PDA

Zobacz pełną wersję : flip i tetra :)

urticea
16-02-2012, 01:27
..sprawdza się u Was tetra złożona w prostokąt i włożona w otulacz np flipa? czy to tak nie bardzo dla malucha jak ma "boczkami" styczność z gołym otulaczem..? mam mnóstwo tetrowych pieluszek i zamiast inwestować w kolejne kieszonki chciałabym czasami tak sobie radzić:)

hildegarda
16-02-2012, 01:57
sprawdza się:thumbs up: nic u młodego sie nie dzieje w miejscu gdzie goły pul dotyka skory.

Megi
16-02-2012, 03:19
u nas tetra + otulacz są w użyciu na okrągło. stosujemy różne otulacze (w tym flipy) i żadnych niepokojących objawów nie zauważyłam. dodatkowo daję niekiedy wkładkę sucha pielucha.

goshya
16-02-2012, 07:44
u nas od początku tylko tetra plus flip, wszystko ok, nie ociera , nie odparza:) i tanio jest ;)

urticea
16-02-2012, 08:44
Dzięki:) czyli nie muszę składać tetry jakoś specjalnie tylko w prostokąt i do otulacza ew zamiast lub dodatkowo oprocz tetry wklad:) Ekstra bo to - oprócz prasowania tetry - wiele ułatwia cenowo :) bałam sie tylko ze to moze nie zdrowo tak z gołym otulaczem..

sharkah
16-02-2012, 09:04
Tetry się nie prasuje, bo traci chłonność :znaika:

A otulacz i tetra to mój ulubiony zestaw dla małej :)

mi.
16-02-2012, 09:06
mam synka, nie wiem jakie to ma znaczenie. przez 15 mcy to było nasze podstawowe rozwiązanie. nam przeciekało bardzo rzadko. zmieniane co 1-1,5h. tetra składana zupełnie zwyczajnie.
nigdy nie wyprasowałam ani jednej tetry przeznaczonej do zasikania ;)

zapominajka
16-02-2012, 09:42
mam synka, nie wiem jakie to ma znaczenie. przez 15 mcy to było nasze podstawowe rozwiązanie.
a co po 15 miesiącach

atelka
16-02-2012, 09:43
u nas takowoż tylko zamiast flipa majtochy wełniane :)
i tetry podobnie jak dziewczyny nie prasuję bo traci hłonnośc, żeby nie była sztywna wyciągam na mokro po praniu :)

mi.
16-02-2012, 09:53
a co po 15 miesiącach

zaczęliśmy jak miał 3mce, skończyliśmy jak miał 18.
najpierw dlatego, że byliśmy wyjazdowo-rozjazdowi i nie bardzo widziałam w tym miejsce na wielo, a potem wspaniałe ciążowe samopoczucie spowodowało, że okołoprzewijaniowa walka z aktywnym dziecięciem co 1-1,5h była ponad moją siłę. Zatem pozostaliśmy przy kieszonkach tylko i wyłącznie.
No i taki sik ponadpółtoraroczniaka to SIK ;)

espejo
16-02-2012, 09:58
Jestem jedna z nielicznych, ktorym flip nie odpowiada - jeden z gorszych otulaczy, gumowe paskudztwo
nie musisz kupowac otulacza - kladz tetre na kieszonkę - stosuję takie rozwiazanie, bo na razie nie moge uzywac welny, a nie moge sobie pozwolic na kupno kolejnych otulaczy

Marti
16-02-2012, 10:41
U nas się sprawdza - ja stosuję w ciągu dnia głównie ten zestaw ;) Mąż używa kieszonek, bo jest mu wygodniej założyć pieluchę całościową, gdzie nic się nie wysunie, jak dziecko się wierci przy zakładaniu.
A na noc - formowanka plus otulacz ;)

Liv
16-02-2012, 10:44
u nas przez większość pieluchowania sprawdził się zestaw tetra plus flip (żaden inny pulowy otulacz mi nie podszedł, do wełny też nie bardzo się przekonałam).

ale potwierdzam, że przy siku półtoraroczniaka taki zestaw może już nie dawać rady. no, ewentualnie dwulatka.

marza
16-02-2012, 10:57
Stosowałam w domu otulacz plus tetrę -ekonomicznie :D
Tetrę składałam zawsze w prostokąt.

Gardenia
16-02-2012, 11:02
Stosowałam w domu otulacz plus tetrę -ekonomicznie :D
Tetrę składałam zawsze w prostokąt.

u nas to samo.

