PDA

Zobacz pełną wersję : WĄTEK DLA NOWICJUSZY: >>> Jaką chustę/nosidło/MT mam wybrać? POMOCY! <<<

Strony : 1 2 [3]

kornflejka
04-02-2015, 16:22
Witam dziewczyny pomóżcie chce kupić chuste mały ma 10 mies i ok 9-10 kg wcześniej nosiłam w elastyku ale mały juz za duży co doradziecie ?
JoannaM - obejrzyj chusty na bazarku i wybierz cos co Ci wpadnie w oko :)

Dla takiego starszego malucha polecam Ci bawelne od Storchenwiege albo Didymosa. Mozesz tez poprobowac chust z domieszkami. Dlugosc zalezy od Twojego rozmiaru i od tego do jakich wiazan bedziesz uzywac tej chusty

Magdalena33
06-03-2015, 18:28
Witajcie
Jaka chustę polecacie na 160 wzrostu? I ok. 45kg (waga przed ciąża. Może mi zostanie kilka kg po)
I dla nowicjusza? I do noszenia noworodka ?:-)
Jakiś zarys mam ...ale nie duży :-)

sakahet
06-03-2015, 21:39
Do kangura maks 3,6m, do pozostalych wiazan maks 4,2m, choc tez moze byc ciut krotsza

Magdalena33
07-03-2015, 12:34
Dziekuje :)
wzielam kawalek materialu chustopodobnego na 4,2 ...i topie sie :) dla nowicjusza to chyba za duzo.
Biore sie za szukanie swojej pierwszej chusty :)

Karolka
14-05-2015, 12:12
Cześć. Proszę o pomoc w wyborze pierwszego nosidła dla naszego synka (13 miesięcy, ok. 9,5 kg, ok. 78 cm). My oboje jesteśmy niscy (162 cm i 175 cm) i szczupli.

Idealne byłoby coś tak wygodnego jak chusta (głównie plecak prosty), ale dającego się założyć błyskawicznie. Zależy mi też na tym, żeby dziecko na plecach jak najwięcej widziało i żeby na lato było możliwie przewiewnie. Może jakieś nosidło z chusty? Cena max. 400-500 zł, chociaż oczywiście może być coś tańszego.

Myślałam nad Tulą, ale na zdjęciach ze strony producenta widać, że dzieci są dość nisko i widzą głównie plecy rodzica. Testowaliśmy już kilka miesięcy temu MT Pathi, ale wiązanie trwało zbyt długo, a noszenie było mniej wygodne niż w plecaku prostym, więc pozostaliśmy przy chuście.

Zakup nosidła zrobił się chyba konieczny, bo przechodzimy teraz taki etap, że synek chce być noszony, ale często po chwili chce już wyjść i wkurza nas wszystkich, że czasem wiązanie trwa dłużej niż noszenie.

Karolka
18-05-2015, 00:59
Dziewczyny, jesteście tutaj?
Trochę ostatnio pooglądałam (niestety tylko w internecie) i przekonuje mnie Manduca. Zaintrygował mnie ten panel regulowany na wysokość. Nada się na tego mojego szkraba? Czy lepiej coś innego?
A czy jest w ogóle jakieś nosidło ergonomiczne, w którym dziecko jest jakoś wysoko na plecach? Proszę o pomoc.

Alassea
18-05-2015, 01:07
Karolka, z nosidłami niestety jest tak, że każdemu pasuje coś innego. Pewnie już to gdzieś słyszałaś, że najlepiej pomacać i przymierzyć...
My mamy z mężem wzrost podobny jak u was, polubiliśmy się z tulą. Ja potem zaczęłam też nosić w nosidle storchenwiege.
To jak dziecko masz wysoko na plecach zależy nie tylko od wzrostu twojego/dziecka, ale od tego, na jakiej wysokości masz zapięty pas biodrowy.
A skąd jesteś? może w twojej okolicy ktoś ma nosidła do pomacania, albo spotykają się jakieś chustomamy?

Karolka
18-05-2015, 01:18
Oczywiście, że najlepiej by było spotkać się z jakimiś noszącymi mamami, poprzymierzać i ponosić w kilku nosidłach i potem wybrać. Tylko, że nosidło jest nam potrzebne już, głównie dla męża, który na takie spotkania nie ma czasu, bo np. klub kangura spotyka się do południa, kiedy mój mąż jest w pracy. A ja jestem w ciąży i pewnie w żadnym nosidle nie będzie mi wygodnie. :(

