Zobacz pełną wersję : nośność MT
Czy w MT materiał ma znaczenie jeśli chodzi o nośność? Wymarzyłam sobie mietka z LL bambusowej, która do noszenia 10 kg była za słaba i zastanawiam się czy to dobry pomysł.
I drugie pytanie - czy jest jakaś różnica w długodystansowym noszeniu w MT a w ergonomiku? Ogólnie, rzecz jasna.
A przy okazji i pytanie trzecie - czy u dziecka rocznego panel w MT też musi sięgać dokładnie od jednego dołka podkolanowego do drugiego?
Agulinka
10-03-2012, 20:08
up!
Ma znaczenie, ale jak chcesz z LL, to można jej użyć do ozdobienia panelu uszytego np. ze sztruksu. Z samej chusty szyje się tak zwane chusto MT, one chyba raczej pod mniejsze dziecko, bo dobrze otula.
Ergo nie miałam żadnego, ale dużo zalezy od wypełnienia i szerokości pasów. W MT też można zrobić grubsze.
Pooglądaj zdjęcia szyjących dziewczyn, napisz, na pewno podpowiedza :)
I drugie pytanie - czy jest jakaś różnica w długodystansowym noszeniu w MT a w ergonomiku? Ogólnie, rzecz jasna.
Jest, ale to zależy od budowy twojej, dziecka i danego nosidła. W moim wypadku maluch w MT jest odczuwalnie "lżejszy" niż w bondolino. Co nie oznacza, że u was będzie tak samo. Najlepiej przymierzyć różne nosidła i popróbować.
A przy okazji i pytanie trzecie - czy u dziecka rocznego panel w MT też musi sięgać dokładnie od jednego dołka podkolanowego do drugiego?
Musi. Tak jest wygodniej dziecku i zdrowiej dla niego. Jak synek zaczął mi wyrastać z bondka i panel miał parę cm luzu między kolankami, to nóżki mu się tak jakoś majtały, zwłaszcza podczas szybszego chodzenia. Ważna jest też wysokość panelu na pleckach - nawet jeśli planujesz nosić z łapkami nad pasami, to plecy nosidła muszą sięgać najwyżej, jak to możliwe, żeby dziecko miało stabilne oparcie.
dankin-82
10-03-2012, 22:14
jeśli chcesz miec fajnego miecia to po prostu znajdź kogoś kto uszyje Ci super chmt ;) z dobrze wypełnionymi pasami biodrowymi i naramiennymi. Nie musi byc tylko z chusty, może byc w połączeniu ze sztruksem np
Nie jest prawdą że chmt tylko dla mlodszych dzieci, starszaki noszą się rewelacyjnie!
Moje chmt są rewelacyjne i żadne nosidło ergo się do nich nie umywa, a możesz mi wierzyc przerobiłam ogrom :)
Panel najlepiej żeby był dobrze dobrany do dzieciaka, tu chodzi o jego wygodę również
...
Nie jest prawdą że chmt tylko dla mlodszych dzieci, starszaki noszą się rewelacyjnie!
Moje chmt są rewelacyjne i żadne nosidło ergo się do nich nie umywa, a możesz mi wierzyc przerobiłam ogrom :)...
O, dobrze wiedzieć :) Kojarzyłam głownie z maluchami bo że je można w to wrzucać zanim można w MT.
madorcia
10-03-2012, 23:14
to zalezy :-) dla mnie na 15 kg nic lepszego od ergo. w MT nie poniose długo, już 12 kg czułam, w ergo niose spokojnie, a ja mam rabniety kręgosłup :-) z tym, że dla mnie podstawa jest duży i mocny pas biodrowy.
potestuj, zanim się zdecydujesz :-)
dankin-82
11-03-2012, 09:07
ja mówie o podstawie czyli dobrze uszytym mt ;) nie jakimś zdechlaczku z ledwie zaznaczonym wypełnieniem ;)