Na noc kieszonka albo pampers

urticea
16-02-2012, 12:05
Dziękuję Wam :)
ale z tym prasowaniem:

Tetry się nie prasuje, bo traci chłonność :znaika:
byłam przekonana:omg:że muszę prasować..tak się przecież robiło dawniej i gotowało i w ogóle..;)teraz oczywiście nie gotuję tylko dodaję nappy fresh do prania i piorę z ubrankami na 40st.ale byłam przekonana, że muszę prasować..dla higieny i żeby pieluszka była miękka i przyjemna dla pupy.. ale skoro serio nie muszę no to luksus :mrgreen:tylko, że ona taka szorstka wówczas jest..:hmm:

jul
16-02-2012, 13:29
ja bym tylko polecała co jakiś czas puścić tę tetrę jednak na 90 stopni (tak robię, a normalnie piorę pieluszki z ubrankami, i dodatkiem, na 60)

W tej chwili na tetrę nie przejdę, ale jak kiedyś próbowałam, a mam taką zwyklastą tetrę, to słabizna to była straszna. Natomiast może wątek trecenzyjny tetrowy by się przydał - chyba pójdę założyć :)

deviltya
16-02-2012, 14:37
u mnie też flip z tetrą działa. A w nocy tylko dodaje wkład-mam sucho.
I nigdy nie miałam wrażenia, że to gumowe paskudztwo, szczególnie, że trzyma mi lepiej niż kieszonki

fruiterer
16-02-2012, 17:39
U nas też się sprawdza, bez prasowania, tylko mio fresh do prania. Można pociąć kocyk z IKEI na wkładki typu mam sucho. No i dobrze kupić dobrą tetrę. Ja mam tetrę lux, taką w dużą kratkę i jestem z niej zadowolona. Wydaje mi się, że tetra daje ten komfort, że nie trzeba się martwić czy się zatłuści, ani śladami po kupce, bo co jakiś czas można wyprać w 90 stopniach.
Ale i tak teraz postanowiliśmy poeksperymentować z innymi rodzajami pieluch

marika
16-02-2012, 18:44
byłam przekonana:omg:że muszę prasować..tak się przecież robiło dawniej i gotowało i w ogóle..;)teraz oczywiście nie gotuję tylko dodaję nappy fresh do prania i piorę z ubrankami na 40st.ale byłam przekonana, że muszę prasować..dla higieny i żeby pieluszka była miękka i przyjemna dla pupy.. ale skoro serio nie muszę no to luksus :mrgreen:tylko, że ona taka szorstka wówczas jest..:hmm:

U nas też super sprawdza się zestaw tetra w prostokąt + flip. Zawsze jednak kładę tzw. przez nas "milutkiego" czyli wkład sucho od pupy, bo też mi się sama tetra wydaje szorstka. I piorę wszystko jednak na 60 stopni nawet z ubrankami.

Lena O.
16-02-2012, 18:49
mi się ostatnio sprawdza tetra jako wkład do kieszonek - nawet lepiej niż z oryginalnymi wkładami:-)

guciamama
16-02-2012, 20:52
flip i tetra! O TAK!!! na początku składałam samoloty, teraz prostokąty. no i teraz wolę storczenowe galotki, bo można na stojąco przewinąć, a flipa cieżko zapiąć "w biegu". ale dopóki dziecko grzecznie leżało przy przewijaniu, wystarczyło dać mu coś do rączki, to flipy z tetrą non-stop!

kasia wska
16-02-2012, 21:08
flip i tetra :) od tego zaczynałam z wielo - latem rewelacja. w tym roku też pewnie będę stosować :)

Sihaya
16-02-2012, 21:10
U nas w dzień tylko Flip+tetra. Nawet w żłobku Ciocie tetrówki przewijają :)
Ale tylko gruba tetra- muślin albo LUX, bo te gaziki nie dają rady.
Kieszonki leżą od pół roku nieruszone :)

mamafranka
16-02-2012, 21:12
u nas też tetra + flip rządzą:mrgreen:
wcześniej były kieszonki, ale przy gigantycznym siku 1,5 roczniaka nie dawały rady, zainwestowałam we flipy, tetry takiej zwyczajnej marketowej miałam duzo i teraz tylko tak jedziemy, czasem jak mi zalezy, zeby było chłonniej to dokładam jeszcze wkładke z mikrfibry i trzyma na mur beton.