Kacdar
18-05-2015, 23:26
Dzień Dobry Wszystkim,

jestem tutaj nowa i czuję się zagubiona. Mam mętlik w głowie po przeczytaniu forum i sama już nie wiem na co się zdecydować.
Mam dwa podstawowe pytania,
1) Czy mogę nauczyć się wiązać sama? Czy dla bezpieczeństwa dziecka lepiej wybrać się na jakieś warsztaty?
2) Jaką chustę wybrać na lato? Mój tygodniowy synek aktualnie waży 3700 i uwielbia być przytulany i noszony, a ponieważ mam jeszcze starszą córeczkę (20 miesięcy) potrzebuję wolnych rąk. Starsza była noszona w TULI, ale przy młodszym lepsza będzie chusta bo mogłabym ją stosować od razu.
Ja mam 170 cm wzrostu. Czytając na forum wydaje mi się, że dobrym wyborem będzie jakaś chusta tkana, skośno-krzyżowa z domieszką bambusa. Zależy mi na w miarę lekkiej chuście bo zbliża się lato. Rozmiar chyba 4,6 m, tak myślę.
Tylko co wybrać? Widziałam ceny i niestety ja mogę wydać nie więcej niż 200 zł, co byście poleciły?
Z góry dziękuję za pomoc.

Muminmamma
19-05-2015, 00:49
Kacdar witaj :)

Mi pierwsze wiązanie pokazała najpierw koleżanka. Potem jednak miałam profesjonalne warsztaty i okazało się że część rzeczy robiłam nie tak. Mam wrażenie, że w instrukcjach czy wielu filmikach nie ma przekazanego celu, czyli jest opis krok po kroku, ale nie ma opisanego /pokazanego o co chodzi na koncu , o jaki efekt/cel, jezeli chodzi o ulozenie ciała malucha a to jest kluczowe. Jezeli chodzi o tak malutkie dziecko, to sugerowalabym chyba kogos profesjonalnego do pomocy...
Co do chusty, to lato w PL to nie tropiki często, a jak są upały to w każdej chuście bedzie Ci cieplo a bambus jest troche sliski, ja przynajmniej jakos sie do niego nie moglam przekonac i szybko sie pozbylam. Pamietaj tez ze w 99% przypadkow ze to nie jest bambus naturalny tylko wiskoza bambusowa (wlokno bambusa naturalne jest b drogie do pozyskania). Gdybym mogla cos zasugerowac w sprawie chusty to polecilabym dobre i niezastapione 100% bawelny, skosnokrzyzowa. A co do ceny, to po prostu poluj na Chustrostraganie w dziale Sprzedam, albo ogłoś się w dziale Kupie na Chustostraganie.

Alassea
19-05-2015, 01:02
Witaj :)
Muminmamma już ci napisała, ja od siebie tylko dodam, że w trakcie nauki z doradcą pomoże ci on nie tylko poznać wiązania krok po kroku, ale właśnie ocenić końcową pozycję dziecka w chuście.
Zgadzam się także co do składu chusty na początek, nie ma to jak 100% bawełny.

Ola D.
19-05-2015, 02:05
Karolka, ja w manduce nosiłam do 16/17 tygodnia ciąży - z przodu. Na plecy jeszcze w 18tc udało mi się zarzucić:) Generalnie kochamy to nosidło, jesteśmy trochę wyżsi od Was (ok. 170 i ok. 180-185cm, mąż sam miesza się w zeznaniach, syn młodszy 13mcy 82cm, niecałe 10kg i starszy 3 lata 95cm, prawie 14kg), ale chudzielce i na nas pasuje, a w Tuli pasy naramienne były dla mnie za długie, dziecko osiadało, ciągnęło i było mi okropnie niewygodnie. Może załóż wątek na lokalnym podforum i poszukaj mam, które pozwoliłyby Wam pomierzyć

Karolka
19-05-2015, 02:36
Ola D., dzięki. Ja jestem w 31. tc i jeszcze jak muszę to po kilkanaście minut noszę w chuście kółkowej noszę na biodrze albo na plecach w wiązanej, bo tak mi wygodniej niż nosić na rękach, a nie nosić to niestety czasem się nie daje.
Co do nosidła to wiem, że żeby uznać czy mi pasuje to potrzebuję przynajmniej kilku dni i kilku prób (ja nie lubię nowości, muszę się do nowych rzeczy przyzwyczaić), a pewnie też po ciąży ciało mi się będzie zmieniało, więc samo przymierzenie na chwilę niewiele da. No i jeszcze mężowi musi pasować. Ale po poczytaniu forum i porównaniu wymiarów nosideł doszłam do wniosku, że raczej Manduca, więc teraz poluje na jakąś w okazyjnej cenie. Jak mi się nie sprawdzi to najwyżej sprzedam i będę próbowała z Tulą.

Kacdar
19-05-2015, 12:26
Muminmamma i Alassea dziękuję za odpowiedzi. Fakt lato w PL to nie tropiki więc może nie ma się co spinać. Szukam właśnie jakiś warsztatów w moim mieście.
A co myślicie o wkładce dla niemowląt do TULI bo właśnie odkryłam, że jest taki wynalazek. Nie ukrywam, że TULA to mega wygodne rozwiązanie bo starszą córkę mogłam bez problemu sama zamontować i ruszać. Chusta pod tym względem jest bardziej wymagająca.
A czy warto kupować elastyczną? Czytałam, że dla początkujących takie chusty są łatwiejsze w obsłudze. Nie wiem tylko czy jest sens.

