PDA

Zobacz pełną wersję : zlobek a wielorazowki, wielorazowki a spodnie

Kasiii
05-03-2012, 11:01
Mam pytanie.
Wybieram sie z maluchami do Polski na jakis czas, i mlody odrazu po przyjezdzie idzie do zlobka (oby sie odbylo be histerii).
Jak w zlobkach reaguja na wielo?
Jakie pieluszki im najlepiej zostawiac codziennie, jak oddaja pieluszki, Czy formowanki wchodza w gre? Trzeba tlumaczyc ze papierek do wyrzucenia a pieluszki do worka? Zostawiac im torbe na pieluchy?czy lepiej zeby klazda osobno pakowali (a noz bedzie jakas rozmazana kupa zeby wszystkiego nie zabrudzila)...

Jakie ubranka zakladacie chlopcom na wielo? Bo ja mam problem ze znalezieniem czegos co nie bedzie mlodego cisnelo, a jest raczej szczuply 2 latek, a spodnie na 3latkow sa na wielo na styl i chyba niezbyt wygodne.

Dziekuje z gory za porady

Wiewiórka
05-03-2012, 11:05
był ten temat, poszukaj

astro
05-03-2012, 11:30
jeżeli coś mogę dodać to przede wszystkim, czy w żłobku do którego oddajesz dziecko można mieć/używać wielo :?:
Starszego musiałam oddać do żłobka jak miał 5,5 miesiąca i tam wielo nie wchodziły w grę, w żadnym ze żłobków w których rozmawiałam o możliwości przyjęcia dziecka, tylko jednorazówki
teraz kiedy wiem, że po macierzyńskim muszę wrócić do pracy jest ta sama sytuacja nie ma szans na wielo :cry:

ale zawsze to jest kwestia dobrej woli kierowniczki i opiekunek:mrgreen:

Kasiii
05-03-2012, 11:42
jeżeli coś mogę dodać to przede wszystkim, czy w żłobku do którego oddajesz dziecko można mieć/używać wielo :?:
Starszego musiałam oddać do żłobka jak miał 5,5 miesiąca i tam wielo nie wchodziły w grę, w żadnym ze żłobków w których rozmawiałam o możliwości przyjęcia dziecka, tylko jednorazówki
teraz kiedy wiem, że po macierzyńskim muszę wrócić do pracy jest ta sama sytuacja nie ma szans na wielo :cry:

ale zawsze to jest kwestia dobrej woli kierowniczki i opiekunek:mrgreen:

No jesli chodzi o dobra wole to raczej z tym bedzie ok bo pani dyr. normalnie nie przyjmuje na czasowo do zlobka ale nie bardzo wiem od czego zaczac rozmowe ani jak pieluchy im przygotowywac a na przeszukiwanie forum nie mam czasu

Jesli jednak ktos moglby tutaj mi krotko napisac czego sie spodziewac bede wdzieczna:)

mru
05-03-2012, 11:49
Ja mam bardzo dobre doświadczenia - używamy wielo w żłobku, tzn. panie używają. Igi jest jedynym dzieciakiem na wielo, w dodatku wegedzieciakiem, więc już w ogóle dziwo. To państwowy żłobek.
Nie, nie używamy formowanek. Moim argumentem było to, że jest jak z pampersem - zakłada się tak samo, bez problemu, tyle że zamiast kleu są napki albo rzep. Zawsze wkładam papierki, żeby mogły bez problemu strząsnać qupala do kibla, i przynoszę worek na pieluchy.
Nikt się nie skarżył, że coś nie halo. Przynajmniej na razie ;)

mi.
05-03-2012, 11:50
Jesli jednak ktos moglby tutaj mi krotko napisac czego sie spodziewac bede wdzieczna:)

najbezpieczniej będzie spodziewać się wszystkiego :)