Lamia
16-02-2012, 21:13
u nas się sprawdza, choć przyznaję, że dla noworodka czy mniejszego maluszka nie używałam wielo, zaczełam, jak synek miał 6 miesięcy (wtedy odkryłam i się wielo zachwyciłąm:)). Teraz często mamy tertr e i flip lub tetrę i szorty wełniane i jest super. Tam, gdzie styka się czysty pul z ciałkiem nie ma żadnych podrażnień. Przynajmniej u nas:)

ceinwyn
16-02-2012, 22:51
U nas też tetra złożona w prostokąt i flip, tanio i pewnie :) jeszcze nigdy wpadki nie było :D Tetra ma dla mnie dwie zalety - łatwa w "utrzymaniu" no i motywuje mnie do wysadzania bo nawet w razie wpadki nie żal co chwilę zmieniać - mam w domu całą stertę :) A od kiedy nie daję na dzień wkładki mam sucho młoda bardzo chętnie współpracuje na nocniku :D Tak więc przestałam nawet myśleć o zakupie kieszonek...

MamaDi
17-02-2012, 00:10
Nie powiem nic nowego, u na flip + tetra, albo tetra + wełniane gatki super się sprawdzają. Tetra też fajna do kieszonek, ale więcej zachodu jak się kupka zdarzy no i jak na samej tetrze plamy mi zostana to mi jakoś mniej żal niż jak na jakiejś fajowej kieszonce się pojawią:)

promada
18-02-2012, 20:57
To ja też od siebie dodam że ten zestaw tetra + flip jest THE BEST:thumbs up: otulacz najlepszy jaki miałam i nie mam odczucia żeby był jakiś sztuczny. Tetra to tradycja i zachwalać nie trzeba:-P My głównie tak pieluchujemy.

annagdynia
11-03-2012, 10:49
u mnie głównie tak, kieszonki praktycznie na wyjścia :)

ceinwyn
12-03-2012, 17:58
U nas wyłącznie flip i tetra złożona w prostokąt, sprawdzało się świetnie. Teraz na potrzeby babci kupiłam flip na rzepy i mam problem. Te rzepy z tyłu to chyba będą obcierać maluszka, przecież będą dotykać gołej skóry. Ja w każdym razie nie chciałabym mieć czegoś takiego na majtkach :-? Boję się nawet spróbować. Czy flip na rzepy nadaje się tylko do formowanek?

bansza
12-03-2012, 19:52
Ja mam flipa na rzepy i nie zauważyłam, żeby drapał młodego, ale ten ma już prawie półtora roku, więc mniej wrażliwy od maluszka.

aga__tka
12-03-2012, 23:59
ja zaczelam wlasnie proby od tetry bo mam... a pieluszek jeszcze zadnych i tak srednio mi sie sprawdza... coreczka jest mala jeszcze (4750) ale i tak mniejsza tetre przsika na raz... co bedzie jak podrosnie? moze mam wlasnie te kiepska tetre :( skoro i tak muszę kupić, to czy flanelka nie bylaby lepsza? i do tego miękka... próbowałam robić wkładkę z małego ręcznika lub ściereczki z mikrofibry i daje dużo lepszy efekt... tetry musiałabym chyba włożyć dwie, a to za wysoko się robi :p:
ale na podstawie tego co pisałyście idę zaraz robić przegląd mojej tetry i testować ją przyglądając się którą wkładam... może jakaś lepsza pieluszka się znajdzie :D

Tamarin
20-03-2012, 12:43
Używam Flipa od jakiegoś czasu i muszę przyznać, że to jest najlepszy otulacz jaki wypróbowałam :) Używam go na noc z wkładem i tetrą i nie zauważyłam czegoś niepokojącego, możesz śmiało używać :)

joannazd
20-03-2012, 13:45
a ktory flip najlepszy, z mikropolarem czy bez, z wkladem czy bez? i ktore wkladki sucha pupa polecacie?

annagdynia
20-03-2012, 13:46
wkładki zrobione z kocyka polarowego ikea za 6,99 masz mnóstwo wkładek :)

mi.
20-03-2012, 13:48
a ktory flip najlepszy, z mikropolarem czy bez, z wkladem czy bez? i ktore wkladki sucha pupa polecacie?
co to jest flip z mikropolarem??? :omg:
(przecież flip to otulacz... sam PUL...)