Alassea
19-05-2015, 23:26
Szczerze mówiąc nie mam zaufania do wszelkich wkładek dla maluchów - mam obawy np o to, czy nóżki nie będą rozstawione za szeroko, a co za tym idzie, czy kręgosłup nie będzie miał zniesionej kifozy.
Elastyk może się wydawać owszem, łatwiejszy w zamotaniu, ale wcale niekonieczne łatwiejszy w uzyskaniu optymalnej pozycji dziecka :) do tego służą tylko na jakiś czas. Z doświadczenia wiem, że czasem ktoś ma chustę tkaną w ręku pierwszy raz, a po instruktażu świetnie sobie radził z motaniem, więc nie ma co demonizować tkanej :) No i masz jeden zakup na dłużej. Wiązanie chusty tkanej to kwestia wprawy, wiem sama po sobie, jak przypomnę sobie swoje początki przed 3 laty ;)

Kacdar
27-05-2015, 14:23
Szczerze mówiąc nie mam zaufania do wszelkich wkładek dla maluchów - mam obawy np o to, czy nóżki nie będą rozstawione za szeroko, a co za tym idzie, czy kręgosłup nie będzie miał zniesionej kifozy.
Elastyk może się wydawać owszem, łatwiejszy w zamotaniu, ale wcale niekonieczne łatwiejszy w uzyskaniu optymalnej pozycji dziecka :) do tego służą tylko na jakiś czas. Z doświadczenia wiem, że czasem ktoś ma chustę tkaną w ręku pierwszy raz, a po instruktażu świetnie sobie radził z motaniem, więc nie ma co demonizować tkanej :) No i masz jeden zakup na dłużej. Wiązanie chusty tkanej to kwestia wprawy, wiem sama po sobie, jak przypomnę sobie swoje początki przed 3 laty ;)

Poszłam na warsztaty chustowania, przy okazji obejrzałam tą wkładkę do tuli. I mówiąc szczerze jako laik widzę, że nie jest nic warta. W życiu bym nie wsadziła w coś takiego mojego maluszka. Jednak TULA to jest dobra dla starszych dzieci i już nie mogę się doczekać kiedy młody do niej dorośnie.

Wiązałam na chuście Little Frog z bambusem i taką też sobie kupiłam. Na razie motam się w kieszonkę i młodemu się chyba podoba bo śpi. A ja mam wolne ręce. :)

sakahet
27-05-2015, 14:49
Kacdar super :)

Alassea
27-05-2015, 20:26
Świetnie! :)

Karolka
28-05-2015, 00:43
A ja kupiłam używaną Manducę summer wave na Allegro i dziś wieczorem przyszła. Nawet nie zdążyłam przymierzyć, bo mój nocny marek wyjątkowo postanowił wcześniej pójść spać.

Ale obejrzałam dokładnie i jestem niezadowolona ze stanu nosidła. Wiedziałam, że było używane i że jest trochę wypłowiałe od słońca, ale okazuje się, że materiał na pasie biodrowym jest przetarty w jednym miejscu na dole. A jeszcze specjalnie dopytywałam, czy oprócz tego wypłowienia są jakieś inne ślady użytkowania, przetarcia itp. i otrzymałam informację, że nie ma. A są. No i sama nie wiem, co z tym fantem zrobić. Możliwe, że sprzedający nie zauważył, no ale chyba sprzedając nosidło powinno się je dokładnie obejrzeć centymetr po centymetrze.

No i co ja mogę z tym fantem zrobić? Obawiam się, że jak będę nosić i prać nosidło to się zrobi dziura. Może jakąś łatę naszyć? Da się to jakoś naprawić czy trzeba z tym będzie żyć? Sorry za OT, ale jakoś nie wiem, gdzie ten mój problem podczepić. :confused:

rodzynka007
06-08-2015, 04:27
podpowiedzcie mi jaka chuste powinnam zakupic aby poniosla moje ciezarki 12 kg i 16 kg :) bo mam bawelne nati, bambus ll i zaczynam odczuwac ciezary :/

lina
06-08-2015, 08:57
Możesz spróbować z konopiami, lnem. Wełna też podobno pomaga na ciężary :)

rodzynka007
06-08-2015, 12:55
Możesz spróbować z konopiami, lnem. Wełna też podobno pomaga na ciężary :)

oki dzieki bardzo za odpowiedz :) to w takim razie ide szukac ;)

krewka
16-09-2015, 15:01
Proszę o pomoc w sprawie doboru chusty kółkowej :). Nosimy się od niedawna, głownie na spacerach ( w plecaku z kieszonką) , ale przydała by się też coś do ponoszenia przez krótszą chwilę.. Mam 10- kilogramowego ciężarka do dźwigania, sama jestem niska-156 cm (rozm.36), z tego co poczytałam wnioskuję, że przy moim wzroście ramię raczej proste.. ? A co do samej chusty, co byście polecały ? Czy jakieś domieszki ?`

