Zobacz pełną wersję : prefold dla noworodka - rozmiar
No i mam dylemat. Chciałabym uszyć i nie wiem na jaki rozmiar się zdecydować. W pieluszkarni dla noworodka są prefoldy o rozmiarze 29x30.5 cm i o proporcjach 4/8/4 a w sieci znalazłam instrukcję z wymiarami dla noworodka 27x34 (węższe i dłuższe) i proporcjach 3/6/3
Macie jakieś doświadczenie? Jakie się lepiej sprawdzą?
Ja miałam tylko Bambino Mio i moim zdaniem one dość szerokie są jak dla noworodka (po złożeniu 13x30). Moje dziecko duże a i tak jak jej zakładałam na początku, to mi się zdawało, że rozpórkę ma :(
Wydaje mi się, że lepsze węższe, bo kupa jak ma wylecieć, to i tak wyleci, zwłaszcza, że szeroki prefold się zwinie ;)
Ja kupiłąm jakieś bezmetkowe, w każdym razie są sporo większe, niż BM r.1, służyły przy noworodku dobrze, służą teraz, a i Franowi na noc zakładam.
Ja miałam tylko Bambino Mio i moim zdaniem one dość szerokie są jak dla noworodka (po złożeniu 13x30).
Hmmm. To one są na długość jak te pierwsze a na szerokość jak te drugie. A taka długość 30 cm była OK?
ja mialam 9c-10cm na szerokosc, a na dlugosc jakos kolo 30 wlasnie
moim zdaniem dla noworodka (moja córeczka jak wróciłysmy do domy i przestawilyśmy sie na wielo wazyla 3kg) najlepsze są prefoldy w takim wymiarze jak te pieluszkarniowe z zółtym obszyciem. Idealnie pasują do małych otulaczzy, miałam BambinoMio do 5kg. Nic nie trzeba podwijać i nogi nie są bardzo szeroko rozstawione.
Miałam tez prefoldy BambinoMio do 7kg ale one są za wielkie dla noworodka i nie mieszcza sie w maleńkie otulaczyki, ktore były dołaczone do zestawu.
te bambino mio skladalam w druga strone
Długość 30 cm powinna być ok, jeśli dziecko nie będzie bardzo drobne, bo wtedy pewnie i to będzie od połowy pleców do połowy brzucha.
Ja te BM składam tak jak w instrukcji chyba :hmm: (a te BM co mam są do 7 kg właśnie).