joannazd
20-03-2012, 13:50
co to jest flip z mikropolarem??? :omg:
(przecież flip to otulacz... sam PUL...)

http://www.krainapieluszek.pl/pieluszki-wielorazowe/otulacze-do-pieluch/pul?product_id=178

joannazd
20-03-2012, 13:50
w szwecji mam za 4zl:) serio sie sprawdza?
wkładki zrobione z kocyka polarowego ikea za 6,99 masz mnóstwo wkładek :)

mi.
20-03-2012, 13:55
http://www.krainapieluszek.pl/pieluszki-wielorazowe/otulacze-do-pieluch/pul?product_id=178
czyli otulacz z wkładem flipowym po prostu. rozumiem.
do tego nie potrzeba przecież ani tetry ani żadnej wkładki "sucha pupa", bo przecież z (mikro)polaru właśnie owe wkładki są.

imo - flipowe wkłady to jakiś totalny niewypał jest... :roll:

joannazd
20-03-2012, 13:59
czyli najlpeiej sam otulacz ( bez mikropolarka, wkladu tertra plus ew "sucha pupa"? wiesz pytam jak krowie w rowie;)
czyli otulacz z wkładem flipowym po prostu. rozumiem.
do tego nie potrzeba przecież ani tetry ani żadnej wkładki "sucha pupa", bo przecież z (mikro)polaru właśnie owe wkładki są.

imo - flipowe wkłady to jakiś totalny niewypał jest... :roll:

mi.
20-03-2012, 14:05
czyli najlpeiej sam otulacz ( bez mikropolarka, wkladu tertra plus ew "sucha pupa"? wiesz pytam jak krowie w rowie;)
1. IMHO - najlepsze wykorzystanie Flipa to połączenie go z chłonną tetrą (po wątku wnoszę, że nie tylko moja to opinia ;))
2. "wkład sucha pupa" to kawałek polaru - ja nie widzę sensu w ładowaniu polaru do tetry, która jest raczej średniawo chłonna. wydaje mi się, że to wygeneruje jedynie przeciekanie Flipa. aczkolwiek - wiele zależy od tego ile wysikuje Twoje dziecko...
3. wkłady - jak pisałam wcześniej - imo są niewypałem. we Flipie się nie sprawdzają, do kieszonek za duże.

joannazd
20-03-2012, 14:15
dzieki.
wlasnie chce kupic kikko prefold ( to to samo co tetra,co? :hide:). dziecko ma teraz 7 miesiecy ale chcialabym zeby starczylo tez na pozniej, ktory rozmiar kupic (40x30cm czy wiekszy 50x40cm), bielone czy nie- czy nie ma to znaczenia?

mi.
20-03-2012, 14:19
tetra to tetra, a prefold to prefold, że tak powiem :)

joannazd
20-03-2012, 14:21
tuman jestem:hide:

joannazd
20-03-2012, 14:22
wiecie czy mozna gdzies dostac TETRĘ kikko?

mi.
20-03-2012, 14:23
po prostu poczytaj wątki informacyjne w tym dziale :)

annagdynia
20-03-2012, 14:32
ja mam właśnie wkładki z takiego kocyka wg mnie są bardzo dobre i nie muszę przepłacać :) dużo dziewczyn je poleca i znam je właśnie z forum :)

edit: to flipa i innego otulacza używam tetrę + właśnie wkładkę z kocyka polarowego

joannazd
20-03-2012, 14:37
ok. usuwam z koszyka wkladki i kupuje kocyk:)
PS. nigdzie nie moge znalezc tetry kikko:-(
znalazlam:)

nadzieja05
20-03-2012, 22:55
dziewczyny rzuccie sie linkiem do tego ikeowskiego kocyka, bo nie moge go znalezc :(

joannazd
20-03-2012, 22:57
http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/00070489/
chyba o ten im chodzi

Tamarin
20-03-2012, 23:50
http://www.krainapieluszek.pl/pieluszki-wielorazowe/wklady-dodatkowe-do-pieluch/wklady-dajace-uczucie-suchosci?product_id=74

Ja kupiłam takie wkłady, są świetne, ale cena niestety wysoka jak za taki cieniutki kawałek materiału.

annagdynia
21-03-2012, 10:26
http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/00070489/
chyba o ten im chodzi

tak to ten :)

eciapecia
24-03-2012, 18:03
Ja używam flipa z grubą tetrą (chyba Sandra?) i sprawdza się bardzo dobrze. Muszę kupić więcej pieluch i mam pytanie w związku z tym - czy zostać przy tetrze (kładę na nią dodatkowo ręczniczek bambusowy dawniej używany jako myjka) czy spróbować prefoldy? Dziecko - chłopczyk 19 mcy. Czy prefold da się wygodnie włożyć do flipa tak, żeby była grubsza warstwa z przodu (czyli w trójkąt), czy będzie za grubo? Tetrę składam w prostokąt, latawiec się nie sprawdzał bo pieluchy są prostokątne.