HoliPoli
16-09-2015, 17:32
Wg mnie to lepiej nosidło niż kółkowa przy takim ciężarku :)

kornflejka
16-09-2015, 17:38
Faktycznie na krócej z 10 kg to ja też bym na szybko wybrała nosidlo albo krótką chustę i w plecak szybki :)
co do tego jakie wybrać ramie to zazwyczaj większość dziewczyn poleca ramię proste, lepiej ciężar się rozkłada :)
Mozesz szukać chusty z domieszkami, z lnem, konopiami czy wełną będą nośne ale sama bawełna też się sprawdzi. Zalezy od chusty ;) ja mam np kółkową uszytą z bawełnianej chusty little frog burzowe echo i jest super. Innymi słowy wybierz co Ci się spodoba

MAga1982
16-09-2015, 23:02
Proszę o radę jaką chustę wybrać na początek. Córka właśnie skończyła 5 miesięcy, wazy ok 7300, ja mam 168cm. Od miesiąca spacery w wózku stały się koszmarem. Mała chce się rozglądać, kiedy leży a nad nią nie dzieje się nic ciekawego po prostu krzyczy. Być może po przejściu na spacerówkę będzie lepiej, ale szkoda pięknej polskiej jesieni. Zdecydowałam się więc spróbować z chustą, ale zupełnie nie wiem od czego zacząć. Na pewno kupię chustę używaną, jednak nie wiem na co zwracać uwagę przy wyborze, w jakich wymiarach powinna być itp.

krewka
17-09-2015, 00:56
Dzięki dziewczyny za rady :) , jeszcze pomyślę

MAga1982
17-09-2015, 09:01
Dziecko chyba zrozumiało,ze to ważny temat i pospało pozwalając mi poczytać co nieco ;). Zdecydowałam się na nati bawełniana w pasy rozmiar 4,6. Czy to dobry wybór ? Zamierzam kupić używaną na olx, a jeśli ludzie piszą, że jest nowa to czy to w czymś przeszkadza ? Bo z tego co wywnioskowałam używana lepsza.

HoliPoli
17-09-2015, 14:00
Nowa też ok :)

MAga1982
17-09-2015, 20:38
A czy gdybym kupiła chustę 52 to by była za duża ?

sakahet
17-09-2015, 21:36
A czy gdybym kupiła chustę 52 to by była za duża ?
Raczej bedzie za dluga; chyba, ze chcesz skracac

lolkak
27-10-2015, 12:55
Cześć,

W styczniu pojawi się na świecie moje drugie dziecię i w związku z tym zamierzam szukać jakiej elastycznej na początek. Z pierwszą córką próbowałam z tkaną, ale, że była kiepskiej jakości to szybko zrezygnowałam,z resztą córka była już przyzwyczajona do wózka, od czasu do czasu nosiłam ją w pouch'u. Teraz zamierzam nosić prawie od początku ;-) o ile stres mnie nie zje ;-)

Patrzyłam na oferty Outletowe Lenny Lamb, szukam na All i Olx. Teraz mam pytanie jaki rozmiar wybrać? Czy M będzie w sam raz? Mam 164 cm wzrostu, więc do gigantów nie należę ;-) Nie spotkałam się za to z "eSką" czy jej po prostu nie produkują?

merida
27-10-2015, 21:17
A jesteś zdecydowana na elastyczną? Może lepiej zainwestować od razu w tkaną? :) Ja miałam podobnie-pierwszego dziecka nie nosiłam pomimo kilku podejść. Ale drugie noszę prawie od samego początku i jest nam bardzo dobrze:) Nie wiem co bym bez chusty zrobiła :) Dzięki lekturze forum i wsparciu dziewczyn wszystko się udało. I nie żałuję, że kupiłam od razu używaną, mięciutką chustę tkaną.

Krycha
31-10-2015, 11:30
Witajcie,
Proszę o pomoc w doborze pierwszej chusty. Junior ma się pojawić po tej stronie 12.01, to moje pierwsze dziecię. Z chustą miałam do czynienia tylko raz na szkole rodzenia, gdzie odwiedziła nas Doradca noszenia i testowo motałam na sobie lalkę treningowa. W związku z tym, że nie mam doświadczenia zarówno w chustonoszeniu jak i dzieciach, nie chciałabym na początek inwestować zbyt wiele gotówki, bo po prostu nie wiem czy to się u mnie sprawdzi. Z tego co się zorientowałam to powinnam zacząć z tkana skośno-krzyżową, najlepiej 100% bawełna - z tych tańszych to znalazłam Nati, Little Frog i Lenny Lamb. Którą z nich polecacie dla nowicjuszki? Może są jeszcze jakieś inne, w podobnych przedziałach cenowych?
No i kolejnym dylematem jest długość, bo może jestem niewysoka (163 cm) ale mam trochę za dużo ciałka (rozmiar 42, w porywach 44, oczywiście przed ciążą). Więc nie wiem czy długość 4,6 czy 5,2.
Czekam na wszelkie sugestie i podpowiedzi - zamierzam wskazać rodzince konkretna chustę która maja mi kupić na święta :mrgreen:

