PDA

Zobacz pełną wersję : Pierwsze kółka

sheana
01-02-2012, 18:17
Chyba dojrzałam do kółkowej ale kompletnie nie wiem jakie :/ Czytam o tych ramionach, zakładkach i nie wiem. Dobrze mysle ze najfajniej bez zakladki jednak, a kółkaL, zeby łatwo przewlec?

Ale teraz jakie? Bo chcialabym na szybko wrzucic i niemowlaka i półtoraroczniaka, dziewczyna cos kolo 11 kg

I nie jakos drogo.

Pomozecie cos wybrac? Jendrulino? Natka?

Basinda
01-02-2012, 18:21
Tylko w ramię proste wrzucisz niemowlaka :)
Storcz poniesie wszystko (noszę obydwoje) ale drogi
Natki mają zakładkowe chyba że uszyją na zamówienie...
Jędrulino nie znam.
Najlepiej "okazyjnie" pół chusty kupic i uszyc z ramieniem prostym.

mi.
01-02-2012, 18:21
ja powtarzam jak mantrę ;)
ramię proste, kółka Lki :)

Najlepiej "okazyjnie" pół chusty kupic i uszyc z ramieniem prostym.

:thumbs up:

agatkan
01-02-2012, 19:49
A ja zakochana w Vombati - trzymiesięczną już Ptysie nosiłam:)
My mamy szyta z girasola i leo i na dodatek są piękne

sheana
01-02-2012, 22:22
Storcz poniesie wszystko (noszę obydwoje) ale drogi.

O, ważna informacja którą przegapiłam. Z tym ramieniem.
Storczaki boskie, moja pierwsza tkana to Inka ;) Ale nie wiem czy w ogóle polubie kółka, wiec bardziej coś testowo bym zakupiła i ewentualnie później srorcz

MamaDi
01-02-2012, 22:27
Ja się pod temat podepnę bo od jakiegoś czasu o kółkowej myślę. No i tak cle w sferze myśli pozostaje, dlatego chętnie poczytam opnie i rady.

mi.
01-02-2012, 22:35
O, ważna informacja którą przegapiłam. Z tym ramieniem.
Storczaki boskie, moja pierwsza tkana to Inka ;) Ale nie wiem czy w ogóle polubie kółka, wiec bardziej coś testowo bym zakupiła i ewentualnie później srorcz

mam kółkową ulkę warsztatową. chcesz pożyczyć?
jak obiecasz, że nie popsujesz :ninja:, to nie ma sprawy!

myrra
01-02-2012, 22:42

Basinda - ale czemu tylko w proste? :hmm:

sheana
01-02-2012, 23:13
Ojej, serio, serio? Bardzo chętnie!! Ja z chustami jak z jajkiem. :)

mi.
01-02-2012, 23:28
Ojej, serio, serio? Bardzo chętnie!! Ja z chustami jak z jajkiem. :)

ok. to zobaczysz jak Ci z nią i już.
w przyszłym tygodniu by poleciała, ok?
to podaj mi adres na pw :)

sheana
09-02-2012, 16:54
To w ramach porad. ;) Trenuję:
http://chusty.info/forum/showthread.php?t=49672&pagenumber=
I jeszcze oglądam: http://www.szkolachustonoszenia.pl/index.php/chusta-na-kokach.html
Na razie wrzuciłam starszą na bok, chwalić się nie będę, bo ewidentnie źle było :P Kompletnie się zablokowałam w dociąganiu.

gienia
15-02-2012, 16:44
Basinda - ale czemu tylko w proste? Dołączam się do pytania. Czemu tylko w proste???

agatkan
15-02-2012, 18:44
mnie sie wydaje ze sprawa ramienia indywidualna...
mnie w prostym było niewygodnie, w hamalu też niewygodnie i dopiero podpasowało mi zakładkowe - takie jak robi Vombati

Basinda
15-02-2012, 19:00
Dołączam się do pytania. Czemu tylko w proste???

Proste ramię daje możliwość przekręcenia chusty z tyłu co ma wpływ na symetryczne ułożenie nóg dziecka oraz umożliwia lepsze dociągnięcie chusty.
A w noszeniu niemowlaka miałam na myśli pozycję "kangurkową"
Jeżeli ktoś decyduje się na noszenie w pozycji kołyskowej to ramię nie ma większego znaczenia a może nawet łatwiej jest z ramieniem składanym na pół.

livada
15-02-2012, 19:39
Proste ramię daje możliwość przekręcenia chusty z tyłu co ma wpływ na symetryczne ułożenie nóg dziecka oraz umożliwia lepsze dociągnięcie chusty.
.

To ja podrążę dalej - dlaczego tylko przy prostym można przekręcić? :hmm: Przekręcałam w kółkowej Nati, one mają zakładki (chyba takie mniej więcej jak Vombati), ale nic nie jest chyba składane na pół - jeśli rozumiem, co masz na myśli... I wydaje mi się, że było ok, na plecach przekręcone, nóżki symetrycznie, dociągało się dobrze... A z ramieniem prostym się nie polubiłam zupełnie :-?

mi.
15-02-2012, 20:13
nie wiem jak Basinda, ale ja polecam tylko proste dlatego, że to jedyne, w którym MNIE jest wygodnie. przecież nie polecę czegoś, czego nie lubię ;)
wszelkie płaskie mnie bardzo uciskają (najczęściej w szyję) a zakładkowe jakoś tak mi robią z ramieniem... hmm... tak jakby je "zamykają", ściskają. w PSB nie umiem zrobić tak, żeby dało się odwrócić krawędź i nadal nosić w komforcie.

Nieodwracanie krawędzi = brak komfortu noszenia i nieprawidłowa pozycja dziecka (ofc, w mojej opinii)

Natomiast kółka inne niż Lki o przekroju okręgu powodują, że dociągnięcie staje się zbędnym wyzwaniem.

sheana
15-02-2012, 22:10
No to pokaze co osiagnelam z mlodym, jakosc zdjecia fatalna, mam nadzieje ze wiazania lepsza... Choć widać że luz, bo młody niesymetrycznie do końca jest.
http://dl.dropbox.com/u/329807/kolka.jpg

Juz wiem ze mniejsze kolka to masakra by byla, i tak mialam klopot z dociaganiem na poczatku w tych L-kach. Z ramieniem nie wiem.

Ogolnie wydaje mi sie ze to nie dla mnie. Fajna, szybka ale rownie szybko sie zmeczylam.
Meza zachwycila bo Laaura usnela w niej w 2 minuty i jeszcze jak siedzial przy kompie. W mietku tak nie ma ;)

mi. dziekuje za mozliwosc obadania, chusta dzis poleciala do Ciebie.

A ja chyba poki co pojde zapolowac na jakas krocizne, o! ;)

mi.
15-02-2012, 23:17
nie ma za co :)

Aksamitka
05-03-2012, 20:27
Baardzo polubiłam się z kółkową :) Próbowałam i ramienia prostego i zakładkowego i oba mi pasują :)
Kółkowe są świetne! Moim zdaniem ;)