeszcze kilka innych, generalnie kieszonki z cienkim, pojedynczym wkładem
no, ale oczywiście zrobisz jak uważasz :)

aga__tka
03-04-2012, 15:57
a te otulacze polarowe? zrobilam sobie sama i wydaje mi sie strasznie gruby - sam otulacz da efekt uniesienia pupy w sumie jest wiekszy niz jednorazowka sam z siebie... tak sie zastanawiam, bo wszedzie pisza zeby robic z 2 warstw polaru - moze jedna by starczyla?? a byloby cieniej.... ogladalam na zdjeciach te kupne i jakos nie wydaje mi sie zeby tam byl znacznie cienszy polar od mojego (moj nie jest taki najcienszy, ale gruby tez nie jest...)

Kasia.234
03-04-2012, 15:58
a te otulacze polarowe? zrobilam sobie sama i wydaje mi sie strasznie gruby - sam otulacz da efekt uniesienia pupy w sumie jest wiekszy niz jednorazowka sam z siebie... tak sie zastanawiam, bo wszedzie pisza zeby robic z 2 warstw polaru - moze jedna by starczyla?? a byloby cieniej.... ogladalam na zdjeciach te kupne i jakos nie wydaje mi sie zeby tam byl znacznie cienszy polar od mojego (moj nie jest taki najcienszy, ale gruby tez nie jest...)

polar jest za gruby, najcieńszy jest PUL i taki polecam dla noworodka