sakahet
31-10-2015, 12:18
Krycho wszystkie, ktore wymieniasz sa dobre na poczatek; w lf, w ostatni weekend sa wyprzedaze outletowych chust wiec mozna je jeszcze takiej kupic;
Ja bym obstawiala maksymalnie dlugosc 4,6m; choc to zalezy co chcesz wiazac; do kangurka to I krotsza chusta sie nada;
A masz jakies spotkania chustowe w okolicy? Moglabys dobrac sobie rozmiar podczas przymiarek

Krycha
07-11-2015, 18:15
Generalnie w obecnej chwili to trudno mi powiedzieć w co chcę wiązać, ale wolałbym żeby rozmiar mnie nie ograniczał :) Podobno w okolicy jakieś chustospotkania są ale jeszcze nie zgłębiłam tematu zbytnio. Za to miałam dzisiaj okazje ponownie spotkać się z Doradcą Noszenia z clauwi i stwierdziła, że 4,6 spokojnie mi starczy :) więc postanowione, będzie 4,6.
Chusta u rodzinki już zamówiona :mrgreen:

Mały Zerg
28-01-2016, 22:35
Witam!
Chciałabym nosić dziecko w chuście, ale nie wiem jaką chustę wybrać. Mam prawie 178 cm wzrostu, noszę rozmiar 40/42. Zastanawiam się nad chustą o długości 5,2m, ale boję się że okaże się za długa. Ale czy krótsza wystarczy na każde wiązanie (nie chcę się ograniczać)? I jeszcze jedno pytanie: czy istnieje chusta "uniwersalna"? Na razie synek ma trochę ponad 3msc i chciałabym kupić chustę, która wystarczy nam do końca. Będę wdzięczna za pomoc:)

kornflejka
28-01-2016, 22:41
Witam!
Chciałabym nosić dziecko w chuście, ale nie wiem jaką chustę wybrać. Mam prawie 178 cm wzrostu, noszę rozmiar 40/42. Zastanawiam się nad chustą o długości 5,2m, ale boję się że okaże się za długa. Ale czy krótsza wystarczy na każde wiązanie (nie chcę się ograniczać)? I jeszcze jedno pytanie: czy istnieje chusta "uniwersalna"? Na razie synek ma trochę ponad 3msc i chciałabym kupić chustę, która wystarczy nam do końca. Będę wdzięczna za pomoc:)
Moim zdaniem jest mnóstwo takich uniwersalnych chust. Pytanie czy Tobie wystarczy jedna ;)
ja bym chyba jednak składniała sie do długości 4,6m, bo 5,2 są naprawdę bardzo długie i to wlasnie tak ograniczająca. Bo do wiązania typu langur albo plecak prosty potrzeba zacziwiająco mało materiału. Najlepiej by było gdybys mogła od kogos pozyczyc chuste i przymierzyć. Moze są w Twojej okolicy spotkania lub warsztaty chustowe?

kustafa
28-01-2016, 22:42
nie ma chust uniwersalnych
ale na początek najepiej kupić:
- bawełnianą
- tkaną splotem skośno-krzyżowym
- używaną (czyli "złamaną")
- z krawędziami w różnych kolorach

tobie powinien wystarczyć teraz rozmiar 6 (czyli 4.6 m). jeśli zdecydujesz się kiedyś na wiązania plecakowe, wtedy lepsza będzie krótsza chusta. wtedy możesz skrócić tę pierwszą albo kupić nową (znając życie skończy się na tej drugiej opcji ;) )

kornflejka
28-01-2016, 22:44
nie ma chust uniwersalnych
) ej kustafa bo ja właśnie napisałam, że są :lool: :lool:

Mały Zerg
28-01-2016, 22:49
Mieszkam pod Warszawą więc możliwości warsztatów są. Tylko zastanawiałam się nad wcześniejszym zakupem i zapoznaniem się z chustą nim się wybiorę na takowe. Żeby jak najwięcej skorzystać, chyba że lepiej najpierw wybrać się bez? A z pożyczeniem właśnie trochę słabo, nikt z moich znajomych nie nosi:( Zastanawiam się nad chustą LF o gramaturze 240, czy ona udźwignie też większe dziecko? Może w przyszłości zaszaleje i kupię coś bardziej wymyślnego, ale na razie chciałabym coś co będzie jak najbardziej uniwersalne

guesy
28-01-2016, 22:49
Witam!