Kasiii
05-03-2012, 11:51
Ja mam bardzo dobre doświadczenia - używamy wielo w żłobku, tzn. panie używają. Igi jest jedynym dzieciakiem na wielo, w dodatku wegedzieciakiem, więc już w ogóle dziwo. To państwowy żłobek.
Nie, nie używamy formowanek. Moim argumentem było to, że jest jak z pampersem - zakłada się tak samo, bez problemu, tyle że zamiast kleu są napki albo rzep. Zawsze wkładam papierki, żeby mogły bez problemu strząsnać qupala do kibla, i przynoszę worek na pieluchy.
Nikt się nie skarżył, że coś nie halo. Przynajmniej na razie ;)

A masz mega sikacza? ile pieluch na dzien i jak czesto zmieniaja? bo moj w pampersie do 3 godzin dawal rade, tam samo z formowankami bambusowymi, ale kieszonke z bambusowymi wkladami przesika w godzine

Kasiii
05-03-2012, 11:52
najbezpieczniej będzie spodziewać się wszystkiego :)

no tak:)

mru
05-03-2012, 12:44
A masz mega sikacza? ile pieluch na dzien i jak czesto zmieniaja? bo moj w pampersie do 3 godzin dawal rade, tam samo z formowankami bambusowymi, ale kieszonke z bambusowymi wkladami przesika w godzine

Mam, kiedy wypija hektolitry. No, wtedy przesioora wszystko. Nie wytrzymują potrójne wkłady nawet. Od czego są spodnie na zmianę?
A propos spodni - używamy tylko takich z niskim krokiem, a najlepiej jeszcze z szerokim ściągaczem. Albo pantów. Nie lubię rajtuz, oj, nie lubię, ale to tylko względy estetyczne. Bo wygodne też są.

peluche
05-03-2012, 12:52
Jak Ci aio albo kieszonki przesikuje w godzinę to imo nie ma sensu wielo w zlobku, bo panie co pól godziny pieluchy zmieniać nie bedą.

U mnie zgodzili się w Polsce na wielo, dawalam najprostsze pieluszki, gotowe dk użycia czyli własnie aio i kieszonki już z wkładami. Forimowanki plus otulacz to wyższa szkoła jazdy i zbyt skomplikowane to było.
Codziennie zabieralam woreczek z brudnymi wielo do domu a rano przyciskiem świeże.
Ponadto bez papierkow bo to tez było za skomplikowane. Ale jestem wdzięczna ze w ogóle się zgodzili ;)
Tu we Francji nietety nie. Jedziemy na jedno.....

madorado
05-03-2012, 14:39
Moje córki chodzą do żłobka w wielo. Same kieszonki. Dostaliśmy od lekarki zaświadczenie o dysplazji (trochę na wyrost, ale jakieś tam problemy miały na początku), konieczności pieluchowania szerokiego i nikt nie dyskutował, Żłobki podlegają pod służbę zdrowia i muszą przestrzegać zaleceń lekarza.

Ps. Widziałam 2 tematy o wielorazówkach w żłobku

mTuśka
05-03-2012, 15:18
http://www.chusty.info/forum/showthread.php?t=38701&page=1

madorado
05-03-2012, 15:27
może warto połączyć?

Kasiii
05-03-2012, 18:30
Moje córki chodzą do żłobka w wielo. Same kieszonki. Dostaliśmy od lekarki zaświadczenie o dysplazji (trochę na wyrost, ale jakieś tam problemy miały na początku), konieczności pieluchowania szerokiego i nikt nie dyskutował, Żłobki podlegają pod służbę zdrowia i muszą przestrzegać zaleceń lekarza.

Ps. Widziałam 2 tematy o wielorazówkach w żłobku

nawet prywatne zlobki?

Kasiii
05-03-2012, 18:31
http://www.chusty.info/forum/showthread.php?t=38701&page=1

dziekuje poczytalam

a jake ubranka (HM ma szersze kroje) macie dla maluchow?

madorado
05-03-2012, 19:31
nawet prywatne zlobki?
A to nie wiem