Mam jeszcze takie pytanie: co kupić na spacery? Na razie nosi jednorazówki, bo chodzi na długie spacery z nianią, i nie wiem, czy dałaby radę mu założyć flipa z tetrą na placu zabaw. Myślałam o hip hip baby real easy (ale potrzeba by ze 4, więc cena mnie odstrasza); a może lepsze są kieszonki? Dziecko duże, więc nie chcę dużo inwestować w pieluchy, ale mimo wszystko szukam jakiegoś praktycznego rozwiązania.

mi.
24-03-2012, 18:22
Ja używam flipa z grubą tetrą (chyba Sandra?) i sprawdza się bardzo dobrze. Muszę kupić więcej pieluch i mam pytanie w związku z tym - czy zostać przy tetrze (kładę na nią dodatkowo ręczniczek bambusowy dawniej używany jako myjka) czy spróbować prefoldy? Dziecko - chłopczyk 19 mcy. Czy prefold da się wygodnie włożyć do flipa tak, żeby była grubsza warstwa z przodu (czyli w trójkąt), czy będzie za grubo? Tetrę składam w prostokąt, latawiec się nie sprawdzał bo pieluchy są prostokątne.

Mam jeszcze takie pytanie: co kupić na spacery? Na razie nosi jednorazówki, bo chodzi na długie spacery z nianią, i nie wiem, czy dałaby radę mu założyć flipa z tetrą na placu zabaw. Myślałam o hip hip baby real easy (ale potrzeba by ze 4, więc cena mnie odstrasza); a może lepsze są kieszonki? Dziecko duże, więc nie chcę dużo inwestować w pieluchy, ale mimo wszystko szukam jakiegoś praktycznego rozwiązania.

to nie ten wątek ;)
zajrzyj tu: http://www.chusty.info/forum/showthread.php?t=75162

Anyczka
24-03-2012, 20:25
O patrzcie, w wątku recenzyjnym o tetrze już się wypowiedziałam, a ten mi umknął...
Flip i tetra - TAK!!! Mamy parę innych otulaczy, ale flipy biją wszystko. Nigdy nie przeciekły, nie obtarły... Tetra tylko w prostokąt, też kiedyś miałam wątpliwości, czy ten goły pul to nie za dużo dobrego, ale mnie doświadczenie koleżanek z forum przekonało;)
Dodam, że zaczynałam od kieszonek z polarem i AIO, bo cała reszta mnie przerażała, a już tetra zwłaszcza. Wydałam na firmowe pieluszki majątek, przetestowałam bodaj 90% dostępnych marek i modeli, a potem mi szał pieluszkowy przeszedł na rzecz praktyczności. Prawie wszystkie sprzedałam;) Na noc mamy chłonne formowanki z wełną, na dzień tylko tetra. RÓWNIEŻ w żłobku;)
W efekcie dziecko w domu w zasadzie odpieluchowane, tylko w żłobku jeszcze sika w pieluszki;))
Ergo, polecam tetrę gorąco.

eciapecia
24-03-2012, 21:55
to nie ten wątek ;)
zajrzyj tu: http://www.chusty.info/forum/showthread.php?t=75162

racja, dzięki!

Paulinina
25-03-2012, 00:13
..sprawdza się u Was tetra złożona w prostokąt i włożona w otulacz np flipa? (...) mam mnóstwo tetrowych pieluszek i zamiast inwestować w kolejne kieszonki chciałabym czasami tak sobie radzić:)

Sprawdza się!
Patrząc z perspektywy czasu, żałuję że na początku kupiłam tyle kieszonek zamiast otulaczy i lepszej tetry ;) Powoli przekonywałam się do tetry, najpierw stosując ją, jak wszystko inne poszło do prania/jeszcze schło. Teraz wolę na odwrót :D
Chyba tylko raz się zdarzyło, że flip przeciekł, ale to ekstremalna sytuacja po lekarstwach była.