Spokojnie 4,6 starczy (ja jestem większa i się spokojnie mieszczę ;)). A potem tak jak dziewczyny piszą, albo obciąć albo kupić/wymienić na krótszą.

kustafa
28-01-2016, 22:51
ej kustafa bo ja właśnie napisałam, że są :lool: :lool:

:) :)

ale jak są, jak sam rozmiar inny do plecaka i inny do kieszonki?
IMO nie ma ;)

kornflejka
28-01-2016, 22:54
:) :)

ale jak są, jak sam rozmiar inny do plecaka i inny do kieszonki?
IMO nie ma ;)
aaa ja mówię raczej o składzie uniwersalnym i grubości niż o długości. Ale mozna tez zrobic tak, ze jak zaczynasz nosic w plecaku to skracasz chuste i juz nie nosisz w kieszonce ;)

kustafa
28-01-2016, 22:56
aaa ja mówię raczej o składzie uniwersalnym i grubości niż o długości. Ale mozna tez zrobic tak, ze jak zaczynasz nosic w plecaku to skracasz chuste i juz nie nosisz w kieszonce ;)

jeśli chodzi o skład i gramaturę to się zgadzam :)

a co do drugiego zdania: hm, no wiesz, ten tego… każda z nas zaczynała z takim naiwnym postanowieniem. a potem przechodzi różne fazy chustoświrstwa, kończąc w wątku „pomóżcie mi zredukować mój stosik” ;)

guesy
28-01-2016, 22:57

Albo dajesz chustę na mt/onbu/ergo i nosisz z przodu albo z tyłu :)

Mały Zerg
28-01-2016, 23:01
Czyli raczej 4,6:) A jak z gramaturą? Myślałam o LF, jaka jest różnica w noszeniu między 210 a 240 g/m2?

Kabanos
29-01-2016, 00:00
IMO lepiej 210, ja kupiłam pierwszą chustę 240 i ciężko mi się ją dociągało, przy 210 nie miałam już takich trudności ;) Ale może to było subiektywne uczucie.

Mały Zerg
30-01-2016, 20:49
Dziewczyny, dziękuję za pomoc, jeszcze ostatni pytanie. Czy chusta II gatunku nada się na pierwszą, czy lepiej jednak kupić I gatunek? W weekend jest wyprzedaż chust II gatunku Little Frog i ceny są kuszące. Myślicie że warto?

sakahet
30-01-2016, 23:15
Mysle, ze warto

kornflejka
30-01-2016, 23:21
Dziewczyny, dziękuję za pomoc, jeszcze ostatni pytanie. Czy chusta II gatunku nada się na pierwszą, czy lepiej jednak kupić I gatunek? W weekend jest wyprzedaż chust II gatunku Little Frog i ceny są kuszące. Myślicie że warto?
Tez mysle, ze warto. Chusty opisane jako drugi gatunek mają często bardzo niewielkie kosmetyczne wady, czasem neiwidoczne dla nieworawionego oka.

AlicjaR
31-01-2016, 10:08
Mam jednego psiaka lf II gatunku i nie wiem, co z nim nie tak, bo nic nie znalazłam. Chyba że chodzi o metkę przesuniętą o 3 cm względem środka. Więc moim zdaniem warto zaoszczędzić parę złotych i wziąć drugi gatunek.

Mały Zerg
31-01-2016, 10:20
No to zamawiam:)

sloneczna
28-02-2016, 19:02
Cześć!

Jestem całkiem nowa i całkiem zielona, jutro mam pierwsze warsztaty z chustowania i może po nich będę mądrzejsza. Przymierzam się do zakupu pierwszej chusty dla niemowlaka (2 mce), szukałam czegoś korzystnego cenowo za nówkę. Czy Natibaby jest warta polecenia na początek chustowania? Jak szukałam różnych opcji, to cenowo ta mi dość odpowiada. Czytałam, że dobrze też kupic używaną, złamaną, ale nie mogę się zdecydować. Będę wdzięczna za podpowiedzi :)

merida
29-02-2016, 01:17
o natkach są różne opinie, ja osobiście nigdy nie miałam bawełnianej, więc się nie wypowiem. Ale do jednego będę Cię namawiać :p- na początek najlepiej kup używaną, złamaną. Jeśli trafi Ci się nowa decha bardzo szybko możesz się zniechęcić. Ja tak zrobiłam i przez to nie nosiłam pierwszego dziecka. Przy drugim byłam już o wiele mądrzejsza - kupiłam mięciutką używkę i to była bardzo dobra decyzja :) nosimy się do dziś :) i jest cudnie :)

Shrimpmum
29-02-2016, 08:09
Moja pierwsza chusta to natka właśnie, jest fajna. Teraz noszę w konopiach, ale gdyby była potrzeba to natka dałaby radę. I też polecam używaną i pasiaka na początek.

sloneczna
29-02-2016, 11:42
Dziękuję za podpowiedzi!

Znalazłam jeszcze na stronie Little Frog (powyżej pisał/a o tym Mały Zerg) chusty drugiego gatunku - ceny są super. Powiedzcie, jaka jest różnica w użytkowaniu między chustą w 100% bawełnianą i taką, która ma 55% bawełny i 45% bambusa? Syn ma dwa miesiące, nie trzyma jeszcze dobrze głowy, ale jest ciężki - waży prawie 7 kg (roztył się na cycku ;)) i dosyć długi - z 62-64 cm już może mieć.

AlicjaR
29-02-2016, 18:08
Odradzam lf z bambusem na początek. Miałam przy małej i strasznie się męczyłam, była śliska i trochę ciągliwa. Lepiej weź bawełnę.

Nastusienka
29-02-2016, 20:01
Odradzam lf z bambusem na początek. Miałam przy małej i strasznie się męczyłam, była śliska i trochę ciągliwa. Lepiej weź bawełnę.
Na początek chusta z bambusem będzie ok,ale na 7kg już lepiej bawełna, bo rzeczywiście będzie się ślizgać :/

sloneczna
29-02-2016, 21:08
Dziękuję, będzie bawełna :) Waham się jeszcze, czy 190-210 czy 240, ale widziałam w opiniach, że to każdy może odbierać inaczej i tez nie wiem do końca.

merida
01-03-2016, 02:33
Ja też obstawiałabym, że lepsza będzie cieńsza. Ale to po pierwsze jest subiektywne, a po drugie zależy od rodzaju i stopnia złamania chusty.

Natalka234
09-12-2021, 21:57
Hej! Jestem mamą ośmiomiesięcznej Julki, wraz z mężem chcemy pojechać z małą w góry. Planujemy trochę pozwiedzać i odpoczywać. Nasz samochód nie jest zbyt duży dlatego chcielibyśmy nie brać ze sobą wózka. Wpadliśmy na pomysł aby zakupić nosidełko jednak totalnie nie wiemy jakie wybrać. Wpadło nam w oko jedno https://doux-doux.pl/pl/nosidla-ergonomiczne-dla-dzieci-z-chusty-66 ale nie wiemy nic na jego temat. Zależy nam aby były to nosidełka polecane i sprawdzone przez innych rodziców. Z góry bardzo dziękujemy za pomoc.

zulam
09-12-2021, 22:21
Polecamy! Zaraz tu zawołam znawczynię :)

Kreska
09-12-2021, 23:36
Mam doux-doux :)
Starszy model bez regulacji, ale te też widziałam na żywo.
Bardzo porządnie uszyte, mięciutkie, niesamowicie wygodne dla malucha i dla noszącego.
Używałam sporo różnych nosideł, doux doux bardzo mi się dobrze sprawdziło :)
Powodzenia i dobrego noszenia :)

100kropek
10-12-2021, 09:53
Doux doux to najlepsze nosidło jakie miałam i mam. Polecam.

Wysłane z mojego STF-L09 przy użyciu Tapatalka

mama_na_szóstkę
10-12-2021, 10:13
Zulam, dzięki za przywołanie :)
Natalka234, od trzeciego dziecka szyję te nosidła, a z każdym następnym maluchem wprowadzałam coś nowego. Przy szóstym poszłam w regulację. Mało jest o nas w sieci, poniewaz miałam sporo przerw macierzyńskich, wypadłam z rynku, ale razem z mężem rok temu postanowiliśmy wrócić.
Osobiście bardzo lubię nosidła chustowe, chociaż te, które teraz szyjemy z bawełny, z motywami zaprojektowanymi przez naszą rysowniczkę, tez maja splot skośno-krzyżowy, tylko są drobniej tkane.
W listopadzie sprzedałam nosidło mamie siedmiomiesieczniaka i to tata malucha zaanektował je pod własne potrzeby noszeniowe. Ostatnio dostałam zdjęcia. Maluch w kombinezonie w nosidle na kurtkę taty. Dawno nie widziałam tak dobrze założonego nosidła pomimo tylu warstw ubrań. Mama pisała, ze nosi pod kurtką, ostatecznie tez się dopchała w kolejce. ;)
My tak spędzamy większość wakacji od wielu lat. Zawsze mamy za małe auto, żeby wszystko i wszystkich pomieścić, wiec wózek szedł w odstawkę.
Mam zdjęcia sesyjne z maluszkami, takimi od 4 miesięcy do roku. Jak chcesz, to postaram się udostępnić. Moje przemyślenia są takie - drobniutka półroczna dziewczynka, mniejsza od 4 mies. chłopca dużo lepiej wpasowała się w nosidło niż ten kolega. Dlatego boje się pisać, ze nosidło jest od początku, bo no nie jest :/ ale Ty masz już duże dziecko w sensie rozwojowym i nawet jeśli jeszcze nie siedzi samodzielnie, nie miałabym problemu, żeby nosić je w nosidelku. Byle nie cały dzień non stop, ale to chyba niemożliwe ;-) W tych regulowanych modelach, które linkowalaś, jest opcja zapinania pasow albo tradycyjnie w połowie panela, albo pod nóżkami do pasa biodrowego. Ta druga opcja w przypadku niesiedzących dzieci pozwala na swobodne zaokrąglenie plecków i nie dociska (nie prostuje) na siłę kręgosłupa jeśli maluch jest na to niegotowy. Ja ze swojej strony zachęcam i polecam jako mama, która nieprzerwanie nosi od 14 lat w chustach i nosidłach. Wcześniej tez nosiłam, ale byłam mniej świadoma ;) w sumie już 19 lat z hakiem ;)

Jak byś miała jakieś pytania, pisz śmiało.

Na zdjęciach obie dziewczynki są w tym samym nosidle. Jedna miała 2,5 roku, druga pół. :)

https://uploads.tapatalk-cdn.com/20211210/4d70ce79933739dc1032ad1012becbba.jpg
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20211210/a0dd527907d9899c34a04c8ead0c5622.jpg

Czteromiesięczniak
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20211210/6c3f7a7c7ed29df1eb890981d20730e9.jpg

Tadzik miał chyba 7-8 m-cy
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20211210/2a163c71b71eb7292bafb12ebff1fcee.jpg

olsenna
10-12-2021, 13:08
Mamo na szóstkę, przymierzam się do zamówienia nosidła u Ciebie. Jak długo czeka się teraz na uszycie? Mam chustę 4,6 chyba, z dziurą niestety (niewielka). Myślisz, że starczy?

mama_na_szóstkę
10-12-2021, 13:47
Olsenna, pewnie, ze starczy. Dziury omijam. 4,6 spokojnie daje radę z hybrydą, a nawet mei tai, wiec na ergo będzie ok i powinno zostać. Po Nowym roku powinno być ok. dwóch tyg. od nadesłania. Teraz trochę nam się pokomplikowało, bo do pracy doszła nauka zdalna chłopaków.

madagaskar
10-12-2021, 23:04
To i ja sie dopisze jako zadowolona uzytkowniczka nosidla doux doux- rozne mialam i to mi najbardziej pasuje, najwygodniejsze, najlatwiej sie dociagajace ze o dokladnosci uszycia juz nie wspomne, kocham i polecam
edit: i jak fajnie że sie nowe osoby na forum pojawiają

mama_na_szóstkę
12-12-2021, 12:42
Dzięki dziewczyny ❤️

olsenna
12-12-2021, 12:49
A wysłałabyś mi na priv zdjęcia konkretnych modeli? Jeśli chcę regulowane, to tylko hybryda czy ergonomik też? I chętnie też z wyceną tak mniej więcej.

mama_na_szóstkę
12-12-2021, 13:18
Olsenna, https://doux-doux.pl/pl/nosidlo-z-chusty-mai-tai-40p tu mamy ofertę w sklepie z przykładowymi nosidlami typu mei tai, bo takie były zamawiane. Oczywiście ergonomiki jak najbardziej wchodzą w grę. Zobacz, tu jest dosyć dużo szczegółów na zdjęciach: https://doux-doux.pl/pl/nosidlo-ergonomiczne-dla-dziecka-kurpie-celeste-26p
przeróbka na ergo to 400 zł.

olsenna
12-12-2021, 13:58
Kasiu, to wezmę ergo, bo nasza manduca jest już w strzępach. Podasz mi adres, na który mam wysłać chustę? Nie wiem jeszcze, kiedy mi się uda wysłać, może w styczniu, ale nie spieszy mi się, bo będziemy je potrzebować dopiero na wiosnę.

madagaskar
13-12-2021, 00:52
hmmm... tak sibie pomyslalam, czy jak mysmy to przeniosly to Natalka to znajdzie?

mama_na_szóstkę
13-12-2021, 10:56
Zulam zostawiła link :)

arbur
18-08-2023, 14:40
Witam.

Mam pytanie - czy wszystkie chusty tkane splotem skośno-krzyżowym są w paski?

Dużo bardziej podobają mi się gładkie... Myślę o kupieniu Nati (jest w interesującym mnie przedziale cenowym) - czy takie gładkie też są ok? Czy lepiej jednak kupić pasiaka?

Mayka1981
18-08-2023, 19:15
Nie, są też monokolorowe albo tylko w dwa pasy np Lenny Lamb moja pierwsza. Jak wolisz jeden kolor to poszukaj splotu jodełkowego, tam powinien być znacznie większy wybór i to są też super szmatki dla maluchów :)

Wysłane z mojego CPH2083 przy użyciu Tapatalka